Het bloederige prijskaartje van Ruttes corona-groepsimmuniteit: tot 63.000 doden, Nederland tien jaar ziek

Groepsimmuniteit opbouwen. Dat wordt dus het Nederlandse beleid om het coronavirus tegen te gaan, aldus Mark Rutte gisteravond. Het gaat ons nog jaren aan het ziekenhuisbed kluisteren en de uitvaartindustrie krijgt het nog druk: 63.000 Nederlanders zullen de strijd tegen de ziekte verliezen. Dat berekende één van ’s lands beste onderzoeksjournalisten.

Terwijl vriend en vijand premier Rutte prijzen voor zijn coronatoespraak gisteravond, heeft niemand het eigenlijk over wat het door Mark Rutte zo subliem gepresenteerde beleid nu precies gaat kosten. Ja, het wordt duur. Maar de prijs die betaald moet worden is niet alleen in euro’s, maar ook in mensenlevens. En laten we het zo zeggen: dit beleid lag wat dat betreft niet in de uitverkoopbak van de Kruidvat. Beslist niet.

Nee, de strategie om in Nederland groepsimmuniteit te regelen tegen dit virus gaat ons 63.000 doden kosten. Dat becijfert onderzoeksjournalist Ton F. van Dijk:

“Het NOS Nieuws neemt het narratief van premier Rutte volledig over. Maar ‘vergeet’ relevante toevoeging aan gekozen scenario: indien 9 miljoen (meer dan de helft) van de mensen corona krijgt, en 0,7% (lage schatting) overlijdt, betekent dat 63.000 doden.”

Ook zijn de ziekenhuizen nog eens een heel decennium bezig met het bedwingen van deze crisis. Van Dijk:

“Bij 70% geïnfecteerden met corona zijn dat 11 miljoen Nederlanders, waarvan 5% een intensive care-bed nodig heeft. Dat zijn 550.000 mensen. Op z’n best hebben we 2000 IC bedden. Verblijf op IC gemiddeld twee weken. Ieder bed moet dan 275 keer gebruikt worden. Dan zijn we 10 jaar verder!”

Van Dijk haalt later ook de medicijnenwetenschapper Gerard van Westen aan, die met rekensommen uitkomt op soortgelijke cijfers als Van Dijk. Maar alvorens hij z’n resultaten presenteert zegt Van Westen: “Ben ik gek?” En: “Laat me alsjeblieft weten waar ik verkeerd zit want ik kan de cijfers nauwelijks geloven.”

Hoe dan ook, de onderzoeker berekent dat het plan van Rutte inhoudt dat 44.000 Nederlanders moeten sterven, terwijl alle intensive care-bedden in het land maar liefst drieënhalf jaar bezet zullen worden door alleen maar corona-patiënten.

Kortom: het plan om groepsimmuniteit te kweken klinkt misschien op papier als de beste optie, maar we hebben daar in Nederland gewoon niet de middelen voor binnen ziekenhuizen. Daarnaast: een tol van 44 tot 63 duizend doden is wel héél erg hoog, nietwaar? Wellicht dat het beter is om te zorgen dat zo min mogelijk mensen het virus überhaupt krijgen. Makkelijk of goedkoop is dat zeker niet. Maar zoals Van Dijk en Van Westen al demonstreren: er is geen aanvaardbaar alternatief voor.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

44 reacties

 1. Hendrie1963

  Dan mag je hopen dat deze idioot er ook bij zit.

 2. Bijenzwerm

  Wederom helder en duidelijk bewijs dat rutte een fatale beslissing heeft gemaakt.

  1. 777

   “een fatale beslissing”

   Nee hoor, van griep kun je genezen. Vreemd genoeg lees ja daar maar weinig over.

   🙂

  2. B. Pascal

   Helder toch, wanneer het uitbarst. Dan worden alle ouderen niet meer opgenomen.
   Die sterven straks, buiten het ziekenhuis.

   Dat gaat gebeuren. Boven de 60 dan wordt je niet meer geholpen.
   Dan is er genoeg ruimte op de IC.

   1. 777

    Wanneer, als, misschien… Leven is dodelijk, daar kun je maar beter geen voorschot op nemen door je te laten leiden door angst.

    1. B. Pascal

     Waarom leef je nog? Inderdaad door een afweging te maken en de middelen waar te nemen. Je denk als een hedonist. Je bent geen 60+ zie ik.
     Ook angst is een raadgever, angst is per definitie niet iets negatiefs.

     Angst geeft bescherming:
     LEEF ALSOF JE ZELF AL BESMET BENT.
     – wees als witte schapen, tussen de wolven –

     1. Limburgse Separatist

      Linkse nihilisten zijn zelf-destructief. Dit zijn hun laatste spartelingen.

