D66-migratiedrammer Rob Jetten: ‘Pleiten voor minder arbeidsmigranten stelt onze welvaart in de waagschaal’

In dit interview worden D66-fractieleider Rob Jetten en ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers om hun mening gevraagd over immigratie. Beide staan lijnrecht tegenover elkaar, terwijl ze samen in het kabinet zitten. Maar het is vooral Segers die oog lijkt te hebben voor de negatieve gevolgen…

Jetten “schrikt” van zijn collega’s die wat hem betreft te makkelijk pleiten voor het inperken van het aantal (Europese) arbeidsmigranten. Hij komt echter met het ene uitgekauwde argument na het andere: De EU moet een machtsblok zijn om tegenwicht te bieden tegen de VS en China. Vrij verkeer van personen is daarbij cruciaal en als we daar aan morrelen zouden we zomaar eens Zimbabwe kunnen worden. Natuurlijk haalt hij ook de land- en tuinbouw aan, waar de Nederlander volgens hem eigenlijk gewoon ‘te lui’ is:

“Boeren en tuinders hebben wel geprobeerd om bijvoorbeeld mensen uit de bijstand te werven, maar niet elke Nederlander is op zoek naar seizoenswerk en dat begrijp ik ook.”

Hij zet dit argument even later kracht bij door te stellen dat de rest van de EU-landen ook éíndélíjk door hebben hoe belangrijk ‘gelijk loon voor gelijk werk’ is. Maar hij laat daar gemakshalve dus weg dat de Nederlander (helemaal in de bijstand) behoefte heeft aan zekerheid. Die gaat niet de ene week 6 uur per dag werken en de volgende week 2 uur per dag in een kas 20 kilometer verderop. Ga daar de belastingaangifte maar eens een aantal jaar van doen, kijken wat dat met je toeslagen doet.

Voor een Roemeen maakt dit veel minder uit. Die harkt weliswaar hetzelfde bedrag binnen en moet iets van een derde afstaan aan huur. Maar wat hij overhoudt neemt hij terug naar Roemenië, en daar is zo’n bedrag véél meer waard. De Nederlanders zouden ook massaal naar Zwitserland gaan als je voor 4.000 euro per maand putjes moest gaan scheppen en maandelijks een kwart aan huur kwijt zou zijn.

En dat is het hele probleem. Dat ‘gelijke loon’ is niet gelijk, want die Roemenen geven het hier niet uit. Daardoor ontstaan oneerlijke concurrentie en wordt de Nederlander als ‘lui’ gezien. Segers lijkt dat veel beter te (willen) begrijpen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

34 reacties

 1. Kretoloog

  Rob Jetten is een snotneus, amper droog achter de oren. Maar laat hij maar lekker leider blijven van D66: het beste recept dat deze partij van Drammers & Dru.gsgebruikers weer snel onbeduidend wordt.

  1. JochemX

   Inderdaad Kretoloog, dat is het beste. Hij is helemaal van jetje, volkomen geschift.

 2. Cootje

  Jetten heeft makkelijk praten / lulle,n / hij als homo en zijn mede soorten draagt niets bij aan de maatschappij dan alleen een krimp, zijn soort maakt namelijk geen kinderen , maar dan wel voor een dubbeltje op de eerste rij zitten om zijn oudere dag veilig te stellen , door import Afrikaanse verplegers wel een beetje hypocriet , maar dat is hij ten voeten uit net als zijn aanhang . En heeft mevr ‘ In t veld haar te veel gedeclareerde onrechtmatige onkostenvergoeding al helemaal terug betaald

  1. Mees

   ”hij als homo en zijn mede soorten draagt niets bij aan de maatschappij ”

   Zo, dan kunnen de redacteuren Kenneth en Tim in hun zak steken 🙂 🙂 🙂

  2. hans-e-pans

   Zou Jetten wel weten wat werken met je handen is?

   Dat je van werken met je handen eelt op je handen krijgt?

 3. fusilier

  Waarom betaald een buitenlander die het hele jaar hier bijna is. Geen wegenbelasting voor zijn auto hier.

  1. Original NL

   Omdat het een hypermoderne elektrisch vervoermiddel is??

   1. Original NL

    – e

 4. Ralnov

  Te lui , laat hem daar zelf eens staan tegen zo’n schamel loontje. Eens zien of die beunhaas dan nog zo’n muil zou open trekken. Ik lach hem vierkant uit met het idee om Afrikaantjes naar hier te halen hant hey , die katoenplukkers kunnen niets anders denkt ie vast.

  1. Duckday

   Waarom wil Jetten zo graag de Afrikaantjes binnen halen ??

 5. Cycle25

  Onze welvaart…, praat voor je eigen parochie mislukte robot.

 6. JFU

  Jetten is en prima D66 leider. Onder zijn gedram zal die partij langzaam ten onder gaan.
  Ook vele volgers van die partij leven op een andere planeet, en zijn totaal wereld vreemd, en hebben geen enkele realiteit besef. Gelukkig niet allemaal, die verlaten dan ook dit zinkende schip.

