Doorbraak bij migratiecrisis! Europees Hof: ‘hekklimmers verspelen recht op asielaanvraag, direct terugsturen’

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens deed een verrassende uitspraak, die een klap in het gezicht is voor alle hulporganisaties die betrokken zijn bij de migratiecrisis. Spanje mag de ‘hekklimmers’ van een paar jaar geleden namelijk terugsturen, zónder ze eerst een individuele asielaanvraag te laten doen. ‘Dat recht hebben ze toen verspeeld,’ zeggen de rechters.

Spanje zou mensenrechten hebben geschonden door de hekklimmers, bij de Spaanse exclave Melilla, massaal terug te sturen. Dat die horde van vijfhonderd man over drie hekken wilde klimmen om op Spaans grondgebied te komen, doet er niet toe. Ze zouden allemaal individueel een asielaanvraag moeten kunnen doen en doordat Spanje die hele groep terug naar Marokko stuurde, is ze dat recht ontnomen.

Twee van die hekklimmers kregen juridische hulp van het Europees Centrum voor Constitutionele- en Mensenrechten (ECCHR). Zij kregen gelijk van het Europees Hof, want zij werden als groep afgerekend op het gedrag van een paar (maar eigenlijk gewoon álle) leden. Spanje ging daartegen in beroep, dus ging de rechtszaak naar de Grote Kamer, die gisteren uitspraak deed.

De Grote Kamer zegt nu dus dat het gedrag van de groep ervoor heeft gezorgd dat ieder ‘lid’ daarmee het individuele recht op asielaanvraag heeft verspeeld. Zij die geen geweld gebruikten maar wél mee bewogen met die groep (en dus profiteerden van dat geweld), hebben dus gewoon net zo hard pech.

En die uitspraak zet de boel nu flink op scherp, want Spanje is natuurlijk niet het enige EU-land met een hekwerk dat om de haverklap wordt overrompeld. Hongarije, Griekenland, Bulgarije en Slovenië kunnen zich op basis van deze uitspraak beroepen op eenzelfde rechtvaardiging om asielzoekers massaal te weigeren/terug te sturen, als kan worden aangetoond dat ‘de groep’ profiteert van het geweld van een paar raddraaiers. Knippen vier lui een hek door waardoor er 100 doorheen glippen? Dat zijn dan 104 uitzettingen en 104 asielaanvragen minder.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

31 reacties

 1. Willem Bever

  Gelukkig een eerste voorzichtige stap om deze waanzin een halt toe te roepen

  1. hans-e-pans

   Allemaal voor de buhne, en niets anders.

 2. Willem Bever

  Een reling aan een boot is ook te beschouwen als hek

  1. gargamel

   :)))

 3. Cootje

  En prikkeldraad in de middellandse zee is ook een overtuigend bevestiging , dan is net zo goed en doeltreffend als trump zijn uitstekende muur bij Mexico , maar als we D66 moeten geloven moet er nog meer van dat werkvee komen , of van die kansloze uitkering trekkers

 4. ikweetwatikwil

  Eindelijk beseffen ze dat deze stroom niet door kan blijven gaan. Beseffen ze ook dat in die stroom veel criminelen zitten.

  Dat had jaren eerder moeten gebeuren,Stoppen met die instroom. Europa wordt daar niet beter van . Eerder minder.
  We zien hoe hele wijken verknoeid zijn. Hoe krijg je dat ooit weer goed.

  1. Politiek Profeet

   begrijp Spanje niet, waarom zou je een stuk rioolgebied in afrika willen hebben en onderhouden?
   Nog een stukje kolonisatie?
   Kost alleen maar miljoenen aan euro,s die ook de spanjaarden veel beter kunnen besteden.
   Laat dat afrika contingent maar geheel los, laat ze het maar alleen uitzoeken, eeuwenlang stammenoorlogen en twisten, eeuwenlang de klauwen ophouden van de europeanen….oprotten met dat gespuis…

 5. Kidogo

  Gelukkig zijn er ook nog instanties zonder D66 rechters !

  1. Baron von Munchhausen

   Kidogo
   …….maar niet in Nederland……!
   De gigantische zakkenvullende Asiel-industrie wordt onder alle omstandigheden gesteund door de Rechtspraak: of ze gelijk hebben of niet!

 6. Baron von Munchhausen

  En wanneer gaat Nederland naar het Europees Hof?
  Waarschijnlijk nooit!
  Links bepaalt dat het niet mag, deze zijn, ja……ja…..ja……..de baas in Nederland!
  Betekent nog meer naar Nederland, als ze ook al Spanje niet in mogen!
  De gigantische zakkenvullende Asiel-industrie wrijft zich in de handen; worden gesteund door alle (linkse) Ministeries!
  En “ons” kabinet? …………………..Ja….”ons” kabinet doet wat? Nederlanders op kosten jagen en zorgen dat ze het liefst gaan emigreren!

 7. gargamel

  Gewoon hilarisch, als of alleen een hek staat tussen Nl en Afrika.

 8. RvdBe

  Stoere praat, er veranderd niets.

 9. DidiMadloba

  Recht om asiel aan te vragen heeft iedereen. Alleen verdwijnt dat soms subiet in de prullenbak.
  Ik vermoed dat deze klimgeiten wel alsnog apart een asielverzoek kunnen indienen.

