KNETTER! Kabinet gaat 4.000 EURO SUBSIDIE geven bij elektrische auto’s VAN 45.000 EURO

Welkom in het Nederland van Mark Rutte, waar lage inkomens worden uitgemolken om hogere inkomens van een extratje te voorzien. Oh, én om — dit moeten we niet vergeten! — al dan niet bevriende bedrijven wat extra inkomsten te bezorgen.

Nederland is geen democratie. Het is ook geen constitutionele monarchie. Nee, wij leven in een corpocratieWat dat inhoudt? Een land waar het grote bedrijfsleven (lees: multinationals) zo verweven is met de politiek dat de twee nauwelijks van elkaar te onderscheiden zijn. Het gevolg daarvan is dat miljardenbedrijven steevast allerlei voordeeltjes krijgen terwijl het MKB kapotgemaakt wordt, en dat lagere inkomens hogere inkomens moeten subsidiëren. Het is geen kapitalisme, maar corporatisme.

Case in point, de NOS bericht vandaag dat het kabinet 4.000 euro subsidie gaat geven “op middenklasse elektrische auto’s.” De subsidie begint met nieuwe auto’s die 12.000 euro kosten en eindigt bij auto’s ter waarde van 45.000 euro. Hoewel de NOS en het kabinet dat “middenklasse” auto’s durven te noemen is dat natuurlijk je reinste onzin. Als je een auto kan betalen van 45.000 euro heb je een absoluut top-inkomen.

Het modale inkomen dit jaar in Nederland is 36.500 euro. Dat komt neer op 3.000 euro bruto per maand. Let wel, bruto en het vakantiegeld is hierbij inbegrepen. Als je 36.500 euro bruto per jaar verdient kan je echt niet een auto van 45.000 euro kopen — niet eens bijna. Zeg dat je, heel ruim genomen, 500 euro per maand overhoudt (gebeurt nooit met een gezin trouwens, maar goed). Dan kan je per jaar dus 6.000 euro sparen. Dit betekent dat je bijna acht jaar nodig hebt om te sparen voor die auto van 45.000 euro.

ACHT JAAR. En ondertussen heb je dan dus geen nieuwe wasmachine, droger, televisie, computer, etc. kunnen kopen. Nee, elke cent die maandelijks niet wordt uitgegeven is dan naar die auto gegaan. Het moge duidelijk zijn: dat is volstrekt onzinnig. Met een beetje goede wil kun je “middenklasse auto’s” oprekken naar 20.000 euro, maar dat is het dan wel. Daarna kom je in “hogere inkomens” gebied.

En nee, ik ben niet de enige die dat vindt. Ronald Plasterk denkt daar net zo over:

Dus: een groot deel van de subsidie gaat naar mensen die het helemaal niet nodig hebben want ze hebben een hoog inkomen én lagere inkomens zullen deze subsidie nooit krijgen omdat zij ammenooitniet een auto van 12.000 euro kunnen betalen.

Een verzoek aan lezers van DDS: Michael van der Galien is niet alleen eigenaar van deze mooie website, hij is ook de enige Nederlandse blogger met impact in Amerika! Door hem te steunen op BackMe kun je hem nu drie keer per dag (extra) lezen: elke dag krijg je in de ochtend een kort ontbijt in de vorm van een blogpost over het laatste nieuws uit Amerika, in de middag rond drie uur krijg je vervolgens een keiharde rant over het laatste Nederlandse nieuws, en — exclusief voor mijn sponsors — krijg je voor het slapengaan een email met een column over een willekeurig onderwerp. Je krijgt dit al vanaf 1 euro per maand. Steun hem dus — 154 DDS-lezers gingen u al voor!

Een grof schandaal… dat typerend is voor de corpocratie die Nederland helaas geworden is.

Volg mij op Twitter en Steun mij op BackMe.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

51 reacties

 1. Kretoloog

  Eens. Om gedoogpartners GroenLinks en PvdA te paaien, schroomt dit kabinet niet om steeds asocialere maatregelen te nemen.

  Maar de boodschap is duidelijk: Stem ze weg, dat schorem van VVD, CDA, D66, CU, GroenLinks en PvdA (en uiteraard evenmin Denk en Partij Dieren).

