vlcsnap 2019 06 19 10h26m44s106 800x450

Socialisten verenig u! PvdA'ers EISEN samenwerking met GroenLinks

Geen categoriemrt 07 2020, 13:30
Vandaag is er volgens de NOS een heel "spannend" (haha, jawel) congres van de PvdA in Nieuwegein. Een grote groep leden wil de partijleiding namelijk dwingen om meer samen te werken met andere linkse partijen, en dan vooral met de groene gekkies van Jesse Klaver. GroenLinks dus. Maar: de partijtop wil daar eigenlijk niet aan.
Lodewijk Asscher en de zijnen vinden dat er "al genoeg gebeurt," aldus de publieke socialistische omroep. Bijvoorbeeld, afgelopen dinsdag kondigden PvdA, SP en GroenLinks aan dat ze samen tegen de lastenverlichting van 2,4 miljard euro voor het bedrijfsleven zouden stemmen als het kabinet niet meer geld weggooit aan onderwijs en het klimaat.
Genoeg is genoeg, hoor je de partijleiding denken.
Maar helaas: ook bij de PvdA hebben ze een harde kern. En die eist actie. Zo is er zelfs een motie ingediend "voor een onderzoek naar een fusie met GroenLinks en waarin wordt gevraagd de volgende Kamerverkiezingen in te gaan met een gezamenlijke lijst" van de PvdA met GroenLinks.
Het Congres gaat vandaag over deze moties stemmen.
Volgende week is er een partijcongres van GroenLinks. Daarvoor zijn vergelijkbare moties ingediend. Ook GroenLinks-kiezers willen dat alle linkse partijen, maar met name GroenLinks en de PvdA, de krachten bundelen. "De progressieve linkse krachten moeten weer een dominante positie krijgen in een kabinet. Sinds het kabinet-Den Uyl is dat nooit meer gebeurd. Ik denk dat er een meerderheid is van GroenLinks-leden zal zeggen: partijbestuur, Jesse Klaver, stap over je ego heen, wij gaan samen met die andere linkse partijen pogen tot een akkoord te komen en die verandering in gang zetten," aldus één van de milieufreaks tegen de NOS.
Ik ben hier helemaal voor. Uit eerdere fusies blijkt namelijk dat hoewel een dergelijke actie partijen op korte termijn even een boost geeft, ze op langere termijn juist kiezers verliezen. Er zitten namelijk altijd kiezers bij die 'puur' willen blijven, en als de gefuseerde partij maar één keer iets doet waar een deel van de achterban het niet mee eens is zijn er meteen overlopers.
Een verzoek aan lezers van DDS: Michael van der Galien is niet alleen eigenaar van deze mooie website, hij is ook de enige Nederlandse blogger met impact in Amerika! Door hem te steunen op BackMe kun je hem nu drie keer per dag (extra) lezen: elke dag krijg je in de ochtend een kort ontbijt in de vorm van een blogpost over het laatste nieuws uit Amerika, in de middag rond drie uur krijg je vervolgens een keiharde rant over het laatste Nederlandse nieuws, en — exclusief voor mijn sponsors — krijg je voor het slapengaan een email met een column over een willekeurig onderwerp. Je krijgt dit al vanaf 1 euro per maand. Steun hem dus — 154 DDS-lezers gingen u al voor!
Laten we dus hopen dat dit plan er doorheen komt! Hoe sneller radicaal-links zich opblaast, hoe beter. Zolang dat maar gebeurt als ze ergens in niemandsland zijn, natuurlijk, zodat er geen onschuldige slachtoffers vallen.
Dit artikel verscheen eerst op mijn BackMe-pagina. Steun me daar (al vanaf 1 euro per maand!) en Volg me op Twitter.
UPDATE:
En ze hebben gestemd! De conclusie: PvdA-leden willen inderdaad dat hun partij nauwer samenwerkt met GroenLinks. Maar liefst 88 procent stemde daarvoor. Helaas (zie hierboven) ziet het Congres een gezamenlijke lijst tijdens de verkiezingen van 2021 niet zitten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten