Oh nee… Paniek in gevangenissen: gevangene in Scheveningen test positief voor coronavirus COVID-19

Als er één plek is waar het nieuwe coronavirus COVID-19 flink kan huishouden dan is het in een gevangenis. Gevangenen zitten dicht op elkaar, de ventilatie niet je van het… Nee, een ‘anti-virus’ locatie is het niet. Geen wonder dus dat er paniek is uitgebroken onder gevangenen nu één van hen in de gevangenis Haaglanden in Scheveningen positief heeft getest.

De gevangene in kwestie vertoonde de welbekende symptomen van de ziekte en werd daarom getest (apart dat ze dat in gevangenissen wel doen, trouwens, maar als een burger die de wet niet met voeten heeft getreden zich meldt hij te horen krijgt dat hij maar lekker voor zichzelf moet zorgen tot hij zo ongeveer doodgaat). Het resultaat zorgde voor grootschalige paniek: ja, hij was corona-positief.

“Hij is volgens protocol geïsoleerd en wordt goed in de gaten gehouden,” aldus de Dienst Justitiële Inrichtingen. Natuurlijk is dat hartstikke leuk om te zeggen, maar als hij nu al ernstige symptomen vertoont is de kans groot dat hij tussen zijn besmetting en het testresultaat in al volop anderen heeft besmet, van medegevangenen tot gevangenispersoneel.

Dit nieuws werd vanochtend bekendgemaakt. Gisteravond liet de DPI al weten dat 20 gevangenenen in quarantaine gezet waren vanwege “mogelijke” besmetting. Tenminste één van hen heeft het dus daadwerkelijk.

Om iedereen te beschermen mogen gedetineerden tot 6 april geen bezoekers ontvangen. Zelfs hun eigen advocaten mogen niet langskomen. Het zal niemand verbazen dat dit natuurlijk voor nóg meer stress zorgt. Deze mensen leven zo ongeveer voor bezoekjes van familieleden (en advocaten). Het is nogal wat om hen wekenlang niet te mogen zien. Maar: dat is natuurlijk wél logisch. Een andere manier om hiermee om te gaan is er niet.

Gevangenissen zijn dus op lockdown gezet…

Nu de rest van de samenleving nog.

Een verzoek aan lezers van DDS: Michael van der Galien is niet alleen eigenaar van deze mooie website, hij is ook de enige Nederlandse blogger met impact in Amerika! Door hem te steunen op BackMe kun je hem nu drie keer per dag (extra) lezen: elke dag krijg je in de ochtend een kort ontbijt in de vorm van een blogpost over het laatste nieuws uit Amerika, in de middag rond drie uur krijg je vervolgens een keiharde rant over het laatste Nederlandse nieuws, en — exclusief voor mijn sponsors — krijg je voor het slapengaan een email met een column over een willekeurig onderwerp. Je krijgt dit al vanaf 1 euro per maand. Steun hem dus — 169 DDS-lezers gingen u al voor!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. bennyhill

  Daar was het wachten op, had ook niet anders verwacht

 2. Bullshit16

  Over lockdown gesproken mijn mening is dat baudet in Wilders hiermee de plank mis slaat.ben het heel vaak met hun eens maar met deze kwestie niet ik denk het is paniekzaaierij is moeten we niet doen kijk maar even naar jensen.nl ik denk dat hij gelijk heeft.ga kijken in oordeel zelf
  Stem fvd of PVV uit de eu

  1. jeki

   Ik denk dat Baudet en Wilders de plank ook misslaan, maar dat doen ze, naar mijn mening, wel heel consequent. Paniekzaaierij moeten we zéker voorkomen, maar ook niet kleiner/groter maken dan het is. Stem SP en GL in de eu 😆

   1. Bullshit16

    Jeki
    Omdat ik het met deze niet met fvd in pvv eens ben wil niet zeggen dat ik er ook niet op
    Stem vooral niet op sp in gl wand dan weet je hellemaal zeker dat Nederland naar de kloote gaat trouwens Nederland is al kapot gemaakt door deze landverraders kabinet
    Stem fvd of PVV uit de eu

  2. LifeBuddy

   China en italie waren ook te laat met lockdown, Jensen vergeet dat er Geen medicijn is voor een Totalkiller, dus tel uit je kisten.