 2. Pinokkio

  Een zichzelf rechts en liberaal noemende redacteur geeft de PvdAer Plaskerk gelijk die stelt: Geld gaat van de lage naar de hogere inkomens.
  .
  Niveleren wordt zelfs een feest voor MvG.

  1. Racerfirst

   Pinokkio, klopt helemaal! Dat is juist een verkeerd vooroordeel, hogere inkomens stemmen juist op coalitiepartijen!
   Er zijn bijna geen eigen basen meer, zeker bij multinationals is direktie gewoon werknemer en dus links(-ig)!
   Kijk maar eens in straten, gemiddeld bedrag auto rond 10/15000,-

 3. 1234vijf

  Hoewel ik persoonlijk de grens van € 45.000,- wel iets lager zou stellen (veel lager heeft nog te weinig effect omdat elektrische auto’s nu nog relatief duur zijn) is er een hoger doel, namelijk het verminderen van het aantal vervuilende brandstofauto’s.
  De kennelijke wens van de DDS-redactie om met deze subsidieregeling tot een nivellering van inkomens te komen vind ik weinig pragmatisch.

  1. Blitzkrieg

   1234vijf Hoger doel is het subsidiëren van de rijken door middel van degene die nu al niet of nauwelijks een auto kunnen betalen. Zijn elektrische auto is vervuilebder dan een diesel auto.

  2. 777

   De eeuwig gebande, mede mogelijk gemaakt door commentaar van Blitzkrieg.

  3. Joshuak

   Nou voor 50.000 euro heb je hele mooie auto’s, maar waarom zou je dan in godsnaam elektrisch doen snap ik niet..

   Heb zelf nieuwe Golf 7 Rline gekocht afgelopen januari en had nog gekeken naar elektrisch maar wat een rommel zijn die auto’s zeg .

   Extreem duur en 3x niks.. Constant gekloot met dat opladen, waarom iemand aan die ellende begint snap ik echt niet

 4. Michael van der Galien

  Nee, Pinokko, dit gaat niet over nivellering, maar over diefstal. De overheid steelt geld van lage inkomensgroepen die daar ook voor werken, en geeft het vervolgens aan hoge inkomens. Ik ben nóóit gediend van dit soort gedrag van de staat, maar dat het van laag naar hoog is maakt het natuurlijk wel nóg erger.

  1. Pinokkio

   De overheid steelt geld van lage inkomensgroepen die daar ook voor werken, en geeft het vervolgens aan hoge inkomens.
   .
   De overheid steelt niets.
   De hogere inkomen werken ook voor hun inkomen en dragen in geld en percentage meer af aan de schatkist.
   Ook dragen veel hogere inkomens een grotere sociale of financiële verantwoordelijkheid.
   Uw stellingname kan ik dan ook op geen enkele wijze onderschrijven.

   1. 777

    Pinokkikok?

    1. Pinokkio

     Ziggy77?

     1. 777

      Pinokkikok?

   2. Bockbeer

    Zweedse EU Pinokkikok?

   3. Cycle25

    Onzin, kantoren zoals Ernst & Young, Deloitte, KPMG zorgen er voor dat de allerrijksten dezelfde belasting betalen als Warren Buffet.

    Heel Nederland staat tjokvol van dit soort “creatief met belasting” kantoren, en als het aan VVD ligt komt daar bovenop dan ook nog 5 x de Zuidas erbij.

    De grootste hobby van liberalen : De rekening doorschuiven naar “dirty peasants”

 5. Michael van der Galien

  “De kennelijke wens van de DDS-redactie om met deze subsidieregeling tot een nivellering van inkomens te komen vind ik weinig pragmatisch.”

  Nee, dat wordt nergens gesteld. Leuk geprobeerd, dat wel.

