Kabinet blijft coronacrisis onderschatten: scholen blijven open, middelgrote bijeenkomsten niet afgelast

Nog altijd doorziet het kabinet niet hoe gevaarlijk het coronavirus voor Nederland is, en dat het nemen van halfzachte maatregelen echt volstrekt onvoldoende is om het virus in te dammen. Alleen de allergrootste bijeenkomsten – met meer dan honderd personen – wordt afgelast en de scholen blijven gewoon open – ook in Noord-Brabant.

Op een speciale persconferentie van minister-president Rutte, zorgminister Bruno Bruins en RIVM-topman Jaap van Dissel heeft het kabinet vanmiddag er wederom blijk van gegeven dat zij de crisis rondom het coronavirus in Nederland blijven onderschatten.

Nederland kent nog altijd een ‘Italiaanse’ groeicurve wat betreft het virus, maar het kabinet denkt de boel op te kunnen lossen door alleen de allergrootste bijeenkomsten – met meer dan honderd mensen – te moeten annuleren. Alsof bijeenkomst van negentig, tachtig, zeventig, zestig of zelfs maar vijfentwintig mensen geen gevaar vormen.

Ook blijft één van ’s lands grootste brandhaarden gewoon open: de scholen. Rutte verdedigde dat met de opmerkingen dat kinderen het virus goed kunnen verdragen. En nu is dat waar, maar ze kunnen het ook heel overdragen, dus daarmee zijn ook zieke kinderen net zozeer een gevaar voor de volksgezondheid als ouderen.

Kortom: het is bij Mark Rutte nog altijd niet voldoende doorgedrongen dat deze coronacrisis geen business as usual is. Nederland moet echt veel verregaandere maatregelen nemen om dit virus het hoofd te bieden. Want anders? Kijk maar naar Lombardijen wat er anders gebeurt. Dan gaat het hele land in ‘lockdown’ en zal de economische schade echt niet meer te overzien zijn. Premier Rutte moet echt spoedig wakker worden – we hebben echt geen enkele tijd te verliezen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

55 reacties

 1. AnnaKlaver

  Lagere scholen, één van de grootste brandhaarden?
  Tim pleit er voor om alle bijeenkomsten te verbieden.
  Cafe’s, winkels, alles moet dicht.
  Tim weet het beter….

  1. Bullshit16

   Anna
   Huilbaby

 2. Hendrie1963

  Deze idioten hebben al 8 jaar nergens verstand van waarom zouden nu ineens wel verstand hebben. Dit is toch ook werkelijk de aller slechtste regering die we ooit hebben gehad in deze bananen republiek. Ik hoop dat de virus in den haag inslaat. hoe meer doden er vallen hoe meer asielzoekers kunnen ze plaatsen.

 3. Lambieck

  Tim gelooft Bauddet.
  Ik geloof in deze Rutte, RIVM en Volksgezondheid.

  1. Bullshit16

   Lambeck
   Vertrouwen in de overheid laat mij niet lachen noem is een ding op wat nog wel goed gaat in Nederland ik kan niks bedenken
   Maar jij wel zeker als je alles goed praat wat slecht is.ja dan kan ik een hoop noemen
   Stem fvd of PVV uit de eu

   1. hans-e-pans

    Vertrouwen hebben in de Roverheid is bijna hetzelfde als onderbuikgevoewlens

   2. Bijenzwerm

    Ik heb meer vertrouwen in de who, dat is het rivm alleen dan 1000 x groter en meer onderzoek mogelijkheden en 1000 x meer kennis.
    De who meld toch iets anders dan rutte

  2. Buzz68

   Lambik gelooft ook in: tandenfee, Klaas vaak, de princes op het witte paard…

  3. Julian

   Baudet? Zodra die zijn mond open doet ben ik al weg…

   1. Fonz

    Mooi oprotten maar juliaantje

 4. Marija

  Wakker worden is niet zijn sterkste kant.
  Verkeerde keuzes maken blinkt hij in uit.
  Misschien zal hij er eens op aangesproken worden.
  Intussen zou ik mijn kinderen van school halen.

 5. HierBenIk

  “De deskundigen zeggen…” … Die corrupte RIVM, laat me toch niet lachen….

 6. Bullshit16

  Ja dat snap ik ook niet of je nu evenementen van 10 of 100 mensen hebt daar heb ik geen verschil in dat zag je met die 1e persoon bij die carnaval het beste zou zijn om alle evenementen te verbieden dan doe je wat goeds maar dit is duidelijk weer een landverraders beleid
  Stem fvd of PVV uit de eu

  1. AnnaKlaver

   @bull zit altijd achter zijn PC en heeft verder niets te doen.
   Ziet het liefst alles dicht en het land totaal ontwricht.
   JankerT eerste klas is de Bull

   1. Bullshit16

    Anna
    Huilbaby

    1. AnnaKlaver

     @bull je kunt ook gewoon zeggen, @anna ge hePt in principe gelijk, maar..

     1. Bullshit16

      Anna
      Huilbaby

     2. 777

      Eeuwig gebande!

   2. Cootje

    Je kan mij reacties van 5/6 weken terug lezen en er gebeurd precies wat ik voorspelden op beurs , paniek Corona, harde recessie ,harde brexit volgt nog , en ik beweer en doe dat nog steeds dat het fenomeen Europa het Brusselse gewest ten dode is opgeschreven de ingrediënten die het Corona meeneemt gaat de solidariteit in Europa beïnvloeden , plus dat de financiële te korte en begrotingen in de zuiderlijken landen een wig gaat drijven tussen het noorden en het zuiden we zijn het zat om voor de renteniers van het zuiden te werken tot onze 67 ste en hun met een wijntje van onze centen aan de middellandse zee zitten .de beurzen zijn al meer dan 25;30% kwijt in 5 weken dus de boel gaat klappen , en dan is de solidariteit voorbij en kan fransje Timmermans een ander baantje zoeken

    1. Rammstein

     Ik denk dat jij helemaal gelijk gaat krijgen Cootje.

   3. Rompui

    Jij bent wel een hele goede tweede jakhals .Hou er maar mee op hier niemand die jouw ooit gelijk gaat geven daaaaaaaaag W i m .

    1. Cootje

     Maar het Europese gevoel bij de mensen is over , en reken dat het een slecht jaar is en blijft in 2020 . En dan is het pas maart

 7. Jack Flash

  Hoe ernstig Coronavirus ook is,de economische schade die dit kabinet veoorzaakt heeft zullen die linkse ratten toeschrijven aan het virus.

 8. Kretoloog

  Stom hè, dat het kabinet niet wil luisteren naar de experts van DDS. Met de eminente viroloog M. van de Galien en de eloquente infectioloog T. Engelbart. Die samen met hun AIO’s Bart Reijmerink en Wout Willemsen het Coronavirus tot in de kleinste details hebben ontleed en als geen ander weten hoe je dit verraderlijke en geniepige micro-organisme moet bestrijden.

  Nou ja, misschien bij de volgende persco, ergens in de loop van volgende week. Want vanavond is er eerst het debat in de Kamer waar onder andere epidemioloog T. Baudet en microbioloog G. Wilders hun licht over deze Chinese vleermuisgriep laten schijnen.

  1. Lambieck

   Volledig mee eens.
   De beste virologen staan aan de wal.

 9. Bijenzwerm

  Juist de grootste verspreid plekken voor een virus worden opengehouden.
  Hoe dom kan je zijn..

 10. Ritter

  Beter geen producten uit China bestellen.

  Uit onderzoek blijkt dat het virus dagen kan leven op materiaal zoals plastic,koper, enzovoorts.
  ===================

  A new study suggests that the novel coronavirus COVID-19 can remain in the air for up to three hours, and live on surfaces such as plastic and stainless steel for up to three days.

