‘Lijstverbinding PvdA en GroenLinks zal leiden tot flink zetelverlies voor beide partijen’

Er is al vaker gesproken over het idee om de PvdA en GroenLinks te fuseren tot een ‘groot sociaal en groen blok’ op links. Uit onderzoek van Maurice de Hond blijkt dat dit een slecht plan is. De politieke verschillen tussen beide partijen zijn te groot. Een verhouding tussen Lodewijk Asscher en Jesse Klaver zou dan ook leiden tot een gigantisch zetelverlies voor beide partijen.

Uit een onderzoek onder ruim 4000 Nederlanders blijkt dat kiezers van de PvdA en GroenLinks helemaal niet zitten te wachten op een lijstverbinding tussen beide partijen.

Momenteel scoren zowel PvdA als GroenLinks ongeveer 20% van het electoraat. Om te beginnen is dat al beduidend minder dan de PvdA in de vorige eeuw in zijn eentje wist binnen te harken. Maar de tijden zijn veranderd. 32 procent van de Nederlanders overweegt om op een van deze twee partijen te stemmen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen volgend jaar.

Als de PvdA en GroenLinks met een gezamenlijke lijst zouden komen, dan overweegt nog maar 24 procent van de kiesgerechtigden om op de idealen van Lodewijk Asscher en Jesse Klaver te stemmen.

'Al dan niet één lijst voor PvdA en GroenLinks' / Maurice de Hond
‘Al dan niet één lijst voor PvdA en GroenLinks’ / Maurice de Hond

Van de overtuigde PvdA en GroenLinks-kiezers geeft 22% aan beide partijen zelfs helemaal links te laten liggen als ze een lijstverbinding aan zouden gaan. Ook bij de kiezers van de meeste andere partijen, die PvdA of GroenLinks los van elkaar een kans geven, is bij een fusie een duidelijke afname te zien van de bereidheid om op een van de twee te stemmen.

Opvallend uit het onderzoek van De Hond is dat GroenLinks-stemmers meer vertrouwen hebben in Lodewijk Asscher (57%) als lijsttrekker van een combinatiepartij dan omgekeerd. Net aan de helft van de PvdA-kiezers zou zijn of haar stem geven aan Jesse Klaver als partijleider van de lijstverbinding tussen de PvdA en GroenLinks.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

30 reacties

 1. Hendrie1963

  Het zijn allebei oplichters en mensen worden allemaal wakker. Opgelicht door GroenLinks met hun geschreeuw over het klimaat en dat vieze ouwe malle pietje timmermans in de mislukte EU.

  1. Hendrie1963

   De pvv en FvD samen.

   1. hans-e-pans

    De PvdA moet gelijk een lijstverbinding aangaan met GroenLinks.

 2. Buzz68

  Slecht plan!
  FvD is een levendige en actieve beweging.
  Je zou eens een bijeenkomst moeten bijwonen.
  PVV zijn veel meer op zich zelf.
  Er zijn beslist standpunten van PVV min of meer gelijk aan FvD, maar bij PVV mis ik nuance en realiteitsbesef.

  1. Buzz68

   Sorry was @Hendrie1963.

 3. ZiggyStardust

  Quote: Momenteel scoren zowel PvdA als GroenLinks ongeveer 20% van het electoraat.

  Dus samen hebben Pvda en GL 60 zetels als ik het goed begrijp?

  1. Kretoloog

   Knap stom inderdaad. Als DDS nog een beetje serieus genomen wil worden, zullen ze in ieder geval hun verhalen moeten baseren op feiten. En niet op onzin.

   1. Piet51

    Het is al gecorrigeerd. Het was gewoon fout gekopieerd van maurice.nl. Onvoldoende vaardigheid met de Nederlandse taal kan ook. Kan gebeuren voor een journalist, toch?

 4. ome

  GL kan het beste in zee gaan met D66, er zijn geen verschillen tussen die twee.

  nu.nl/politiek/5500148/pechtold-dacht-fusie-met-groenlinks.html

  1. Mees

   ome?

  2. Rogul

   Ome wie?

   1. Mees

    Die vervelende ome Fonz Lugár.

