Dikke van Dale-directeur: ‘Moorkop zal nog decennia blijven bestaan in onze hoofden!’

Sinds deze week hebben we de moorkop verbasterd tot een chocoladebol. In ons taalgebruik zal de term ‘moorkop’ echter nog decennialang blijven bestaan, zo voorspelt Van Dale-hoofdredacteur Ton den Boon.

Volgens Den Boon blijft de naam moorkop voorlopig nog wel even deel uitmaken van de Nederlandse taal. Tegenover de Volkskrant zegt hij daarover: “Er is veel nodig om een woord te laten verdwijnen uit het woordenboek. In het vierdelige stappenstelsel voor woordverdwijning heeft de moorkop pas de tweede stap bereikt.”

Den Boon blijft kritisch en schreef dan ook op Twitter: “Oké, de culinaire #moorkop wordt dus bij de Hema ‘chocoladebol’. Maar hoe gaan we voortaan dat ‘paard met zwart grondhaar, vermengd met witte haren en waarbij kop, poten, staart en manen zwart zijn’ noemen?”

Den Boon:

Het is de taak van een woordenboek om taal zo waardevrij mogelijk vast te leggen. Dus schrappen wij pas een woord als het door niemand in de samenleving meer gebruikt wordt. We geven het labels, zetten er synoniemen bij, maar verwijderen het niet. Voor de geschiedenis en vastlegging van de taal is dat belangrijk.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. Fuster

  Kletskoppen.

 2. Michael M

  Door het massaal uitkeringen verstrekken aan linkse groeperingen en honderdduizenden nieuwkomers in dit land, is het voor de linkse groeperingen een sport geworden om de Nederlandse taal te vernietigen. Puur uit verveling. Puur zuigerij. Ze lopen zonder werk op straat, wandelen een bakker binnen en doen zieke dingen! Ze haten hun eigen Nederlandse taal, ze haten alles wat met Nederland te maken heeft en ze haten zodanig verschrikkelijk hunzelf dat ze van ellende doorschieten in het hoofdje. Daaruit ontstaat deze waanzin. Feesten moeten verdwijnen, woorden van voedsel worden aangevallen, straatnamen worden aangevallen, ouderen worden aangevallen. Nederland is flink diep aan het zakken met deze zieke zielen. En het allergrootste probleem, idioten welke links zijn en geïnfiltreerd in de samenleving doet ook nog eens lekker mee om daar gehoor aan te geven en de aanval op onze taal door te zetten en op Nederland zelf. Zelfhaat en van binnenuit. Nederland is een keihard ziek verrot landje aan het worden. Moorkop is en blijft een Moorkop. Bokkenpoot een Bokkenpoot, Jodenkoek een Jodenkoek. Of moeten we straks een Italiaanse pizza een groente pannenkoek noemen, een krakeling een gedraaid koekje? Er zijn zoveel banen hier en uit verveling die flauwekul. Waarom op uitkeringen blijven zitten en uit verveling bakkers, feesten, partijen, woordenboeken de taal en Nederland aanvallen? Nog even en zullen ze 370 landen ook alle gerechten aanvallen, walgelijk land hier!

  1. Canta

   Een heel relaas waar ik toch wel wat aan mis. Waarom hoor ik geen kritiek op het feit dat men ( meestal in rechtse kringen) tegenwoordig gaat shoppen in plaats van winkelen.
   Dat men de kids een jumper aantrekt i.p.v we trekken onze kinderen een trui aan.
   Dat men in het restaurant een goody bag vraagt, thuis een smoothy drinkt enz enz. En dan zou een moorkop een chocoladebol noemen betekenen dat men onze taal
   haat ???????

 3. Michael M

  Poten af van onze taal

 4. Duckday

  Hebben ze niks beter te doen.
  Stop de toeslagen advocaat kosten voor zulke onzin Niks meer kopen die horen hier niet meer thuis
  Stem PVV of FvD Nl Exit

 5. Steiner

  “ Sinds deze week hebben we de moorkop verbasterd tot een chocoladebol“
  We??? je bedoelt de Hema en die maffe veganistische bakker.

 6. hans-e-pans

  Zou je een moorKOP wel met een vorkje mogen eten?

  Je zou die moorKop eens kunnen bezeren.

  1. Ron

   Nee wel beschaafd blijven.
   Met mes en vork.

  2. DidiMadloba

   Niet de moslims maar de Chinezen gasn ons “omvolken”, en dan moet je een moorkop met stokjes eten. En niet knoeien!

 7. DidiMadloba

  En dan gaan verschrikkelijke linkse rechters je vervolgen omdat je de vrijheid van meningsuiting schendt door een taartje een discriminerende naam te geven.

  Voor mij is Sylvana Simons een smakelijke moorkop. Ze ziet er uit om op te eten. Sorry, last van mijn primitieve instincten.

  1. Ron

   Ik denk eerder dat je last van slechte ogen hebt

 8. C.A.Barstow

  “Dikke van Dale-directeur: ‘Moorkop zal nog decennia blijven bestaan in onze hoofden”

  Die achterlijke hersenloze linkse idioterie?
  daar gaan ik dus niet aan meedoen, we hebben het hier niet over decennia maar over eeuwen en eeuwen, een MOORKOP blijft een MOORKOP omdat het een moorkop is en altijd zo genoemd is!
  een NEGERZOEN blijft een NEGERZOEN omdat het een NEGERZOEN is en altijd zo genoemd is,
  ZWARTE PIET idem.

  Iemand die hier enige vorm van discriminatie achter zoekt is een hersenloze linkse idioot die om futiliteiten zeurt om te zeuren.

  Stem FvD/PVV.

  1. Peetjoh

   Zo ist er veranderd niks. Dat er nou 1 kopzaanhanger de naam veranderd zegt niks wij maken zelf uit hoe we iets noemen. Ss blijft gewoon een k.tne.er. Een criminele Marokkaan blijft een rifrat. En een negerzoen blijft een negerzoen. Dat sommige negerts zich associëren met chokolade is hun gebrek. Totaal geen vergelijking ook chokolade is goed een negert daarin tegen.

 9. 1zeven1

  Een paard is toch een edel dier? Dus heeft het benen, geen poten.
  Tamelijk slordig van de directeur van de Van Dale…

 10. Peter Loosduinen

  Roetmopbal gaat te ver.
  Maar een moorkop is en blijft een MOORKOP !!

 11. Peter Loosduinen

  Bel net als ik naar de Klantenservice van de HEMA : 020 224 2424
  Hen gevraagd om op te houden met die flauwekul.
  Een moorkop is en blijft een MOORKOP !

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.