  1. 1234vijf

   Jouw benadering van deze subsidieregeling impliceert dit wel, van der Galien, en ook je Robin Hood-achtige redenering hierboven dat het Kabinet ten onrechte geld zou stelen van de armen om het aan de rijken uit te keren is een linkse, op nivellering van inkomens gerichte, stellingname.
   Ik ben het daar overigens mee eens: de grote vermogens- en inkomensverschillen in de Westerse economieën beginnen ontwrichtende proporties aan te nemen en zijn ondermeer de oorzaak van de lage rente en de stagnerende inkomensontwikkeling. Deze neo-liberale politiek is op sterven na dood en verdient een ingrijpende correctie.

   1. Bockbeer

    1234vijf?

   2. 777

    1234vijf?

   3. CLoVis

    123… en daar is het stomme wijf

    Ontnuchter eerst eens voordat je hier reageert;
    dit voorkomt dat je jezelf voor schut zet met stupide ideeën in krom Nederlands
    en over dingen (en verhalen) die je niet eens begrijpt.

    Hoe kun je hebben over een
    ‘…Robin Hood-achtige redenering hierboven dat het Kabinet ten onrechte geld zou stelen van de armen om het aan de rijken uit te keren…”

    Daar staat Robin Hood natuurlijk om bekend:
    Geld stelen van de armen om het aan rijken te geven?

 6. Jack Flash

  Nog even dan is het geld op.
  Dan is links uitgestolen en dan kunnen we letterlijk puin gaan ruimen.(Roestige windmolens,batterijen van elektrische auto’s en uiteraard het weggegooide geld)

 7. crimson1960

  Als je een gezin hebt met twee jonge kids mag je blij zijn dat je een tweedehands kan betalen. Of je moet je nek in de strop bij een bank doen maar dat gaat ook heel vaak niet goed.

  1. Meriadoc Brandebok

   Mee eens.

 8. JFU

  Alleen de hogere inkomens profiteren hier dus van.
  De lagere inkomens vallen hier dus buiten, ook wat betreft subsidie op de aankomende ‘van het gas af
  ‘ idioterie. Die zoeken het maar uit hoe alles te betalen. Wat een beleid.

  1. 1234vijf

   Deze reactie van JFU is illustratief voor de overige: ook mensen in Nederland die van zichzelf denken rechts te zijn wensen linkse maatregelen gericht op nivellering van inkomens en vermogen.

   1. 777

    1234vijf x WH = John Brenda Quispel etc.

    1. 1234vijf

     Wel zielig als je inhoudelijk niet mee kunt komen, 777.

     1. 777

      1234vijf?

     2. 777

      “Helemaal zonder slag of stoot ging het allemaal niet. De accu is de tweede, de motor al de vierde – allemaal vervangen onder garantie. Om de 50.000 kilometer moest er een nieuwe set banden komen. Hij weet niet wat zijn avontuur hem tot nu toe heeft gekost, zegt Von Gemmingen. ,,Ik heb dat nog nooit zo nauwkeurig berekend.”

      https://www.ad.nl/auto/deze-tesla-heeft-een-miljoen-kilometer-op-de-teller~ae753b77/

   2. Peetjoh

    Ik heb het al vaker geschreven. Rechtse mensen zijn hoofdzakelijk kwa buitenlanders rechts. Zorg scholing belasting daarin zijn ze linkser dan links. Dus stop eens met je rare ideeën over rechtse mensen dat ze extreem zijn en alles. Dat zijn ze niet het zijn de normale echte Nederlanders.

 9. Rud56

  Ja Michael, je hebt gelijk, net als Plasterk.
  En ja, de infrastructuur en wel in de binnensteden is in het geheel niet klaar voor deze auto’s. Per straat of plein zou om de meter zo’n oplaadpaal moeten komen wil je de vrede bewaren.
  En dan nog het probleem van het ontploffen of het spontaan in brand vliegen van die zogenaamd milieuvriendelijke wagens, bij brand niet te blussen en dan ook nog geparkeerd in parkeergarages onnoemelijk gevaar voor omwonenden en gebouwen.
  Om maar niet te reppen over ontzettend millieugevaarlijke accu van deze auto’s.

  Ja, de zoveeelste miskleun dat VVD-bagger met hun gevolg! Een miskleun die net als de windmolens ook onze (klein)kinderen veel ellende zullen geven.

