Premier Rutte, doe dit ook! Corona-reddingsplan Zweden: Een jaar geen belasting betalen en geen BTW afdragen

Het is ongelooflijk, maar zelfs het socialistische Zweden heeft besloten om het MKB uit de brand te helpen. Let wel, niet door met subsidies te strooien, maar door iets te doen waar linksmensen normaal gesproken letterlijk lichamelijk ziek van worden: even geen belastingen te innen.

Het plan van de Zweedse regering is zo’n 30 miljard dollar waard (dus zo’n 26 miljard euro). Bedrijven mogen de betaling van belastingen en het afdragen van de btw een jaar uitstellen — met terugwerkende kracht tot begin 2020.

“Dit is een uiterst complexe situatie voor de Zweedse economie,” aldus Economie minister Magdalena Andersson. “We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk bedrijven door deze crisis komen zodat we Zweedse bedrijven en Zweedse banen kunnen beschermen.”

Hoewel Zweden bij ons bekendstaat als het summum van sociaal-democratisch denken — of eigenlijk: socialisme — blijkt dat op dit moment in de praktijk nogal mee te vallen. Het Nederlandse kabinet kan het één en ander leren van deze aanpak. Géén torenhoge subsidies, nee, gewoon bedrijven even minder belasting laten betalen (of helemaal geen), omdat dit de economie op natuurlijke wijze een boost geeft, zonder dat een ander vervolgens krom moet liggen om de kosten van die ‘boost‘ te dragen.

Ons kabinet moet dit plan met onmiddellijke ingang kopiëren voor ons eigen land. Alleen zo kunnen we de economische schade nog enigszins beperken. Doen we dat niet dan vrees ik dat duizenden (zo niet meer) bedrijven binnenkort failliet gaan, waardoor mogelijk tienduizenden (en meer!) banen verdwijnen. De regering kán dat voorkomen, maar dan moet er nu meteen ingegrepen worden.

Oh, en die Eric Wiebes die blij liet weten dat het MKB — het hart van de economie! — het maar moet uitzoeken? Die moet naar huis gestuurd worden. En snel een beetje. Mafkees.

Volg mij op Twitter en Steun mij (al vanaf 1 euro per maand!) op BackMe.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

25 reacties

 1. Hendrie1963

  Als wij dat doen dan kan de EU niet meer bij Nederland pinnen.

 2. Hendrie1963

  Als wij dat doen dan kan de EU niet meer bij Nederland pinnen. Dat gaat Rutte nooit doen.

 3. stormvandervoort

  Ik ben in de war; socialisme is toch juist het ingrijpen van de overheid om individuelen of groepen die het financieel zwaar hebben/gaan krijgen te ondersteunen? Ik dacht dat Rechts Nederland juist tegen overheidsingrijpen was.

  1. Vraagtekentje

   STOMVANDERVOORT?

  2. Pronounce

   U dacht dat het heffing van belasting géén overheidsingrijpen is? Het is hét schoolvoorbeeld ervan. Het afschaffen van een belasting, ook als is het dan tijdelijk, is het afschaffen van overheidsingrijpen. En het is in de huidige situatie een zéér goede maatregel.

 4. Lambieck

  maar door iets te doen waar linksmensen normaal gesproken letterlijk lichamelijk ziek van worden: even geen belastingen te innen.
  .
  Bedrijven mogen de betaling van belastingen en het afdragen van de btw een jaar uitstellen — met terugwerkende kracht tot begin 2020.
  .
  Om sprakeloos van te worden.

  1. Lambieck

   PS
   De BTW over de niet gerealiseerde omzet mag u een jaar later afdragen.

   1. Pronounce

    BTW over niet-gerealiseerde omzet. Jij wilt vast ook graag loonbelasting afdragen over een niet-gegeven loonsverhoging. Man man man.

  2. Lambieck

   Beste boekhouder of accountant.
   U mag kiezen tussen een subsidie of een latente belastingschuld.
   Waarop de boekhouder zegt: Heeft u nog dommere vragen?

 5. DidiMadloba

  Zouden de Zweden dan bekostigen uit leningen met negatieve rente? Dan krijgen ze nog geld toe.

 6. Bullshit16

  Ben het vaak met Michael vdg eens maar nu slaat i de plank mis. uitstel van BTW in een jaar later terug betalen ik vrees dat dan dat geld er ook niet is in de bedrijven als nog failliet gaan
  Ben wel met Michael vdg eens dat wiebes op moet stappen
  Stem fvd of PVV uit de eu

 7. Vrijedenkert

  Mischien nog een idee: Geen EU-afdracht betalen!

  1. Lambieck

   Nog een veel beter idee, Michael v/d Galien als persoonlijke financiële adviseur nemen.

   1. Pronounce

    Het allerbeste idee: Lambieck en zijn 396 verschillende nicks definitief van de site afgooien. Anti-spam maatregelen zijn helaas noodzakelijk. Ga lekker op Joop zieken, werkloze nietsnut.

    1. Lambieck

     Lambieck en zijn 396 verschillende nicks.
     .
     Gelukkig kent u nog maar de helft van mijn inlogs.

 8. fusilier

  Nog een idee. Geef wat van de keizer is aan de keizer,maar meer ook niet.

 9. C.A.Barstow

  Als landverrader Rutte tot dit besluit mocht komen dan lijd hij hoogstwaarschijnlijk aan hersenverweking in een vergevorderd stadium.
  Zeer onwaarschijnlijk dus, de schatkist is zijn lust en leven, de bevolking komt altijd op de tweede plaats.

  Stem FvD/PVV.

  1. evil knievel

   2e plaats!?!?
   Optimist!
   Merkel n co n weet ik wat voor onbelangrijke dingen niet vergeten!
   Ergens rond de 588e plaats,dus nog verder dan onderaan,bengelt de NLse
   Autochtone bevolking pas!
   Stem m weg dat gedrocht in 2021,stem voor NL,stem PVV/FVD!

 10. Brenda Welsh

  Met het laten vallen van de heffing dividendbelasting bij Unilever was het hek van de dam toen MP Rutte dit bekend maakte. Een storm van protest volgde. En nu? Heeft DDS geen archieven of geheugen? Ik kan er geen tauw aan vastknopen.

 11. van Urk

  Iets herinnert aan mij over een beloofde bedrag van duizend euro als men over Rutte begint.

 12. Fonz

  Ja en wij weten natuurlijk dat dat niet gaat gebeuren en als het zo mocht zijn dan zal leugenclown de burger dubbel zo hard terugnaait in hun portomnaaie, Rutte is niet, let wel, ab-so-luut niet te vertrouwen, en zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten…

 13. Te Salutant

  Indrukwekkende en overtuigende toespraak van onze Minister President.

  Nederland op zijn best.

  Trots.

 14. De gewone burger

  Nederlanders sta op nexit nexit voorbeeld is zweden weg met dat kabinet kunnen we eel zegge rutte doet het in deze crisis goed maar de rest jette gvd klaver gvd worden gewoon nu bezeik geertje baudet kom op

 15. J.Rademaker

  Volgens het artikel is de maatregel uitstel van belasting, het opbouwen van een schuld dus. Nu zijn schulden voor overheden een normale omstandigheid als de inflatie niet genoeg is verhoog je de belasting . In de werkelijke wereld kan een dergelijke schuld het MKB behoorlijk uitdunnen.

  1. fisufisu

   Tja en weet je wie dat jaar gaan betalen? precies de burgers, vanavond een programma gezien waarbij de multinationals even werden aangepakt, die betalen namelijk totaal geen belasting

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.