Nederland vs. Zuid-Europa: D66 en CU zien hun kans om tóch politiek te bedrijven

Italië, Spanje en Portugal spreken schande van de ‘starre houding’ van minister Hoekstra en premier Rutte aangaande het financiële noodpakket vanuit de EU. En terwijl dat gaande is proberen coalitiepartijen D66 en CU de situatie te misbruiken voor eigen politiek gewin!

Noord vs Zuid
Of de kritiek op Nederland vanuit de Zuid-Europese landen terecht is, kan ik moeilijk beoordelen. Als de situatie erg genoeg is, en dat lijkt zeker het geval, dan valt er best wat te zeggen voor een ‘eerst hulp, de rest zien we later wel’-houding.

Aan de andere kant lijkt het er ook op dat dit niet zomaar hulp is dat Nederland aan het tegenhouden is. Het noodfonds, waar Italië veel aan zegt te hebben bijgedragen, is namelijk gebonden aan bepaalde regels. Die regels zijn er niet voor niets, ook al is het een noodfonds. Mocht de 410 miljard uit dat fonds niet genoeg zijn dan zouden er coronabonds (EU-obligaties) moeten komen, dat bepleiten de Zuid-Europese landen. En Nederland zou nu maar even niet over begrotingsdiscipline moeten zeuren.

Scoren, ook tijdens coronacrisis
Dat Italië, Spanje en Portugal zo heftig en hysterisch reageren is niet meer dan logisch. De paniek zal voor een deel echt zijn en voor een deel theater, dat goed wordt ontvangen door de eigen bevolking. Rutte en Hoekstra hebben dat denk ik onderschat. Ik neem het ze niet kwalijk, ze staan al genoeg onder druk op het moment.

En daarom stoor ik mij ook zo aan die doortrapte houding van de ChristenUnie en D66. De PvdA en andere oppositiepartijen kunnen er ook wat van, maar dat is soms tenminste nog gewoon terechte kritiek en onderdeel van de controlerende functie.

Beide coalitiepartijen grijpen echter ieder goedkoop sentiment aan om de positie van Rutte en Hoekstra nu onderuit te halen. Zo zit Rob ‘niet-het-moment-voor-politieke-spelletjes’ Jetten te janken over de “harde toon” van Hoekstra waardoor ‘de Nederlandse diplomatie schade wordt berokkend’ en onderstreept, samen met CU-leider Segers, vooral het belang van Europese solidariteit.

Zie je wat daar gebeurt? Zuid-Europa begon te krijsen en Jetten en Segers gingen meteen overstag. Niet zozeer omdat ze zich bekommeren om die landen, maar omdat volgens hun de EU gevaar loopt door de poot zo stijf te blijven houden. Vandaar ook het strooien met termen als solidariteitmorele opdracht, onze naasten en het benadrukken van de toon. Puur populisme, meer is het niet.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

25 reacties

 1. fusilier

  Volgens Rutte leven wij nu in een volwassen democratie, kan iemand mij even uitleggen wat hij daarmee bedoelt?.

 2. Albertha1

  Ja, als Hongarije of Polen om hulp zouden vragen vanwege de coronacrisis dan hoorde je totaal niets van Jetten of Segers!
  Selectief medelijden ten voeten uit!

  1. Adriaanv

   Vreemd dat de CU zo pro EU overkomt.
   De CU zou moeten weten dat het totale controle regime van de EU ( hersteld romeinse rijk in de Bijbel ) uiteindelijk leidt naar de komst van de valse profeet ( paus ? ) en de antichrist (leider EU) en tot christenvervolging.

  2. Paardenmiddel

   Adriaanv klopt helemaal. De inhoud van de CU is verwaterd. Ze staan nergens meer voor. Ipv te waarschuwen, deinen ze mee met het kabinet. Ze zijn net zo kleurloos geworden als de vvd.

 3. Willem Bever

  De echo is nog niet verstomd; Nivelleren is een feest;
  Zoals Cootje eerder aanhaalde we worden minimaal 25 jaar teruggeworpen.

 4. CLoVis

  ‘solidariteit, morele opdracht, onze naasten’

  “Watta mistaka to maka”;
  Je gaat een alcoholist toch ook geen doos jenever geven?

 5. P.Sisterons

  Gegarandeerd dat Wopke strakjes weer fijn knaken gaat uitdelen aan die stampvoetende pubers in de zuidelijke landen. Iets met solidariteit enzo.

  https://media.giphy.com/media/hpdd3pb8ElR04tTBZC/source.mov

 6. J.Rademaker

  Het gaat over eurobonds dat is een ander woord voor hyperinflatie is beetje te moeilijk voor Jetten maar hij zou het kunnen opzoeken.

