Typisch! Belastingdienst houdt zwarte lijsten bij: “zo krijg je dus A- en B-burgers”

Het is weer raak! Een grondig onderzoek bij de belastingdienst heeft zowaar nog meer lugubere dingen naar boven gehaald. De belastingdienst houdt namelijke zwarte lijsten bij. Deze lijsten staan vol met mensen waarvan de belastingdienst vermoedens of signalen heeft dat ze frauderen. De lijst bestaat uit zo’n 180.000 mensen, waarvan velen totaal niet frauderen, maar toch gedupeerd zijn! 

Mensen die op deze lijsten stonden hoorden hier niets over, ook konden zij zich niet verweren. Veel mensen zijn op de lijst gekomen door geruchten of vanwege zaken die niet precies helder zijn wat de exacte redenen zijn.

Mensen zijn veelal zonder goede redenen op deze lijsten gezet. Terecht dan ook dat een voormalig medewerker uit de school is geklapt, want wat de belastingdienst doet kan gewoon niet. Ze verdelen de samenleving zonder goede redenen – of op onbevestigde vermoedens.

Ook in Den Haag zijn de politici die zich met dit vraagstuk bezighouden helemaal klaar met de belastingdienst.

“Het is echt een beerput. In de toeslagenaffaire ging het eerst om enkele honderden mensen, toen duizenden, en nu gaat het over de héle Belastingdienst. Er moet nu echt een parlementaire enquête komen.”

Mensen die op die lijst terechtkwamen waren bij voorbaat al schuldig, verweer doen had totaal geen zin. Volgens de commissie-Donner was er dan ook sprake van ‘institutionele vooringenomenheid’.

Bij sommige mensen maakte de belastingdienst een voorspelling, die om de haverklap niet uit kwam. Toch werden er tal van subsidies dan stopgezet, wat deze mensen ernstig dupeerden. Vaak wisten ze helemaal niet waarom het werd stopgezet, pas bij aanvraag van hun gehele persoonlijke dossier kregen ze duidelijkheid.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. Seneca

  niets op tegen. laat de overheid (lees belastingdienst) rustig discrimineren. in NL is men niet anders gewend.

 2. Brenda Welsh

  Heel herkenbaar. Mensen die bij voorbaat op een zwarte lijst terecht komen en zich niet kunnen verdedigen. Je bent een gelukzoeker, een opvreter etc. Zie maar eens om van dat etiket af te komen. A en B burgers.

  1. Rompui

   Je blijft zeiken he W i m je kan je hart ophalen als turkistan leeg loopt hier heen .

   1. Stiek

    @Rompui: Brenda Vanduinen, Wesley Blomkvist, reageren op dat schuim is zinloos, sterker nog, je gooit kolen op z’n zuigvuurtje.

  2. inert

   brenda!
   Een A burger werkt voor zijn geld, betaald alle belastingen, zijn hypotheek of huur, vaste lasten en betaald zijn eigen vakantie!
   Een B burger roept enkel:”ik heb een Nederlands paspoort met inherent alle rechten, exclusief alle plichten!”.

 3. Peetjoh

  180.000 lijkt me veel te weinig.ik gok dat er zeker 3 miljoen op die lijsten mogen staan. En inderdaad zal dan 90% gelukzoeker zijn.

 4. ts_tle

  Ik wil hier toch even een lans breken voor de Belastingdienst.

  Het idee is om mensen aan te pakken die de boel belazeren. Ze hebben geen onbeperkte opsporingscapaciteit. Je kunt niet anders dan

  Je bent niet gedupeerd omdat je op een lijst staat. Stel je krijgt controle. Je kunt eerlijk laten zien dat je alles doet zoals het hoort. Dan is het klaar.

  Als ik een vliegtuig instap naar New York en de Marechaussee heeft de tijd om 3 mensen te controleren, en er zitten 2 arabieren in het vliegtuig en de rest is blank. Dan ben ik er niet op tegen dat ze sowieso die 2 arabieren controleren.

  Profileren is zo oud als de mensheid zelf. Wel moet je kijken bij de valkuilen die daarbij komen want die zijn er ook.

  De uitwerking waar het misgaat is dan stopzetten van subsidie als het onterecht is. Daar moet dan inderdaad wat aan worden gedaan. Maar de rest niet.

  We kunnen doorgaan met de Belastingdienst verder te beperken. Geen probleem. Die mensen doen hun werk en gaan naar huis en krijgen hun salaris. Maar dan gaat Nederland wel uitpuilen van de oplichters en mogen de eerlijke mensen NOG meer gaan betalen.

  Dan zijn lijsten het minste kwaad.

 5. Bes Tolen

  Wat ik uit het verhaal van Reijmerink begrijp, is dat de betreffende ”zwarte” lijsten onzorgvuldig zijn samengesteld. Vervolgens zijn deze lijsten gebruikt wat tot valse beschuldigingen en verwant onheil voor belastingplichtigen resp. subsidie ontvangers heeft geleid. Dat is dan niet zo heel verschillend van wat al van het gedrag van de Belastingdienst naar voren is gekomen. De conclusie kan niet anders zijn dan dat de fiscus onvoldoende bekwaamheid heeft haar administratieve processen als die ook maar een beetje meer inzicht en deskundigheid vragen als het meest primaire, naar behoren te regelen. Hoe lang gaat dat al zo?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.