Nog één waarschuwing en dan ‘lockdown’: kabinet overweegt winkels te sluiten

Lockdown Nederland

Diverse bronnen bij het kabinet hebben aan de Telegraaf bevestigd dat het kabinet overweegt om ook niet-essentiële winkels te sluiten. De reden: het advies werd massaal genegeerd. Een lockdown zit er dus dik in!

We zeiden het hier bij DDS al eerder! Kijk maar. Er kwamen oproepen vanuit het hele land om toch écht thuis te blijven. Dit weekend gingen Nederlanders massaal naar buiten. Gisteren was het voor de overheid erg genoeg om er vandaag een NL-alert voor uit te doen. Toch liepen overal mensen en moest de politie zelfs mensen van het strand afhalen!

De Ministeriële Commissie Crisisbeheersing gaat nu kijken of de waarschuwing voldoende effect heeft gehad (hint: nee). Morgen zullen ze nog een keer waarschuwen via NL-alert. Wordt daar wéér onvoldoende gehoor aan gegeven (kun je geld op inzetten), dan zullen er mogelijk verregaande maatregelen worden genomen.

Het sluiten van niet-essentiële winkels, dus zo’n beetje alles behalve supermarkten, tankstations en coffeeshops zal dan waarschijnlijk de eerste maatregel zijn. Dan is er voor veel mensen minder reden om naar buiten te gaan. Ik denk dat dat de redenering is. Maar dat zal onvoldoende blijken, want het zonnetje schijnt.

Dus zit er nog een maatregel aan te komen: een straat- en/of samenscholingsverbod. Dat zou ‘niet aan de orde’ zijn, zeggen ze, maar Duitsland heeft het inmiddels ook. Het zou voor de Duitsers gaan om een contactverbod, wat betekent dat iedereen andere halve meter bij elkaar vandaan moet staan, behalve partners, familie- en gezinsleden. Overtreders in Duitsland kunnen rekenen op, let op: 25.000 euro boete!!! Frankrijk en Italië hebben soortgelijke maatregelen, dus reken er maar op dat zo’n contactverbod er hier ook wel komt.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

47 reacties

 1. Rammstein

  Wout zit zich likkebaardend te verlekkeren op een contactverbod. En telt de minuten af tot een lock down: hallelujah een lock down! Eindelijk!!

  1. Kretoloog

   Met Wout heb ik nog wel enige compassie. Tenslotte is zijn vriendin besmet en verblijft hijzelf in thuisquarantaine. Maar waarom hij dat nou alle Nederlanders wil toewensen?

 2. m.van.rosmalen

  Valt vies tegen voor vakantievierend Ned onder het mom van thuiswerken met loondoorbetaling

  1. Peetjoh

   Maak je nou niet druk. Weet je die 1000€ van rutte nog. Ze hebben al gezegd duur minimaal 3 maanden dat geld. Neem van mij aan dat ze over 10 jaar nog wachten.

 3. Kretoloog

  Ik durf de stelling aan dat er niemand (nou ja, zo goed als niemand) is besmet door vandaag op het strand te gaan wandelen. Zeker niet met dit weer (stralende zon, schrale wind).

  En ik daag al die lockdown-roepers uit om eens na te denken wat de effecten van zo’n lockdown zijn op de middenstand.

  Tot op heden gedraagt zich Corona niet anders dan een gemiddelde griep. Wat zeg ik, zelfs dat nog niet. Want bij een gemiddelde griep raken in Nederland tussen 100.000 en 200.000 mensen besmet, waarvan er ca. 2000 overlijden. Die aantallen heeft Corona bij lange na nog niet gehaald.

  1. m.van.rosmalen

   Tja het valt te proberen hè om ook nog leuke uitstapjes te blijven maken en tussendoor vakantie te blijven vieren
   2 vliegen in 1 klap zeg maar
   Bent u ook zo’n hardwerkende thuiswerker?

   1. Rammstein

    Het kan niet anders dan dat je een verzuurde alleenstaande bent: er is geen vent die het met zo’n zeikwijf als jij uithoudt.