 10. La Pointe

  Dat was pakweg 20 jaar geleden met PC privé projecten ook het geval. De dure PC configuratie werden door de hoogste inkomens met de hoogste korting gekocht.

  1. Julien Sorel

   Met deze opmerking van La Pointe kan ik instemmen. De introductie van nieuwe technologie gaat altijd in fasen waarin de ‘early adaptors’ vooroplopen en de grote massa van consumenten met vertraging volgt.
   Deze koplopersgroep betreft nagenoeg altijd ook de de hogere inkomensgroepen omdat de eerste generatie van nieuwe technologie altijd relatief duur is.

   Ik vind het verstandig dat de Overheid de introductie van deze nieuwe technologie stimuleert en per definitie is dat een subsidiëring van de hogere inkomensgroepen. Dat dit denivellerende inkomenseffecten heeft is goed mogelijk maar als men die wenst te compenseren zijn daar effectievere beleidsinstrumenten voor.

   1. 777

    Eeuwig gebande!

 11. Marija

  Off-topic.
  Gelezen in AD dat Shell een immense grote fabriek bouwt in Amerika voor het vervaardigen van plastic. Bizar…….
  En wij maar alle moeite doen om van het plastic af te komen.
  Dat is toch wel dweilen met de kraan wagenwijd open.

 12. ts_tle

  Kalmte kalmte …

  Het klopt dat een hoger inkomen nodig is om een auto van 45000 euro te kopen.

  Die auto zal na een aantal jaar worden doorverkocht. Zo kan ook Jan Modaal straks profiteren van een betaalbare EV occasion*.

  Dit heet ‘trickle down’ waardoor uiteindelijk iedereen beter wordt!

  Groetjes,

  Het Ministerie van Leugens & Bedrog

  *tenzij de auto’s via export weggaan naar landen waar de mensen het wel kunnen betalen.

 13. ts_tle

  Snap niet waarom een gezin als voorbeeld wordt genomen? Wie kan er nu nog kinderen betalen?

  1. Kidogo

   Kinderen hoef je niet te kopen hoor je neukt gewoon links en rechts in het rond en ze komen van zelf !

 14. Kidogo

  Ik heb maar 1 antwoord stem FVD dan gebeurd het volgende #wegmetditzooitje

  1. La Pointe

   Foutje @Kidogo, er gebeurT helemaal niets met een stem op FvD. Thierry zal zich moeten richten en in het gelid blijven staan. Geen fratsen.

 15. yellow thread street

  De dikke subsidieslurpers zullen wel vooraan in de rij staan om er van te profiteren, maar als je het echt goed aanpakt dan probeer je een lease stekkerbak te ritselen via de zaak.

  Zelf rij ik in een benzine auto met een dagwaarde van rond de 4000Euro, de nodige jaren oud, maar hij doet het nog prima, kosten, amper 200 Euro per maand.
  Dit is ook het straatbeeld bij ons, auto’s van 10 tot 25 jaar oud zijn geen uitzondering, de meesten rijden nog prima.
  De mensen hebben gewoon het geld niet meer om nog een nieuwe te kopen, alles wordt steeds duurder, met dank aan de regering die het weer graag uitgeeft aan Brussel.

  Wat betaal je voor dure stekker auto wel aan verzekering op jaarbasis, volgens mij best wel veel, je laad hem op met stroom die meestal in kolencentrales opgewekt wordt, en wat kost straks een nieuwe accu en waar laat je de oude met zeer giftige onderdelen.
  En dan zeggen dat het goed is voor het milieu, laat me niet lachen.

  Het is net als met de opgedrongen warmtepomp, de huidige hr cv ketel is compact en nagenoeg onderhoudsvrij, een nieuwe kost amper 1000 Euro en gaat dan weer 15 jaar storingsvrij mee.
  Van een warmtepomp ben ik daarvan niet zo zeker, het is technisch complex en als er wat mis gaat dan krijg te een gepeperde rekening.

  Al die milieu gekte is onbetaalbaar voor de normale burgers en de kleine lettertjes worden ons bewust verzwegen.

  Sluit ons maar aan op de gasleiding van de Russen die al in Duitsland ligt.
  Gas zat, en het is een goede en relatief schone brandstof.

