Nederland telt nu 20 doden en 176 nieuwe besmettingen

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maakte zojuist bekend dat het aantal doden door het coronavirus in Nederland, is opgelopen naar 20. Ook zijn er 176 nieuwe besmettingen geconstateerd, voor inmiddels een totaal van 1135 coronapatiënten.

Sinds gisteren zijn er 8 patiënten overleden, in de leeftijd van 59 tot 94 jaar. Het daadwerkelijke aantal besmettingen ligt natuurlijk vele malen hoger dan die 1135. Familieleden van coronapatiënten worden niet getest, net zoals mensen met milde klachten. Dit is onderdeel van het huidige beleid: gecontroleerd uit laten branden.

En hoewel ik de keuze voor die strategie wel begrijp, ben ik bang dat het niet het gewenste effect gaat hebben. Het doel is namelijk om ziekenhuisbezoek zoveel mogelijk uit te stellen, om overbelasting van de zorgcapaciteit te voorkomen. Maar omdat men uitgaat van het idee dat mensen met milde klachten direct thuisblijven, om weerstand op te bouwen en om verdere besmetting te voorkomen, zijn er twee enorme risico’s aan verbonden.

Zodra klachten erger worden, zou het zomaar eens zó snel, zó hard kunnen gaan, dat men het ziekenhuis niet eens meer haalt (bureaucratie speelt daar ook een enorme rol in). Het andere probleem is dat besmette mensen het virus waarschijnlijk allang op anderen over hebben gedragen. En nu blijkt dat serieuze klachten, waarvoor medische hulp vereist is, toch nog in 20 procent van de gevallen voorkomt.

Wat dit beleid dus doet, want het systeem lijkt binnen de kortste keren overbelast te raken, is álle risicogevallen van alle kwetsbare groepen extra in gevaar brengen. Het Verenigd Koninkrijk gaat daar nog een stapje verder in, men noemt de strategie daar herd-immunity: mensen het virus laten doorstaan en zo immuniteit opbouwen, waarmee de zwakkeren kunnen worden beschermd. Die zijn daar echter, net als Nederland, véél te laat mee.

Eigenlijk had men hier vrijwel direct ouderen en andere risicogroepen moeten verplichten om binnen te blijven. De overige groepen, die al minder kans op ernstige symptomen hebben, zouden dan sneller getest en in het ziekenhuis geholpen kunnen worden. Het zou het risico op overbelasting van het zorgsysteem drastisch verminderen. Maar helaas gaan we, voor zover ik weet, nog steeds Italië achterna.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

27 reacties

 1. Original NL

  GGD schat het aantal geïnfecteerden op ruim 4000.

  1. Original NL

   Volgend weekend zullen we de 20.000 wel aantikken.

   1. John Breekijzer

    Zeker en dan gaan we met elkaar weerstand opbouwen. Heb wel gehoord dat vooral rechtse mensen er aan zullen bezwijken. Die drinken veel en leven ongezond. Slechte zaak voor FVD en PVV. Die verliezen veel stemmers. Elk nadeel heeft zijn voordeel.

    1. Lex

     Dat zegt onze deskundige professor John Breekijzer.

     Gespecialiseerd in de weet niet kunde.

     Wat een onzinnige onzin.

     Maar blijft vooral links stemmen naar de rand van de afgrond.

     Ach dit linkse kabinet dat doet het toch zo goed.

    2. Vee

     Dus jij wenst rechtse stemmers de dood toe. Een typisch linkse houding is nou dus niet vreemd. En nou nooit meer het woord fascisme gebruiken he, ouwe fascist.

    3. Disowned

     Die rechtse mensen eten inderdaad linkse slangen als jij! Levend en al.

    4. 777

     John Breekijzer?

    5. Bullshit16

     John
     Huilbaby

  2. Vraagtekentje

   Ik had gelezen dat de GGD de besmettingen op 6000 schatte.

  3. Disowned

   6000 wat ik vandaag (2u gelee) las!

 2. Hendrie1963

  Oh de RIVM. Die geloof ik niet.

  1. John Breekijzer

   Geeft niet hoor. Ik geloof jou ook niet domme lul.

   1. Fonz

    johnie breekijzertje?

    1. John Breekijzer

     John Breekijzer is de naam.

     1. Disowned

      Waarschijnlijk nog een verzonnen naam bij een verzonnen persoonlijkheid die jij met je meedraagt knuppel!

