Komende jaren cruciaal voor behalen klimaatdoelen

In het nationale Klimaatakkoord staan de plannen van de overheid met betrekking tot het verminderen van CO2-uitstoot. Samen met bedrijven en organisaties heeft de overheid verschillende afspraken gemaakt om de CO2-uitstoot met 49 procent te verminderen in 2030 ten opzichte van 1990. In 2050 moet dit zelfs 95 procent minder zijn. Deze maatregelen zijn nodig om de temperatuurstijging op aarde lager te houden dan 1,5 procent. Een temperatuurstijging van 1,5 procent lijkt nog beheersbare gevolgen in klimaatverandering te hebben. De komende jaren worden cruciaal voor het behalen van de gestelde doelen.

Klimaatakkoord schiet te kort

Het in juni 2019 afgesloten Klimaatakkoord bevat plannen die te kort schieten in het terugbrengen van de CO2-uitstoot in 2030. De doelen van 2020 zijn al niet behaald. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) geeft aan dat de broeikasuitstoot geen 49 procent klimt volgens de plannen, maar met zo’n 45 procent. Daarnaast moet er hard gewerkt gaan worden in de komende jaren om deze 45 procent te redden. Zo moeten er binnenkort meer stroomleidingen aangelegd worden. Zonder deze stroomleidingen kan het elektriciteitsnet de stroom die wordt opgewekt door nieuwe windmolenvelden niet aan. Ook zijn de klimaatdoelen gebaseerd op toekomstige technieken, zoals de ondergrondse opslag van CO2. Hiervoor moet hard gewerkt worden op het gebied van innovatie en techniek.

Terugbrengen van de veestapel

Ingrijpende maatregelen die ten koste kunnen gaan van de werkgelegenheid neemt het kabinet liever niet. Denk hierbij aan een inkrimping van de veestapel. Dit is een voor de hand liggende manier om de CO2-uitstoot drastisch te reduceren. Het kabinet gaat voor een warme sanering, wat inhoud dat boeren worden uitgekocht die al wilden stoppen met de onderneming. De maatregelen om de stikstofproblemen het hoofd te bieden bestaan uit extra geld voor het uitkopen van varkensboeren, aangepast veevoer, lagere maximumsnelheden op snelwegen en noodwetten voor bepaalde bouwprojecten. Hierdoor kunnen grote bouwprojecten, zoals dijkversterking en kunstversterking, doorgaan. Ook trekt het kabinet geld uit voor natuurherstel.

Biomassa

Het kabinet heeft ook biomassa een grote rol gegeven in het klimaatakkoord. De techniek heeft onder andere mogelijke toepassingen in de industrie, mobiliteit, de gebouwde omgeving en voor het opwekken van energie. Deze techniek ligt echter onder vuur. Zo zou het leiden tot meer CO2-uitstoot dan energie uit kolen en zou het de luchtkwaliteit verslechteren. De stook van biomassa telt niet mee voor de Nederlandse klimaatscijfers omdat dit op papier alleen meetelt voor de landen waar de bomen gekapt worden. Uiteraard heeft het wel een invloed op de gehele planeet.

Individuele maatregelen nemen

Naast deze landelijke maatregelen zijn er ook veel individuele maatregelen mogelijk. Zo hebben gemeenten elk een eigen beleid geschreven en kunnen ze met advies en subsidies inwoners helpen om de woning en leefstijl te verduurzamen. Zo kunnen Nederlanders op verschillende manieren zelf schone energie opwekken, hetzij door zonnepanelen te laten plaatsen of door een zonneboiler kopen. Veel Nederlanders kiezen er daarnaast voor om de woning te verduurzamen door deze beter te isoleren. De duurzame maatregelen zijn niet alleen goed voor het milieu maar leveren ook nog eens een flinke besparen op de energiekosten op waardoor het ook goed voelt in de portemonnee.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

51 reacties

 1. Jack Flash

  Morgen begint de lente en vannacht gaat het vriezen.
  Ja,de wind is even gedraaid.
  Letterlijk.

 2. Ugh

  CO2-fobie
  meer is het niet.

  Volg de nieuwste wetenschappelijke inzichten eens. CO2 heeft goeddeels afgedaan als broeikas-gas.
  Daarnaast zij de voorgestelde maatregelen weinig effectief, onbetaalbaar en rampzalig voor het natuur en milieu.

