Te triest voor woorden! Nederland is Navo-sukkeltje: ‘te weinig marinecapaciteit voor Libië-missie’

Ja, ja! Libië bestaat ook nog! Met al dat nieuws over het coronavirus, de oorlog in Syrië en de vluchtelingen van Idlib, zou je haast vergeten dat er nóg een conflict aan de gang is: Libië. Is helemaal niet erg trouwens, want Nederland heeft toch geen capaciteit om er wat te gaan doen!

Nederland slaat nu wel echt een modderfiguur op het internationale podium hoor. Eerst stonden we met de vette bek vooraan bij het Libische conflict. We kennen het mantra inmiddels wel: ‘Oorlog is slecht, de-escaleren heeft de prioriteit’ en ‘met elkaar om tafel zitten’ is volgens Nederland het hoogst haalbare doel.

Dan helpt het om beide partijen de wapens in te laten leveren én om er voor te zorgen dat er geen nieuwe wapens het conflictgebied binnen worden geloodst. Een uitgelezen kans voor Nederland om haar waarde voor het Navo-bondgenootschap te etaleren dus. En dat gaat nu dus flink mis, want Nederland kan geen schip of marinier meer missen op het moment! Wil Nederland écht (effectief) meedoen, dan zal er een andere missie moeten worden afgebroken.

We moeten ons kapot schamen met z’n allen. Het kabinet en de Tweede Kamer moeten eens wat minder gaan lopen roeptoeteren over het opzetten/meedoen aan militaire missies. In ieder geval zolang er op Defensie maar blijft worden bezuinigd. Bouw dat eerst maar weer flink op, dan kunnen we daarna weer overal wat van vinden en dreigen met ‘vredesmissies’ bij conflicten die we toch niet op gaan lossen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. Bullshit16

  Onze nep parlement is heel goed in staat om 7 miljard euro naar Brussel over te maken
  Moet je kijken wat je met 7miljard euro kan doen als je dat in eigen land besteedt
  Stem fvd of PVV uit de eu

 2. Jack Flash

  De EU en het tuig uit Afrika gaan voor.

 3. evil knievel

  Wij zijn ten dode opgeschreven als r dus ooit eens de pleuris uitbreekt!
  Denk dat dit niet al te lang meer zal duren!
  Leuk u gekend te hebben mensen,behalve die halve zolen van de linksche kliek dan uiteraard!:)

 4. CLoVis

  Nederland beleeft momenteel een golf van socialisische onnozelheid als vlak vóór WO2.
  Zoek maar eens op ‘het gebroken geweertje’.

 5. DutchOutlaw

  Tja….hieraan is ook wederom de VVD schuldig! Want in 2006 werd door Henk Kamp (toenmalige VVD Defensieminister) besloten dat de MarineLuchtvaartDienst (MLD) al zijn 13 Lockheed P-3C Orions moest afstoten inclusief het daar bijbehorende MarineVliegKampValkenburg.

  Het mooiste is nog dat -op het moment dat de Orions werden wegbezuinigd- er een aantal MLD Orions in Amerika bij de Lockheed fabriek stonden voor het Capability Upkeep Programme (CUP) waar Nederland in navolging van de United States Navy (USN) aan meedeed.

  Dit moderniseringsprogramma bestond uit het (naast de onderzeebootbestrijdingstaken) verbeteren van de inlichtingen en verkenningscapaciteiten,spionage,het verbeteren van sensoren,kortom de Nederlandse Marine zou (net als de USN) over de modernste P-3C Orions ter wereld beschikken.
  De MLD P-3C Orions zouden over ongekende mogelijkheden beschikken op het gebied van inlichtingen/verkenning boven land en zee/onderzeebootbestrijding/electronic warfare. Ze konden/waren tevens voorbereid om kruisraketten mee te kunnen nemen
  om doelen op land te bestoken.
  De totale straatwaarde van de 13 MLD P-3C Orions waren (na het CUP-programma) zo’n 1,3 miljard Euro. Henk Kamp (de VVD dus) heeft ze voor een “appel en ei” verkocht aan de Duitse Marine….voor maar 250 miljoen Euro.

