CPB rekent plan Renaissance Instituut 'basistoeslag' door: voorzichtig positief!

CPB rekent plan Renaissance Instituut 'basistoeslag' door: voorzichtig positief!

Thierry Baudet. © De Dagelijkse Standaard.

Het Centraal Planbureau heeft een ingrijpend plan van het Renaissance Instituut, het FvD onderzoeksinstituut, doorgerekend en gepresenteerd. In het plan moeten de AOW, de bijstand, de kinderbijslag en huur- en zorgtoeslagen worden afgeschaft, en worden vervangen voor een soort basisinkomen. Een hele versimpeling die ons héél veel geld zou kunnen schelen (en opleveren).

Het Renaissance Instituut wilde graag de mogelijkheden verkennen voor een stelselherziening. Door het schrappen van allerlei toeslagen en dit met één basistoelage te vervangen, hoopt de partij veel geld te kunnen besparen, overzicht te creëren en werk weer te laten lonen. Die standaardtoelage moet dan worden bekostigd met de opbrengsten van een vlaktaks van 50 procent.

Maar die 50 procent is wel afhankelijk van het soort huishouden, want men kan aanspraak maken op een heffingskorting. Het is dus niet zo dat je met minimumloon al je toeslagen kwijt zou raken en 50 procent belasting moet gaan betalen.

Het is nog niet met zekerheid te zeggen wat het effect precies gaat zijn als dit zou worden ingevoerd. Door de wirwar aan constructies en bijzondere situaties per inkomensgroep, ontstaan uitschieters in de berekening die enigszins gladgestreken moeten worden. Zo zou namelijk driekwart van de laagste inkomensgroep er op vooruitgaan (tot wel 50 procent!) maar gaat ook een kwart zelfs iets achteruit. En bij de topinkomens lijkt haast exact het omgekeerde het geval te zijn. Er zitten dus nog wat kinken in de kabel, maar over de gehele linie is het een zéér positief beeld.

Minder verspilling door de overheid, échte nivellering waardoor de (hoogste 20 procent) topinkomens de allerarmsten er bovenop helpen. En als die aan het werk gaan, houden ze flink meer over. Dat is in grote lijnen wat de cijfers uit lijken te wijzen. Met een flinke slag om de arm dus.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties