Leven van de klusjes economie

De klusjes economie, of gig-economie, is een relatief nieuwe term ontstaan in 2015 in de Verenigde Staten. De term gig werd al gebruikt aan het begin van de twintigste eeuw, door jazzmuzikanten die een live optreden aanduiden als gig. Het staat voor een snabbel hebben of een klusje ergens doen. Door de komst van digitale platformen is gig weer populair gemaakt, onder andere door Uber waarbij chauffeurs een ritje aanduiden als gig.

Nieuwe vorm van economie

De klusjes economie is dus een relatief nieuwe vorm van economie. In deze economie is tijdelijk werk normaal en zijn freelancers die kortstondige betaalde klussen aannemen steeds meer in opkomst. Vaste banen maken langzaam aan steeds meer plaats voor korte arbeidsrelaties. Dit biedt vele kansen, maar ook moeilijkheden. Zo is bijvoorbeeld de huizenmarkt nog helemaal niet ingespeeld op dit soort inkomstenvormen waardoor het lastig tot haast onmogelijk kan zijn om een hypotheek af te sluiten of een woning te huren.

Dagelijks klussen

De echte gig-werker leeft iedere dag weer van andere klusjes. Dit kan van alles zijn, van het bezorgen van maaltijden tot verhuisdozen inpakken en meubels in elkaar zetten tot anderen rondrijden als chauffeur en een centje bijverdienen met online blackjack. Er zijn verschillende platformen waarop de klussers zich in kunnen schrijven, zoals Fiver en TaskRabbit. Mensen met een hulpvraag kunnen deze op het platform plaatsen en hier een bepaalde vergoeding tegenover zetten. TaskRabbit is ondertussen overgenomen door Ikea vanwege het grote succes. Het is mogelijk om een volledig jaarinkomen te verdienen met het uitvoeren van kleine klusjes.

Digitaal vraag en aanbod koppelen

De ondernemers kunnen zelfs de kleinste klussen oppakken en voor ieder werk en iedere prijs is altijd wel iemand te vinden die het op wilt pakken. Voor mensen in Westerse landen is een bepaalde klus misschien onderbetaald, maar op de globale platformen zijn ook vaardige mensen te vinden uit bijvoorbeeld Azië, die voor flink wat minder willen en kunnen werken. Hierin schuilt dan ook het gevaar. Doordat de gig-werkers een vast salaris ontberen en andere arbeidsvoorwaarden, zoals vakantiedagen, ziektekostenverzekeringen, pensioen en werkzekerheid is het oppassen geblazen om niet onder het minimumloon uit te komen.

Leven van de klusjeseconomie

Is het mogelijk om te leven van de klusjeseconomie? Volgens verschillende ondernemers is dit zeker mogelijk. Niet alleen hard werken, maar vooral slim werken zorgt ervoor dat er een prima inkomen verdiend kan worden. Ook is het ideaal voor bijvoorbeeld een thuisblijvende ouder die toch wat bij wilt verdienen. McKinsey heeft zelfs onderzocht dat er bijna 150.000 nieuwe voltijdsbanen geschept kunnen worden voor 2026 dankzij de klusjes economie. Het zorgt dus voor een groei in werkgelegenheid. Ook zorgt de moderne platformtechnologie ervoor dat bepaalde werkzaamheden, zoals schoonmaakwerkzaamheden, binnen de legale economie worden gehaald zodat zwart werken steeds verder naar de achtergrond verdwijnt. De overheid is echter nog niet zo ver en verwijst de overheid werkzoekenden alleen door naar de werkgevers die reguliere arbeidscontracten bieden, terwijl veel van de werklozen direct aan het werk kunnen in de klusjeseconomie.

Sociaal stelsel niet meer passend

Met de groei van de klusjes economie komt de maatschappij ook voor uitdagingen te staan. Zo dateert de sociale wetgeving uit het midden van de vorige eeuw. Moderne arbeidsvormen, zoals zzp’schap en flexwerkers, passen niet in dit model dat de nadruk legt op banen voor het leven en vaste arbeidscontracten bij één werkgever. Daardoor krijgen minimaal een miljoen Nederlandse werkenden geen toegang tot collectieve pensioensvoorzieningen en arbeidsverzekeringen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. m.van.rosmalen

  🤣🤣🤣🤣🤣 hebben die vakantievierende thuiswerkers hier ook last van
  Staat nu bovenaan de Telegraaf
  Thuiswerken:
  Kringloopwinkel overladen met oude rotzooi
  Deze niksnutten hebben geen vakantiegeld meer nodig idd
  Verdeel dat maar onder mensen die ECHT werken
  Ze beginnen het bij de krant ook door te krijgen dat velen zeeën van tijd overhebben

 2. perry

  Klusjeseconomie gaat niet samen met adequate begrotingsplanning van een land, er ontstaan tal van belastingtechnische, sociale/economische problemen, daarbij komen ondermeer omslagsystemen zoals de AOW, pensioenfondsen, UWV onder grote druk!