 3. Riche

  Wellicht kan Rutte zelf het goede voorbeeld geven bij het groepsimmuun worden. Gewoon wat corona opsnuiven hier en daar en Nederland heeft een premier die coronaproof is! Rutte heeft nog steeds niets gedaan om de zwakkeren te beschermen dus die hele theorie is BS. Denk ook eens aan al die mensen die vanwege andere levensbedreigende omstandigheden noodzakelijke hulp moeten hebben… die er dan niet is. Beter zorgen voor een beter plan.

 4. Kretoloog

  Ton F. van Dijk, Wierd Duk, Jan Dijkgraaf, ineens hebben deze bloggers en columnisten zichzelf gepromoveerd tot gerenommeerde virologen. Die hun betogen onderbouwen met houtje-touwtje berekeningen. Daar waar de ‘echte’ experts hun berekeningen baseren op geavanceerde computerprogramma’s, gebruiken deze lui de achterkant van een (Corona)sigarendoosje. Tja, ze kunnen leuk schrijven, dat moet gezegd, maar meer moet je ook niet van ze verwachten.

  1. Rammstein

   Kreet, ik kwam gisteravond tot nog hogere cijfers – meer dan 165.000 doden. RIVM-virologen becijferden dat ca. 70% van de bevolking corona moet krijgen om een werkzame immuniteitswal op te werpen. Dat zijn 11 miljoen besmette medelanders. De mortaliteit wordt op dit moment gesteld op 1,5%. Dan praat je dus over bovengenoemd aantal.

   Graag te tegenberekeningen of -argumenten.

   1. Kretoloog

    Rammstein: ik heb a eerder voorgesteld om een onderscheid te maken tussen drager en besmet. besmet zijn dan de personen die het virus dragen en ziek worden. Degenen die het virus dragen en niet ziek worden, noem je dan dus niet besmet.

    Ik ga geen tegenberekeningen doen, wangt dan zou ik me schuldig maken aan datgene wat ik de zelf-benoemde experts verwijt. Maar het is duidelijk dat in mijn redenering het aantal besmette Nederlanders nooit 11 miljoen zal zijn. Ter oriëntatie: In China is 0,006% van de bevolking besmet geraakt (na 12 weken), in Italië 0,045% (na 8 weken). De situatie in Italië is dus ernstiger dan in China. In dit tempo is het niet ondenkbaar dat op den duur 0,1% van de Italianen besmet raakt, dan praat je over 60.000 personen. Vertaalt naar Nederland kom je dan uit op ca. 17.500. (Een beetje griep kent tussen de 100.000 en 200.000 patienten in Nederland).

    1. Limburgse Separatist

     China liegt. China is asshoe.

   2. Original NL

    Voor het gemak wordt er even vergeten dat die 2000 ic bedden niet bedoelt waren om alleen corona patienten op te nemen…wat gebeurd er met de patienten die normaal gesproken op de ic liggen?
    Of worden er helemaal geen operaties meer uitgevoerd???

    1. Original NL

     Er waren niet voor niets wachtlijsten vòòr het virus uitbrak…mensen die een donor orgaan moeten krijgen..openhart operaties..kanker patienten….al deze mensen hebben ook een ic bed nodig.

 5. 777

  Griep is geen ongeneeslijke ziekte.

  1. B. Pascal

   Nee, maar deze is wel dodelijk!

   1. 777

    Iedere griep kan dodelijk zijn, daarom is het geen reden om landen op slot te gooien! Vrijheid is één van de belangrijkste waarden in des mensen leven!

 6. Brenda Welsh

  Typisch Nederlands : “wat dat gaat kosten” Verder de aangehaalde journalist van Dijk. Er is nogal een verschil, Ton F. van Dijk en van Ton van Dijk, voormalig hoofdredacteur van Nieuwe Revu.
  Ben zeer benieuwd wie van de twee. Met Ton F.(Frederik) van Dijk zou DDS in de gelederen goed af zijn.

  1. 777

   Eeuwig geband!

 7. Brenda Welsh

  Typisch Nederlands : “wat dat gaat kosten” Verder de aangehaalde journalist van Dijk. Er is nogal een verschil, Ton F. van Dijk en van Ton van Dijk, voormalig hoofdredacteur van Nieuwe Revu.
  Ben zeer benieuwd wie van de twee. Met Ton F.(Frederik) van Dijk zou DDS in de gelederen goed af zijn

  1. 777

   Nooit meer aan de bak op DDS!

 8. Maxks

  Tja, gegoochel met cijfers. Doemscenario’s conform de klimaatcijfers.
  Grijp even terug op de media 2009 m.b.t. de Mexicaanse griep.
  Zelfde ongebreidelde hysterie.

  Men wilde zelfs wetgeving invoeren dat bepaalde beroepsgroepen zich verplicht moesten laten vaccineren anders werden ze ontslagen. Vaccineren met “spul” dat, bewezen, slechter was dan het virus zelf.