  The research, published in the medRxiv depository, also notes that the virus can remain on copper surfaces for four hours and carboard for up to 24 hours. The research found it could stay on stainless steel and plastic for anywhere between two and three days.

  1. omniscius

   Volgens welingelichte kringen in Zuid-Korea verspreidt het virus zich niet alleen van mens op mens maar ook tussen mensen en huisdieren, met name honden en katten.
   Controleer dus ook uw huisdieren op corona-achtige klachten en plaats uw geliefde dier bij de minste verdenking voor 14 dagen in quarantaine. Laat ook kleine kinderen niet meer met huisdieren spelen, zo luidt het advies.
   Daarnaast lopen er momenteel onderzoeken naar het vermoeden dat het virus ook door verse niet-gekookte groentes en vlees kan worden overgedragen. Voorlopig is daarom ook het advies om uitsluitend goed-gekookt voedsel te nuttigen en met een boog om verse salades heen te gaan. Aldus de bronnen uit Zuid-Korea, alwaar het virus al weer op zijn retour is door stringente en draconische maatregelen.

 11. Te Salutant

  Voor zover is na te gaan is de heer Engelbart viroloog noch epidemioloog. Hij lijkt zich ook niet te kunnen beroepen op een academische opleiding in welke discipline dan ook.
  Waar hij de parmantige arrogantie vandaan haalt om zich met grote stelligheid over deze vakgebieden uit te laten is dan ook een raadsel. Die vraag geldt ook het luidruchtige geblaat van de populistische politici Wilders en Baudet.

  Goddank hebben we een Regering die haar beleid baseert op de adviezen van de wetenschappers van RIVM en GGZ en andere deskundigen.

  Onwetende brulkikkers als Engelbart kunnen we in deze ernstige crisis missen als kiespijn.

  1. Ritter

   @Te Salutant

   “Goddank hebben we een Regering die haar beleid baseert op de adviezen van de wetenschappers van RIVM en GGZ en andere deskundigen.”
   =================

   De Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie (NVMM) zegt dat het te weinig is. Volgens de wetenschappers is er meer nodig en heeft zware kritiek op het RIVM.

   Uit het NOS bericht:

   Medische microbiologen: ‘Informatie RIVM loopt achter en is incompleet’

   Als Nederland nu niet meteen doorpakt in het beteugelen van het aantal coronabesmettingen, zullen de gevolgen niet te overzien zijn. Dat schrijft de Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie (NVMM) vandaag in een brief aan het RIVM, na de aankondiging van extra maatregelen in het hele land. Ze vragen om “militaire besluitvaardige structuren”.

   “Steengoed wat het kabinet nu heeft gedaan, want dit was nodig”, zegt professor Heiman Wertheim, bestuurslid van de NVMM. Maar het is misschien niet genoeg. “De situatie is dringend. Er moet goede informatie komen. Want het probleem is groter. Men heeft geen idee wie er op de intensive care liggen, wie er zijn opgenomen, wie hersteld is en gezond is ontslagen.”

   De artsen hebben data van het virus bestudeerd uit andere bronnen en concluderen dat informatie op de RIVM-site “ernstig achterloopt en niet compleet is”. “De RIVM-data geven de indruk dat Brabant niet veel verschilt van Utrecht en dat de stijging van het aantal gevallen wel meevalt. Wij weten allen dat dat niet zo is.”

   1. Te Salutant

    Ook dit advies van de medisch microbiologen zal de regering ongetwijfeld in haar afwegingen hebben betrokken.

    Het is tegenwoordig gebruikelijk om zonder enige kennis van zaken de deskundigheid en de integriteit van de Overheid in twijfel te trekken. Dit is een groter probleem dan het Corono-virus.