  Maar ja, het denkbeeldig redden van het klimaat gaat voor het behoud van lokale natuur en milieu.

  1. Blitzkrieg

   Ugh : Voor een echt broeikas effect kan je veel beter waterdamp gebruiken.

  2. Peetjoh

   Aangezien de co2 uitstoot met 75% gedaald is. Is er überhaupt nog een probleem?. Het lijkt me dat alle doelstellingen wel gehaald zijn voor 2020.

 3. LifeBuddy

  ”Ondergrondse opslag van CO2”Dit kost weer een hoop geld, mensen die aan de grens staan opvangen in hun eigen land, sla er waterputten en laat ze boomgaarden aanleggen in die woestijn. Dan hebben ze een bron van inkomen en het CO2 probleem is opgelost. Zo zie je maar dat je aan die linkse niets hebt, want ze willen alleen maar verdienen over de rug van de klimaatdoelen en de boeren de schuld geven.

 4. AadM

  Niet van het gas af, wel het Gronings. Dus Northstream-2.
  CV uitsluitend voor verwarmen huis (= zomers geen gasgebruik)
  Koken en warm water elektrisch, GEEN boiler maar een doorstroomgeiser.
  Die laatste vraagt uitsluitend stroom wanneer je water tapt.
  Zo hoeven de woningen van voor 1980 ook niet voor astronomische bedragen geïsoleerd te worden omdat een warmtepomp daar te kort schiet.

  1. 777

   Er liggen voldoende contracten. Ook nu halen we al gas uit Noorwegen en Rusland.

   1. Stanly2000

    Met de gasvoorraad in de Noordzee kunnen we nog jaren vooruit.

 5. Drollevanger

  Meer CO2 is via extra planten groei een uitstekende manier om een mogelijk teveel aan CO2 aan banden te leggen. Dankzij wat extra CO2 is de plantengroei, gecontroleerd via satelietfoto,s, op de aarde tot 20% toegenomen. Planten slaan extra CO2 op en het maakt de atmosfeer plaatselijk vochtiger.
  Dankzij dat extra vocht hebben we al decennia geen uitgehongerde negerkindjes meer gezien op TV.
  Je moet nooit de gouden CO2 kip slachten. Dat wist men al via sprookjes.

 6. chrism

  ALL fore the money and Power !

  Nietwaar D66 ,VVD ,PVDA ,CDA ,CU ,Groen Links ????

 7. Piet51

  Ik moest het artikel driemaal lezen, mijn ogen uitwrijven, in mijn arm knijpen of het geen droom was. Maar het lijkt werkelijkheid. De DDS-redactie, dus geen eenzame schrijver, is klimaatalarmist geworden en wil maatregelen. Daar wil ze de discussie over voeren.

  Dat is het mooiste nieuws dat hier gegeven kan worden. Maar DDS, je blijft wel kritisch, toch? Want dat is wel nodig, lijkt me.

  1. Original NL

   Quote…..Dat is het mooiste nieuws dat hier gegeven kan worden……
   Onzin..het mooiste nieuws zou zijn dat de trollenbrigade en de hier aanwezige linkse zwetsers voor altijd geband kunnen worden.
   Dat zou het klimaat op DDS zeer goed doen!!

 8. inert

  Wat mij betreft: “ik ga geen zonneboiler, warmtepomp, zonnepanelen, of electrische auto aanschaffen, ook niet indien gesubsidieerd!
  In mijn netwerk en omgeving zijn géén interessenten mbt de klimaathetze, mijn maten en ik hebben hélemaal niets met dat klimaat gelul, we rijden allen als hobby in clubverband een grote V8 Amerikaan op benzine en/of LPG, er zelfs een Hummer bij haha!
  De klimaatlobby is voor volwaardige idioten!

  1. Boudewijn Hummelinck

   Er zijn ook mensen die tijdens de Corona-crisis in groepen bewust anderen proberen te besmetten, inert.

   Dit soort dwazen houd je altijd.

 9. Boudewijn Hummelinck

  Kom na lange tijd hier weer eens kijken en lees tot mijn vreugde dat het klimaatkwartje bij DDS inmiddels is gevallen. De noodzaak van klimaatmaatregelen wordt volledig onderkend en we kunnen de ontkenningsfase achter ons laten.

  Een mooie doorbraak.