 7. Meriadoc Brandebok

  Wopke Hoekstra sloeg zijn critici vanmiddag effectief de wapens uit de handen: solidariteit: ja, maar dat betekent niet direct een gezamelijke schuldenlast. Door de eurobonds “solidariteit” te noemen stel je de tegenstanders van eurobonds automatisch in een slecht daglicht, omdat die dan zogenaamd niet solidair zijn.

  Maar solidariteit kan prima bestaan uit medisch advies, samenwerking of een onder streng toezicht fonds voor het aanschaffen van medisch materiaal. Maar dat willen zij, de Zuid-Europeanen, natuurlijk niet.

  1. trollenvanger

   Je verrast me in positieve zin, Brandebok.

   Mijn complimenten.

  2. Boudewijn Hummelinck

   ” Door de eurobonds “solidariteit” te noemen stel je de tegenstanders van eurobonds automatisch in een slecht daglicht, omdat die dan zogenaamd niet solidair zijn.”

   Dat is een scherpe en terechte observatie, Meriadoc, maar ik voorspel je dat in de komende weken in deze wereldomspannende crisis het narratief wel zodanig gaat verschuiven dat die solidariteit belangrijker gaat worden dan de rationele economische argumenten.

   Het gaat de komende tijd om het behoud of het uiteenvallen van de EU, althans die vraag rommelt op de achtergrond. De EU-bestuurders zullen beseffen dat alleen een groot vertoon van solidariteit een EU-crisis kan voorkomen.

   1. ervi

    Je pro EU gezwets verrast niet, Hummelinck .Echter, dit gedrocht is gelukkig officieus al dood. Ga alvast maar rouwen.

   2. Albertha1

    Nederland staat op 3 van de Europese landen die het zwaarst zijn getroffen.
    Geen seconde peinst een Italiaan er over om Nederland te steunen.
    Dat betalen ze liever met vele miljoenen aan die topvoetballers.
    Italianen en Spanjaarden zijn vaak steenrijk en betalen weinig belasting.
    Ik geef het liever aan die arme Hongaren, Polen of Roemenen, maar dat wil jij niet want ze zijn niet van jouw kleur.

   3. Meriadoc Brandebok

    “solidariteit belangrijker gaat worden dan de rationele economische argumenten.”

    En solidariteit is mogelijk door een fonds onder Nederlands/Duits toezicht – bij voorkeur uit de begroting van de EU – om medisch materiaal in te kopen. De EU kan de orders desnoods zelf plaatsen. Net als toen de orkaan Irma Sint Maarten verwoestte en de overheid een geldbedrag beschikbaar stelde onder een speciale Raad van Toezicht.

    Ik hoop oprecht dat het kabinet niet overstag gaat. Men misbruikt door coronacrisis om de felbegeerde eurobonds af te dwingen. Merkel is niet hardvochtig en tich heeft ze gezehd dat ze de eurobonds niet wil. Dat zei ze niet voor niets.

 8. Paardenmiddel

  Christenunie zakt in de peilingen.
  Dat begon al, toen er duizenden moslims mochten binnenkomen.
  Deze partij is verantwoordelijk voor het opzij schuiven van het christendom. Want islamieten vormen een bedreiging voor alle “ongelovigen”, maar vooral voor joden en christenen. Kijk maar naar de landen die de islam als hoofdgodsdienst hebben. Dat kan
  hier ook zomaar gebeuren.
  En nu gaat Segers zich weer profileren door andermans geld uit te geven. Hoeveel miljoenen zijn er al richting zuid europa gegaan.

  Over d66 zeg ik niets: dat is geen partij.

  1. trollenvanger

   Als er iemand moet weten hoe de islam functioneert (verdringing van andere culturen) dan is het Segers wel.

   Hij heeft in Egypte gewoond en dat land is van bijna volledig christelijk (koptisch) veranderd in bijna volledig islamitisch. En dat is gebeurd door militair geweld, verregaande discriminatie en andere vormen van druk waarin de islam zich heeft gespecialiseerd. Ik ken de nodige gevluchte kopten en als je hun verhalen aanhoort dan hou je het bijna niet droog.

   Desondanks heeft Segers gekozen voor het verraderlijke politiek correctisme dat de islam volledig uit de wind houdt.

   Ik heb maar één woord voor deze poseur: JUDAS.