    1. m.van.rosmalen

     En er is geen 1 wijf dat met zo’n verwende opgeblazen oude zeikkwal samenwoont.
     DRAMMENDE DROEFSTEIN voelt zich WEER aangesproken
     Mijn opmerkingen komen aardig overeen met u geloof ik

     1. Rammstein

      Ik ben al 46 jaar gelukkig getrouwd, viswijf. Jij niet. Geen vent wil je en je hebt geen kinderen. Iedereen vindt je een kreng. En daar is weinig mensenkennis voor nodig.

     2. Boudewijn Hummelinck

      Zo ken ik onze Groeneveld weer, kleingeestig, haatdragend, agressief en plat.

   2. Lambieck

    Geachte M. van Rosmalen.
    Betreffende het oneindig herhalen van een negatieve mening bent u op DDS op het juiste platform.
    Verschillende hebben dezelfde neiging bij de EU, vluchtelingen, andere reageerders, de PvdA of GL.
    Dus houdt u niet in, u verkeert hier onder gelijken.

    1. Rammstein

     O ja, Van Rosmalen, ik vergat er eentje: kokkie Lambieck past perfect bij jou. Dezelfde zeiksnor – jullie zijn voor elkaar gemaakt!

     1. m.van.rosmalen

      Ja voor een droeftoeter als jij niks te zeiken natuurlijk Alles over de rug van anderen is jouw motto zullen we maar zeggen
      VVDer? Of die homo Derrie?

     2. Lambieck

      Dank Brommstein voor het per direct bewijzen van mijn stelling.

     3. m.van.rosmalen

      Zeker DRAMstein
      Niet jaloers worden hè
      Hier heb je er ook 1👍

    2. m.van.rosmalen

     Bedankt voor de info👍
     Wist ik al

     1. Rammstein

      Kijk eens – gelijk een duimpje van Marietje naar Lambieck! De eerste positieve actie van Van Rosmalen op dit blog. Hier bloeit iets moois op. Ik zei het al: die twee zijn zijn soulmates.

   3. Marija

    Jaloers?

  2. Winfrida

   Kretoloog.

   Waarom kunnen wij bij een gewone griep, dan ook niet beter thuisblijven met al deze maatregelen? Deze corona komt er natuurlijk wel weer extra bij.

   1. Kretoloog

    Dat moet je ook doen, Winfrida, bij een gewone griep blijf je ook thuis. Want je besmet dan anderen evengoed als bij Corona. Beste maatstaf is de temperatuur van je lichaam: is die hoger dan 38 gr. —> thuisblijven!

    1. Winfrida

     Kretoloog.

     Onze hele samenleving staat nu stil door corona. Dat is wel een verschil tijdens een griepgolf.

     1. Kretoloog

      Ja en hoe kont dat? Dat zal ik je zeggen: omdat er een enorme paniek gezaaid wordt door 1. Media en 2. Politiek. Met als gevolg het afkondigen van draconische en deels ook zinloze maatregelen.

      Wel nuttig zijn: 1. Handen vaak wassen. 2. Zieken niet naar buiten en onder de mensen. 3. Geen bezoek aan verpleeg- en verzorgingstehuizen. 4. Afstand 1,5 meter (m.u.v. gezinsleden).

      De rest is kul.

  3. Fonz

   Zeker weten, of lekker de natuur in, alleen de paniekzaaiers en doemdenkers vinden dat je vooral de hele dag bezig moet zijn met de negatieve berichtgevingen…

   1. yellow thread street

    Zo denk ik er ook over, je kunt genoeg plekken vinden waar je nagenoeg niemand tegen komt.
    Daarnaast is het ’s avond op straat ook doodstil, je komt geen kip tegen.

    Maar ja, vele mensen zijn hersenloos, het zijn kuddedieren en ze blijven elkaar opzoeken zonder na te denken.

    Nu worden ze opgehokt, ze kijken de hele dag naar de herhalingen van Rutte en Lex met de bemoedigende woorden van samen sterk.
    Ze kijken de hele dag naar het journaal, ze missen geen enkele herhaling, Corona, Corona, Corona, heel veel doden, we gaan er met z’n allen aan en er is geen enkele kans meer op ontsnapping.

    Dit soort figuren kunnen niet rationeel meer denken, angst regeert, ze raken steeds verder in paniek, en de wereld vergaat.
    Bij hun loopt het dun door de broek, dit zijn ook de volgzame types die het gehamsterde plee-papier juist nodig hebben.

    Doe maar een beetje normaal, houd je gewoon aan de regels en ontzie zeker ouderen en andere mensen die in het risicoprofiel vallen.
    Heb respect voor deze mensen, als je later zelf ook in zo’n situatie terecht komt dan hoop je toch ook dat anderen de regels in acht houden.
    Hoe erg ook, het is helaas niet anders, en ik vraag mij ook af, velen doden waren ook al ernstig ziek, hoe groot zou hun overlevingskans zonder Corona geweest zijn.

    En wat mij opvalt, de brandhaard in het zuiden van het land lijkt zich op dit moment niet uit te breiden naar andere regio’s, net als in China en Italie.
    De incubatietijd van ca. 2 weken is al voorbij.

    Pragmatisch bekeken zou je mogen hopen dat het ergste achter de rug is.
    Laten we het hopen, de schade voor de economie is nu al gigantisch en reken er maar op dat we meerdere zeer magere jaren zullen krijgen.

 4. Bolland

  Allang besloten

 5. m.van.rosmalen

  Ook dit uitstapje komt ten einde voor vakantievierend thuiswerkend Ned
  Ochottekes toch😭😭
  Hoe moeten we ons nu vermaken

 6. Lambieck

  De wereldgezondheidsorganisatie WHO herhaalde zondag in gesprek met BBC News niets in een lockdown te zien. “Als de maatregelen worden opgeheven, komt het virus waarschijnlijk terug”, aldus expert noodsituaties Mike Ryan. Hij benadrukt dat landen zich moeten richten op het identificeren van coronapatiënten en hun laatste contacten.

  1. Rammstein

   “Hij benadrukt dat landen zich moeten richten op het identificeren van coronapatiënten en hun laatste contacten.”

   Mee eens. De risicogroepen zijn min of meer bekend: ouderen vanaf ca. 65 jaar met (bekende) onderliggende kwalen en ziektes als diabetes, hartfalen, nierfalen, COPD, kanker, etc. Mannen zijn daarnaast twee keer vaker de klos dan vrouwen. Deze in kaart te brengen doelgroep moet permanent bewaakt, getest en in thuisisolatie gehouden worden. Zo kun je de brandhaard begrenzen en de economie op een laag pitje toch draaiende houden.

   1. m.van.rosmalen

    Oeioeikes toch DRAMstein
    Oppassen geblazen
    Je behoort tenslotte ook al tot de ouden van dagen
    Niet meer zo schelden en neerkijken op de zorg☝️
    Je kan ze nog wel es hard nodig hebben

 7. Fonz

  Een wereldwijd netwerk wordt instelling gebracht om dna te verzamelen…

  1. m.van.rosmalen

   Nou DRAMstein
   Heb je een glazen bol of teveel gezopen kan ook
   Wie ben jij dat je denkt de wijsheid in pacht te hebben tav het privéleven van een ander?
   En dan ook nog voor Anderen gaan praten
   Je bent gewoon op je micropenisje getrapt omdat iemand een andere mening heeft en het ook nog precies op JOU staat ook nog
   Geiiriteerd pismenneke.
   Ik ben héél erg gelukkig getrouwd en heb 2 mooie dochters
   Jammer hè?

   1. Thierry Trollinator

    Getrouwd??

   2. Peetjoh

    Maar hoe gelukkig is je partner? Vragen vragen.

 8. Bolland

  jensen is geen filmpje meer te bekijken hahaha apart toch wel

 9. Lex

  Laten ze alstublieft de boel een maand echt plat gooien, dat is minder erg dan maanden door modderen met veel meer doden tot gevolg.

  Als er geen streng beleid komt en er geen sancties op staan, blijven mensen zonder goede redenen naar buiten gaan, vooral als het mooi en warm weer is.
  dan is heel menselijk maar nu onwenselijk.

