Overheid was te nalatig! ‘Nederlandse overheid klopte te laat aan bij Philips voor beademingsapparaten’

Gisteren, tijdens OP1, bleek dat onze overheid een kapitale fout heeft gemaakt. Pas twee weken geleden klopte onze overheid aan bij Philips met de vraag of zij nog beademingsapparatuur hadden. Zoals te verwachten viel, viste Nederland naast de boot want veel apparatuur was al verkocht aan andere landen.

Philips-topman Frans van Houten komt met een terechte constatering, de hele wereld heeft zitten slapen toen het drama begon in China. Landen hadden beter moeten én kunnen reageren op de naderende ramp.

Ook onze regering is extreem laks geweest, toen de regering überhaupt reageerde was het eigenlijk al te laat. Maar nu blijkt dus ook dat de beademingsapparatuur, dat Nederland juist nu zo goed kan gebruiken, al was verkocht aan andere landen.

Dit omdat onze regering gewoon totaal niet aan het opletten was, de overheid heeft gewoon keihard gefaald in verwachting- en risicomanagement.

Zeker met het vooruitzicht dat er mogelijk 2500 patiënten op de IC gaan liggen rond half april.

Van Houten maakte gisteren wel meer sterke punten, juist nu – in een tijd van onzekerheid – moeten we alvast vooruit durven te plannen. Zodat men direct weer kan ‘beginnen’ met het normale werkleven – of delen daarvan – zodra de crisis afvlakt.

Van Houten heeft hierin gelijk, waar blijven de draaiboeken?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

37 reacties

 1. Peetjoh

  Te laat. Te laks. Te makkelijk. Na de crisis voor het tribunaal.

 2. Lambieck

  Philips-topman Frans van Houten komt met een terechte constatering:
  de hele wereld heeft zitten slapen toen het drama begon in China.
  Frans van Houten ging niet in op de vraag of dat aan de late kant was.
  .
  DDS in Chocoladeletters: DDS:Overheid was te nalatig!
  ‘Nederlandse overheid klopte te laat aan bij Philips voor beademingsapparaten’
  .
  Stelletje sensatiezeikers.

  1. Fonz

   LAMPIKje heeft geen inhoudelijke reactie….natuurlijk.

  2. Boudewijn Hummelinck

   Ja, al die slimbo’s die hier nu met de wijsheid van de koe in de kont menen dat de Overheid en het RIVM deze crisis hadden kunnen voorzien liegen of zwetsen.

   1. Willem Bever

    Hummeltje…..volgens mij hebben er wel een aantal partijen gevraagd (zeker het CDA 🙂 )
    wat de inhoudelijke stappen waren in febr jl…..of stond je gehoorapparaat uit

  3. Willem Bever

   Lam blik….volgens mij is 1+1 2 of is dat al te moeilijk voor je

 3. Meriadoc Brandebok

  Zo’n beetje iedere Westerse overheid heeft de crisis onderschat, de Europese overheden en de Amerikaanse overheden. Men was afhankelijk van de Chinese informatie – en andere virusuitbraken waren tenslotte ook beperkt tot een klein gebied? Het coronavirus was als een razendsnelle trein die de wereld omverkegelde.

  Maar sinds de ernst duidelijk werd handelen overheden kordaat en professioneel. Dat is wat telt.

  1. Kretoloog

   Het worden zware tijden voor Brandebok. Hij verdedigt de overheid en het RIVM al weken door dik en dun (zou hij er soms werken?). En die overheid en RIVM maken verkeerde inschattingen en ook wel grote fouten.

   De verdediging van Guus wordt wel steeds zwakker. Nu komt hij niet verder dan: ja, maar andere landen hebben heT virus ook onderschat. Kan zijn, maar ieder land weet sinds dik een maand dat het virus wereldwijd voor problemen zorgt. Om dan pas 2 weken geleden extra noodzakelijke apparatuur te bestellen, is gewoon een enorme stommiteit.

