Indische Nederlanders woedend over ‘excuus’ koning aan Indonesië: ‘Onze ouders draaien zich om in hun graf’

De Federatie Indische Nederland is witheet van woede dat koning Willem-Alexander vandaag in Indonesië zijn excuses heeft aangeboden voor de geweldsontsporingen in Indonesië tijdens het koloniale verleden. De organisatie vindt het terecht volkomen van de pot gerukt dat de koning én zijn Indonesische vrienden daarmee geheel voorbijgaan aan de Indonesische terreur waar Indische Nederlanders ontzettend veel leed van hebben gehad in de periode 1945-1949.

De koning schokte vandaag iedereen door in Indonesië zijn excuses aan te bieden voor het gebruikte geweld gedurende de jaren in welke Indonesië voor zijn onafhankelijkheid streed. De mainstream media gingen er namelijk vanuit dat er binnen het kabinet geen eensgezindheid over was. En ja, dat moest wel het geval zijn voordat de koning zo’n stap kon zetten. Ook de VVD moest een excuus dan steunen. Zoals gebruikelijk is die partij blijkbaar achter de schermen overstag gegaan. Datzelfde geldt voor het CDA.

Het gevolg is dat Willem-Alexander vandaag het volgende uit zijn strot kreeg:

“Voor geweldsontsporingen van Nederlandse zijde in die jaren wil ik hier nu, in navolging van eerdere uitspraken van mijn regering, mijn spijt uitspreken en excuses overbrengen. Dit doe ik in het volle besef dat de pijn en het verdriet van de getroffen families generaties lang voelbaar blijven.

“Het is hoopvol en bemoedigend dat landen die ooit tegenover elkaar stonden, naar elkaar toe konden groeien en een nieuwe relatie konden ontwikkelen gebaseerd op respect, vertrouwen en vriendschap.”

Ik heb werkelijk geen idee uit wiens naam de koning zijn excuses heeft aangeboden. Ik voel me in ieder geval totaal niet aangesproken, en datzelfde geldt ongetwijfeld voor miljoenen Nederlanders die met verbazing kennis hebben genomen van deze excuus-trip van ‘onze’ monarch.

De Federatie Indische Nederlanders is woedend. “De excuses zijn ongepast, omdat daarmee voorbij wordt gegaan aan het leed van Indisch Nederland, een groep die zwaar heeft geleden onder Indonesische terreur,” aldus de organisatie. “FIN beschouwt het als zeer bedenkelijk dat de Koning onderdeel is geworden van een zeer beladen onderwerp, dat bij slachtoffers en nabestaanden zeer gevoelig ligt en waarnaar momenteel een groot Indië-onderzoek door NIOD, NIMH en KITLV wordt verricht.”

Sterker nog, gaat de organisatie verder, “[o]nze ouders zouden zich omdraaien in hun graf bij het horen van het nieuws, een groep die de Indonesische slachtpartijen maar ter nauwer nood wist te overleven. Helaas laat de Nederlandse regering deze groep opnieuw in de koud staan.

Een verzoek aan lezers van DDS: Michael van der Galien is niet alleen eigenaar van deze mooie website, hij is ook de enige Nederlandse blogger met impact in Amerika! Door hem te steunen op BackMe kun je hem nu drie keer per dag (extra) lezen: elke dag krijg je in de ochtend een kort ontbijt in de vorm van een blogpost over het laatste nieuws uit Amerika, in de middag rond drie uur krijg je vervolgens een keiharde rant over het laatste Nederlandse nieuws, en — exclusief voor mijn sponsors — krijg je voor het slapengaan een email met een column over een willekeurig onderwerp. Je krijgt dit al vanaf 1 euro per maand. Steun hem dus — 159 DDS-lezers gingen u al voor!

Harde woorden, maar natuurlijk wel helemaal terecht. Onze koning én ons kabinet hebben lak aan het leed van onze eigen Indische Nederlanders. Ze bieden dit excuses zelfs aan terwijl er nog een onderzoek loopt naar de gebeurtenissen van die tijd. Zó graag willen ze deugen, dat ze zelfs de resultaten van zo’n onderzoek niet even kunnen afwachten.

Schande.

Volg mij op Twitter en Steun mij op BackMe.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

32 reacties

 1. Bullshit16

  Ik had al geen respect voor dit opvreters bende maar nu mogen ze hellemaal oprotten
  Wat is het volgende excuus wat we moeten maken misschien wat 2 eeuwen is gebeurd man man wat een land leven
  Stelletje landverraders zijn het
  Stem fvd of PVV uit de eu

  1. Canta

   Kennelijk hoef je geen excuses aanbieden voor wat Nederlanders hebben gedaan want dat was in het verleden en er wordt geen rekening gehouden wat Indonesiërs de Nederlanders hebben aangedaan in het verleden.
   Bij de een mag je niet naar het verleden kijken, bij de ander wel. Kennelijk vergeten we hier ook dat wij daar de bezetter waren.
   Stel dat Duitsland zou hebben gezegd, wij bieden geen excuus aan voor wat wij jullie hebben aangedaan in de oorlog want het verzet heeft ook geweld gebruikt tegen ons.

   1. Peetjoh

    De enige die überhaupt een excuus zouden moeten aanbieden. Zijn die Indo,s die na de oorlog hierheen zijn gekomen. Zij die hun eigen landgenoten veraden hadden. Wij daarin tegen waren gewoon bezetters, dat wisten we en we gingen toch. Geen excuus nodig voor een daad waar we allen achter stonden.

    1. Brenda Welsh

     Mens, Ga Nederlands leren, zou Pim zeggen.

    2. Canta

     Peetjoh
     Dus als ik jou goed begrijp dan hoef je geen excuses aan te bieden over een fout als waar je met z’n allen achter staan.
     Bij Isis staan ze er ook allemaal achter.
     Bij de Taliban staan ze er ook allemaal achter enz.
     Hoe zit dat dan?????

    3. Canta

     Peetjoh
     Dus als ik het goed begrijp mogen wij daar bijna 200 jaar ( onuitgenodigd) de baas gaan spelen maar hoe halen zij het in hun hoofd om hierheen te komen.
     Goh waar halen ze de brutaliteit vandaan???

   2. evil knievel

    Onder t bewind van de Nederlandsche bezetters hadden de Indonesiërs t vele malen beter dan voorheen n nog meerdere malen beter dan tegenwoordig met die ver8elijke islam!
    Indonesië had nooit voor onafhankelijkheid moeten gaan want dan zou t ondertussen t welvarendste land in Azië zijn!
    Als pinda zijnde ben ik hier volledig van overtuigd!
    Zou graag nog ns naar t land van mijn roots willen,maar te veel sharia heden ten dage helaas!

 2. goedisfout

  Prins pils is een beetje dom maar welke flapdrol achter hem heeft dit bedacht? Hebben de Indonesiërs al excuses aangeboden aan Nederland?

 3. Dropje

  Hoe voorspelbaar deze reactie
  Slechts 100000 dodelijke Indonesische slachtoffers, waar hebben we het over…
  Toch ?

  1. goedisfout

   Als er excuses aangeboden moet worden dan is dat aan de dienstplichtige Nederlandse soldaten die door Nederland schofterig behandeld zijn.

   1. Pjotr Stolypin

    Dat is helemaal correct. Een korte traning in Nederland en direct bij aankomst de jungle in. Niemand sprak graag over die tijd. En bij thuiskomst armoede, de Nederlandse bevolking had er geen boodschap aan.

    1. Alicia

     Dat klopt Pjotr en ze kregen dikke uniformen mee en dat in de Tropen. Het Britse leger zat daar ook en kreeg medelijden met de Nederlandse militairen en gaven ze tropen uniformen. Mijn neef is in een Jappen kamp geboren en 2 Nederlands Indische neven zijn in 1953 naar Nederland gekomen met hun ouders. De familie heeft ze opgevangen en ze zijn daarna naar Florida verhuist. Daar wonen veel Indo’s en die openden Indische restaurants.

 4. marcelvermeer

  Een storende fout, juist bij een artikel met onderwerp:

  in de laatste alinea staat “Indiërs” maar dat moet natuurlijk zijn “Indische Nederlanders” of “Indischen” !

  Indiërs heeft betrekking op India (voormalig Brits-Indië). Alleen in Vlaanderen worden weleens “Indisch” en “Indiaas/Indiërs” door elkaar gehaald maar juist van een Nederlandse website mag te dezen meer zorgvuldigheid worden verwacht.

