HET GAAT MIS: +63 doden en +811 nieuwe besmettingen in 24 uur tijd

De RIVM-update is een enorme tegenvaller. Waar sommigen gisteren nog de voorzichtige hoop kregen, door een daling van het aantal doden (34) vergeleken met de dag ervoor (43), is dat opkomende grassprietje hoop nu direct weer vertrapt door de stalen zool van het coronavirus. Er is geen ontkennen aan: dit is een drama!

Het totale aantal doden staat nu op 276 door de stijging van 63 nieuwe overleden patiënten als gevolg van het coronavirus. De leeftijden van de overledenen liggen tussen de 55 en 97 jaar.

Het coronavirus is in mijn (nu online) sociale kringen natuurlijk ook veel onderwerp van gesprek. Ik waarschuwde ze al voor het optimisme als gevolg van de daling in het aantal doden van gisteren. Mensen overlijden niet in een vast patroon. Je hebt vechters, mensen die te zwak zijn, mensen die eerst weer opknappen voordat ze nog harder aftakelen en simpelweg mensen met enorme pech.

En dit is waarom we, voor ons eigen moreel, voorzichtig moeten zijn met optimisme. Hou er gewoon rekening mee dat het de volgende dag nog veel erger kan worden, sterker nog: ga daar maar gewoon vanuit. En wanneer we uiteindelijk een week op rij steevast flinke dalingen zien, pas dán weer goede hoop toelaten. Want anders komen je waarschijnlijk nog vele teleurstellingen tegemoet, en wie kan dat er nu nog bij hebben? Ik ben liever wat voorzichtiger.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

25 reacties

 1. Blitzkrieg

  Quote : “En dit is waarom we, voor ons eigen moreel, voorzichtig moeten zijn met optimisme.”
  Stel je voor, optimisme in deze donkere dagen het zou eens goed voor je kunnen wezen.

  1. Dropje

   Ja of het nu goed of slecht gaat in NL
   De azijnpisserij zal en moet gewoon doorgaan
   Een dag niet gepist is een dag niet geleefd

  2. Maurits Dekker

   Realistisch optimisme is uitstekend. Maar optimisme dat nergens op gestoeld is veroorzaakt alleen maar teleurstelling en wanhoop.

   1. Blitzkrieg

    Maurits Dekker : Ik ga zo even lekker naar buiten, het is namelijk fantastisch weer. Voorlopig blijft dat nog wel even zo, alle reden dus om met een vrolijke en optimistische blik de wereld in te kijken.

    1. Maurits Dekker

     ’t is prima dat u naar buiten gaat, maar houdt wel minimaal 1,5 m afstand.
     Toch kan het mooie weer helaas het virus niet verjagen.

     1. Blitzkrieg

      Maurits Dekker :
      Quote : “Toch kan het mooie weer helaas het virus niet verjagen.”
      Het weer heeft wel degelijk een grote invloed op de verspreiding van het virus, dit is precies hetzelfde als er ook elk jaar bij de griep gebeurd. Ik kan moeilijk 1.5 m afstand van mezelf houden, maar ik snap wat je bedoelt.

 2. Piet51

  Wout Willemsen heeft gisteren vast ook de toelichting op die iets gunstiger cijfers gehoord, maar neemt dat nu miet mee in zijn commentaar. Het werd gisteren namelijk door het RIVM en anderen volledig weggerelativeerd. En vandaag zie je dus inderdaad gewoon de “oude” exponentiële curve terug. Dat was te verwachten, want de effecten van de eerste maatregelen worden na twee weken pas verwacht. En de slechte opvolging van de maatregelen van dit weekend, vertragen die effecten later ook nog eens. Op-en-top doemdenken dus weer.

  1. Blitzkrieg

   Piet51 : Het is GEEN exponentiële curve maar een logistische functie, dat is echt iets anders. In het begin lopen de exponentiële en de logistische curve vrijwel gelijk en daardoor is het verschil – zeker in het begin – lastig te zien.

   Exponential growth and epidemics
   h**ps://www.youtube.com/watch?v=Kas0tIxDvrg

   1. Piet51

    @Blitzkrieg
    Dank voor je correctie; weer wat geleerd. Ik kende het begrip “logistische functie” helemaal niet, maar begrijp nu na kort onderzoek dat die het gedrag van besmettingen in een begrensde populatie kan beschrijven. Interessant. Maar is de logistische functie niet een bijzondere verschijningsvorm van exponentiële functies?