    1. Cootje

     Je hoef de deskundigheid van de regering niet in twijfel te trekken , die is gewoon beneden al proporties , dat heeft niets te maken met hun virologen en andere deskundigen , het heeft wel te maken dat ze over lijken gaan , dat is wat trump ze verwijt , die sloot gelijk alle vliegverkeer met China , terwijl Nederland en Europa dachten het valt allemaal nog al mee . Kregen ze de deksel op hun Neus , dan hebben we het over Europa wat niet veel meer is dan een ontwikkeling land , allemaal halve maatregelingen terwijl China miljoenen steden afsloot want de economie moest doorgang vinden . En nu lopen ze achter de wijten aan . En presteren ze nog halfbakken maatregelingen . Maar nu zijn de apen gaar nu is alles kapot in het voor vele zo mooie Europa , waar in België nog 995 mensen naar een concert mogen , mogen wij hier met ze 40 mensen nog wel in de kroeg en je uitrekenen dat volgende week alles plat moet want dan zien ze door het bos de bomen niet meer. De Europese en de Nederlandse regeringen gaan over lijken . En die 2,5 miljard voor het bedrijfsleven van Rutte zijn niet meer nodig Europa is failliet door een doortastende overheid ,die harde maatrelingen schuwt . Italië is al op slot de rest volgt , en dan gaan we kijken naar het zogenaamde Europese eensgezindheid en wie gaat betalen

 12. Meriadoc Brandebok

  In mijn optiek is het beste wat het kabinet nu kan doen de adviezen van de deskundigen opvolgen. Bij het RIVM zullen ze heus niet uit de neus hebben zitten eten. En er zal bij de medische zorg wel een medische schatting zijn gemaakt hoe groot de kans is dat het virus zich verspreidt op een basisschool.

  Is die kans eigenlijk wel groot? Ouders staan op high alert en zullen het kroost bij een verkoudheid thuislaten. Er zijn luizencapen, de kinderen zullen door de leraressen en leraren zo af en toe worden voorgelicht en wat betreft de besmettingsgevallen lijken vooral volwassenen te worden geraakt. Tweede punt is dat de schoolbesturen niet achterlijk zijn: die zullen wel het een en ander doen om niet driehonderd kinderen continu op elkaar te zetten.

  Nederland is geen Afrikaans land met een primitieve zorg en onbekwame professoren. Hier werken uitstekende medici die het beter weten dan DDS, de lui van de Tweede Slaapkamer en de politiek.

  1. -Bo-Realist

   De overheid in grossiert in falen. Uitkeringsfraude, toeslagenfraude, FYRA, ICT, corona, etc.
   Cynisme over de overheid is dus zeer begrijpelijk en enigszins terecht.

   1. Meriadoc Brandebok

    Cynisme ten opzichte van deskundigen binnen de overheid is buitengewoon onterecht.

    1. -Bo-Realist

     Brandenshock
     Stikstofgesjoemel RIVM, hittegolvenmanipulatie KNMI.
     Cynisme en kritiek zijn niet misplaatst.

     1. Meriadoc Brandebok

      @-Bo-Realist

      Zeker is cynisme wel misplaatst. Er wordt bij “cynisme” getwijfeld aan andermans goede bedoelingen. Daar is geen enkele aanleiding toe: deskundigen hebben geen enkele reden om opzettelijk de zaken te verknoeien. Cynisme is ongefundeerd.

      Kritiek op de deskundigen van het RIVM moet logischerwijs worden onderbouwd met wetenschappelijke argumenten (het Zuivelfonds Mesdag ging laats bijvoorbeeld af als een gieter).

     2. Rammstein

      Cynisme kan ook als stijlmiddel gebruikt worden als men twijfelt aan de deskundigheid van de ‘specialist’. In het geval van het RIVM lijkt dat volkomen terecht.

     3. Meriadoc Brandebok

      @Rammstein

      Nee, ook dat is niet terecht. Specialisten kunnen aan de deskundigheid van andere specialisten twijfelen, maar burgers kunnen niet aan de deskundigheid van specialisten twijfelen, indien zij niet thuis zijn in de materie. Dat is gewoon ongefundeerd losse flodders afschieten.