 5. Meriadoc Brandebok

  Excuses voor Nederlandse gewelddadige uitwassen gaan helemaal niet voorbij aan Indonesische terreur. Dat is een bizarre en nergens op gebaseerde constatering van Indisch Nederland.

 6. Drollevanger

  Indonesie zou niet bestaan als het niet door Nederland was gekoloniseerd.
  Voor hetzelfde geld was het door de Engelsen bezet. Dan was het veel Indonesiers hetzelfde vergaan als de Tasmaniers. Die zijn allemaal uitgemoord.

 7. perry

  “Willem-Alexander in Indonesië zijn excuses aangeboden”
  Haha, die mensen willen enkel geld zien, nederland is niet klaar met een excuusje van mijnheer koning en eega!
  Poen willen ze, en voor de rest niets, iedereen in Nederland met een donkere kleur(tje) wilt tegenwoordig afromen!

  1. Julian

   Heel goed Wim Lex….Onze rijkdom grotendeels bij elkaar verzamelt. Letterlijk over de ruggen van deze mensen/voorouders…

  2. Bullshit16

   Pery
   Zo ist maar dat mag je niet zeggen pas op voor die linkse ratten
   Stem fvd of PVV uit de eu

  3. Brenda Welsh

   Geld krijgen ze voor humane projecten uit de Postcode loterij. Prima zaak !

   1. Seneca

    @brenda
    dat jij de praktijken van de postcode loterij als een ‘prima zaak’ beschouwt, zegt meer over jou dan over deze loterij.

 8. Peetjoh

  Hun ouders draaien zich helemaal niet om in het graf. Zouden ze dat wel doen, dan waren ze levend begraven.

 9. Rosasolis

  Er is weinig reden voor de koning geweest om excuses aan Indonesie te bieden voor het vechten tijden de onafhankelijk strijd, na 1945. Gedurende de moslim aanvallen onder leiding van Sukarno sneuvelde meer dan 5000 Nederlandse soldaten, en duizenden verzwakte Nederlands-Indisch burgers…Net uit de Jappen kampen en meteen door de mannen van Sukarno aangevallen. Gevolgd door al die duizenden evacuee vluchten naar Den Haag.
  Op 5 mei wordt er ook aandacht aan het oorspronkelijke Indie in ons land besteed.
  Gedurende de jaren in de jappenkamp voor vrouwen op Sumatra was er een begaafde
  musicus onder de vrouwen, die de middendeel van Dvorak’s 9de symfonie arrangeerde
  voor de gevangen Nederlandse en Britse vrouwen. Het werd een mooie 2 delig werk voor dameskoor… Na de oorlog was er alleen maar Een kopie over. Het ging naar een
  net-opgerichte dameskoor in Haarlem. En werd vaak uitgevoerd.
  Maar het is nu prachtig bewerkt voor 4-stemmig gemengd koor, speciaal voor het
  a.s. 75 jaar bevrijding van de oorlog, en speciaal als herdenking aan de Nederlands-Indische bevolking in de kampen in Indie tijdens de oorlogsjaren. Laatste bericht is dat
  honderden koren in ons land zijn nu deze compositie aan het instuderen. Om het op
  Bevrijding’s Dag uit te voeren. Meer informatie is op de site van radio 4.

  1. Seneca

   @rosasolis
   dit is een reactie waar ik het 100% mee eens ben. ook ik ben afkomstig uit voormalig Nederlands Indië en ook wij – moeder, oudere zus en ik – waren geïnterneerd. onze moeder is in het kamp overleden en wij, mijn oudere zus en ik, zijn met de bevrijders de zgn. Pundsjabi ook wel Gurkha’s genoemd vanaf Ambarawa naar Batavia gegaan. Toen de bevrijders uit dit kamp was verdwenen, kwamen de ‘strijders’ van Soekarno en hebben het gehele kamp uitgemoord. dat konden en durfden zij, want het waren slechts verzwakte vrouwen en kinderen die daar zaten. op een gegeven moment was het zo erg, dat de VS de Jappen verplichtte om de kampen te bewaken opdat zij die de oorlog overleefd hadden, een mogelijkheid hadden om levend deze tweede hel te verlaten. wat excuses! de Nederlandse overheid heeft bij monde van minister Stikker, een schikking met de Jap getroffen en de geldelijke schadevergoeding in eigen zak gestoken. moet deze man, geboren met een gouden lepel in de mond, namens ons excuses aanbieden? de overgrootmoeder van deze man – ene Wilhelmina – was de eerste (!!!!) die nadat Japan de VS op 7-12 had aangevallen, de oorlog aan Japan verklaarde. zij stuurde de troepen met materieel uit 1870 om tegen het zeer moderne Japanse leger te vechten. overigens was de SDAP (huidige PvdA) ook zo lekker bezig met haar gebroken geweertje en leus: geen man en geen cent voor Indië. in een betere wereld waren zowel Wilhelmina als de leiding van de SDAP voor het Internationaal Strafhof gedaagd i.v.m. oorlogsmisdaden. dit land is echt een bananenmonarchie.