  DDS doet mee aan het alles vernietigende media-circus-virus. ..of zijn het de clicks en de ticks?

 9. Meriadoc Brandebok

  Ik heb respect voor deze regering. Het haalt niet uit welke keuze je maakt, op de een of andere manier worden er mensen ziek en gaan er mogelijk mensen overlijden. Hoe dan ook, wordt dit land keihard geraakt, economisch en qua het welzijn van de burgers. Er is geen enkele zekerheid: deskundige A zegt zo, deskundige B zegt dit, deskundige C is het weer niet eens met A en B. En A, B en C kunnen ook nog eens alledrie foutzitten. Garanties zijn er niet. Vaccins nog lang niet.

  Hopen en bidden maar.

  1. Rammstein

   Eens Meriadoc. Ik heb wel hoop, maar het bidden laat ik aan jou over.

   1. Meriadoc Brandebok

    Er is altijd hoop, Rammstein.

 10. Vee

  Als het zo’n goede tactiek zou zijn waarom zijn wij dan het enige land die hem hanteerd?

  Nog even daargelaten dat hoe meer instanties er van het virus zijn hoe groter de kans dat er een mutatie ontstaat die gevaarlijker danwel besmettelijker is.

  1. Dr. Knowswhy

   Elk land, behalve misschien Venezuela en noord korea hanteren dit beleid.
   Alleen met verschillende maat regelen.
   Logisch, want je stemt iets af in je eigen land, met eigen infrastructuur, gezondheidszorg, etc.

 11. JFU

  Dit gaat ons zoveel geld kosten, zodat er geen geld meer is voor de wensen van al die klimaat gekkies .Is het toch nog ergens goed voor.

 12. Maurits Dekker

  Ik ben blij dat Rutte zegt dat de meerderheid van de bevolking ziek wordt.
  Waarom? Nog nooit is er ook maar iets van zijn beloftes uitgekomen.

 13. Bes Tolen

  De vraag is uiteraard hoe de besmetting met het virus tot stilstand is te brengen. dat houdt dus verband met of de besmetting tot stilstand is te brengen door te nemen maatregelen. Daar is dus het Nederlandse beleid nauwelijks op gericht. Het betreft vertraging van de besmetting en het proberen de meest risicovolle groepen meer dan andere groepen van de besmettingsbronnen af te houden. Dus zullen van dit beleid de resultaten extra scherp moeten worden bij gehouden. Mee ter vergelijking met andersoortig beleid dus elders. Verder moet aanpak van ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen sterk gestimuleerd worden. Dan kan een heel wat gunstiger situatie ontstaan. Zeker als de crisis lange termijn dreigt te worden. Forse aanpak is tot heden ten onrechte geen onderwerp van handelen.

 14. Rosasolis

  Zeer gevoelige speech van Rutte gisteravond, met een zeer duidelijk boodschap:
  wij moeten, waar mogelijke, mensen helpen om door deze crisis te komen. Van avond is er een landelijke actie om 8 uur: buiten handen klappen, om waardering voor alle mensen in het zorg te steunen. Die nu overuren in hun werk maken, met risico voor
  eigen gezondheid. De meeste grote ziekenhuizen zijn bereid om Corona patienten in
  de IC op te nemen.
  Wel een waarschuwing artikel in Trouw vandaag. De WHO (world health organization)
  is nu al zeer bezorgd over de verspreiding van de Corona virus door heel Afrika. Behalve de enorme probleem met het bestrijden van springhanen die alle oogsten opvreten, gaat de verspreiding van de Corona door het hele continent. De meeste
  Afrikaanse landen hebben niet veel mogelijkheden om controle op hun bevolking te
  ondernemen tegen het verspreiding van deze virus te voorkomen. Het bestrijden van
  Ebola enkele maanden geleden was wel succesvol, omdat alleen 3 buurlanden werden
  getroffen. Maar de besmetting van de Coronavirus gaat veel sneller, en de incubatie tijd kan langer zijn voordat men ziek wordt.

  1. Kretoloog

   Ach ja mevr. Rosa, de WHO. Die riep in 2010 de allerhoogste alarmfase uit voor de Mexicaanse griep. Het bleek uiteindelijk een zeer mild zomergriepje te zijn met veel minder patiënten en doden dan een gewone griep (in Nederland 60, de griep van 2017/2018 telde 9400 doden).

   Maar succes met in de handen klappen vanavond.

   1. Rosasolis

    @Kretoloog, ik kijk liever naar de NOS nieuwsbericht vanavond om 8:00.
    Maar ik heb wel bewondering voor al die mensen in de zorg,
    dat hard nodig is.