  1. CLoVis

   “Spanje mag de ‘hekklimmers’ van een paar jaar geleden namelijk terugsturen, zónder ze eerst een individuele asielaanvraag te laten doen. ‘Dat recht hebben ze toen verspeeld,’ zeggen de rechters.”

   Moeilijk toch dat lezen, nietwaar?

 10. Lex

  Ze gaan hun verstand eindelijk eens gebruiken.

 11. Fonz

  Hahahahahahahahahahahaha mag niet want rechten van de mens bladiebladiebla……

  Ze moeten helemaal niet tot dat hek komen, dat is al een stap te ver, het moet stoppen namelijk, STOPPEN…

  1. Rogul

   Fonz??

   1. ome

    Lugor?

    1. Rogul

     Ome wie???

     1. Bockbeer

      Lugor Rogul?

     2. Rogul

      Bockbeer??

     3. ome

      Lugor Rogul!

     4. Fonz

      rochol?

 12. Jack Flash

  Met dit soort retoriek wil men de gelederen stilhouden.
  Ik geloof er geen pest van.

 13. Tuinpaden

  Laat nou net dat terugsturen ons zwakste punt is.
  Het sterkste punt is dat we geen mening hebben.
  Alles Europa zegt vind ons show kabinet goed.

 14. Veteraan

  Was het maar waar, Links zal ervoor zorgen dat dit ook weer niet gehandhaafd wordt.
  De agressie die de hekklimmers laten zien mag ook worden ingezet tegen ze.
  Volgende keer mogen al die jongemannen [die toch niet gaan werken of mensenrechten en de wetten in onze landen respecteren] van de hekken worden afgeschoten.
  Wat mij betreft dan hé, maar ja ik hou van oplossingen als het praten al jaren niets meer oplevert.

 15. inert

  Het hek behoeft een “Trumpiaanse” uitbreiding inclusief met scherp schietende grensbewaking!
  Halve maatregelen zijn beslist ontoereikend!

 16. Bolkestein

  Na immigratie-enquête kwam de bekende kramp

  Door Paul Jansen op zaterdag 15 februari 2020

  Het is u ongetwijfeld opgevallen dat De Telegraaf een serie verhalen brengt over migratie. Aanleiding is de prognose van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat de bevolking in ons land jaarlijks met ruim 100.000 mensen zal groeien, vooral door de komst van buitenlanders. Die toestroom is goed voor de economie maar brengt ook vraagstukken met zich mee, bijvoorbeeld op het gebied van woningbouw, infrastructuur, de verzorgingsstaat en integratie.

  De migratiekwestie heeft daarmee de komende jaren waarschijnlijk meer impact op ons land dan klimaatverandering. Toch is er in politiek en media veel minder aandacht voor. Hoe zien burgers dat? In opdracht van De Telegraaf peilde het gerenommeerde onderzoeksbureau Kantar de stemming onder 1300 personen, van wie 250 met een niet -westerse achtergrond. De uitkomsten waren verbluffend en zijn vorige week zaterdag uitgebreid gepubliceerd.

  De publicatie maakte veel los. Waar burgers op sociale media niet uitgepraat raakten over ons onderzoek werd het thema door de meeste reguliere media evenwel genegeerd. Exemplarisch was misschien wel de reactie van de hoofdredacteur van de Volkskrant, Pieter Klok, die op radio 1 sprak van “een valse voorstelling van zaken”, het onderzoek even later “niks nieuws” noemde, meende dat door De Telegraaf de indruk werd gewekt dat het alleen om asielzoekers ging en de berichtgeving zelfs “een beetje gevaarlijk” vond omdat deze zou aansluiten bij een „vol is vol” tendens.

  Mijn gewaardeerde collega mag uiteraard vinden wat ‘ie wil, maar wie zoiets zegt heeft de artikelen niet gelezen of niet begrepen. Klok zat feitenvrij te oreren. Het onderstreept dat het thema migratie nog altijd tot een kramp leidt. Wie ongemakkelijke zaken aankaart, wordt al snel gediskwalificeerd en in een foute hoek gedrukt.

  Eenzelfde reflex zag ik eerder rond het klimaatakkoord. De Telegraaf berichtte kritisch over de effectiviteit en kosten van deze miljarden verslindende operatie. We werden pardoes in het hokje van de klimaatontkenners gestopt. Deze week werd door goed speurwerk van het AD nog eens bevestigd dat de kosten van vergroening inderdaad veel hoger uitvallen. Dit voedt het wantrouwen bij burgers.

  Journalistiek draait om waarheidsvinding, maar ook om het bedienen van je lezerspubliek. Want als burgers zich niet meer herkennen in wat volgens media belangrijk en nieuwswaardig is, hebben media een probleem. Het kwartaalbericht ‘Burgerperspectieven’ van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) maakt inzichtelijk wat mensen écht bezighoudt: zorgen over migratie en integratie staan steevast in de top drie, in de laatste editie achter normen & waarden en klimaatverandering. Dat is, zo schrijft het SCP, inclusief zorgen over klimaatgekte en de kosten.

 17. Timber

  Dat betekend dat mensen die met bootjes naar de EU komen ook terug moeten! Want een zee kan je ook als een hek zien!

  1. Fonz

   Sja dat zien wij als normaal denkenden inderdaad zo

 18. harte385

  Nu nog zien dat het ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd. Ben het eens met deze uitspraak van deze rechters

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.