Egyptische ex-president Hosni Mubarak (91) overleden

In een militair ziekenhuis in Egypte is oud-president Hosni Mubarak overleden. Hij werd 91 jaar oud. Mubarak was al geruime tijd ernstig ziek.

Na dertig jaar de scepter te hebben gezwaaid in Egypte, werd de voormalig president in 2011 afgezet. Het bleek later, samen met de opstand in Tunesië, het begin van de Arabische Lente die zou uitmonden in meerdere oorlogen in het Midden-Oosten, met als meest zwartgallige voorbeeld de oorlog in Syrië.

Nadat Mubarak in 2011 werd afgezet, werd hij een jaar later al veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Mubarak werd verweten dat hij de dood van meer dan 800 vreedzame betogers op zijn geweten zou hebben. In 2015 werd de voormalig leider van Egypte nog veroordeeld voor een grootscheeps corruptieschandaal.

Hosni Mubarak samen met Angela Merkel in betere tijden, Berlijn 2006. Bron: 360b / Shutterstock
Hosni Mubarak samen met Angela Merkel in betere tijden, Berlijn 2006. Bron: 360b / Shutterstock

In het voorjaar van 2017 kwam Mubarak op vrije voeten omdat zijn gezondheid te broos werd bevonden. Hij was toen al een tijdje ziek. Tot aan zijn dood verbleef hij in een militair ziekenhuis. Mubarak werd 91 jaar oud.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

3 reacties

 1. Rompui

  Mooi om te weten NEXT PLEASE

  1. plakband

   NEXIT – please !

 2. Bolkestein

  Mubarak bracht rust en stabiliteit. En dat is nodig in een beschaving waar het grootste deel van de bevolking bestaat uit Islamitische Middeleeuwers. Nasser wist ook waarom de seculiere overheid van levensbelang is.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.