 9. Cootje

  De uitgangs positie van een economie die zwaar getroffen wordt door het Corona virus , maar andere landen dadelijk net zo erg worden getroffen , Corona blijft gewoon het hele jaar aanwezig en gaat in de wereld miljoenen slachtoffers maken , wereld economie gaat 25/30 jaar terug en wat dan ook weer de kop op steekt is dat in een laagcultuur het socialisme weer de boventoon gaat voeren . En hoe gaat een ondemocratische gedrocht in Brussel de zuiderlijken economieën helpen om voor eenderde zwarte economieën het nog echte geld in het noorden te annexeren wat ze nu al doen via de ECB via nu al dubieuzen obligaties opkopen , maar na Corona komt er zo zware recessie want de hele wereld staat in brand , Chinezen hebben de Europeanen en Amerikanen nodig voor hun afzet , maar die zijn financieel 25/30 terug geworpen. In dat land wordt het ook onrustig met een 25 jarige terug val , en dan heeft een 18/19 jarig jubileum van de euro een nivellering golf veroorzaakt dat volkstuintjes weer populair worden onder de bevolking , dan zijn de allochtonen in eens wel geïntrigeerd want die kunnen als bevolking er beter tegen naar 25 jaar terug En zo komt het uit wat ik al 25 jaar roept EEN Europa wel een ARM Europa , Italië met zijn eenderde zwarte economie redt zich wel verder het toppunt van de nivellering een overwining voor de socialisten

 10. Racerfirst

  Zoals van zuiderlijke te verwachten schreeuwen ze moord en brand, maar feitelijk is er niet zoveel aan de hand!
  Want ze worden al geholpen door EU met geld! Nee, ze willen meer EN zonder voorwaarden!?
  En rutte en clan mooie sier maken met beloftes van 90miljard in economie!?
  Dankzij lobby CU en D66 hebben zuiderlijke straks eerder EU geld dan ondernemers hier!!! Ik heb nog niks en weet nog niks en met alle voorwaardes grote kans op NIKS!?

 11. rory

  Links Nederlandse politici staan te springen om de door belastingbetalend Nederland opgebrachte begrotingsgelden, door te sluizen naar de hebberig zuid Europa!
  Het is ONS geld, en niet dat van de uitdelende politici!
  Dat gaan we volgend jaar bij de Tweede Kamer verkiezingen duidelijk maken!

  1. Albertha1

   Voor die topvoetballers hebben ze in Italië wel 10tallen miljoenen per speler klaar staan.

 12. yellow thread street

  Hoekstra had zich wat mij betreft gisteren wat stelliger uit moeten drukken.

  Hij had geen enkel excuus moeten maken richting de Italianen en gewoon moeten zeggen, ik ben duidelijk genoeg geweest, ze hebben mij niet begrepen, luisteren hebben ze nog nooit gedaan, ze hebben zelf alle begrotingsregels aan hun laars gelapt.
  We willen ze incidenteel financieel best wel helpen, maar het uitgeven van Euro Bonds, no way, dit gaan we nooit doen.

  Niemand begrijpt precies wat Euro Bonds zijn en wat de gevolgen precies zijn, er zitten ook vele losse eindjes aan.

  Tot op heden werd er onderling tussen de Eurolanden met geld geschoven als landen problemen hadden, negatieve rente, bijdragen van rijke landen, extra naheffingen etc.

  Euro Bond worden echter uitgegeven in een vreemde valuta, dus in Dollars, en worden verkocht buiten de EU.
  Wie zijn de opkopers, niemand weet dit, maar waarschijnlijk zullen grootbanken als aasgieren er opspringen, Goldman Sachs, Chinezen, Arabieren, wie het precies weet mag het zeggen.

  We komen dus in de tang te zitten van anderen, en als het misgaat, de EU zal toch een keer klappen.
  De schuldeisers zullen het geld dan toch komen halen, de Euro zal dan afgewaardeerd zijn, de Zuidelijke landen zijn door het geld heen, en dan, dan zullen onze spaartegoeden en opgebouwde pensioenen aangesproken worden.

  Zie het net als bij de Grieken, Goldman Sachs heeft ze in de Euro gesluisd onder valse voorwendselen.
  Ons geld wat zogenaamd aan de Grieken “geschonken” is is helemaal niet bij de Griekse burgers terecht gekomen, deze bijten nog steeds op een houtje.

  Nee, dit geld is rechtstreeks naar de banken gegaan die de Grieken de financiele injectie gegeven hebben.
  En dit zal dus straks ook gebeuren wanneer er Euro Bonds uitgegeven worden.
  Wij zullen dan ook op een houtje gaan bijten.