  1. inert

   BH!
   Haha, de wens is de vader van de gedachte!
   Géén praktische levenswijze!

  2. Piet51

   @Boudewijn Hummelinck
   Inderdaad, ongekend hè? Ik heb vaak gezegd, dat het om een gelopen race gaat en eindelijk ziet de DDS-redactie het licht. Nu even genieten en dat vol energie het volgende thema aanpakken. Ik twijfel nog tussen de EU en migratie. Wel één tegelijk, want anders breekt het lijntje. Rome is tenslotte ook niet op één dag gebouwd.

   1. Original NL

    Pietlul ventileerd zijn volgende linkse trol doelstellingen hier op DDS.
    Onze moraalridder en groen-linkse deugsukkel is voorstander van de verdere islamisering/ afrikanisering van europa.
    Eitje voor Michael van der Galien..trap hem eraf..scheelt veel toekomstig onzinnig links gelul op DDS.

    1. Piet51

     @OriginalNL
     “Pietlul ventileerT zijn volgende linkse trol doelstellingen hier op DDS.” Afgezien van je taalgebruik, doet iedereen dit hier op DDS. De redactie doet dat, de deelnemers doen dat, jij doet dat en dan doe ik dat natuurlijk ook. Zo ingewikkeld zit deze wereld niet in elkaar.

     Zal ik je nog eens verder uit je droom helpen? De redactie, maar in ieder geval de eigenaar, vindt het perfect dat hier dergelijke discussies plaatsvinden. Mij, of wie dan ook eraf gooien, zal hij niet zo gauw doen, want discussies betekenen clicks en daar wordt de site en het dagelijks brood voor de eigenaar van betaald. Je wordt er alleen afgegooid als je je te onfatsoenlijk gedraagt. Een beetje onfatsoenlijk mag, graag zelfs, jouw bijdrage getuigt daarvan, want dat vinden mensen leuk om te lezen.

  3. Rammstein

   Daar zaten we net op te wachten: Te Salutant heeft een oude nick uit de la getrokken om via een om weg zijn humbug te plaatsen. Lazer toch op, smerige lul.

   1. Boudewijn Hummelinck

    Hee, Rammstein, ik ken je niet maar je klinkt net zo sjaggerijnig als indertijd Groeneveld en een heleboel andere nicks.

    Ben je dezelfde?

    1. Rammstein

     Groeneveld? Nooit van gehoord.

     Maar hoeveel reserve-nicks heb jij in omloop, ouwe trol? Vond je Te Salutant te moeilijk of ben je er weer eens afgeflikkerd?

     1. Boudewijn Hummelinck

      Oké, Rammstein. Dan vergiste ik me. Is dit je eerste nick, of was je hier een jaar geleden ook al?

     2. Rammstein

      Je vergist je opnieuw, Ceteris Paribus.

     3. Boudewijn Hummelinck

      Je ontwijkt de vraag en voorlopig ga ik er vanuit dat je hier eerder schreef onder de nickname Groeneveld.

     4. Fonz

      Boudewijn is Kokje

     5. Rammstein

      Je ontweek ook mijn vraag Simon Brouwenstein. Voorlopig ga ik er dus van uit dat je hier eerder schreef onder de nickname Dopper, Code134, Isolde, Tengo Kawana, Te Salutant en 43 andere schuilnamen.

     6. Beukman

      Misschien een idee als iemand dit centraal regelt, een excelletje maken van alle nicks met data, en dit online zetten? Dat is een stuk efficiënter dan dat iedereen dit langs elkaar heen doet.

     7. Rammstein

      Goed idee Beuk! Jij bent trouwens de enige die nog nooit een ban heeft gekregen en dus nog onder zijn eerste nick opereert. Brave Hendrik.

     8. Meriadoc Brandebok

      Ja, dat is toch knap van Beukman, hoe kreeg hij het voor elkaar.

     9. Beukman

      Ik zal het jullie dan maar verklappen jongens.
      DDS is niet een gewoon blog, maar een langlopend sociaal experiment van de EU, met als uiteindelijk doel om meer controle te krijgen op anti-EU-sentimenten. Dr. van de Galien staat onder mijn supervisie, ikzelf heb me al die jaren al participerend observerend onder de bezoekers begeven en hier en daar de discussie beïnvloed waar nodig (“webcare” heet dit inderdaad), en er eerlijk gezegd nooit over nagedacht dat het misschien op een gegeven moment verdacht kon zijn als ik mezelf nooit een ban zou laten geven.
      Ditzelfde geldt overigens ook voor mijn assistent die jullie kennen als @Piet51.

