shutterstock 331912505

Column Ozair Hamid – Het immigratiebeleid moet op de schop om de crisis te bedwingen

Geen categoriemrt 07 2020, 15:00
Duizenden ouderloze kinderen die zijn gestrand en woedende Grieken die haast exploderen door een aversie jegens vluchtelingen. De Turkije-deal, die de EU met Turkije sloot, had dit moeten voorkomen, maar deed dit uiteindelijk – helaas - niet. Valt deze gecompliceerde situatie op te lossen?
Mensenrechtenorganisaties en hulporganisaties, zoals Stichting Vluchteling en Human Rights Watch, schatten dat er zo’n 2.000 vluchtelingenkinderen zonder ouders in Griekenland verblijven. In een koude, natte en gevaarlijke omgeving proberen zij de dag door te komen – de dag te overleven. Sommige oudere kinderen hebben geluk en hebben een afspraak met de Griekse immigratiedienst op de agenda staan, die weliswaar pas in de zomer van 2022 plaatsvindt.
De daaropvolgende vraag is of wij, als Europees collectief, dit moeten willen. In Europa spreekt men over een Europese moraliteit die de ethiek van de Arabische cultuur transcendeert, maar als Europa dit moet aantonen, blijft het akelig stil vanuit het continent. Onverklaarbaar is het natuurlijk niet. Europese landen hebben de afgelopen jaren tal van (kansloze) migranten opgevangen, zonder ook maar enige fatsoenlijke normen te handhaven en op te stellen. Dit leidde tot ontworteling, verdunning van de dominante, superieure Westerse cultuur en een enorme toename in zedendelicten e.d.
Betekent dat echter dat Europa geen verantwoordelijkheid heeft om kinderen, van wie de ouders bijvoorbeeld zijn overleden, op te nemen? Ik denk het niet, want veruit de meeste jonge vluchtelingen komen uit Afghanistan: een land waar jonge meisjes worden uitgehuwelijkt, waar al 20 jaar oorlog wordt gevoerd en waar in 2018 meer dan 10.000 doden vielen door terrorisme.
Het land is enorm gedestabiliseerd door tal van actoren die met militair interventionistisch beleid het land hebben vernietigd. Eén van die actoren was het Westen, inclusief Nederland.
Wat zou Nederland moeten doen? Aandringen op het opvangen van vluchtelingen, die niet gediscrimineerd worden in die landen, in de regio. Als landen - zoals Saudi-Arabië – de vluchtelingen niet tot hun beschikking nemen, worden zij onderworpen aan het grootste sanctiepakket in de geschiedenis. De VS en de EU zouden dan alle handel (behalve in olie) kunnen verbieden en alle buitenlandse tegoeden bevriezen, wanneer buurlanden weigeren om vluchtelingen op te vangen.
De kinderen op Lesbos vervolgens. Meisjes tot 21, waarvan de ouders zijn gesneuveld in de oorlog, toelaten tot de Europese Unie en kans geven op permanent verblijf bij omarming van de Westerse cultuur en het leveren van, of het toewerken naar, economische productiviteit.
Jongens tot 16 (gezien de dominante positie van mannen in buurlanden), waarvan de ouders zijn gesneuveld in de oorlog, toelaten tot de Europese Unie en kans geven op permanent verblijf bij omarming van de Westerse cultuur en het leveren van, of het toewerken naar, economische productiviteit.
Bij het voorliegen en / of manipuleren tijdens het immigratieproces volgt deportatie en / of een gevangenisstraf.
De Syriërs, Marokkanen en Turken, die nu op Lesbos verblijven, worden linea recta teruggenomen door het land van herkomst, gezien zij afkomstig zijn uit veilige landen. Als deze landen deze illegalen niet per direct opnemen, volgen economische sancties die de economieën van de desbetreffende landen vernietigen.
Zo makkelijk is het. Zoals de Amerikaanse president Ronald Reagan zei: “Peace through strength.”
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten