Eurobonds vanwege corona? Dat is een geladen revolver tegen de Nederlandse slaap plaatsen!

In het NRC stond op 29 maart een interview met Klaas Knot, directeur van De Nederlandsche Bank ‘Dit is een test vor de eurozone. De roep om solidariteit is heel logisch”. Verslaggever Mark Beunderman stelt: “De ECB koopt dit jaar voor 750 miljard euro extra staatsleningen op (waardoor de totale opkoop op 1100 miljard euro komt, FB). Hij maakte met een handvol andere ECB bestuurders bezwaar tegen een schijnbaar technisch maar wezenlijk onderdeel van besluit: De ECB zinspeelt er voor het eerst op dat bestaande opkooplimieten overboord kunnen gaan. Ze mag nog niet meer dan 33% van één staatslening in bezit hebben. Die grens is bedoeld als bescherming tegen ‘monetaire financiering’, financiering door centrale banken van overheidsbegrotingen.”

Knot: “dit (deze overschrijding, FB) is ons in Europa verboden. En het is bovendien niet zonder risico’s. Alle episodes van hyperinflatie uit het verleden zijn begonnen met monetaire financiering van overheidsschulden. Op dit moment werken juist een ontzettende hoop factoren tégen inflatie. Dan is monetaire financiering misschien even minder riskant. Maar blijft die situatie zo? Dat weten we niet. In Zimbabwe, in Venezuela, in de Weimar republiek is men ook begonnen met een beetje monetaire financiering en pas een grote geldpers deed het vertrouwen in het geld verdampen.”

Dit is een prima tekst van Knot, want in mijn DDS artikel “Hyperinflatie” van vorige week constateerde ik al hetzelfde levensgrote gevaar. Als de economische groei sterk terugvalt naar forse recessie, de staatsschulden enorm oplopen en de monetaire financiering hallucinant is, dan dreigt dit gevaar, vooral ook omdat er partijen of landen zijn die graag zien dat hun schulden verdampen. De ECB heeft dit jaar een totaal opkoopprogramma van staatsleningen en bedrijfsleningen van 1110 miljard euro. Knot en ik zijn het hier dus eens.

Wie schetst mijn verbazing als Knot vervolgens Eurobonds én de uitgifte van nieuwe obligaties via het Euro Stabiliteitsmechanisme, ESM, bepleit. Ik heb mij een tegenstander van Eurobonds getoond, omdat dit soort obligaties voor gemeenschappelijke rekening een vrijbrief geeft voor de uitgifte van staatsleningen van de zwakke landen nog verder op te voeren, waardoor het totale risico binnen het Europese monetaire stelsel navenant wordt opgevoerd.

Oud-DNB-voorzitter prof. Lex Hoogduin en ook professor Sweder van Wijnbergen zijn verklaard tegenstanders van Eurobonds. Maar Knot gaat nog verder: hij wil óók op individuele basis “nieuwe obligaties uitgeven via het ESM”, want “de roep om solidariteit is heel logisch.” Mijn conclusie is dat Klaas Knot zich schaart bij allen die in deze zware tijden de ratio loslaten en hun emotionele hart laten spreken. Dat lijkt heel mooi, maar is toch heel onverstandig. Knot is ingehuurd om rationele adviezen te geven. Laat de emotie maar aan anderen.

Er wordt Russisch roulette gespeeld met de stabiliteit van het Europese monetaire stelsel, dat toch al niet overdreven solide is. Ex-ECB-directeur Mario Draghi moest al herhaald ingrijpen “whatever it takes”. Klaas Knot gaat nu helemaal zich aan “whatever it takes” te buiten. Hij waarschuwt tegen hyperinflatie, maar hij doet er niet alleen aan mee, hij zet er heftig op in uit empatische overwegingen, ‘solidariteit’. We weten nog heel goed hoe oud-minister van financiën Jeroen Dijsselbloem de Zuid-Europese landen gekwalificeerd heeft in 2017: “Als sociaaldemocraat vind ik solidariteit belangrijk. Maar wie aanspraak maakt op de solidariteit heeft ook plichten. Ik kan niet al mijn geld aan drank en vrouwen – Schnaps und Frauen – uitgeven en vervolgens bij u om bijstand vragen.”

