Nederland gaat in rap tempo Italië en Griekenland achterna: politici liegen en bedriegen er op los

Afspraak is afspraak en liegen dat doen we ook niet. Deze calvinistische waarden gelden niet alleen in Zeeland, maar ook in de rest van Nederland. Dus… als je de Zeeuwen een marinierskazerne belooft, dan kom je die belofte na.

Wij Nederlanders hebben altijd gevonden dat je blindelings moet kunnen vertrouwen op de politiek, de overheid en de instellingen. Maar dat geklungel met die marinierskazerne is op korte termijn het zoveelste incident dat dit vertrouwen behoorlijk op de proef stelt. Als de instellingen door blijven gaan met het regelmatig schenden van het rechtvaardigheidsgevoel zal het goed medeburgerschap in ons land worden aangetast en zal het onderlinge maatschappelijke wantrouwen verder toenemen.

Er is al een tijdje iets aan de hand in Nederland. Doordat politici gemaakte afspraken niet nakomen –  denk aan de verhuizing van de marinierskazerne naar Vlissingen, al dat gedoe bij de belastingdienst of de knullige aardgascompensatieaanpak voor de Groningers – verliest de Nederlander steeds meer het vertrouwen in zijn instellingen. En wat nog erger is: als die instellingen het niet meer nodig vinden om zich zelf aan de spelregels te houden, waarom zouden wij dat als gewone burger dan wel moeten doen? Zo wordt het goed burgerschap door vooral de eigen politiek en overheid steeds verder ondermijnd. Het voedt het gebrek aan moraliteit en stimuleert het onderlinge wantrouwen. Wie gelooft die lieden in Den Haag nog, zal men in de provincie denken. Als Den Haag de volgende keer iets van ons wil dan kunnen ze rekenen op een koekje van eigen deeg!

Behalve de recente toestanden rond de marinierskazerne, de belastingdienst en de aardgascompensatie zijn er nog vele andere voorbeelden te geven. Denk aan een Ministerie van Defensie dat achteraf zou geweten hebben dat het personeel gewerkt zou hebben met kankerverwekkende verf maar pas echt in actie kwam toen het een mediarel werd. Onvindbare bonnetjes bij justitie die na de nodige media-aandacht toch boven water kwamen. Een premier die bij onwelgevallige berichtgeving een selectief geheugen blijkt te hebben, enzovoort, enzovoort. Is het dan niet raar dat Nederlanders het vertrouwen in de overheid en politiek verliezen? Op verjaardagsfeestjes hoor je steeds luider klinken: wie gelooft die politici nog?

Terwijl – even los van het coronavirus – de economie op volle toeren draait en de werkloosheid nog nooit zo laag is geweest, zou het vertrouwen in de instellingen juist moeten pieken. Maar het tegendeel is het geval zo bleek uit de onlangs verschenen jaarlijkse Trust Barometer van het internationale pr-bureau Edelman. Het vertrouwen in de politiek en overheid bleek juist een historisch dieptepunt te hebben bereikt. In navolging van Zuid-Europese landen als Italië en Griekenland wordt ook Nederland in rap tempo een low trust-landje.

Nederlanders dachten tot voor kort dat onze politici en ambtenaren betrouwbaar en onkreukbaar waren. Want ‘bedrog’, zoals een boze Zeeuwse commissaris van de Koning, Han Polman, afgelopen zondag bij Buitenhof het optreden van de verantwoordelijke staatssecretaris van Defensie onomfloerst bestempelde, dat doen we hier toch niet? Dat is gewoon onbehoorlijk bestuur, vond hij terecht. Hiermee vertolkte hij niet alleen de gevoelens van de Zeeuwen, maar ook die van de meeste weldenkende Nederlanders. In ons land geen Zuid-Europese toestanden. Netjes samen polderen en daar horen liegen en bedriegen niet bij! Om het in de woorden van premier Rutte te zeggen: samen dit mooie en supergave landje future proof maken en houden.

Intussen laten veel politici zich meer dan ooit leiden door het optimaliseren van de persoonlijke beeldvorming. Ministers gaan naar de zonnebank en lopen op blitse design-schoentjes rond. Nog nooit hebben politici zich omringd met zoveel communicatie-experts om hun imago te managen als nu. Wie ligt er dan nog wakker van al die reeds bestede miljoenen weggegooid belastinggeld voor die marinierskazerne die er nooit komt? Tja, wie gelooft die mensen nog? En waarom zou ik zelf nog netjes in het gareel blijven lopen?

Evert van Wijk werkte de voorbije 20 jaar vanuit Brussel als communicatieadviseur voor Belgische en Europese politici.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

35 reacties

 1. Hendrie1963

  Allemaal de schuld van die jankende homo Rutte die er een gewoonte van heeft gemaakt.

 2. Kidogo

  Pinokkio Rutte #wegmetditzooitje
  Stem FVD laten we echt eens afrekenen met deze charlatan !