 3. Adriaen van Bergen

  De “gig” economie, terug van weggeweest, onder een andere naam.
  Vroeger had je hier (en elders nog steeds) dagloners.
  Er is veel bloed vergoten om deze uitbuitingen te voorkomen en nu laat men het gewoon terugkeren met een “coole” naam.
  “Oude wijn in nieuwe zakken”!

 4. Cootje

  Als je jong bent is dat het mooie tegengewicht aan de zuid Europese lanterfanters . Waar je de pleuris mag werken voor deze lui verpakt in het zogenaamde plaatje het ene mooie Europa . De Italianen de Spanjaarden de Fransen de Portugezen de Grieken de Cyprioten liggen met hun 62 ste aan het strand terwijl de voorbeeld functie door de noordelijke ploeteraars word uitgevoerd tot hun 67 ste . Garantstellingen van de euro zoals het EMS waar 500 miljard in zit wordt zo door hun opgesoupeerd onze 1500 miljard pensioen staan ook in Brussel en worden dadelijk voor algemeen belang geannexeerd .wat motiveert een druk arbeidsleven in Nederland . Werken voor je buren en solidariteit . Met een beetje fantasie en kunde van de subsidie instellingen kan je gewoon betaald met je zuiderlijke broeders aan de middellandse zee liggen en als je daar ligt heb je niet het gevoel wat vele noorderlingen hebben opgedrongen door ondemocratische politici en multinationals

  1. Veteraan

   @ Cootje
   Shit happens en Nederland gaat ten onder.
   Maar die opstand en burgeroorlog is er nog steeds niet.
   Wat een correct en laf volk hebben we hier.
   En Links zag dat het goed was.

 5. Maxks

  De zogenaamde crisis heeft ons geleerd dat er een basis inkomen voor iedereen gegarandeerd moet worden. Maandelijks een vast bedrag, ongeacht je opleiding of je werkzaamheden enz.
  Als NL dan weer op “slot” moet pak je veel zorgen bij de burgers weg.

  Je zou je ook kunnen afvragen of het wel de intentie van de regering is om de zorgen bij de burgers weg te nemen. Gelet op de gehypte China-virus nummertje 19… blijkbaar van niet. Chaos en verdeeldheid is een instrument om nieuwe ideeën te implementeren/structuur te brengen in nieuwe politieke wegen. De Derde Weg.

  Politiek en medestanders zetten mensen vaker weg als complotdenkers, daar hoef je n.l. niet mee in discussie immers men gaat ook niet in discussie met een kind of geest gestoorde.
  Onderzoek, heeft uitgewezen (kwestie van Googlen) dat complotdenkers veelal op de juiste weg zitten. We hebben het dan niet over de wereld is plat enz.

 6. Cootje

  Eenderde van de Italiaanse economie is zwart en de rest wordt betaald door Europa noord

  1. inert

   cootje!
   +++++++ Zeer juist, zwart en/of grijs!
   De onderwereld is inmiddels in vele landen geheel geïntegreerd in de bovenwereld!

  2. Peetjoh

   Ook de Griekse. Kijk maar naar de daken van huizen. Overal een steigerpijp of iets anders wat niet af is. Zolang je huis niet af is betaal je geen belasting. Ja als je opzich niks binnen krijgt kan je ook niet sociaal doen. Iets wat ze in de zon nog niet door hebben. Dus ze geven wel geld uit als water.

 7. inert

  Tja, thuiswerkers willen na de Corona-epidemie écht niet meer naar kantoor!
  Lekker thuis je eigen tempo, tijden en aandacht naar eigen believen indelen, zonder de controlerende blikken van meerderen!
  Luiheid, misbruik, list en bedrog is inherent aan de mensheid!

 8. Veteraan

  Ik heb me aangeboden om Trollen en Gewoon Akelige Links stemmende mensen op te ruimen tegen een aanvaardbaar alternatief.
  Iemand interesse in deze dienstverlening ?

 9. m.van.rosmalen

  Daar zitten ze dan die flikkers met hun laptopjes
  En hun opgemaakte gezichtjes
  Noemen ze nog werken ook
  Tis om te janken

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.