     2. 777

      Hij is de eeuwige gebande en uitgekotste!

 3. Lex

  De volksgezondheid en corona aanpak is waardeloos in Nederland.
  het is schandalig dat de nederlandse overheid zo laks is en zo met de volksgezondheid omgaat.

  Eindelijk weren ze vliegtuigen uit risico gebieden. Hopelijk gaan blijven Maandag de scholen dicht.

  Het is treurig, ik ben afgekeurd en val onder de catologie verhoogde risico. Ik ga alleen de deur uit als het echt moet. De boodschappen laat ik de komende weken maar thuis bezorgen, nadeel is dat ik geen gekoelde en diepvries producten kan bestellen.

  Het is niet anders dan het eetpatroon maar even een paar weken veranderen.
  dus geen pizza of andere diepvries maaltijden.

  Ik hoop dat de overheid nu eindelijk wel de maatregelen gaat nemen die hard nodig zijn desnoods de hele boel op slot.

  Reken er maar op dat als de crisis voorbij is dat er bezuinigingen gaan komen.

 4. Vee

  Wat ik vooral verbijsterend vond is dat minister bruins, na vragen van Baudet, moest toegeven dat hij niets af wist van verloop, maatregelen en best practices van o.a. Singapore en Zuid Korea e.a. Dat terwijl die qua fases 3 weken op ons vooruitlopen. Nee die idioot heeft alleen gekeken naar België en Duitsland. Hoe incompetent ben je dan.

 5. Fonz

  Gemiddelde griepepidemie heeft meer doden…

 6. Bijenzwerm

  In Duitsland {ultra linkse regering met slap beleid} gaan zelfs de grenzen dicht, hier nog niet eens scholen maar wel Holland casino’s

  1. Lex

   Lees het nieuws nog eens zou ik zeggen.

 7. fusilier

  Met de Spaanse griep in 1918 stierven er op dagen, meer soldaten in bed ,als aan het front. Wereldwijd schatting 50 tot 100 miljoen. Australië bleef met zijn zeer strenge quarantaineregels nagenoeg gespaard. En wat hebben de regeringen hiervan geleerd?

 8. Kretoloog

  De absolute aantallen zijn nog steeds niet verontrustend: 20 doden en 1135 vastgestelde besmettingen. Een ‘normale’ griepepidemie telt al gauw 20.000 besmette patiënten en 200 griepdoden per week.

  Maar de onzekerheid rond dit Coronavirus leidt tot paniekreacties, gevoed door de weinig consistente communicatie vanuit de overheid en de soms naar hysterie neigende berichtgeving in de media.

  De rest van de maand zit Nederland ‘op slot’. Je kunt als burger nu enkel maar afwachten hoe de situatie er rond 1 april voorstaat.

 9. fusilier

  Blijf thuis lees een boek, of maak een wandeling , virussen durven niet in bossen te komen. Marc van Ranst viroloog,hoogleraar epidemiologie,bio informatica.

 10. P. Breetveld

  Slapjanussen beleid komt nu echt aan het licht. Waarschijnlijk over 26 uur een sitrap van onze MP. Druk makende over het ach en wee van de grote bedrijven die iets minder pure winst binnenharken. De zelfreddende burger heeft allang zijn maatregelen genomen en die weet dat hij niets van de overheid hoeft te verwachten behalve fikse belasting verhogingen en nieuwe buren uit Afrika en MO!

 11. kees cup

  Iets meer dan 45 jaar geleden op de mavo (mijn enige opleiding);.. het ging toen over “griep”, en was ongeveer van de volgende strekking.

  Mensen met mildere, of helemaal geen klachten, zijn niet altijd alleen maar mensen met een sterk gestel, maar in soms ook mensen met een normaal gestel, die drager zijn van virusstammen die een milder ziekteverloop geven…

  Door het huidige corona beleid, gericht op het het isoleren en behandelen van de (ernstig) zieken, krijgen de mildere stammen meer kans om te overleven en te zorgen voor immuniteit onder de bevolking. Deze mildere stammen belasten de ziekenhuizen ook minder.

  Ik denk dat er bij gebrek aan goed werkende medicijnen helaas weinig andere opties zijn.

 12. Veteraan

  We hebben bijna 8 miljard mensen op deze aardkloot waarvan een groot deel verkeerde genen heeft dus van nature misbruikt, moordt en rare religies aanhangt.
  Minder, minder, minder

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.