  Mensen wordt wakker, pik het niet meer, weg met links en uit de EU.

 16. Barry

  Het gaat natuurlijk ook om de tweede hands markt op gang te brengen voor over een paar jaar. Overigens is de bovengrens van 45.000,- net te laag, de Ford E-Mach zit daar boven, alle electrische auto’s met een aardige actieradius zitten er overigens daar boven. Tot 45.000 zit je met auto’s die max. 450km actieradius hebben.

  Overigens zijn er al aardig wat tweedehands te krijgen waarop men ook subsidie kan ontvangen voor mensen die wat minder verdienen (en dus sowieso 2e hands auto’s kopen).

  1. yellow thread street

   @Barry,
   Een tweedehands stekkerbak kopen is wel zo’n beetje het domste wat je kunt doen.
   Garantie op de accu krijg je namelijk nooit, het is een soort van black box.
   Een gegeven is dat een accu na 10 jaar zijn beste tijd achter de rug heeft, er hoeft zelfs maar 1 cel uit te vallen en het is over en uit.
   Niemand kan vooraf bepalen wanneer dit moment komt, het overvalt je gewoon.

   De nieuwprijs van de auto wordt voor de helft bepaalt door de prijs van de accu.
   Koop je een stekkerauto van 40k, dan is de prijs van de accu 20k, en accu’s zullen ondanks wat ons verteld wordt nooit goedkoper worden.
   Waarschijnlijk zullen deze door de jaren heen door een tekort aan giftige metalen juist fors duurder worden of helemaal niet meer leverbaar zijn.

   Simpel gezegd, is de accu straks stuk dan is de auto min of meer total loss.

   Helaas wordt ons de waarheid niet verteld over dit soort zaken, precies als met de warmtepomp.

   Kijk het programma Kassa van gisteravond maar eens terug, ze hadden het over de energietransitie.
   Ik schok van de uitlatingen van een man die de éne leugen na de ander opsomde.
   Ook zijn er vele mensen die door domheid en gebrek aan kennis grote onzin uitkramen.

   1. Peetjoh

    100%gelijk. Zag gisteren zo’n bio installatie, de buren stikte snachs. Komen d’r 600 bij de bossen zullen omvallen wereld wijd. Half Amerika word omgezaagd voor de groene leugens. Stop de afbraak van de wereld stop de groene leugen stop links.

 17. ko vadis

  Ed Nijpels gaf in 1989 al subsidie op een katalysator.

 18. J.Rademaker

  De elite partijen, tegenwoordig links genoemd, willen een omgekeerde nivellering en dat noemt men klimaat revolutie.

 19. Lonestarr101

  En dan te bedenken dat wanneer men massaal om 17:00 thuis komt en de auto aan het stopcontact legt, het netwerk aangepast moet worden.

  Zoals Plasterk al opmerkte: de hele straat betaalt extra netwerkkosten, zodat 1 iemand een Tesla kan rijden. En die krijgt daar nog €4000 bij cadeau ook…

  Stem ze weg!

 20. Een andere blik

  Het lijkt er op dat Michael een beetje vergeet dat degenen die wel een auto van 45.000 kunnen betalen onder de streep nog steeds meer belasting betalen (en dus meer bijdragen aan het onderhouden van de staat) dan degenen die dat niet kunnen. Ook na aftrek van die subsidie van 4500,-.

  Gezien het feit dat er een foto wordt gebruikt van een Tesla (een Model X nog wel) die helemaal niet voor deze subsidie in aanmerking komt, kun je je sowieso af vragen wat het Michael om te doen is: de waarheid of de populariteitsprijs.

  1. 777

   Een andere blik?

   1. Bockbeer

    Een andere blik?

  2. 777

   Een andere blik!

 21. Beyazsir

  Waarom wordt er geen cannabisplant gebruikt. Het groeit veel sneller dan een boom en geeft veel meer co2. Ja kan er alles mee doen brandstof, plastic vervanger, papier, altarnative geneeskunde blijkbaar willen de olie baronnen zoals de Rotsschild familie het niet. https://www.kijkmagazine.nl/artikel/wiet/

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.