      DDS is een buitengewoon leerzaam experiment geweest. Ik heb bij mijn superieuren bedongen om na afloop de stekker er voorlopig niet uit te trekken ten behoeve van jullie, de potsers. Daarop heb ik nog geen antwoord gehad, maar ik heb goede hoop. Wij van de EU zijn ook mensen, per slot, met gevoelens en emoties.
      Ik wil jullie hoe dan ook allemaal bedanken voor de prettige samenwerking. Jullie zijn van onschatbare waarde geweest voor de toekomstige versterking van de EU.

     10. Boudewijn Hummelinck

      Rammstein loog in elk geval toe hij zei nog nooit van Groeneveld te hebben gehoord.

      Ik weet zeker dat hij hier zeker al tien nicknames heeft versleten.

     11. Piet51

      @Beukman
      “Ditzelfde geldt overigens ook voor mijn assistent die jullie kennen als @Piet51.”

      Dat valt me nou tegen van je. We zouden het onder ons houden. Maar als betaalde overheidstrollen hebben we het wel mooi voor elkaar gekregen om vandaag DDS te transformeren naar een klimaatalarmistische site, tenminste de redactie heeft die draai gemaakt. Een bruggehoofd van links in extreem-rechts. Ik nam er al een borrel op, maar straks doe ik er nog één, als aftrap van fase 2: DDS wordt pro-EU, of zullen we migratie doen?

     12. Beukman

      Lees de laatste briefing, @Piet. We krijgen de complimenten van Frans, en of we ons nu helemaal willen gaan richten op geenstijl. De verwarring die op rechtse blogs door corona wordt veroorzaakt, speelt ons in de kaart. Smeed het ijzer als het heet is, is het devies. Dr. van de Galien handelt het hier verder af.

     13. Fonz

      AYTAS, ERNST, QUISPEL, KOOS VAN WINTEREN, RIEN NOPPEN, DUIJNDAM, DENDERMONDE, CJD, ONNO, ONSLOW, CODE134, MERIADOC BRANDEBOK(OCCULT FANTASIETJE) SPAANSE KOK, GUUS, TENGO, ELU, EU-KOK, KONG, BEUKMAN, FRITS JANSEN, ROSASOLIS, HENK-JANSEN, PROFESSOR ZONNEBLOEM, ADOLF HEINZ, ADOLF MEINOUD MARINUS, SVETLANA, BECKER, JOHNNY ROEST, SUZANNE, FORTIORI, WATCHER, WESLEY, SALUTANT, BOUDEWIJN HUMMELINCK, PIETJE51, JULIAANTJE, LUGOR, LUU GAR, DIPPAZ, DROPJE, CANTA, BRENDA WELSH, BINT, TROLLINATOR, LAMPIK, ANNAKLAVER…

     14. Boudewijn Hummelinck

      Knap stukje werk van het Bureau Gr*ndlijn, collega’s.

      Zo werkt infiltratie en beïnvloeding. Professioneel werk.

     15. Beukman

      Dank @Boudewijn.
      Ik kan denk ik voor iedereen spreken als ik zeg dat de pegels niet onbelangrijk zijn, de schoorsteen moet immers roken, maar het is toch de intrinsieke motivatie, de liefde voor de EU, die ons scherp houdt.

     16. Rammstein

      Nou, zijn jullie bijna klaar met dat schoolkrantgedoe? Tophumor hoor, applaus, hoe krijgen jullie het voor elkaar.

      Kleuters.

     17. Boudewijn Hummelinck

      Ik zie dat meneer Groeneveld niet kan lachen om deze meesterlijke actie.

      Zo herinner ik me de oude zuurpruim ook.

     18. Beukman

      Jij ook bedankt, dr. Rammstein. Je hebt je boven verwachting keurig aan de afspraken gehouden. Het zal beslist een goede indruk maken op je conduitestaat.

     19. Fonz

      beukhol en boudewijn komen nog net niet klaar in z’n ééntje

     20. Boudewijn Hummelinck

      Wel opmerkelijk dat Groeneveld zich nu Rammstein noemt. Ik meen me te herinneren dat hij Nederland haat en naar Duitsland is gevlucht.
      Dan ligt zo’n naam met een heldere verwijzing naar het nazisme natuurlijk voor de hand.