   De verantwoordelijke minister (Bruins) is al opgestapt. Dus ik zou zeggen: pak zijn opvolger Van Rijn maar aan. En hard ook, hij heeft tenslotte in het vorige kabinet bijna 800 IC-plekken weg gesaneerd.

   1. Meriadoc Brandebok

    @Kretoloog

    Het RIVM verdient inderdaad alle steun en zeker ook door dik en dun. Daarom is de hetze tegen de RIVM uit rechtspopulistische koker (want uitsluitend daar vindt e hetze plaats) ook zo’n verwerpelijk verschijnsel. Als deze crisis achter de rug is zal de hetze wprden gezien als een irrelevante zaak in de marge.

    En verder heeft Van Houten het over de “gehele wereld”, dus met de rest van je comment krijg je ook weinig poot aan de grond.

    1. Bijenzwerm

     @meriadoc brandewijntrol de @huistrol rechtspopulistische hetze..hahahaha zijn brein is al jaren overduidelijk aangetast, maar dit slaat alles…
     Het RIVM maakt zich op dit moment zorgen over IC capaciteit ,dat riep ik al 2 weken geleden.
     Vrouwtje bijenzwerm werkt in ziekenhuis en zag dit al weken lang geleden.
     De weg artsen en specialisten aldaar zijn het gelul in de ruimte en nalatigheid van het RIVM en de politiek al lang zat.
     Dat er iets mis is met uw brein is hier bij iedereen uitgebreid bekend ,maar dit slaat alles

    2. Boudewijn Hummelinck

     De guurrechtse hetze tegen het RIVM is inderdaad zeer schadelijk. Het ondermijnt een gemeenschappelijke aanpak en de solidariteit die we in deze crisis hard nodig hebben.

     De Dagelijkse Standaard zou er goed aan doen hier niet in mee te gaan.

     1. Kretoloog

      Aan de linkerkant zwelt de kritiek op het RIVM ook aan, Boudewijn Humperdinck. (Bent u soms familie van Engelbert?).

     2. Boudewijn Hummelinck

      De naam is Hummelinck.

    3. Kretoloog

     Brandebok, aan figuren zoals jij, die klakkeloos alles aannemen wat overheid en daaraan gelieerde instituten beweren, heb je in forumdiscussies weinig.

     Jij behoort tot het slag mensen dat het aan intellect ontbreekt om zaken van alle kanten en in de juiste proporties te bekijken. Je analyses schieten dan ook steevast te kort. Wat dat betreft leg je het af tegen de andere trollen op dit forum (Beukman, Lambieck en de huistrol die zich nu manifesteert als Brenda of Boudewijn).

  2. Gannascus

   ‘Maar sinds de ernst duidelijk werd handelen overheden kordaat en professioneel. Dat is wat telt.’

   Smerige overheidstrol die Brandebok!

   1. Meriadoc Brandebok

    Ach, is Gannascus er weer als een piepend hondje afgeschopt?

    1. Gannascus

     Mensen zoals jij dienen wanneer de crisis voorbij is voor een tribunaal te worden gesleurd en zwaar te worden gestraft vieze overheidstrol die je bent met je leugens!

     1. Rammstein

      Meriadoc wordt inderdaad verdomde irritant met zijn eeuwige, ongefundeerde en idolate steun voor de overheid. Een goede spindoctor geeft op zijn tijd het falen van ministeries of overheidsorganisaties toe, zeker als de bewijzen evident zijn.

      Daarom is Meriadoc ook een slechte slippendrager en komt hij nooit verder dan ordinair trollen: hij weet geen maat te houden en zal de overheid tot zijn laatste druppel bloed blijven verdedigen, zelfs als het volslagen onhoudbaar is.

     2. Meriadoc Brandebok

      Rammstein kletst er weer op los.

      Neen, beste vriend, ik verwoord gewoon de feiten zoals die er liggen en je schijnt daar niets tegenin te kunnen brengen.

      Plus, ik weiger ook mee te doen aan de RIVM-hetze: de kwaadaardige pogingen om dat instituut in een kwaad daglicht te stellen – door in hun Twitteraccount te shoppen, lieden als Ab Osterhaus om de haverklap te laten opdraven en andere ongein.