  1. Canta

   Wel doorgaan over wat er is gebeurt met de marinierskazerne, maar het hebben over
   de leugen van Baudet over de Marokkanen die vrouwen zouden hebben lastig gevallen, daar moet men niet te lang over doorgegaan worden. Ook niet dat hij het niet nodig vindt om zijn excuses aan te bieden aan die NS-controleurs, die hij daarmee valselijk had beschuldigd. Waarom zouden kiezers wel het vertrouwen verliezen door de leugens van de ene politicus maar niet door de leugens van de andere.
   Het antwoord???? Er wordt hier duidelijk met 2 maten gemeten!!!!!

   1. hans-e-pans

    “Een uitspraak van Mark R. boven een eerder artikel.”

    Mark R. Turkije,

    ‘Niet acceptabel, Erdogan moet zich aan de afspraken houden. Maar ik zal hem niet onder druk zetten”.

    Natuurlijk niet Mark R. vooral niet onder druk zetten, betwijfel of hij daar de macht toe heeft.

    Want hij kan alleen anderen naar de mond praten, oftewel dingen beloven waarvan hij van te voren al weet dat hij ze niet kan/zal waarmaken/uitvoeren.

  2. Antihedo

   Ik kan niet over alles oordelen maar daar waar Thierry mijn vakgebied kruist loopt hij pertinente onzin uit te kramen. Wat dat betreft is Thierry Rutte 2.0.

 3. Pijnstiller

  Volgens mij is qua liegen dhr. Rutte het grote voorbeeld op politieke wereldtoneel. Liegen is het enige waarin hij uitblinkt

 4. Gebande Kok

  Evert van Wijk werkte de voorbije 20 jaar vanuit Brussel als communicatieadviseur voor Belgische en Europese politici.
  .
  Een soort D.J. Eppink2

  1. FVD

   Gebande Kok

   Bestaat de mogelijkheid, om bij jouw een herprogrammering toe te passen?

   1. Gebande Kok

    Zo te lezen is de herprogrammering bij u uitstekend verlopen.
    Gelukkig is bij mij zelfs de eerste poging tot programmering mislukt

  2. Seneca

   @cock
   broodnijd?

 5. JeMoerigeHoeder

  Nou moet je niet hypocriet gaan doen, Nederlanders. Want de VVD heeft nu al 88 incompetente en corrupte ministers geleverd het afgelopen decennia en jullie blijven er massaal op stemmen…Het zit heel diep, net zo diep als de verrotte monarchie waar alleen de allergrootste lafaards mee instemmen.

 6. Rompui

  En vooral niet reageren op kokkie en mede prutsers

  1. Gebande Kok

   Mee eens.

 7. Ritter

  De media praten over “Syrische vluchtelingen” ; de feiten vertellen een ander verhaal.

  De chef van de Griekse grenspolitie, Panagiotis Harelas:

  “We hebben problemen hier en doen alles wat we kunnen om onze grenzen dicht te houden. Duidelijk is dat het niet om Syrische vluchtelingen gaat. We spreken van een enorme migrantenstroom van verschillende nationaliteiten.”
  ================

  Daarbij als ze vanuit een veilig land ( in dit geval Turkije) naar Noord/West Europa reizen zijn het dus illegale migranten die om economische/financiële redenen naar Europa reizen. ( lees levenslange uitkeringen; gratis huizen; enzovoorts)

  Neem dus de sterke aanzuigende werking weg door ze geen uitkeringen en huizen te geven.

  Want zolang ze hier in de watten worden gelegd met “gratis geld” zullen ze blijven komen.

 8. Kretoloog

  De grootste leugenaars zijn de politici van de VVD. Allereerst en allermeest de partijleider en premier Mark Rutte, die liegt bij bijna elk onderwerp. Verder natuurlijk minister van Economische Zaken Erik Wiebes bij het dossier dividendbelasting.

  En daar kan nu aan toegevoegd worden staatssecretaris van Defensie Barbara Visser. Niet zozeer dat de marinekazerne in Zeeland niet doorgaat. Maar toen de Commissaris haar paar maanden terug vroeg of ze aan andere locaties dacht, zei Visser glashard nee, Terwijl zij zelf allang opdracht had gegeven voor een onderzoek naar alternatieven! Zo iemand zou toch direct naar huis gestuurd moeten worden.

  Ook VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff is een notoire leugenaar. Het is eigenlijk een corrupte bende, die hele VVD.

 9. Rud56

  Goed verhaal. Helaas zal het stemvee weer blindelings op de decennia gevestigde partijen gaan stemmen, partijen waardoor Nederland nu op de afgrond balanceert.
  Partijen zoals het CDA, D66, GL, SP, PvdA en VVD.
  Tja!
  Of zou men nu eindelijk eens wakker worden en nu in de gaten krijgen dat we tientallen jaren zijn belazerd? Bijvoorbeeld in Groningen zijn ze nu daar wel achter, dunkt me zol

  1. Blitzkrieg

   Rud56 : En de boeren, vissers, bouwers, automobilisten, mensen die hun energierekening niet meer kunnen betalen, mensen die in de buurt wonen van een AZC en dan de mensen die praktisch een windmolen in hun achtertuin krijgen. Moet ik nog even doorgaan?

