Nu al spanning om afspraken in Afghanistan: Taliban eist vrijlating 5000 strijders

De Afghaanse regering geeft blijk van spanning over het akkoord tussen de Verenigde Staten en de Taliban. Zij blijken overeen te zijn gekomen dat er duizenden gevangenen vrij zullen worden gelaten. De Afghaanse regering werd hier echter buiten gehouden en is not amused.

Wie nog de naïeve hoop had dat de Afghaanse regering (wellicht samen met de Taliban) zou werken naar een veilig, stabiel en min of meer democratisch Afghanistan, zal ik bij deze maar even uit de droom helpen. De Taliban en de Verenigde Staten zijn overeengekomen dat er 5000 Talibanstrijders zouden worden vrijgelaten en dat de Taliban op haar beurt óók duizend gevangenen vrij zou laten. Dat heeft consequenties.

De Amerikanen (en Trump bij uitstek) hebben er alle belang bij om ervoor te zorgen dat ze zich terugtrekken uit Afghanistan en het akkoord wordt nageleefd. Dat betekent een (langzaam maar zeker) einde van de oorlogsmoeheid bij de Amerikaanse bevolking en een ingeloste verkiezingsbelofte voor Trump.

De Taliban heeft ook absoluut geen zin om de Amerikanen nodeloos te provoceren nu macht over het land zo dicht binnen handbereik ligt. Die zullen zich dus ook zoveel mogelijk aan het akkoord willen houden, in ieder geval tot de kans groot genoeg is dat de Amerikanen niet ineens weer het land binnen komen banjeren.

Maar de Afghaanse overheid lijkt nu in z’n hemd te staan. Er is in feite voor hen besloten en als het akkoord niet wordt nageleefd door hún toedoen, dan escaleert de boel binnen de kortste keren alsnog. En de kans dat de Amerikanen in zo’n geval hun handen wassen in onschuld, lijkt mij vrij groot.

Maar wanneer de Afghaanse regering meegaat in alle besluiten, geeft dat het signaal af dat de regering Talibanbeleid uitvoert en zelf vrij machteloos is. Al helemaal als die 5000 Talibanstrijders vrij worden gelaten. Dat is bijna hetzelfde als je overvaller tijdens de overval z’n pistool teruggeven.

Gaan ze wél tegen het akkoord in, dan riskeren ze óók een machtsstrijd en ik denk niet dat ze die gaan winnen. De Taliban heeft wat dat betreft (voor zover ik de situatie begrijp) álle kaarten in handen. De vraag is meer hóé de Taliban weer aan de macht komt, dan óf ze weer aan de macht komen. Als ze zich een beetje bewust zijn geworden van hoe media werkt, kon het wel eens snel en geruisloos gaan. Maar voor hetzelfde geldt denken ze zo’n overmacht te hebben dat een ouderwetse lompe staatsgreep ook een ‘goede’ mogelijkheid is. Democratie zit er echter niet in, denk ik.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. Brenda Welsh

  Een akkoord is een akoord, dan je niet achteraf marchanderen. De regering zat er voor de decoratie .

  1. Marija

   Maak Erdogan eens wijs !

 2. Beukman

  Niet slim van Trump om akkoorden te sluiten over de hoofden van betrokkenen heen. Dit riekt naar kolonialisme,

  1. ZiggyStardust

   Zeg het eens. Kan die man überhaupt iets goed doen in uw ogen? En heeft u een betere oplossing voor 19 jaar oorlog (de andere oorlogen in Afghanistan buiten beschouwing gelaten)?

   1. Beukman

    @Ziggy
    Dat Trump zich terugtrekt daar kan ik geheel inkomen, America had daar helemaal niet mogen zijn, al doet Donald daarmee een knieval voor de radicale islam.
    Excuses aanbieden aan het Afghaanse volk en herstelbetalingen lijkt me daarnaast ook redelijk: het Afghaanse volk heeft er nooit om gevraagd dat de VS 19 jaar lang onrust veroorzaakte in het land.

    Wat Trump hier echt niet slim heeft aangepakt, is om een akkoord met de Taliban te sluiten over het hoofd van de Afghaanse regering heen. In dat akkoord worden van de regering bepaalde dingen verwacht. Dat is misschien hoe je zaken doet, maar niet hoe je in de politiek onderhandelt.