 15. Dr. Knowswhy

  Haa, hier zitten dus de goudvissen, die denken dat een lockdown het virus buiten laat.

  Jezus wat dom

 16. Hendrik_Groen

  Nee dan doet Boris het in Engeland veel beter! Pubs en restaurants blijven gewoon open.

 17. Wim Vreeswijk

  Zolang Nederland, als onderhand enige land van Europa, de eigen grenzen wagenwijd open laat staat blijft het dweilen met de kraan wagenwijd open. Het hele idee Verdrag van Schengen uit 1985 was overigens altijd al een krankzinnig idee omdat die miljoenen migranten never nooit gecontroleerd zijn op inteelt of wat dan ook voor kwalen. Daar gaan we nu met Rutte een enorme prijs voor betalen. Kortom zijn beleid is een giga blunder !

 18. van Urk

  Jammer dat deze griep een naam gekregen heeft waardoor het een gesprek van de dag geworden is. Over de impact van de gewone griep wordt ieder jaar in alle talen verzwegen. Elk jaar worden er ongeveer 820.000 Nederlanders ziek door griep en sterven er gemiddeld 250 tot 2000 aan de gevolgen ervan. In de periode 2008 tot en met 2018 is er een geleidelijk toename zichtbaar in het jaarlijkse aantal doden tijdens de griepperiode. In het eerste kwartaal van 2018 was -ondanks dat daar wel vaccinatie voor is- de griepsterfte uitzonderlijk hoog. Het rijksinstituut van volksgezondheid en milieu schatte de oversterfte op 9444 gevallen, de hoogste oversterfte ooit gemeten. Dat zijn geen misselijke cijfers en het is dan ook frappant dat men daar wel laconiek over doen.

 19. Cycle25

  Walgelijk, een speech gelijk omzetten in politiek gewin, het is niet anders…politici zijn de vijand van het volk aan het worden.

 20. jeki

  Beetje makkelijk om de beste (lees: minst slechte/erge/…) oplossing af te schieten, tegen beter weten in. Ja er zullen mensen overlijden, dat gebeurt nu al maar hoofdzakelijk MEDE door corona, niet AAN corona. Bij veel sterfgevallen staat er ook bij dat deze mensen als ernstige onderliggende kwalen of aandoeningen hadden, dus je kunt je afvragen of en hoelang deze mensen zonder corona nog zouden hebben geleefd.
  Ik ben trouwens wel voor een lock op Texel zoals de huisartsen daar zeggen (en de andere waddeneilanden), om het langetermijn-effect daarvan te meten. Ik lees hier heel veel reacties die dat voor heel NL willen, dus ik zou zeggen: ga naar Texel en leg de boot aan het anker!

 21. Antihedo

  Wederom weer een brevet van onvermogen van de auteur. De variant van de totale lockdown is niet doorberekend en kan misschien beter maar ook slechter uitpakken dan de nu door de regering gekozen variant. Waarom wordt hier niet op ingegaan?

 22. J.Rademaker

  Viroloog Ab Osterhaus, Lockdown zou ziekte en sterfgevallen schelen. We zouden die status dan ongeveer kunnen handhaven totdat we risicogroepen kunnen gaan vaccineren.

  Het kabinet denkt in geld maar voordat 60 % van de bevolking antistoffen heeft ( ziek is geweest dus ) zijn de kosten veel hoger dan de opslot methode.

 23. Bes Tolen

  Rosasolis begint over Afrika, lievelingscontinent van Rome. Het oude Africa van de kerkvaders als wensdroom van Rome naar Rome als middelpunt. Tegenover Afrika moet de wereld veel strenger worden omdat Afrika potentieel diverse rampen betekent, die tot volledige wanorde op de hele wereld kunnen leiden. Grote tegenspelers zijn de godsdiensten Roomse christendom en in mindere mate islam. Die doen ons, ja iedereen de das om. Dus moet Afrika heel kort worden gehouden maar dat zal niet lukken met allerlei idioten met grote macht, die Rome steunen. Dus in deze eeuw gaat het nog faliekant fout. Wel tamelijk ver na coronavirusproblematiek.

 24. Caesar Lion Cachet

  LS…

  Tim weer helemaal in zijn nopjes.
  Zorg je wel dat je voorraad Kleenex op orde is ?!

 25. Rud56

  Daag Rutte en zijn verantwoordelijke ministers, die janlul van dat RIVM, die Van Dissel, na de crisis voor het gerecht!

  Wegens te passief of het geheel niet handelen, het niet willen luisteren naar medepoliticy die tijdig om aanpak verzochten en wegens het volgen van adviezen van een faalinstituut met zijn directeur, het RIVM, waardoor er al honderden doden zijn gevallen en wellicht nog duizenden zullen volgen!

  Kortom, beticht dat zooitje maar van moord met voorbedachte rade! Want dat is het!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.