Starters op de woningmarkt zijn opnieuw de klos. De Nationale Hypotheekgarantie (NHG) trekt de stekker uit het plan om flexwoningen met hypotheekgarantie mogelijk te maken. De reden? “Te veel onzekerheid”, zegt men. Gemeenten kunnen niet garanderen dat een flexwoning na 15 jaar herplaatst wordt. En dus – vindt NHG – is een hypotheek onverantwoord. Knettergek? Ja. Want een flexwoning is juist bedoeld voor mensen met minder budget, die snel een
woning nodig hebben.
Alsof niemand ooit op de wereld een 15-jaars hypotheek heeft gehad…
De echte krankzinnigheid zit hem hierin: de NHG beweert dat het probleem zit in de looptijd van de hypotheek. Normaal is dat 30 jaar, terwijl flexwoningen vaak maar 10 tot 15 jaar ergens mogen staan.
En dus zeggen ze: dan maar geen hypotheek.
Maar waarom geen hypotheek voor 15 jaar aanbieden?
In het buitenland gebeurt dat al jaren. Daar zijn looptijden van 10, 15 of 20 jaar heel normaal. Sterker nog: soms kun je zelfs kiezen hoeveel jaar je je hypotheek vastzet.
Waarom kan dat in Nederland dan niet? Omdat het makkelijker is om te zeggen dat het niet kan. Omdat er geen wil is bij instanties als NHG om voor de burger te denken in plaats van alleen voor de bureaucratie.
Flexwoning: ideaal voor starters, maar onhaalbaar door Den Haag
Een flexwoning kost gemiddeld €180.000 – een koopje vergeleken met de €450.000 die je gemiddeld betaalt voor een reguliere woning. Perfect dus voor jongeren, starters en eenverdieners.
Maar banken willen er geen hypotheek op geven. NHG weigert garant te staan. En de overheid faciliteert enkel beleggers, want die durven het risico wél te nemen. Waarom? Omdat zij een aparte compensatieregeling hebben – de burger niet.
Het is een tweederangs woonbeleid geworden. Rijke investeerders krijgen kansen, starters krijgen hindernissen.
Nederland bouwt voor het systeem, niet voor de mensen
De woningbouw zit gevangen in regels, normen en rekenmodellen. Nieuwe huizen zijn zó gericht op energielabels, tijdelijke vergunningen en klimaatmodellen, dat de echte behoeften van bewoners totaal worden vergeten.
Je kunt geen raam meer openzetten. Je kunt geen hypotheek afsluiten op een flexwoning. Je kunt geen normale woning meer betalen.
Maar hé: het is wel goed voor de statistieken!
NHG had het probleem kunnen oplossen, maar kiest ervoor om niets te doen
In plaats van het voorbeeld van andere landen te volgen – en gewoon
hypotheken van 10 of 15 jaar aan te bieden – zegt NHG: “We lopen vast.” Wat een zwaktebod.
Wat een ongelooflijke gemiste kans.
De flexwoning had dé doorbraak kunnen zijn voor starters. Maar door onwil, bureaucratisch denken en koudwatervrees wordt opnieuw een hele generatie uitgesloten van woningbezit.
En dan verbaast men zich dat jongeren het vertrouwen in overheid en instituties verliezen?
Welkom in Nederland. Waar zelfs een goedkope woning nog onbetaalbaar is.