RIVM niet meer zo positief als vorige week: ‘Zorgen nemen toe rondom IC-capaciteit’

Het RIVM verwachtte vorige week nog dat we vanaf nu wel een afvlakking zouden zien rondom het aantal opnames op de IC-afdeling. Het RIVM verwachtte dat de genomen maatregelen impact zou hebben op de verspreiding van het virus. Het heeft zeker enige impact gehad, maar veel minder dan het RIVM hoopte. En tot overmaat van ramp nemen de zorgen toe over de IC-capaciteit!

Jacco Wallinga, hoofdmodelleur van het RIVM, ziet een sombere toekomst tegemoet. Komende weken gaan we enorme stijging tegemoet met het aantal IC opnames, en de vraag is of Nederland hier klaar voor is.

“In het meest waarschijnlijke scenario liggen er half april 2500 coronapatienten op de intensive care. Dat is best wel een grote verschuiving ten opzichte van vorige week”

Eerder was dit aantal het meest negatieve scenario, dit is nu veranderd naar het MEEST waarschijnlijke scenario. Zo ziet men wat één week kan doen met alle gedane voorspellingen.

De verwachte stijging komt ook door een plotselinge draai van het RIVM. Eerst dacht men bij het RIVM dat een gemiddelde IC opname zo’n 10 dagen zou duren, dit is nu bij geschroefd naar 23(!) dagen!

En het is nog maar de vraag of we succesvol de IC-bedden capaciteit naar 1600 bedden hebben kunnen opschroeven, dit krijgen we komende woensdag te horen. De doelstelling was namelijk een uitbreiding naar 1600 bedden voor 1 april, maar vorige week waren er al negatieve boodschappen te horen.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

22 reacties

 1. Bijenzwerm

  Dit is een schatting van het RIVM….
  Tot nu toe waren de meeste inschattingen foutief van het RIVM in combinatie met ons kabinet.
  Daarentegen had het fvd er een scherpere kijk op, in januari.

  1. Fortiori

   Dat was gokken van Thierry’s FVD. Achteraf heb je ze alle 13 goed. Dit komt goed van pas in zijn reclame campagne. Daarvan getuigen al zijn filmpjes. Gewoon een artiest !

   1. Vee

    13 keer voed gokken is een kans van 1 op 8192. Lijkt dus meer op inzicht en gezond verstand.

   2. chrism

    alles wat recht is krom praten , dit beheerst Antifa als het beste.

 2. Gannascus

  Prutsers zijn het, voor een tribunaal ermee t.z.t.!

  1. crimson1960

   Mee eens. 🇳🇱

 3. Piet51

  De schrijver maakt een denkfout en een waarnemingsfout, waarmee ik de zorgen overigens niet weg wil praten. Er spelen twee verschijnselen, namelijk het aantal nieuwe IC-gevallen en het aantal dagen, dat een patiënt gemiddeld op de IC verblijft. De schrijver onderscheidt die twee verschijnselen niet. Het aantal nieuwe IC-gevallen lijkt volgens het RIVM af te nemen en dat is gunstig en zoals gehoopt. Dat zegt namelijk iets over de uitbreiding van de ziekte. Maar die mensen blijven wel langer op de IC (ruim 20 i.p.v. 10 dagen) en dat werd niet verwacht en is slecht, want het aantal patiënten op de IC loopt dan te lang en te snel op.

  1. Stanly2000

   Pietje, misschien moet u het artikel eerst lezen!

   1. Piet51

    @Stanly
    Ik probeerde kort te formuleren, maar dat gaat me niet goed a, zoals je ongetwijfeld weet.
    Iets anders geformuleerd, wilde ik zeggen, dat de door het RIVM geadviseerde maatregelen gericht waren op het beperken van het aantal besmettingen, wat vervolgens alles wat daarna gebeurt positief beïnvloedt. Deze maatregelen lijken het gewenste effect te gaan hebben.

    Maar de tegenvallende behandelduur is een medisch vraagstuk, en daar speelt het RIVM nu i.v.m. corona nauwelijks een rol.

    Dat onderscheid had de schrijver van mij mogen maken.