    1. ZiggyStardust

     Mees Noppen?

     1. Mees

      Mees Watcher

     2. ome

      Mees?

     3. evil knievel

      M(afk)ees!?

    2. Rompui

     Mees rogul watcher noppen wesley ??????

 5. Baron von Munchhausen

  “Lijstverbinding PvdA en GroenLinks zal leiden tot flink zetelverlies voor beide partijen”
  Goh,…….hoe zou dit nu kunnen. Asscher de grootste wauwelaar ter wereld en NOOIT iets voor elkaar gekregen. (M.u.v. PVDA’ ers apparatsjiks schatrijk laten maken, Miljonair is standaard bij de PVDA). Groen-Links zit in de Bilderberg groep (Katahlijne Buitenweg) waar bepaalt wordt hoe de wereld er toekomstig uit moet zien! Uiteraard Islamitisch!
  Weg met deze twee Nederland vernietigende partijen!

  1. Kretoloog

   De PvdA noemt zich een sociale partij. Maar hoe sociaal is het om – werkend voor de publieke zaak – de ambitie te hebben om een miljonairsstatus te bereiken? Frans Timmermans, Marcel van Dam, Diederik Samsom, Wouter Bos: allen van eenvoudige komaf en nu toch kapitalist.

   Je ziet het ook bij de onderwijs- en zorginstellingen en bij de woningcorporaties: in de Raden van Bestuur zitten vaak PvdAers, die zichzelf een vorstelijk salaris toebedelen.

 6. evil knievel

  Helemaal opdoeken,deze oplichters bendes!

 7. Bbroer

  Inderdaad, een “beweging”.

 8. Bullshit16

  Groen links maakt Nederland kapot door die zogenaamde miljo onzin pvda maakt Nederland kapot samen met de overige partijen door die gelukszoekers stem er gewoon niet op
  STEM FVD OF PVV uit de eu

 9. Rosasolis

  Inderdaad heeft Nederland te veel politieke partijen, en de kieslijsten worden steeds langer. Het zou veel verlichtingen voor vooral de kiezers kunnen geven als een aantal partijen samen kunnen gaan, tot Een partij. De combinatie met P.v.d.A met Groen Links zie ik niet. Omdat hun doelstellingen helemaal anders zijn. P.v.d.A. is onze arbeiders partij. GroenLinks is natuurbewust. Ik zie, en hoop voor de volgende oplossingen voor onze vreselijke verdeelde politiek systeem met te veel partijen:
  Samengaan zouden kunnen:
  P.v.d.A. met de SP
  GroenLinks met Partij van de Dieren
  CDA met Christen Unie
  VVD met Groep Otten
  PVV met FvD
  Denk met Bij 1
  GPV met 50 +
  D66 met ? (tot nu toe zie ik niet samen met welke partij dan ook).

  1. Blitzkrieg

   Rosasolis :
   Whahaha, VVD met Groep Otten… zijn we definitief van Otten af.

   1. Rosasolis

    Blitzkrieg. Groep Otten krijgt steeds meer leden. Uit verschillende kanten.
    Wellicht ook uit de VVD.

    1. Kretoloog

     Het lidmaatschap voor groep Otten begint bij 100 euro. Dat is een fors bedrag. “Maar dat hebben wij bewust gedaan”, zegt partijleider Henk Otten, “wij zoeken mensen die iets te besteden hebben. Geen arme sloebers”.

     Ja, ja, die Henk. Hij komt er wel met zijn KPN (Kapitalistische Patserspartij Nederland).

    2. -Bo-Realist

     Nieuwe betekenis GO: Groot Onbenul

 10. macsjang

  Mooi toch? Neem D66 en die andere grote bedriegerspartij ook nog erbij en dan samen op weg naar totale zelfvernietiging. Zou absoluut goed zijn voor de democratie.

 11. musicmaniac

  Ik zou zeggen: Doen! Scheelt weer een aantal zetels op links. Neem meteen de SP en D66 mee in de verbintenis, dan hebben we her ergste achter de rug en kan Nederland weer democratisch worden.

 12. -Bo-Realist

  Ik zeg doen!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.