   1. Rosasolis

    @Seneca. Heel hartelijk bedankt voor jouw bericht aan mij. IK kom uit Canada.
    Mijn vader en moeder waren heel actief tijdens WW 2. Moeder was Rode Kruis zuster in Eindhoven tijdens de oorlog…vandaar mijn verbintenis met Nederland. Voordat ik naar Nederland kwam om mijn verder studie in muziek en als vocalist verder door te zetten. Ik heb vele mensen uit Nederlandse-Indie gekend. Wij hebben altijd het gevoel van: waar horen we eigenlijk? Mooi wat jij schreef over Koningin Wilhelmina. Mijn oma zij tegen mij, als jonge meisje in Winnipeg, Canada:
    er waren twee helden gedurende WW 2: Queen Wilhelmina of The Netherlands,
    en Churchill.

    1. Seneca

     @rosasolis
     ik ben bang dat je mijn eerste reactie niet goed hebt begrepen. Wilhelmina was allesbehalve een held. Integendeel! dat wist jouw oma niet maar als jouw oma zou weten wat vandaag de dag bekend is over deze ‘held’ Wilhelmina, zou zij snel haar conclusie herzien.

 10. van Urk

  Het waren de nationaal-socialisten die de onafhankelijkeid van Indonesie inluiden. Dat waren lieden die met de Jappen (die bevriend waren met nazi-Duitsland) heulden en een logo als wapen hadden dat veel overeenkomst had met die van de NSB en een gelijksoortige genocide (nederlandse-indiers en Chinezen) pleegden als de Duitsers met de joden. Onze jongens vochten en sneuvelen in feite tegen een beweging dat normaal gesproken fout was in onze ogen. Het is dus niet te bevatten en daarom krom voor woorden waarom onze koning en al dat linkse gepeuzel excuses willen aanbieden.

  1. Seneca

   @van Urk
   het is niet algemeen bekend, maar de Jappen hadden kampen met daarin aparte vakken voor joodse Nederlanders. de behandeling aldaar was zo mogelijk, nog slechter dan in het kamp zelf. de Jappen hebben dit, op uitdrukkelijk verzoek van de socialistische Duitsers gedaan.

 11. Bes Tolen

  Seneca, uw opmerking over de SDAP en Wilhelmina lijkt me onterecht. Er was wat Indonesië betreft één partij, die het verloop van Nederlandse kant erger heeft gemaakt en dat was de KVP onder Beel. Rooms katholiek was in die tijd een heel vreemde besloten totalitaire club, die Nederland veel kwaad heeft berokkend. Ook in Nederland zelf. Iedere Roomse zat er onder de plak.

 12. Bes Tolen

  Het erge is dat die gasten, de kolonialen regering en koning, ook nog menen te kunnen spreken voor andere Nederlanders, die het met hen helemaal oneens zijn.

 13. B. Pascal

  Kol. Westering had nog gelijk ook! Nimmer buigen!

  We vochten een succesvolle contraguerrilla tegen de ‘rood-witte-terreur’ op Zuid-Celebes die de rust, de orde, de rechtsorde, het normale economische leven daar herstelde en de onafhankelijkheid van de deelstaat Oost-Indonesië tot stand bracht.

  1. Caesar Lion Cachet

   LS…

   Kapitein Westerling !

 14. Caesar Lion Cachet

  LS…
  Ons Koningshuis is net als de hele politieke meute die er achteraan loopt zwaar geestelijk gehandicapt.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.