Bij Russische roulette wordt een revolver geladen met één patroon en tegen de slaap geplaatst. Daarna krijgt de cilinder een zetje zodat onbekend is waar de kogel zich bevindt. Vervolgens haalt men de trekker over. De trommel van een revolver heeft meestal zes kamers, de kans op dodelijke afloop is dus 1/6. Het komt bijna neer op een zelfmoordpoging. Als Knot dit spel wil spelen, dan doet hij dat maar in privékring, maar niet met onze samenleving als onderpand.

Frits Bosch, auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

36 reacties

 1. Bolland

  Voordeel van Corona het gaat nu echt rommelen binnen de EU, van noodfonds kregen we ook al fractie 37 miljard en NL 25.000.000

  Rutte en Merkel weigeren om extra bij te springen richting Italie en Spanje.

  Dreigementen Italie om EU te verlaten ( benieuwd wat ze met schulden van plan zijn)

  En nu dit, de kruik gaat zo lang te water tot hij barst

  1. Toverkol

   De kruik is al gebarsten, het is niet voor niets dat het water naar de zee dragen is bij de zuidelijke landen. De vraag was al voor Corona hoe lang ze dit nog konden volhouden aan het monetaire infuus.

   1. Cootje

    Ho ho kijk uit . Onze pensioen pot 1500 miljard € staat in Brussel en kunnen ze annexeren , Corona is oorlog zeggen en dan heb je maar een paar dwazen nodig in europa

   2. Brenda Welsh

    Hongarije, Orbán, krijgt al jaren een enveloppe. Niemand die daarover klaagt.

    1. Cootje

     Orban is de luis in de pels van de unie we zitten te wachten op nog een paar van deze geweldenaars . Polen helpt ook een handje en nu Corona ook om het ondemocratische zooitje te slopen , alles is geoorloofd tegen de zakkenvullers in Brussel

    2. Veteraan

     Orban heeft schijt aan Europa.
     En ik heb schijt aan Trollen zoals jij.

     1. Cootje

      Ik heb ook schijt aan Europa waar ik op zeker meer aan betaald heb dan jij . Maar ik betaal graag voor vrienden die ik zelf uitzoekt en niet aan een handvol profiteurs of lanterfanters

     2. Cootje

      Maar je kan toch niet zeggen als je mij reacties van januari hier opzoekt dat het precies volgens wens gaat , Corona veel erger dan verwacht de aangekondigde zware recessie kan je vertellen dat 1933 uit de geschiedenis boekjes gaat. Er komt een hele zware werkeloosheid in Europa en ook bij ons , en dat zijn de juiste ingrediënten om het ondemocratische bolwerk de unie te slopen , solidariteit ligt op zolder en het laatste zetje einde van het jaar een keiharde brexit einde van Europa

     3. Brenda Welsh

      Jij, u, mij maakt het niet uit, denkt dat Hongarije het redt zonder subsidie ? Orban wel, die heeft voldoende gereserveerd voor zichzelf en zijn familie, maar het Hongaarse volk ? U wil de corruptie niet zien.

  2. Cootje

   Zachte heelmeesters maken stinkende wonden

  3. Veteraan

   @ Bolland
   Italie zal net als Griekenland vragen, welke schulden bedoelt u ?
   Zelfs GB gaat ze niet allemaal inlossen.
   Maar ja, Links zag al die jaren dat het goed was en had schijt aan de arbeiders.
   Kutvolk

   1. Brenda Welsh

    Erkent u problemen in GB ?…Ja, niet alleen daarop.

  4. Maurits Dekker

   De EU (de unie, niet Europa) is als een onderzeeër die een onherstelbaar
   lek heeft opgelopen en nu naar de zeebodem zakt.
   Laten we hopen dat het diep genoeg zinkt.
   Te diep om te kunnen redden.