    Wel vroeger, in de koloniale tijd. Vandaar mijn label “kolonialisme”.

 3. Rosasolis

  Ja, inderdaad bestaat er een Afghaanse regering, maar die is heel zwak en kan helemaal niets tegen de wrede overheersing van de Taliban fanatische strijders doen. Misschien hoopt de regering voor een eerlijke samenwerking met het westen…maar zolang de Taliban bestaat, zal dit nooit lukken. Onlangs heb ik een interessante artikel gelezen over een vluchteling familie uit Afghanistan. Deze jonge echtpaar wilde gewoon een akkerboerderij opbouwen voor allerlei graan en groente soorten. Maar plotseling verscheen twee mannen van de Taliban met zware wapens, voor hun deur. Zij gaven hem een zak van witte-papaver zaden om op zijn veld te strooien voor het verbouw van heroine.
  Hij zou, onder hun controle “heroine boer” gaan worden, de hele oogst zou in de handen van de Taliban zijn. Verder werd verteld door hun Taliban bezoekers dat zowel hij als zijn jonge vrouw moet in islamitische klederdracht verkleden. En dat zijn
  vrouw ieder negen maanden een kind moet baren, en dat rond die tijd krijgt hij bezoek
  te zien als zij is bevallen of dat zou binnenkort het geval zal zijn!!! Wegens deze nachtmerrie levens- verwachting is deze jonge echtpaar naar Europa gevlucht.
  Jammer voor de regering van Afghanistan, die te zwak is om voor de bewolking op te komen. Amerika KAN helemaal niets bereiken met de zwakke regering,
  en zal nooit iets kunnen bereiken met de Taliban fanatische beleid. Niemand kan ze overheersen om eindelijk een eind op hun vrede heersen te maken. Hun Heroine handel gaat gewoon door. Duizenden Amerikanen zijn nu verslaafd op heroine uit het Taliban gecontroleerde Afganistaan. Trump heeft geen enkele succes met
  Noord-Korea gehad, de testen met grote raketten gaan gewoon door, ook vandaag alweer.
  Waarom denkt Trump dat hij ooit een “deal” zou krijgen met een bijzonder zwakke regering van Afghanistan, die beheerst wordt door de fanatieke Taliban strijders?
  Kortom: waarom nu de plotselinge interesse in Afghanistan? Die helemaal NIETS voor
  Amerika heeft te bieden, behalve illigale heroiene? Trump heeft weinig gedaan voor zijn eigen land!, dus doet hij helemaal niets voor welke land dan ook. Alleen proberen arme landen te omkopen met “deals”…maar altijd volgens zijn eisen. En daarom gaat het altijd fout met deze domme Trump “deals”…die nooit voor wie dan ook vooruitgang levert . Het gaat altijd om chantage van de rijke Trump-Amerika, tegen heel arme wereld landen. Gelukkig zijn er veel landen die “nee” zegen tegen Trump chantage.
  Hoe is het mogelijk dat zo veel DDS abonnees denken dat VS de huidige Shangri-la is,
  of de redder van de wereld is?! Mijn advies aan jullie “Amerikaanse dromers” is…
  ga een keer een bezoek maken naar een veel gezonder Noord-Amerikaanse land,
  zonder racen discriminatie en zonder vreselijke armoedig wijken: Canada.
  Hou je van avontuur en vrijheid, dan neem een treinkaart met eersteklas slaap gelegenheid, en ga de belangrijke reis van je leven maken door de provincies van
  Canada te makken; met de geweldige service van de Canadese treinen. Als je een
  stop-over regelt kan je in contact komen met vele oorspronkelijke Nederlandse burgers. Binnen deze enorme land de grote steden, en vele gemeenten met vele oorspronkelijke Nederlandse burgers. Probeer in contact met hen te komen.
  Zij zullen je vertellen waarom zij voor Canada hadden kozen om te emigreren in plaats van de VS.

 4. DidiMadloba

  Mooie foto, mooi meisje. Maar niet milieuvriendelijk want dat kind heeft kennelijk net dat plastic bekertje van de fotograaf gekregen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.