  De reden voor Henk Kamp om de MLD Orions op te ruimen was,”dat er geen Russische onderzeebootdreiging meer was”. En over de nieuwe verkenningscapaciteiten
  (na het CUP-programma) daar wilde hij niks meer over horen (ofwel dat paste niet in zijn straatje want dat zou het nut van de Orions bewijzen). En dit zei hij zo’n 15 jaar geleden.
  Inmiddels kunnen we heden ten dagen alle door Henk Kamp gedane uitspraken over de Orions van de MLD onderuit halen.
  Want immers varen de Russische onderzeeboten en hun marine eskaders gewoon door de Noordzee heen alwaar men vandaag de dag met allerlei spionageactiviteiten bezig is/zijn .
  En recent heeft toenmalige Defensieminister Hennis verklaart “op de hoogte te zijn van de Russische marine activiteiten in de Noordzee” en dat we ze “in de gaten houden”.
  En dat “in de gaten houden” doen ze met een simpele en totaal tandeloze Dornier 228 van de Kustwacht. Nou de Russen staan daar met knikkende knieën op het dek wanneer zo’n Dornier voorbij komt…..maar niet heus!…die lachen zich te barsten!
  Want de Russen weet echt wel wanneer er een Orion (propvol met apparatuur/wapens)
  langs komt zij dondersgoed moeten opletten met wat ze doen,aangezien de Orions alles kunnen analyseren wat er aan signalen wordt uitgezonden door de Russische vloot.

  Ook was de VVD jarenlang de grootste bondgenoot van het MarineVliegKampValkenburg. Wat de VVD toendertijd betrof was het volgende: sluiting van het MarineVliegKampValkenburg was “out of the question”! Kortom daar kon niet over gepraat worden en de VVD deed er alles aan om het vliegkamp open te houden (openhouden van het vliegkamp stond zelfs in één van de regeerakkoorden van kabinet Balkenende). Dit natuurlijk met de begrijpelijke goedkeuring van het marinepersoneel.
  Ondertussen werd er flink geïnvesteerd in het vliegveld en werd voor honderden miljoen gemoderniseerd. Toen “puntje bij paaltje kwam” en er over het vliegkamp werd gestemd was de VVD voor openhouden,wat tegen het zere been van Henk Kamp was.
  Henk Kamp dreigde (toen er een meerderheid voor openhouden was) met zijn ministerschap en wilde opstappen als minister wanneer VVD voor openhouden zou stemmen. En je raad het al,de VVD sloeg als een blad om en stemde VOOR sluiting.
  Tja,het kabinet kon natuurlijk vallen en dus zou de VVD uit het regeringspluche vallen.

  Toen al was de VVD onbetrouwbaar! Zoals het marinepersoneel toen al zei: “de kogel voor ons kwam niet van links….maar juist van rechts!”

  Juist ja…de marinecapaciteit is door de vele bezuinigingen en kortzichtig beleid helemaal naar de knoppen geholpen.

  Juist nu nog zouden de Orions van onschatbare waarden zijn,aangezien ook de Amerikaanse Marine vandaag de dag nog flink investeert in de verdere uitbreiding van onderzeebootbestrijding/verkenningscapaciteiten van hun Maritime Patrol Aircrafts (MPA’s). En in Europa was het nou net de MLD die ook op dit gebied voorop liep en zelfs de beste waren op dit gebied.

  Wat is dit zonde geweest om dit alles weg te doen…….echt een schande!!!!

 6. Cycle25

  Er was eens…

  De Nederlandse marine stond hoog in ’t vaandel, in de jaren ’80 – ’90. Bijna elk land op de wereld was jaloers op Neerlands trots. En toen kwam de euro, en werd alles wegbezuinigd inclusief de vlootdagen. Ik mis m’n bootje F825, waar er 14 stuks van bestonden, de trots van de Schelde, de Kortenaer klasse.

