Horror: seniorenflat in Sommelsdijk zwaar getroffen door corona: nu al 3 doden, 13 besmettingen

In een ouderencomplex in de Zuid-Hollandse gemeente Goeree-Overflakkee heeft het noodlot ongenadig toegeslagen: al drie inwoners zijn overleden aan het coronavirus, en maar liefst dertien mensen zijn besmet. De boosdoener zou een gezamenlijke kerkdienst in het centrum zijn geweest.

In Sommelsdijk, een dorp op het eiland Goeree-Overflakkee in het zuiden van Zuid-Holland, heeft zich een ramp voltrokken in het plaatselijke seniorencomplex Nieuw Rijsenburgh. Daar zijn reeds drie inwoners overleden aan het coronavirus, en maar liefst dertien anderen besmet. De bron van de smetting is vermoedelijk een kerkdienst van 11 maart – één dag voordat alle kerkdiensten werden opgeschort.

Dat dit niet één dag eerder is gebeurd heeft in Sommelsdijk dus grote, levens kostende gevolgende gekregen:

“Woonzorgcomplex Nieuw Rijsenburgh in Sommelsdijk kampt met een grote uitbraak van het coronavirus. In een week tijd zijn drie bewoners overleden en minstens dertien anderen besmet geraakt. Nog eens dertien bewoners wachten op de uitslag van een test. Vermoedelijk zijn ze tijdens een kerkelijke bijeenkomst besmet geraakt.

Dat hebben zorgverlener Curamare en de GGD vanavond bekendgemaakt. Volgens de GGD is het lastig om precies te zeggen waar de besmetting heeft plaatsgevonden, maar de gezondheidsdienst heeft wel een sterk vermoeden. Uit gesprekken met de positief geteste personen blijkt volgens Curamare dat een groot deel van hen is samengekomen bij een kerkelijke bijeenkomst. Dit was vermoedelijk de Biddag voor Gewas en Arbeid, op 11 maart in de Lukaskapel, die bij het woonzorgcomplex hoort. Een dag later schortten de kerken alle reguliere kerkdiensten op, om verspreiding van het virus te voorkomen.”

Een zeer trieste affaire: andere woorden zijn er niet voor. Het toont nog maar eens de noodzaak van alle maatregelen die het kabinet heeft afgekondigd: houd anderhalve meter afstand tot elkaar, was je handen en kom niet bij elkaar in grote groepen. Doe je dat niet? Oké, misschien heb jij een uitstekend immuunsysteem, maar het inwonerbestand van het nabijgelegen bejaardentehuis heeft dat hoogstwaarschijnlijk dan weer niet.

Kappen, dus, met roekeloos gedrag. Dit kost levens.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. Peetjoh

  Nou mooi dat ze dan toch met z’n 30e religieuze bijeenkomsten mogen houden. Weer een uitermate strak plan van het komische duo rot en dom.

 2. Ben-NIET-Groen-L

  Kerkdienst….Hmm
  Bidden tot “god”
  Helpt niet en “god” straft gelijk…of toch niet?
  Religie….nou nee, dank u…

 3. AnnaKlaver

  Wederom een bewijs, er is geen gotD..
  Sneu voor de nabestaanden, maar het is niet anders.

 4. Drostemannetje

  Ik denk dat hier zowel linkse als rechtse mensen met elkaar eens zijn dat god niet bestaat.

  1. Peetjoh

   Das over heel de wereld zo. Maar ja het is een bron van inkomsten. En je gaat niet zomaar je boterham inleveren. Dus zolang er mensen zijn die sektes volgen houd je het geloof.

 5. 777

  DDC, De Dagelijkse Cijfers.

  🙂

 6. Rosasolis

  Gelukkig zijn nu alle openbare activiteiten voorlopig afgelost. Hoe kon iedereen weten Voor 11 maart dat dit zou moeten gebeuren? Maar hoe gezond is het nu voor alle leeftijdsgroepen om in grote, hoge flat gebouwen te leven…vooral oude, zwakke mensen?
  Jaren geleden hadden we een bejaarde dame als naaste buurvrouw. Haar man was
  enkele jaren daarvoor overleden, zodat zij bleef alleen achter. Hoewel zij 100 % intelligent was, leed ze aan zware Reuma. Maar zij weigerde te verhuizen naar een
  bejaarden appartementje. Zij ruilde haar slaapkamer bed voor een slaap-bank,
  en leefde een aantal jaren alleen beneden. Totdat ook deze ruimte blijkbaar te veel voor haar was. Op een dag overleed ze in haar slaap.
  Er moet meer kleine woningen voor bejaarden komen. In plaats van ze samen te pakken in grote flatgebouwen, met 1 of 2 kamertjes, en een kleine balkon met misschien ruimte voor 2 stoelen en een tafeltje…De meeste senioren hebben voor jarenlang hun beste krachten voor de maatschappij gegeven; zij verdienen beter.

  1. Peetjoh

   In de verzorging kom je niet zomaar. De meeste zijn Alzheimer patiënten. Nog geen 20 % is alleen lichamelijk. En de rest woont tegenwoordig nog op zichzelf of in aanleun woningen. Ook de ouderen zorg is finaal uitgekleed. Heel weinig personeel en wat vrijwilligers. Tamelijk triest om te zien.

   1. Rosasolis

    @ Peetjoh. Het wordt steeds moeilijker voor senior huurders. Moeilijk beslissing voor intelligente huurders te maken: gaan we de grote oude woning en tuin opknappen, dat veel geld zou gaan kosten, en gewoon blijven wonen, of gaan we ergens in een torenhoge woning ” voor bejaarden” wonen en onze kleine spaarrekening helemaal opmaken? Geef mij mijn ouwe huur woning met twee tuinen, voor en achter. Wij wonen hier nu 21 jaar en onderhouden onze woning. Alleen hebben we wat hulp nodig voor het onderhouden van onze ouderwetse geurende rozentuinen.

    1. Peetjoh

     Ja als huurder zit je best slecht. Komt ooit nog wel een wet die oudere huurders gewoon d’r uit zet om het huis voor jongere te houden. Enige wat zeker is is dat de huur weer verhoogd word. Toen ik kon heb ik een huis gekocht. Inmiddels ben ik naar een grotere gegaan en heb hm nog afbetaald ook. Mocht ik hm ooit verkopen is alles voor mij. Aangezien ik met die vorige gewoon genaaid ben. Koste 160.000€ verbouwd 30.000. 10 jaar betaald totaal 78000 betaald. Toen verkocht 178000 (iets winst afgezien bouw kosten) en alles afbetaald en wat kreeg ik uiteindelijk 11000€ nou ben je dan genaaid of niet. Ik belle waar is me geld , nee dat was rente enzo jaja. Was bij nationale Nederlandse. Dus met deze gelijk afbetaald geen hypotheek meer maar ook geen spaargeld.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.