Topman RyanAir wil strengere controles voor moslimmannen op luchthaven

Topman Michael O’Leary van luchtvaartmaatschappij RyanAir wil dat moslimmannen extra streng worden gecontroleerd op de luchthavens. Volgens O’Leary komt daar namelijk de grootste dreiging vandaan. De uitspraken van de RynAir-baas hebben inmiddels een storm van kritiek teweeggebracht.

In een interview met The Times geeft O’Leary aan dat hij zich ernstige zorgen maakt over de veiligheid bij de controles op luchthavens. Hij noemt de veiligheidsmaatregelen die momenteel gelden ‘irrelevant’. O’Leary: “Gezinnen met kleine kinderen hoeven wat hem betreft niet door controles te gaan omdat de kans virtueel nul is dat ze zich zullen opblazen.”

Michael O’Leary verklaart zijn opmerkelijke oproep om strenger te controleren op vliegende moslimmannen:

“Wie zijn de aanslagplegers? Het zullen alleenstaande mannen zijn die alleen reizen. Je kan zoiets niet zeggen omdat het racisme is, maar in het algemeen zullen het mannen zijn van het moslimgeloof. Dertig jaar geleden waren het de Ieren.”

De gewaagde uitspraken van O’Leary hebben inmiddels een storm van kritiek teweeggebracht. Een woordvoerder van de Britse moslimgemeenschap beschuldigt de RyanAir-topman van discriminatie.

Volgens Khalid Mahmood, parlementslid namens de Labour-partij, moedigt O’Leary racisme zelfs aan. Als voorbeeld gebruikt Mahmood de bloederige aanslag in een waterpijpcafé in het Duitse Hanau. “Zouden we blanke mensen ook moeten profilen om na te gaan of het fascisten zijn?”, aldus Mahmood.

Mahmood maakt hiermee echter wel een begrijpelijk punt. Een blanke westerse vrouw die zich tot de islam bekeerde, bekende onlangs dat ze van plan was geweest om een zelfmoordaanslag te plegen op de St Paul’s Cathedral in Londen. Kortom: het gevaar kan in alle krochten van de samenleving schuilen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. Sando

  Hé hé eindelijk het beste antwoord van 2020 top!!!

  1. Gebande Kok

   Het beste antwoord, maar wat was de vraag?

   1. Rompui

    LEZEN KOCK LEZEN moeilijk he trol

    1. Freewheeler

     Beste is niet te reageren op trollen :))

   2. Sando

    Niet veel geleerd kok(ie)

 2. Ralnov

  Manmanman en dan? Zodra ze weten dat ze geviseerd worden zal het ze niet schuwen vrouwen of kinderen in te zetten.

  1. Gebande Kok

   Zeker als ze geviseerd worden.

   1. Original NL

    Wordt jij nooit gefileerd op luchthavens cockje?
    Wordt tijd dat ze daar dan eens mee beginnen.

  2. Seneca

   @rainov
   daar heb je een punt! het ergste is dat al die lieden die dit willen doen, niet – willen – begrijpen dat als Allah zo machtig zou zijn als zij aannemen, dat ook zelf zou kunnen doen.
   @kenneth
   die Mahmoud haalde ogenblikkelijk de pleger van het bloedbad in Hanau er bij terwijl die aanslag echt door een oprecht verwarde man is gepleegd. dat dit triest figuur – door het tuig zoals Merkel en de president der BDR – in een extreem rechtse hoek wordt gezet is laaghartig maar wat verwacht je van een vrouw die in haar jonge jaren leiding gaf aan de agitprop der DDR?

 3. Stiek

  Helemaal geen moslimmannen is nog veiliger.

 4. DidiMadloba

  Die Ryanair meneer zei ook dat veel van die controles volstrekt overbodig zijn, en dat gevoel heb ik ook, als (letterlijk) weer eens mijn broek afzakt bij de controle omdat ook de metalen gesp van mijn broekriem als mogelijk wapen wordt gezien. Het verbod om vloeistoffen mee te nemen is ook al absurd. Was het niet omdat een chemicus beweerde dat je met water springstof kunt aanlengen? Ik heb op allerlei vliegvelden ter wereld al scharen achtergelaten, die ik gebruik om mijn baard bij te knippen maar die zij zien als moordwapen.
  Dus is er best iets voor te zeggen om een risico-profiel te maken.
  Maar wat gaat er dan gebeuren? Bommenleggers die momenteel nog worden tegengehouden door die strenge controles, en niet eens proberen vliegtuigen te boarden, zullen zich dan in een keurig zakenpak hijsen en hun haar blonderen.

 5. DidiMadloba

  Flink etnisch profileren! Dat ziet die Ier wel zitten.
  Maar de commerciële ratten van RyanAir gaat het maar om één ding: aandacht trekken. Daarom kondigden ze ook al eens aan staanplaatsen in hun vliegtuigen te gaan aanbieden.

  Helaas kun je niet altijd om RyanAir heen omdat ze soms naar bestemmingen vliegen waar je anders moeilijk komt, maar vandaag de dag is deze zogenaamde “prijsvechter” helemaal niet meer goedkoper, omdat je nu overal boekt op internet. Maar RyanAir vliegt vaak op moeilijke tijden naar afgelegen vliegvelden, zodat de gierige Hollander een vermogen kwijt is aan taxikosten en menigmaal een extra overnachting onvermijdelijk is.

  Onlangs zag ik een reclame van easyJet die zegt wél fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden te bieden. Uiteraard noemen ze RyanAir niet bij name, maar voor de goede verstaander is het absoluut deuidelijk. Het schijnt dat RyanAir copiloten negatief loon krijgen, omdat ze blij moeten zijn tenminste de vlieguren te kunnen maken die ze nodig hebben om hun brevet te houden.

  Als je bij RyanAir verzuimt een thuis geprinte instapkaart mee te nemen naar het vliegveld moet je € 70 betalen – in mijn geval het dubbele van de ticketprijs. Toen ik een nieuwe kaart wilde printen bleken alle printers op Vliegveld Eindhoven defect, rara.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.