 10. Bullshit16

  Oud nieuws wie nu nog niet weet dat deze heele overheid een bende is komt er ook nooit achter geef fvd in pvv een kans slechter kan het niet worden maar wel beter
  Stem fvd of PVV uit de eu

 11. Michael M

  De VVD is 1 GROOT LEUGEN. Er wordt veel doorgedrukt achter de schermen nog voordat de mensen het weten en zonder dat ze het weten. Neem bijvoorbeeld het peuteren aan De nabestaanden pensioen. Het zijn graaiers en ze zijn in staat bij elke burger thuis een inspecteur te sturen om uw geld in te nemen. VVD’ers zijn harkers. De VVD is het grootste gevaar. Maar zien mensen dat dan? Of zitten ze in een roes. Ik denk het niet sinds de uitslag van de stemmen vorige periode.

 12. Michael M

  Durf gewoon eens te stemmen op de FVD of SP bijvoorbeeld. Kijk het gewoon eens aan. Laat u niet beïnvloeden door negatieve reacties en bangmakerij door mensen, familie en vrienden om u heen. Of leugens uit de media. Ga zelf op onderzoek uit. Laat u niet kisten. Laat de oude partijen nu eens links liggen.

 13. Cycle25

  Bekend, VVD heeft ons bijna een kernoorlog met Rusland in gerommeld, liegen en bedriegen krijg je met liberalen, want zij zijn maar voor één ding op deze planeet : geld.

  Dus gewoon Vereniging Voor Demagogie.

 14. Duckday

  Stem PVV of FvD daarna uit de EU en EURO.
  Wat voor voordeel welvaart heeft de NORMALE man vrouw ondervonden van het hoogmoed waanzin en belust op macht project de EU

  1. Blitzkrieg

   Duckday : Helemaal niks Duckday… de EU is alleen maar ellende.

  2. DidiMadloba

   Nou ja, 75 jaar geen oorlog na een eeuw van bloedvergieten is niet nix.

   1. Seneca

    @didi
    een ‘frisheid krieg’ om dat wijf Merkel een kopje kleiner te maken, ware wenselijk geweest.

   2. Toverkol

    Imbeciel, lijkt wel een protectie geld verhaal van de maffia, hetzelfde geldt voor asiel en ander tuig, zolang we ze maar pamperen met uitkeringen zullen ze zich wel gedijsd houden…..

 15. Paardenmiddel

  Door internet wordt alles opebaar. Dit bedrog was al langer aan de gang. Maar sinds rutte premier is(hij liegt er ook op los) is de shit tot een hoogtepunt gekomen. Heel links doet er alles aan om ons land weg te gooien.

 16. Mar

  Politici liegen en bedriegen altijd, van welke partij ze ook zijn.

 17. DidiMadloba

  De Zeeuwen is geen kazerne “beloofd” maar in het vooruitzicht gesteld, en er is niets mis mee om beleid bij te stellen bij voortschrijdend inzicht.

  Anders waren massaal mariniers vertrokken en hadden voor miljoenen nieuwe mariniers moeten worden aangetrokken en opgeleid, op kosten van de belastingbetaler.

  Vlissingen is ook wel een ontzettende uithoek.

  1. Bullshit16

   Didi
   Je hebt nog geen antwoord gegeven op mijn vraag

 18. plakband

  De Nederlandse overheid wordt in rap tempo onbetrouwbaarder.
  Dat klopt helemaal. Daarom zijn ze ook zo EU-minded.
  Vooral een Europees leger spreekt ze aan.
  Als het partijkartel zo doorgaat breekt op enig moment in NL de pleuris uit.
  Het is dan heel eenvoudig om bv ordetroepen uit Roemenië in te zetten.

  Stemzeweg zodra het kan.
  Stem PVV of FvD en Nexit.

 19. Baron von Munchhausen

  He,..he,…oppassen Evert van Wijk!
  Je had even moeten vermelden dat Linkse partijen NOOIT liegen!
  Het woord liegen kennen ze niet! Hun waarheid, verdraaingen, indoctrinatie,etc,. is zaligmakend voor Nederland:
  Moslimisering Nederland
  Geld groeit aan bomen
  Vrouwen hebben geen vagina
  Mannen hebben geen penis
  blanke mensen zijn moordenaars
  blanke mensen beroven banken
  blanke mensen overvallen oude vrouwtjes
  moslims zijn vrede-lievend
  nederland heeft de oppervlakte van Canada
  er kunnen nog 3 miljoen benodigde mensen binnenkomen
  in boerka zwemmen.
  ENZOVOORT!!!
  Links brengt Nederland naar de afgrond!
  Liefst nu verkiezingen dan volgend jaar!

 20. C.A.Barstow

  Wat een geklaag,
  het volk heeft toch zelf voor die verachtelijk linkse land en volksverraders bende gekozen, inclusief bedrieger, huichelaar, misleider, land en volksverrader Mark Rutte?
  Dan moeten zij ook maar op de blaren zitten.

  Wilt u die blaren kwijt?
  stem dan op FvD/PVV.

 21. Tuinpaden

  Kiezers houden van leugens, anders had hij nooit zoveel stemmen gekregen.
  Toch?

 22. Toverkol

  Is het ooit anders geweest dan ?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.