     4. Rammstein

      Je hebt vaak achterlijke antwoorden gegeven Meriadoc. Maar nu overtref je jezelf. Ik kan ook niet schilderen als Rembrandt, maar ik kan wel beoordelen of een schilderij goed is of niet.

      We hebben het hier dan ook niet over medische kennis of specialismen, maar over de maatregelen die genomen moeten worden. In andere landen worden zware en doeltreffende maatregelen genomen met verstrekkende gevolgen. Ook daar staan RIVM-achtige specialisten aan de basis van de overheidsadviezen. Geconcludeerd mag worden dat de Nederlandse overheid zwaar achter de feiten aan loopt en inmiddels al de risee is in Europa.

     5. Meriadoc Brandebok

      @Rammstein

      Het verschil tussen de maatregelen in andere Europese landen en Nederland vormt geen basis voor cynisme ten opzichte van deskundigen. Het vormt weliswaar een grond van kritiek, maar men kan hierop geen cynisme baseren. Dat is natuurlijk veel te pover.

     6. Rammstein

      Ouwe lulhannes, cynisme is natuurlijk ook een vorm van kritiek. Kun je dat zelf niet bedenken?

     7. Meriadoc Brandebok

      @Rammstein

      Nee, daarin zit een evident verschil. Wikipedia verwoordt dit goed:

      h**ps://nl.wikipedia.org/wiki/Cynisme_(psychologie)
      h**ps://nl.wikipedia.org/wiki/Kritiek

      Cynisme is een op zichzelfstaande definitie.

     8. Meriadoc Brandebok

      Ik begrijp dat zowel -Bo-Realist als Rammstein zijn verdwenen. Men heeft de zaken niet kunnen onderbouwen.

  2. Cycle25

   Er zijn luizencapen..

   i rest my case..

   En kinderen kunnen drager worden en het aan volwassenen doorgeven, Nederland wordt een Afrikaans land met dit soort naïeve idioten in de regering.

   1. Meriadoc Brandebok

    @Cycle25

    Dat schelden maakt nogal een tamelijk infantiele indruk. Jij kunt in je comment ook niets onderbouwen.

 13. Beukman

  Noord Brabant provincie met de hoogste stikstofgehaltes én met de grootste coronaproblemen.
  Wel héél erg toevallig.

  1. Algiz

   Het barst er ook van laboratoria al ik mij niet vergis @ Beukman.

  2. Kretoloog

   Carnavalvierder

 14. Baron von Munchhausen

  Corona komt als geroepen voor Rutte. Afleidings tactiek wordt met volle kracht ingezet!
  Zaken worden onder het tapijt geveegd, zoals:
  A “Lieve Moslims en gelukzoekers kom maar binnen met z’n allen!”
  B Honderden Miljarden naar de waanzin klimaat!
  C Ouderen niet laten indexeren met de gigantische winsten pensioenen.
  D Toch verhoging afdracht Brussel.
  Enzovoort, enzovoort,….

  1. Brenda Welsh

   Niet zo’n slim voorbeeld, ‘met die pensioenen’. Het zal u toch niet zijn ontgaan dat de beleggingen enorm gekelderd zijn. Een pakket aandelen bijv. is nu 4 weken later 30% in waarde gedaald dan vòòr het virus de kop opstak.

   1. Baron von Munchhausen

    Brenda Welsh

    Je moet reageren als je ergens verstand van hebt!
    Anders…..wegwezen en Sjors en Sjimmie raad plegen!

   2. 777

    Eeuwig gebande!

 15. Caesar Lion Cachet

  LS…

  Heel weinig mensen beseffen waar het virus vandaan komt. Heel weinig mensen beseffen wie het virus in China heeft gedropt om vervolgens de Chinezen de schuld te geven. Maar ja een virus discrimineert niet… Vette pech voor diegenen die het aangaat !

 16. Caesar Lion Cachet

  LS…

  Goed zo Tim…
  Lekker mee geilen op de Corona gekte…
  Is tenslotte je opdracht.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.