  En wat doet NL ?, samenwerken met België omwille van het geldplaatje.

  Het geeft aan dat politici maar met één doel bezig is : GELD.

  Veiligheid is bijzaak, want is het zo makkelijk leunen op de Angelsaksen, totdat deze ook zeggen : betaal je eigen veiligheid maar, en dat is nu het probleem van Europa.

  1. Brenda Welsh

   Alternatief is belasting omhoog. De BTW verhogen levert al een storm van protest op.

   1. Stiek

    Brenda Wesley Quispel Welsh?

   2. Cycle25

    Jaja, hobby No 1 van Nederlandse politici. Den Haag is verslaafd aan andermans geld, status >> geldjunk.

   3. RvdBe

    Alternatief is uit de eu en je geld goed besteden muts.
    Moeilijk he.

 7. C.A.Barstow

  Tja, dat is niet zo vreemd.
  Dat krijg als dit verachtelijk linkse land en volksverraders kabinet het land naar de afgrond bezuinigd omdat zij het belangrijker vinden al die miljarden euro’s over de balk te smijten door deze vracht met geld naar die fascistoïde machtswellustige linkse roversbende in Brussel te sluizen.

  De schrijnende behoeften van ons eigen volk is in politiek Den Haag totaal niet belangrijk,
  wij worden terug gezet op de plek waar de armoedige EU landen ook verkeren, wanneer er niet snel drastische veranderingen doorgevoerd worden zullen wij ook op die plek aanlanden, alles wat wij hebben opgebouwd zal ons voor het overgrote deel afgenomen worden, de zogenaamde gelijkschakeling is allang ingezet.

  Dat Nederland op heel veel gebieden voor de meeste Europese landen een lachertje is geworden en de hersenloze schlemiel uithangt is op zich al iets om jezelf krom te lachen, dat doe ik dan ook heel regelmatig.

  Help mee ons land te verlossen van die vervloekte linkse bende, help mee ons land weer op te bouwen, zorg voor veel en veel minder EU of een nexit, ga voor onze eigen soevereiniteit,
  Stem FvD/PVV.

  1. Brenda Welsh

   Een verachtelijk links land waar C.A.Barstow zijn woordje mag doen zonder gehinderd te worden door een regime wat hem de mond snoert. Waar ook C.A.Barstow mag ademen in vrijheid.

   1. Bullshit16

    Brenda
    Wat zegt barstow verkeerd het is de waarheid
    Kom met feiten kom maar op
    Wat nu vrijheid
    Ik durf te wedden dat baudet zich nu net zo moet beveiligen als wilders wat nu vrijheid

   2. Bullshit16

    Brenda
    Schaakmat

 8. Ben-NIET-Groen-L

  Libië?

  Morgen verklaart Rusland Turkije de oorlog!

 9. Tuinpaden

  Het is beter dat we niet meedoen.
  Onze politiek is nog nooit trots op ons leger geweest.
  Ze zullen vervolg worden tot na hun dood over eventuele misstanden.

 10. Rud56

  Jarenlang regeringsbeleid van de VVD (met ook de PvdA én D66) heeft dit land alléén maar kaalslag gebracht! Defensie, gezondheidszorg in zeer brede zin, politie en andere toezichthouders, allemaal kapot bezuinigd en lam gemaakt. Daarintegen wél de grenzen openhouden voor islam en profiteurs uit de gehele wereld, miljarden naar het totalitair regiem te Brussel, daar de grote deugjongen uithangen. Het hele land vol plempen met (milieu)schadelijke windmolens en idem biogasindustrie, met ontplofbare electrische auto’s voorzien van zeer millieuschadelijke accu’s, kortom, een decennia falend regeringsbeleid, dankzij die VVD die nu hun domme huppelkutjes inzetten zoals die Bente Becker en die
  Dilan Yesilgöz-Zegerius! Want de verkiezingen komen eraan, dus het stemvee moet weer worden opgewarmd.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.