 3. Lambieck

  Ontroerend hoe Michael het voor wetsovertreders opneemt.

  1. jeki

   Misschien omdat ze mondkapjes gaan maken voor hem.

   1. Lambieck

    Opvallend hoe goed Michael zich hun situatie kan indenken.
    Mogelijk ervaringsdeskundige.

    1. 777

     Binnenkort heb jij weer een nieuwe nick vuile azijnzuiper! Flikker op als je steeds commentaar hebt op degene die jou in staat stelt om hier te reageren. De ban is al onderweg!

 4. Bijenzwerm

  Laat het coronavirus maar goed en gemeen toeslaan daar, vooral op de afdeling met kindervrienden, scheelt een hoop belastinggeld en ellende voor de maatschappij.
  Ook onze p@dofiele huistr@l nu onder meriadoc Anna klaver John breekijzer Julian spleetlana etc gun ik de corona van harte in de sterkste vorm.
  Niemand die hem zal missen, ja als kiespijn.

 5. Maxks

  Grappig verhaal. Tja…lockdown in ’n gevangenis…dat verzin je niet.
  Hopelijk hebben ze het bezoek van de besmette persoon ook geseald. Zet ze in één cel.
  Zag gisteren dode vogels liggen onder een windmolen…wind is dodelijk.

 6. Jack Flash

  Als de lockdown hetzelfde inhoudt als wat momenteel er zich in Spanje en Frankrijk afspeelt hoeft het voor mij niet.
  Alvast een voorproefje op de naderende fascistische Eu?

 7. Heinz

  Zitten ze in Scheveningen nog achter tralies ? Zo ben je toch niet beschermd.

 8. Kretoloog

  Jemig! Er is een gevangene besmet geraakt met corona. Gelijk groot nieuws in alle media. En direct maatregelen, want stel je voor…

  Wanneer stopt deze gekkigheid? Ik begin nu toch wel erg te verlangen naar berichten over Brexit, stikstof en klimaat. Want dat waren de problemen, maar zijn nu toch allemaal opgelost. Positief nieuws graag!

  1. 777

   “Positief nieuws graag!”

   Helemaal mee eens, daarom is het ook beter om geen nieuws te kijken en de sociale media in quarantaine te zetten.

  2. Shadow1100

   Hij is POSITIEF bevonden…….

 9. Peetjoh

  Is dit in de gevangenis (na de uitspraak) of het huis van bewaring (voor de uitspraak). Dat scheelt nogal, mensen die alleen nog maar verdacht worden (en zodanig niet eens schuldig hoeven zijn) zitten 22 uur per dag op cel. Mensen die berecht en schuldig zijn bevonden zitten maar 12 uur op cel.

 10. Rosasolis

  Als er gevreesd wordt dan de Coronavirus binnen de gevangenissen verspreidt, dan waarschijnlijk zal er voorlopig geen bezoekers worden toegelaten. Ook in vele verpleeghuizen worden voorlopig geen bezoekers binnengelaten. Dit om zowel de patienten als de verzorgers te beschermen. Er zal geen complete Lockdown komen.
  Vandaag was onze supermaakt gewoon open, met vele mensen. Zonder mondkappen en
  zonder latex handschoenen. De Vomar had wel een waarschuwing bord voor consumenten geplaatst, om tenminste 1 1/2 meter afstand van elkaar te houden.

 11. m.van.rosmalen

  Mooi zo
  Opgeruimd staat netjes

 12. Broodnuchter

  Gelukkig zijn de isoleercellen daar voorhanden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.