  3. Gewoon werken

   Je weet dat er mensen gestorven zijn door de nalatig heid van de overheid kortom mocht u dit doen kom je nooit meer vrij.
   Dit is de zoveelste keer dat de huidige politiek alleen met andere dingen bezig zijn hoeveel ellende moeten we nog doormaken voordat men hun ogen open doen.

   1. Bijenzwerm

    Onze overheid is nu vooral bezig voor de bühne om zogenaamd de zuidelijke landen op de vingers te tikken over hun nalatigheid omtrent hun financieel wangedrag van de afgelopen decennia ,heel leuk maar het enige dat betrouwbaar is aan Rutte ,dat hij onbetrouwbaar is naar de Nederlanders.

 4. Meriadoc Brandebok

  Simon Rozendaal schreef eerder op zijn website:

  “Ik vermoed dat er nog een andere verklaring is: de kater van de Mexicaanse griep. In 2009 was er wereldwijde angst voor de Mexicaanse griep, mede op basis van (te) alarmistische schattingen van het sterftepercentage in Mexico en de Verenigde Staten. Gevreesd werd dat dit misschien wel net zo erg zou kunnen worden als de Spaanse griep uit 1918, met tientallen miljoenen doden.
  En dus kocht de regering 34 miljoen vaccins, twee per Nederlander. Daarvan bleven er uiteindelijk 18 miljoen van over, die vernietigd werden.
  Het land was te klein, er stak een storm van protest op. Het ministerie (onder leiding van Ab Klink, CDA) verdedigde zich door te stellen dat je tijdens een pandemie moeilijk kunt voorspellen welke kant het opgaat en dat uit voorzorg was gehandeld. Better safe than sorry.
  Ook de adviseurs van de minister (Roel Coutinho van het RIVM en viroloog Ab Osterhaus) kregen het voor hun kiezen. Vooral de PVV, dezelfde partij die nu tiert dat er veel te traag is opgetreden, klaagde dat er veel te voortvarend was opgetreden. Kamerlid Fleur Agema: ‘Van meet af aan zit er een luchtje rondom de Mexicaanse griep met als spilfiguren viroloog Ab Osterhaus en minister Ab Klink.’ Ze beschuldigde Osterhaus zelfs van belangenverstrengeling en wilde een spoeddebat.”

  1. Bijenzwerm

   Beter inkopen a la Ab klink dan de nalatigheid van nu…
   Beter 10 tallen miljoenen door de put dan dit horror scenario..
   Zoals altijd heeft de huistr@l geen enkel valide argument in zijn knip en plak stukjes ,de domheid straalt er vanaf.

  2. Beukman

   Inderdaad. Hier op DDS stond men destijds ook te schuimbekken van woede. Met andere woorden: je kunt het bij het verzuurde deel van de bevolking nooit goed doen als overheid.

   1. Meriadoc Brandebok

    Mee eens.

   2. Boudewijn Hummelinck

    Achteraf heeft de PVV altijd gelijk.

 5. crimson1960

  De hele wereld zat te slapen behalve Thierry baudet. Maar die werd werd weggelachen in de kamer. Ik hoop echt dat er een parlementaire enquête komt na dit drama.

 6. B. Pascal

  Tijdens de Duitse inval van het Rijnland, schreef onze regering: Ik verzoek den luisteraars dan ook om, wanneer zij straks hun legersteden opzoeken, even rustig te gaan slapen als zij dat ook andere nachten doen. Er is voorhands geen enkele reden om ongerust te zijn. En daarmee, geachte luisteraars, laat ik u over aan de verpozing die de radio u pleegt te bieden. Goedenavond.

  Aldus schrijft de geschiedenis! Er is niets veranderd!
  Men ziet de bui al jaren komen, maar men wil en doet niets!
  Het stemvolk is en zijn slachtvee!