 7. Duckday

  Jetten draagt niets bij aan de maatschappij EEN over het paard getilde snotaap
  Die denkt alles te weten. Natuurlijk heeft hij een flink salaris met toelagen een huis .Heeft lak aan de gewone man vrouw .Leeft van de werkelijkheid af net zo als zovelen bij D66,
  Macht hoogmoed en waanzin daaruit bestaat deze man en zijn partij Deze partij is een gevaar voor de normale man vrouw in Nederland Ze zijn belust gewoon op macht zij weten het ze zijn volledig de weg kwijt

  STEM PVV of FvD zij komen op voor de belangen van Nederland en laat U niet gek maken door dit kabinet .
  Direct uit de EU en EURO dat nog niks heeft bijgedragen voor de NORMALE man vrouw in Nederland.
  BREEK HET KARTEL en stem PVV of FvD

  1. Mees

   ”Die denkt alles te weten. Natuurlijk heeft hij een flink salaris met toelagen een huis .Heeft lak aan de gewone man vrouw .Leeft van de werkelijkheid af net zo als zovelen bij D66,
   Macht hoogmoed en waanzin daaruit bestaat deze man en zijn partij Deze partij is een gevaar voor de normale man vrouw in Nederland Ze zijn belust gewoon op macht zij weten het ze zijn volledig de weg kwijt”

   Je maakt een fout, het is geen Jetten maar Baudet die je omschrijft..
   …………………………………………………….
   Baudet is gevaarlijk, extreem rechts, komt uit de elite, minacht de ”gewone” man ,maar presenteert zich als een man van het volk.

   1. Original NL

    Het meurt hier naar ontbindend links, dan is mees niet ver weg!

    1. Blitzkrieg

     Original NL:
     Baudet zou zeggen “penitus troglodytam”.

   2. Duckday

    Baudet is niet gevaarlijk alleen zij geven de waarheid weer
    Ja dan zijn ze zg genaamd gevaarlijk voor links die de boel kapot maken
    Denk aan het gezegde van JETTEN ja ik vlieg dan betaal ik wat extra voor de uitstoot.Hoe ongeloof waardig is dat

    Dus stem gewoon PVV of FvD geef deze partijen een kans en BREEK het KARTEL.
    Slechter dan nu kan niet

   3. Cootje

    Maar Baudet doet het wel met het licht aan , en er zit geen strontlucht aan naar zijn daad, en die strontlucht is niet te harde , behalve voor een bepaald publiek , en verder groeien de partijen van Baudet en Wilders rustig verder en ze zijn populair bij de schooljeugd en dat is de toekomst de zuivere tweedeling in Nederland kan je net als de oude politiek ook wegkijken , maar we hebben er niet om gevraagd om die cultuur babaren

   4. Bullshit16

    Mees
    Lam zak wij mensen met gezond verstand wij zijn het helemaal zat met jij je bent niks je weet je niks het word niks je bent een nul in een iq van nul ben ik nu duidelijk geweest misselijk linkse rat

   5. Seneca

    @mees
    In uw plaats zou ik mij toch eens verdiepen in de begrippen, links, extreem links, rechts en extreem rechts. het is ook mogelijk dat u zo extreem links bent, dat alles wat daar ook maar een haarbreed van afwijkt, in uw ogen extreem rechts is. het tekent de deplorabele toestand van uw grijze massa.

   6. Vliegenvanger

    Mees je moet het niet op rechts gooien. Hou het maar gewoon aan jou linkse kant.
    Want een linkse trol ben je voor altijd.

 8. ko vadis

  Snelle Rob, Snel eraf!!

 9. Veteraan

  Ga eens terug naar de zandbak waar jouw genen zijn gevormd Jetten.
  Je steelt misschien niet zoals je soortgenoten maar net als zij draag je ook niets bij aan de Nederlandse samenleving. Ga eens naar een feestje op het dak van een flatgebouw met jouw broeders uit verre landen. En zeg dan nog eens dat je homo bent.

  1. Bbroer

   Wat een vreemd advies. Waar baseert u dit op Veteraan?

   1. Rogul

    Veteraan is een platte islamofoob. Niet op reageren, de man is knettergek en moreel volledig de weg kwijt.

    1. ome

     Lugor Lambieck?

     1. Rogul

      Ome lul?

     2. Blitzkrieg

      Nee lul, Rogul.

 10. Bullshit16

  Van d66 blijf niks van over die snuifers zijn compleet ontspoord
  Stem fvd of PVV uit de eu

  1. Bbroer

   U hebt het niet zo op D66 begrijp ik min of meer uit uw woorden. Waar zijn ze ontspoord ? Speelt u een spel?

   1. Bullshit16

    Broer neem nog een pilletje dán kan je nog dommer lullen veele van de d66 zijn je al voorgegaan

 11. Heras

  Gelukkig dat gl en d66 verder wegzakken in de ****
  Dat er toch maar niets meer van overblijft.

 12. Bes Tolen

  Op jaarbasis 95 miljard euro er bij. Tot en met 2018 2400 miljard euro kostte het Nederland.

 13. ome

  De heer Jetten staat voor een dominant gekleurd Europa waar geen plek is voor mensen met een een nationale afkomst, een blanke kleur of mensen die op een andere manier tegen de wereld aankijken. De heer Jetten wil een Nederland dat volledig voldoet aan zijn wereldbeeld en dat is een hele enge ideologie.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.