  Het is ongelooflijk dat alle vervoer en treinen nog rijden, zag gisteren nog een propvolle bus voorbij rijden. Drukke markten, drukke supermarkten die
  Klandizie belangrijker vinden dan de gezondheid van hun klanten.

  Nee er zijn echt keiharde sancties nodig om het geheel in goede banen te leiden. Door bijvoorbeeld net als in Frankrijk hoge boetes te geven en bij herhaaldelijk overtredingen dan maar 1 week de bak in.

  Ja het klinkt bitter hard, Een lock-down is onoverkomelijk.

  Met dit slappe bakken beleid worden wij de corona brandhaat van de wereld.

  1. 777

   “Laten ze alstublieft de boel een maand echt plat gooien…”

   Helpt niet! Alleen een water- en luchtdicht chemiepak + gelaatsbescherming + ademlucht helpt. O ja, vooral niet eten, dat helpt ook.

 10. Maxks

  Er moet ergens een weddenschap lopen m.b.t. “komt er een lockdown of niet”.
  Het is van belang dat er steeds een tegenwoord komt als men het over ophokplicht heeft omdat de drammers, gelijk het klimaatfront, het ook niet laten afweten en als men dan denkt “ik vind het wel goed zo” dan blijft die onzin van die dram-personen als laatste in de lucht hangen, conform een virus.

 11. C.A.Barstow

  Een groot deel van de bevolking schijnt dus nog niet van de ernst van de situatie doordrongen te zijn.
  Het is diep triest en erg dom, maar het is niet anders.
  Een algehele lockdown zit er dus aan te komen met dank aan degene die denken dat het allemaal wel mee valt.
  Ik zou niet kunnen leven met het idee bewust mensenlevens op het spel te zetten,
  U wel? nee toch?

  1. Racerfirst

   Weet niet of voor u een lock-down t magische woord is? Maar ik wed bij deze dat er toch nog veel besmettingen komen en na lock-down het niet weg is!!!

 12. Dennis76

  Ze wachten nu alleen nog ff zodat ze later als het helemaal mis gaat het volk de schuld kunnen geven.
  Lag het niet aan het RIVM wat een maand lang z’n kop in het zand had of de kaalslag in de zorg.

  Sterkte mensen!

  1. Peetjoh

   Ja juist. Net zoals de slechte bevoorrading aan de hamsteraars lag. Geef het volk de schuld beleid. Na de crisis op het schandblok met die gasten. En geen tomaten maar bakstenen gooien.

 13. perry

  Haha, er komen slechte tijden notoire praatzieke klepzeikers en gebakken lucht fietsers!

 14. Racerfirst

  Toch klopt het niet en zaaien sommige verwarring!
  Het dringende advies was : Als je verkouden of griep verschijnselen hebt, blijf dan thuis!
  Nu is het volgens sommigen, blijf zowiezo thuis!? Tuurlijk kan je beter menigte vermijden, maar een wachtrij waar zeker 1,5 meter afstand werd gehouden maar wel lang was, werd aangegrepen als vb. van teveel???
  De bouwmarkten is teveel, de paden zijn amper 2 meter dus ben je bijna altijd in de zone!!!
  Maw overheiden wees duidelijk!
  Want met lock-down krijg je dit ook!
  Wat mag er precies wel en wat niet???

 15. P.Sisterons

  Dit is een test van overheden om uit te vinden hoe ze de bevolking kunnen knechten, vrijheid beknotten en terreur zaaien zonder al teveel weerstand van de bevolking want…corona virus. Ga toch fietsen. Ze hebben er een ontiegelijke puinhoop van gemaakt en willen EU wetgeving doordrukken. Wedden dat oppersmiecht Rutte straks komt verklaren dat ons geld naar de Italianen moet vanwege solidariteit o.i.d.

 16. inert

  A’dam aardgasvrij maken?
  Gaan ze het vervangen, door zyclon-b?
  Mm, tja, ehja!

  1. Pauline Kummer

   Stoere praat. Trots ? Of doodgewoon dom.

   1. Reinoud van Gelre

    Ik denk dat inert een grapje maakte, Pauline.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.