  1. Bijenzwerm

   @pascal die gedachte had ik ook ,in 80 jaar is er niks veranderd…
   Het is alleen wachten tot het koningshuis weer op de vlucht slaat

   1. Fortiori

    Misschien kan vrouwtje Bijenzwerm een paar tabletjes Rhohypnol voor u scoren. Dan komt u tot rust.Die vergelijking heeft niets te maken met de situatie van nu. Er is geen enkele regering die zegt ‘niets aan de hand’. Alhoewel, Trump zei : “met Pasen is alles voorbij”. Trump de gokker speelt met levens. Iemand die graag risico’s neemt, gaat dagelijks weddenschappen aan op grond van zijn intuïtie, zijn lef. Maar dat is volkomen geaccepteerd.

 7. Piet Klein

  Het is volstrekt helder dat de overheid en het RIVM gefaald hebben. Zowel wetenschappelijk als bestuurstechnisch is het zwaar onder de maat. Gevolg is meer doden, en veel spanningen in de maatschappij. Door bijvoorbeeld het gebrek aan testen en het overmatig beroep op zorgmedewerkers worden patienten en zorgmedewerkers in onmogelijk posities geplaatst. En het is zeer evident dat RIVM en overheid nagenoeg niet in actie zijn gekomen ook toen de zorgen zich begonnen af tHelpen deze constateringen voor nu. Ja deze constateringen helpen voor nu want de grote vraag is of RIVM en overheid in staat zijn hun falen te herkennen, te bekennen, en vooral zijn zij nu wel in opperste staat van aanpakken of blijft het wemelen van excuses. En tevens is het de vraag of zij al aan anticiperen zijn op de toekomst. Zijn ze zich aan het voorbereiden op een groot vaccinatie programma? En hoewel deze corona crisis diepe sporen trekt is het ook een kans om wanneer zaken opnieuw een koers moeten vinden na de crisis om een andere koers te kiezen. De luchtvaart is gedwongen ongeveer tot stilstand te komen. Dit is het moment om de CO2 via de luchtvaart aan te pakken. We doen uitgebreide ervaring op met thuiswerken. Dit is het moment om thuiswerken structureel te versterken waarmee minder CO2, minder files, minder milieu belasting. De ouderenzorg is kapot bezuinigd, nu het moment voor een andere koers. De curatieve zorg blijkt onvoldoende capaciteit te hebben voor calamiteiten, de marktwerking heeft de robuustheid, de kwaliteit van de zorg aangetast. Zijn er lessen geleerd van de falende overheid het falende RIVM in deze crisis?

 8. ET007

  Wij mogen dadelijk wel bijdragen aan de zuid europese landen die gewoon de hele voorraad beademingsapparatuur gekocht heeft zonder geld. Het enige wat wij dadelijk hebben, zijn onnodig zieken en doden, een kapotte economie, onzekerheid en de rekening.

  1. ET007

   En ondertussen gewoon lekker werken alsof er niets aan de hand is tot de conclusie van de overheid komt dat met de kennis van nu de situatie achteraf gezien misschien wel onderschat is. En ondertussen de bevolking even wijzen op 1,5M afstand.

  2. Fortiori

   Zeker, dat in ons eigen belang. Je kunt geen virusbeschermer alleen om Nederland installeren. Ook dient onverbiddellijk Afrikaanse landen goed te ondersteunen. In het belang van onze gezondheid (niet alleen Nederland) moet daarin geinvesteerd worden.

   1. Original NL

    Fortiori….Jeugdjournaal-presentatrice: ‘Zwarte mensen krijgen veel minder corona, want ze zijn brandschoon!…….
    Geen probleem in afrika, dus niet lullen.

 9. J.Rademaker

  Vooruit plannen past niet bij de overheid als het om praktische zaken gaat.
  Klimaat plannen dat kan tot in de verre toekomst maar het welzijn van de belastingbetaler los je op door een gesprekje bij de huisarts.

 10. fusilier

  Als er straks onnodig mensen sterven door gebrek aan zuurstof toedienen. Omdat die apparaten te laat besteld zijn. Wie neemt dan de schuld op zich,en aanvaard zijn straf. Zeker weten niemand.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.