      Maar ik ben het met je eens, Beukman, hij houdt zich keurig aan de voorschriften. Op dat punt zal de Duitsche volksaard hem vast goed bevallen.

  4. Fonz

   @BH

   Jij als ontkenner van gezond klimaat valt natuurlijk gelijk door het mandje hier

 10. Baron von Munchhausen

  Wat nu?
  Al die Linkse dominee’s ( die inmiddels genoeg geld hebben) gaan arm worden!
  Boeh,…geen Multimiljonair maar een paar simpele miljoenen.
  Schuld van Trump-Poetin-Baudet en de ouderen!

 11. RPML

  Groen Links is blij, want auto- en vliegverkeer is bijna stopgezet. PVV kan zijn geluk niet op, want de grenzen zijn dicht. Extreem Links (communisten) hebben eindelijk lege winkels, net als in de Soviet Unie. VVD is verheugd, want er stroomt volop overheidsgeld naar álle ondernemers. En SGP looft hogere machten, want kroegen en seksclubs zijn dicht! En tot slot: Denk hoeft geen handen meer te geven. DDS kan wel opgeheven worden.

  1. Rammstein

   🙂 🙂 +++

 12. Lugor

  Een ieder die hier regelmatig verblijft weet dat artikelen van Redactie Dagelijkse Standaard betaalde advertenties zijn.
  Waren dat er vroeger 2-3 per week, nu meerdere per dag.
  Zelfs advertenties welke haaks staan op de DDS mening worden geplaatst.
  Zou het verhaal over de benarde financiële positie van DDS dan toch kunnen kloppen.

 13. yellow thread street

  Laten we op dit moment onze handen dichtknijpen dat we nog boeren hebben die ons van zuivel, vlees, groenten, etc. voorzien.

  De corona uitbraak zal er voor zorgen dat onze economie een flinke dreun zal krijgen, vele bedrijven zullen failliet gaan, de werkeloosheid zal flink oplopen, huizenprijzen zullen dalen, en vele mensen zullen hun vaste lasten niet meer kunnen voldoen.

  En dan nu lullen over het klimaat accoord, het moet van Brussel, Timmermans, kom er maar in, of heb je je veilig opgesloten.

  We zullen onze hand op de knip moeten houden, geen dure investeringen voor de woning om deze klimaatneutraal te maken, we hebben juist nu behoefte aan betaalbaar gas uit Rusland.
  En een stekkerauto, een normaal iemand kan dit nooit betalen, behalve subsidie slupers op kosten van de baas, om maar niet te spreken over de accu’s die vol met giftige stoffen zitten.
  En de bio centrales, een enorme uitstoot van fijnstof, neem er maar een hap van.

  Pas maar op met al die klimaatgekkies, ze hebben geen besef van geld, ze zijn dom en kunnen niet rekenen, of niet dan Klaver, en ze denken werkelijk dat het aan de bomen groeit.

  En al die vegetarische zooi, ik heb het laatst ergens gegeten, het smaakt nergens naar, het is droge zooi, en er zit gigantisch veel zout in om er nog een beetje smaak aan te geven.

  Uit de EU, en het heft weer in eigen hand.

 14. Fonz

  Ik zie hier een stel mongolen reageren niet normaal meer, ze moesten dat geld voor die zogenaamde klimaatonzin uit jullie zaken trekken…

 15. Beukman

  Opmerkelijk bericht. Het staat nu wel vast dat DDS een geheime false flag operatie van de overheid is om het Groene Denken er bij de burger in te rammen.

 16. RobertB

  Ik denk dat de “redactie DS” niet zo goed was in rekenen en wis&natuurkunde.
  anders zouden ze het verschil weten tussen graden en percentages .

  “Deze maatregelen zijn nodig om de temperatuurstijging op aarde lager te houden dan 1,5 procent. Een temperatuurstijging van 1,5 procent lijkt nog beheersbare gevolgen in klimaatverandering te hebben.”

  En een stukje verder

  ” De doelen van 2020 zijn al niet behaald. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) geeft aan dat de broeikasuitstoot geen 49 procent klimt volgens de plannen, maar met zo’n 45 procent. “

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.