  Hoekstra, hou je rug recht, als je nu overstag gaat zal dit een ramp voor ons land worden.
  Hou alle reserves in ons eigen land, we zullen het heel erg hard nodig hebben voor onze eigen mensen.
  Eigen land eerst, uit de EU, terug naar de Gulden, of desnoods de EU opknippen in een harde Euro zone en een slappe Euro zone.

  1. perry

   yellow thread street,
   Juist+++++
   Het alles samenvattende antwoord: we moeten uit de EU, Nexit!

 13. RPML

  Een alcoholist help je door hem een boterham te geven, door hem geld te geven blijft hij alcoholist, help je hem niet en los je niets op.

  3 tot 10 miljoen zwartwerkers in Italië; stuur de belastingambtenaren die de kinderopvangregeling hier uitvoerden naar Italië, dan help je het land.

  Splits de Euro in een noord- en zuid-Europese variant zodat ze in het zuiden kunnen devalueren. ‘Nieuwe’ EU-leden mogen dan eerst aansluiten bij de zuid-Europese variant, dan zal het ook wel snel afgelopen zijn met die ‘solidariteit’; solidariteit is tot dusverre altijd éénrichtingsverkeer gebleken want

 14. rexm

  Wat D66 en het CU doen is geen politiek bedrijven, het druipt af van haat en nijd, omdat ze zich niet kunnen profileren met positieve punten en zorgen voor je land.
  Wat ze nu doen is het gedrag van land verraad, het swingt tussen NSB en stasi praktijken.
  Hoor ook steeds: de rijke noordelijke landen moeten de arme zuidelijke landen steunen met geld.
  Denk dat wij niet meer rijk zijn en uitgekleed worden door de bekende coalitie list en bedrog.
  Wat Italie doet is pure chantage, zou zeggen ga eens aan het werk en begin met goud te verkopen.
  Die Segers maakt het helemaal bond, straks gaat hij nog over water lopen of we worden verandert in zoutpilaren, let op.

 15. Bes Tolen

  Een probleem is, dat de grote politiek met het financiële stelsel al lang niet meer rekening houdt met economische wetten. Natuurlijke wetten als het ware, die je niet ongestraft blijvend kunt frustreren. Dat is vanuit de VS gekomen door de linkse politiek. Het was en is links te noemen in de zin van opgelegd door middel van staatsmacht. Met democratie heeft dit nauwelijks tot niet te maken. Tenzij je meent dat elke regering of instantie, die met het beleid is belast, democratisch is om de eenvoudige reden dat zo’n regering door de meerderheid van de kiezers is gekozen of de leidende functionarissen in zo’n instantie heel democratisch zijn benoemd. Dat is een mening, die inderdaad veelvuldig wordt aangehangen. De omstandigheden zijn evenwel vaak zo, dat voor die tijd dan al een machtsgreep heeft plaats gevonden door één of meer groepen, die in zo’n meerderheidspartij niet eens als zodanig zijn opgevallen. Hoewel, men had er op
  bedacht moeten zijn. Zo’n greep naar de macht blijkt dan veel beter rechtstreeks zijn uit te voeren en wel door deelname in de regering. Dat is ook wat de regering Clinton kenmerkte en dat heeft gevolgen voor de hele westerse wereld gehad en heeft het nog.
  Wat financieel beleid betreft zitten we er nog midden in. Dat is als belangrijk middel ook het rentebeleid. In Europa wordt dit beleid nog eens extra benadrukt door de ECB en EU. De gevolgen zijn een scheef hangende economie. De rente drukt geen schaarste, risico, beloning e.d. meer uit van kapitaal, geen echte marktprijs dus. De richting van productie (de kosten) en vermogen (de investeringen) wordt fout. Ook als gevolg: weinigen worden ten onrechte rijk en dan heel rijk, veel meer ten onrechte arm. En dan komen nog de regeringen, die een meerderheid achter zich willen hebben. Daar gaat het dan nog verder fout. Op dezelfde punten want volgzaam maar meer. De overheidsuitgaven staan daartoe ter beschikking. De grote schreeuwers veroveren de uitgaven maar het moet allemaal passen binnen het elders uitgestippelde beleid. Daartoe staat uitgebreide propaganda ter beschikking. Al meer dan tweeduizend jaar de oplossing van Rome. De formule. Nooit hervormingen maar altijd marchanderen en manipuleren. Schep een domme gelovige massa. Net voldoende brood en veel spelen. De verborgen heersers opdrachtgevers zitten er niet mee. Nu dus.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.