Nu júist meer wantrouwen! VVD boos door vragen CDA over coronavirus: ‘helpt niet om rust te bewaren’

Regeringspartij VVD hekelt de Kamervragen die coalitiepartner CDA aan zorgminister Bruins heeft gesteld. Vragen zouden niet relevant, overbodig of zelfs ‘gebaseerd op aannames’ zijn. Raar of niet, tijdens een potentiële gezondheidscrisis?

Pieter Omtzigt, Anne Kuik, Martijn van Helvert en Joba van den Berg, legden zorgminister Bruins het vuur flink aan de schenen. Zij willen namelijk weten of Nederland écht wel voldoende maatregelen tegen de uitbraak van het virus heeft genomen. Niet zo gek trouwens, want wie het nieuws volgt ontkomt haast niet aan de indruk dat andere landen véél meer aan het doen zijn.

Volgens mij krijgen ze het bij de VVD, en misschien ook wel bij het hele kabinet, flink benauwd. Want in plaats van in te gaan op de gestelde vragen, die volgens de VVD dus ‘gebaseerd op aannames’ zijn, of op de site van het RIVM al zijn beantwoord, roepen ze alleen maar op om de rust te bewaren. En dat is super dom natuurlijk.

Als die vragen al bij het RIVM zijn beantwoord, lever die antwoorden dan gewoon? Worden er vragen gesteld op basis van aannames? Laat dan zien waarom die aannames ongegrond zijn? Dat werkt namelijk beter dan gaan zitten janken over dat zulke vragen mogelijk angst aanwakkeren en dat de toon waarop de vragen zijn gesteld, niet helpen om de rust te bewaren…

Nederland heeft ook gewoon internet en dubieuze filmpjes die vanuit Wuhan, China zouden komen, zijn ook één muisklik verwijderd van de Nederlandse huiskamer. Dat heeft ook niet geleid tot paniek en daar gaan een paar vragen van wat CDA-Kamerleden écht niet ineens verandering in brengen. Kom nou toch…

UPDATE door MvdG: Overigens zijn hier de eerste vier Kamervragen. Lees ze even door. Zelfs een kind begrijpt nog dat deze vragen buitengewoon relevant zijn.

Vraag 1
Herinnert u zich dat u op eerdere Kamervragen antwoordde, «op dit moment nemen wij op basis van de ons beschikbare wetenschappelijke informatie van het RIVM aan dat een persoon pas besmettelijk is vanaf het moment dat er symptomen zijn (hoesten, koorts, luchtwegklachten)»?1

Vraag 2
Bent u bekend met het feit dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dit al een tijd op haar site een heel stuk minder stellig heeft staan: «Vraag: Wat kunnen we zeggen over besmettelijkheid tijdens de incubatietijd? Antwoord: Het nieuwe coronavirus wordt overgedragen door hoesten en niezen. Tot nu toe lijkt de overdracht van het virus tijdens de incubatietijd, dus voordat er klachten ontstaan, een zeer beperkte rol te spelen. Wel is bekend dat hoe zieker iemand is, hoe meer virus hij verspreidt.»?2

Vraag 3
Bent u bekend met het feit dat ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schrijft dat: «According to recent reports, it may be possible that people infected with 2019-nCoV may be infectious before showing significant symptoms. However, based on currently available data, the people who have symptoms are causing the majority of virus spread.»?3

Vraag 4
Houdt het beleid van de Nederlandse regering rekening met de mogelijkheid dat het coronavirus al (een beetje) besmettelijk kan zijn tijdens de incubatieperiode?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. Kidogo

  RIVM stikstof crisis oh sorry coronavirus welke metingen en aannames mag ik geloven van deze clowns ?
  Stem FVD !

  1. Brenda Welsh

   Alleen Baudet ! (Johan Derksen)

   1. Stiek

    Brenda Wesley Graatsma?

   2. Stiek

    „Er is een bombardement aan berichten die angst aanjagen. Er heeft een collectieve hersenspoeling plaatsgevonden”, aldus de Italiaanse viroloog Maria Rita Gismondo uit het ziekenhuis Sacco in Milaan.

 2. perry

  Rutte heeft heeft een holistische kijk en instelling mbt pandemieën, met ons allen positief blijven denken en vóóral er niet teveel over praten, dan gaat alles als vanzelf aan ons voorbij!
  Struisvogels doen het al duizenden jaren, met veel tegenvallers!

 3. inert

  Het Coronavirus heeft nog een andere voor óns kwalijke, maar mbt EU politici gunstige kant, onze aandacht wordt weggeleid van de naderende nieuwe invasie vanuit Turkije!
  Dat is vele malen erger en destructiever dan het Coronavirus!

  1. perry

   inert-
   Tegen het Coronavirus vindt en ontwikkeld men uiteindelijk een doeltreffend serum, maar voor de massa immigratie heeft men tot dusver geen oplossing.
   Gebrek aan fantasie, onwil, onkunde, misplaatst humanisme, wie zal het zeggen?

   1. Brenda Welsh

    U, u zult het zeggen. U bent uitverkoren.

    1. Stiek

     Brenda Welsh?

  2. garfield

   Voor de demoncraten komt het ook goed uit als de economie crasht vanwege de verkiezingen.

   En ja het fungeert ook als een mooi rookgordijn met de nieuwe golf aan vluchtelingen.

   h*tps://www.youtube.com/watch?v=KUboG0ygMCM
   voor een beetje humor.

 4. fusilier

  Waarom gaan er zoveel mensen in quarantaine wereldwijd? Om de dood eenvoudige reden, de instanties weten er geen raad mee. Zij kennen het gevaar van dit virus niet.

 5. evil knievel

  Nederland heeft ook gewoon internet en dubieuze filmpjes die vanuit Wuhan, China zouden komen, zijn ook één muisklik verwijderd van de Nederlandse huiskamer.

  MUISklik!?….grappig!

  Muisjes verorberd,heeft tvllg deze hele kwestie veroorzaakt!(voor de mensen die dit niet hebben meegekregen!);)

 6. C.A.Barstow

  Het volk wordt dom gehouden, zoals altijd het geval is met dit vervloekte kabinet.
  Gaat u maar rustig slapen, er is niets aan de hand.
  Wanneer hebben wij dat eerder gehoord?
  O ja, vlak voor de tweede wereld oorlog, de volgende dag stonden de Duitsers op de stoep.
  Heel Europa is bijna in paniek vanwege het corona virus, en in ons land is er niets aan de hand? alles onder controle? ja ja.

  Er is dus niets geleerd van de geschiedenis, zij doen net of ze gek zijn en draaien gewoon het hoofd af.
  Je zou bijna hopen dat dat vuile tuig in politiek Den Haag zelf een besmetting oploopt.

 7. Cootje

  De VVD kan het wetenschappelijk laten onderzoeken door Het WODC . Dat betekend dat de ministers op maat wat hij wil wetenschappelijk op papier krijgt wat hij wil horen en wat hij wil zeggen, of we halen Halbe Zijlstra er bij die het had gehoord in de achterkamer bij zijn viste bij Poetin . Of nog van die sterke punten van de VVD , Dijkhof en zijn ploegje willen niets zeggen om later van Sylvana Simons de zwarte piet te krijgen , niets zeggen of fake nieuws is de VVD met als leider ons lachen bekje Rutte groot mee geworden.

 8. Peetjoh

  Oh Brenda steunbeer heb hier weer wat te melden. Niet bij alle artikelen over negerts die loos gaan. Alleen als ze Hollanders kan bashen. Stuur je adres is door dan komen wij jou even bashen. Met knuppels. Vieze collaborateur, met landverraders als jou weten wij wel raad.

 9. JFU

  Lachen en wegkijken is het kabinet Rutte ten voeten uit. Maatregelen nemen tegen de aankomende invasie uit Syrie? vergeet het maar, tegen het coronavirus? vergeet het maar, tegen de dictators in Brussel? vergeet het maar. Alleen belasting binnen harken en de burgers op kosten jagen om z.g.n. het milieu te redden zijn ze als de kippen bij.En als het dan fout gaat zijn ze weer ”geschokt”.

 10. Rosasolis

  Terwijl in ons land en in andere EU landen paniek en ruzie heerst, zijn de laatste berichten vanuit China en Zuid-Korea (voorzichtig) gunstiger. De corona virus lijkt steeds meer onder controle te zijn. Steeds meer scholen en winkels gaan open… Maar niet te snel denken dat het binnenkort over is. Vandaag is er nieuwsbericht over een vrouw die van deze virus genezen werd verklaard, en volgens de test helemaal geen symptomen meer had.
  Na 3 weken is zij opnieuw ziek en ligt nu alweer in de isolatie afdeling van de ziekenhuis.

 11. J.Rademaker

  De laatste patient was niet getest vanwege het protocol dat alleen mensen die uit risico gebieden afkomstig zijn worden getest.
  Kop in het zand dus RIVM waardoor Nederland nu een risicogebied is geworden en men echt serieus aan het werk moet.
  Weer een overheidsinstelling die faalt.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.