 2. Cootje

  Gaat Rutte eerst ja zeggen voor dat hij gaat emigreren ?? Is namelijk 100% water naar de zee brengen en u kinderen in een armoede gooien of het stimuleren om een wietplantage te beginnen financiële hulp aan de potverteerders en lanterfanters is vragen om sociale onrusten want na het Corona virus zit ook Nederland in een grote werkeloosheid en een zware recessie en zitten we niet op een broederschap te wachten uit het zuiden de solidariteit is over , Corona gaat een spoor van vernieling achter laten , maar geef ook het ondemocratische gedrocht een klap . Voor welke familie we willen zorgen gaan we individueel uitmaken . Met leiders die zeggen en ook doen Nederland eerst

 3. Cycle25

  Nou en ? Aldus links, het zijn die kuthollanders maar…

 4. CLoVis

  Het gaat echt niet alleen over Nederland;
  ook Oostenrijk, Duitsland en Finland zien de bui al hangen en zijn fel tegen de Eurobonds.

  En wat Knot betreft:
  laat hem lekker een vet hart krijgen
  de bijpassende dikke kop heeft hij al;

  net zo’n volgevreten zwijn als Timmerschwanz
  en met dezelfde neiging om andermans geld over de balk te gooien.

  1. Politiek Profeet

   IDD, deze twee op de lijst zetten voor het te formeren volkstribunaal en voor het hekje slepen…

  2. Fortiori

   Waar heeft hij een “vette” kop ? Wilt u het opnemen tegen Klaas Bot.? En een “vet hart” Is dat niet spelen op de man. Maar nu even over het artikel. Wat weet u over eurobonds ? U schermt met kreten. Toon uw kennis van zaken.

   1. Veteraan

    Bla, bla, zo saai

  3. C.A.Barstow

   @CLoVis:

   Schrans Timmerzwijn is vele malen erger, alleen al vanwege het feit dat hij knettergekke linkse idioot is en die figuren in Brussel dat niet in de gaten hebben.

 5. Cootje

  Het is dadelijk alleen zonde dat er met Corona zoveel arme zuid Europese bewoners zijn gestorven om duidelijk te maken dat we niet bij elkaar horen , niet als Europeaan niet als familie niet als niet als arbeid productief niet als sociaal niet. Niet als competentiegerichte mede bewoners er is namelijk niets dat ons bind , zon en zee is ook niet eerlijk verdeeld net zo goed als leven boven je stand een ieder gewoon zijn eigen broek ophouden en je geld pas uitgeven als je het zelf verdient hebt. Multinationals mogen niet in het leven gehouden worden door belastingcenten van ons gewoon weer bedrijfs risico’s in eigen valuta

  1. Politiek Profeet

   Vergeet de voetbalclubs niet, die geld krijgen van grote nationale banken die in leven worden gehouden door brussel…..grote clubs die miljoenen per speler(!) ophoesten….waanzin ten top.

 6. Brenda Welsh

  DDS wil geld verdienen met geleende artikelen die in het straatje passen. Als je geen taart kunt bakken neem je de gebruiksaanwijzing van Koopmans over.

  1. Veteraan

   bla, bla, zucht, saai. Nog geen corona dus merk ik.

  2. Fonz

   en brendaatje zorgt voor de click

 7. van Urk

  Het is duidelijk dat bij veel lidstaten 🇩🇪🇱🇺🇦🇹🇩🇰het kwartje is gevallen waarom de Britten 🇬🇧de EU 🇪🇺👎👋hebben verlaten.

  1. Pauline Kummer

   Daar hebben ze nu ongelooflijke spijt van. De toekomst zal dat verduidelijken. Tekort aan verplegend personeel. Verpleegsters uit de Unie mogen er niet meer werken. Voor het geld hoef je het niet te doen. Dat is allerberoerdst, van Urk !

   1. C.A.Barstow

    @Pauline Kummer:

    ”Tekort aan verplegend personeel” daar hebben wij als EU lid geen last van toch?
    Onze zorg is t.g.v. de EU gelijkschakeling ofwel t.g.v. het arme zuiden volledig kapot bezuinigd of was je dat vergeten?