 4. m.van.rosmalen

  Misschien kan thuiswerkend Ned die momenteel moe word van het niks doen en ballen draaien het allemaal beter
  Met de bek in ieder geval wel

  1. ts_tle

   Beter weten? Wekenlang weet het RIVM het beter. Iig beter dan China.

  2. ervi

   Van Rosmalen, zit je godverdomme weer te lanterfanten!

 5. Marija

  Als je nou boven of omstreeks 80 jaar bent, al ernstige klachten hebt en krijgt dan ook nog eens Corona…….?
  Ik vind dat je dan zelf wel kunt bedenken (na alle info hierover op tv), en zo verstandig moet zijn, dat je geen beademing of IC bed inclusief alle verpleegkundige hulp opeist.
  Het is een goede zaak dat huisartsen hun kwetsbare patiëntengroep daarop telefonisch wijzen en adviseren hierover na te denken.
  Het lijkt mij logisch en verstandig.
  Als in zo’n geval je toch naar IC wenst te gaan, bedenk dat je in slaap wordt gebracht, en na 2 of 3 weken toch komt te overlijden,
  eenmaal per dag een persoon op bezoek mag hebben, dus zonder familie om je heen (ach dat weet je dan ook niet meer) zal sterven en het levert je dus helemaal niets op.
  Denk er over na, blijf thuis bij je familie en bovendien spaar je verplegend personeel en apparatuur voor mensen die nog wel een kans op herstel hebben.
  Ik heb voor mijzelf al de keus gemaakt, omdat ik ook in een risicogroep val en beademing op IC mij niets zal opleveren.

  1. Beukman

   Het lijkt mij voor de risicogroep ook een goed moment om de eigen Wilsverklaring nog even door te nemen en klaar te leggen, en voor de overheid wellicht om de mogelijkheid tot euthanasie te verruimen.

  2. Marija

   Net in Nieuwsuur de bevestiging van mijnreactie hierboven.

 6. Ploppert

  Wordt er nog wel eens oneervol ontslag verleend wegens sterk falende, en van onbekwaamheid uitblinkende, werkzaamheden ?

 7. ts_tle

  Wat ik mis is dat ze nog even benadrukken dat vooral ouderen met onderliggend lijden overlijden?

  Want ze konden het niet laten om dat keer op keer te noemen maar inmiddels houden ze toch maar hun mond?

  1. Politiek Profeet

   Het rivm heeft nu ene jacco wallinga van stal gehaald….om kneus van dissel even uit de luwte te houden.
   Een grote leugenfabriek, dat hele rivm, handjeklap met pinokkio en zijn roversbende…

   1. Piet51

    @Politiek Profeet
    Jacco Wallinga is de wetenschapper die achter de modellen en cijfers zit die door Van Dissel worden toegelicht. Ik weet niet zeker of je dit met je kwalificatie bedoelt. Wat je bedoelt met UIT de luwte houden, weet ik in ieder geval niet.

   2. Boudewijn Hummelinck

    Welke informatiebronnen zou Politiek Profeet liever willen volgen?

 8. J.Rademaker

  Ieder bedrijf had deze adviseurs al ontslagen, mooi kantoor heel groot past makkelijk een ziekenhuis in.

 9. Bes Tolen

  Met enigszins ingewikkelder statistieken (meervoud en tegelijk) werken is link. (Een
  bijkomend goed aspect kan zijn, dat afzonderlijke statistieken elkaar min of meer bewijzen of leiden tot corrigeren). In dit geval is er veel onzekerheid. Je kunt nauwelijks of helemaal niet op het verleden [ervaring met oude(re) cijfers, die dezelfde materie behandelen] terug vallen. Dan krijg je al gauw ”wetenschappelijke” aannames, die gekunsteld zijn. Zo loop je bij in de tijd voortgaande presentatie hoe goed bedoeld ook, groot risico dat de theorie en werkelijkheid uiteen gaan lopen. Een breed publiek heeft behoefte aan duidelijkheid en eenvoud. En confrontatie met uitkomsten kan slechte gevolgen hebben. Het psychologisch aspect is belangrijk.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.