   2. Fonz

    nee hoor paulientje dit lieg jij, zij hebben daar helemaal geen spijt van zij hebben gewoon het referendum, zoals het hoort, uitgevoerd…

 8. C.A.Barstow

  Langzaam maar zeker komen er scheuren en barsten in dat vervloekt linkse EU bastion.
  En laat ik dat nu helemaal niet erg vinden:)
  Maar niet getreurd voor de EU verslaafden en linkse idioten,
  land en volksverrader Rutte gaat gewoon door met scheppen geld richting Brussel weg te gooien.

  Stem tegen de EU,
  Stem tegen links,
  Stem FvD/PVV

 9. Veteraan

  De EU gaat omvallen en bij insiders is dit al jaren bekend.
  Echter niet voordat Nederland helemaal leeg getrokken is en voor vele jaren in de schuld staat en een enorme crisis zal ondergaan vanwege haar voorbeeldige rol in het braaf betalen en nooit iets eisen. Links beleid maar het gaat langzaam ten onder.
  En vergeet de adressenlijst van de Trollen niet als het moment daar komt. Daar moeten we nog goede gesprekken mee voeren vanwege jaren haat zaaien op een site waar ze niets te zoeken hebben.

  1. Fonz

   NEXIT

 10. Pronounce

  Laten we het geld dat we (met rente) hebben teruggekregen van de Grieken maar aan de Italianen overmaken.

 11. Piet Klein

  Italie heeft een schuld die ze nooit meer kunnen aflossen. De economische verwachtingen zijn laag ook al zonder de corona crisis. Het is dus nagenoeg zeker dat eens deze schulden niet betaald kunnen worden door de Italianen. Er zijn nu allerlei mechanismen gaande om de garant stelling te verschuiven. Dat geschiedt via de ECB door het opkopen deze leningen. En wij zijn met z’n allen eigenaar van de ECB. Dat geschiedt door leningen uit het EMS. En nu wordt een poging gedaan om ook via euro bonds het risico te verschuiven naar andere landen waaronder NL. Dat gaat straks dan niet alleen om het geld dat ze nu moeten bij lenen om het hoofd te bieden aan de corona crisis. Bestaande schulden zullen bij het vernieuwen van schulden omgezet worden naar euro bonds en daarmee schuift het risico van straks de hele Italiaanse schuld naar o.a NL toe. We weten zeker dat eens de Italianen niet kunnen betalen en dan mag de Nederlandse burger ook geld ophoesten, dan gaat om duizenden euro’s of meer. Het is een raadsel waarom Knot voorstander is. Al sinds de crisis van 2008 zijn alle maatregelen niet gericht op het oplossen van de problemen maar uitstel van executie. We weten dat we nog steeds alleen maar verder het moeras in zakken en NL mag met deze maatregelen straks weer bijdragen, nadat ook al bij gedragen is via het monetaire beleid van de ECB. Het is nog een stap triester want nu de corona crisis de economie op een laag pitje gooit is er juist het moment om met (onconventionele) maatregelen te corrigeren. Bij een goed lopende economie zouden de maatregelen veel harder de economie verstoren dan nu. Het (tijdelijk) effect, als dat er is, zal veel minder groot zijn of misschien wel helemaal niet en dan kunnen we met schoon schip nieuwe kansen maken. De corona crisis is een unieke kans om van deze foute monetaire route af te komen om een nieuw spoor te starten. Laat u niets wijs maken. Het is onvoorstelbaar hoeveel wij al hebben ingeleverd om de Italianen te steunen, onze solidariteit was al van ongekende omvang. De druk die de Italianen op ons uitoefenen is immoreel en ongehoord omdat we al zoveel steun geboden hebben. Het slechtste wat we kunnen doen is met de Italianen ver het moeras in zakken. Vergeet de onzinnige voorstellen om nog meer schulden over te nemen. Het beste wat we kunnen doen is nu schoon schip maken. En dat kan.

 12. RCS

  Nederland steunt als puntje bij paaltje komt gewoon de eurobonds ook al is het in ons nadeel. Waarom ? Omdat de EU heilig is en het Nederlandse belang daaraan ondergeschikt is.

 13. harte385

  Valt maar een ding over te zeggen asap uit deze geld graaiende en vernietigende EU stappen NEXIT.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.