    1. Blitzkrieg

     Piet51 :
     Quote : “Interessant. Maar is de logistische functie niet een bijzondere verschijningsvorm van exponentiële functies?”
     Nee, ze zijn echt wat anders. Als je wilt kan je je bewering waarschijnlijk wel omdraaien, een exponentiële functie is een bijzondere vorm van een logistische curve. Als je dit soort dingen leuk vind moet je het filmpje maar bekijken, harstikke tof, en visueel super duidelijk.

     1. Piet51

      @Blitzkrieg
      Leuk illustratief filmpje. Het lijken me twee exponentiële curves, ten opzichte van elkaar verticaal en horizontaal gedraaid. Ik kan me de toepasbaarheid bij virussen goed voorstellen: als iedereen besmet is, de bovenste asymptoot, is het voor het virus afgelopen.

 3. Bolland

  Leuke kop weer boven het artikel, je hebt je DDS plicht : het zaaien van angst weer geweldig gedaan man, geweldig werk !!!

  Rest van het stukje was ook top iedere vorm van optimisme de grond in boren, grappig ook dat er geen enkele reactie is op de toch wel aparte daling in Italie en het bijna totaal verdwijnen in China.

  DDS heeft ware gezicht laten zien laatste weken, slecht ingelichte meelopers, niks journalist !!!

  Ga je schamen man

  1. Blitzkrieg

   Bolland : Geen zorgen Bolland, hier totaal geen paniek of angst. De komende maand(en) zal het corona virus onder ons zijn. Elke dode zal uitgebreid in het nieuws komen, elke verandering… weer nieuws. Wat mij betreft ligt dat echt een beetje anders.

   Aan het begin van de hele pandemie wist ik al precies wat er ging gebeuren :
   1. Het eerste corona geval in Nederland
   2. Tien corona gevallen in Nederland
   3. Honderd corona gevallen in Nederland
   4. code geel
   5. code oranje
   6. code rood
   7. het gaat al weer een stuk beter
   8. conclusie, corona in Nederland viel mee circa 5000 doden
   9. Nederland moet weer wennen aan de vrijheid

   De ontwikkeling van het corona virus zal ongeveer deze trend volgen. Alleen datgene dat echt afwijkt van de verwachting kun je echt nieuws noemen, al het andere is niet meer als een status update en daar heb ik echt niet elke seconde van de dag behoefte aan.

  2. Boudewijn Hummelinck

   Ja, Bolland, eens.

   Dit is beschamend.

  3. Dropje

   Laten we ook niet vergeten dat Wout al 28 jaar is maar nog steeds geen diploma heeft
   Dat zegt genoeg

 4. Gerda

  Waarom altijd die paniekzaaierij.
  Schommelingen (van getallen) zullen voorlopig wel blijven . Als dit alles achter de rug is, zullen we nog heel vreemd opkijken wat de werkelijke cijfers zijn.
  2 jaar terug, over de 10 duizend doden aan de griep, ook IC bedden tekort.
  Hoorden we toen bijna nooit iets van.
  Kregen we meer IC bedden?
  Voor een groot deel is de politiek hier zelf voor verantwoordelijk.

  1. Bolland

   100% eens Gerda,Piet51,Blitzkrieg ( zojuist lekker gefietst helemaal Top),Dropje en Blitzkrieg

   1. Gerda

    Ben ook lekker in de tuin bezig geweest, goed voor het humeur!!

    1. ikweetwatikwil

     Lekker een eindje fietsen , lekker in de tuin werken, een eindje wandelen fijn dat doe ik ook en meerdere mensen . Maar om te gaan denken het einde van corona is in zicht!! Dat zal wel even deuren. En dat is wat Wout bedoeld. zelf hou ik daar rekening mee. En van de zon geniet ik dubbel en dwars. Een goed artikel Wout.

 5. Bullshit16

  Als dit allemaal achter de rug is zullen we te weten komen wat ze er in die tussentijd er allemaal door heeft gedrukt
  Exstra geld naar Brussel
  Ceva
  Europees leger enz enz
  We zullen het zien

  1. ikweetwatikwil

   Misschien heb je gelijk Bullshit16 . Dacht je niet dat ze daar later op afgerekend worden?
   Laat ik er bij zeggen dat mijn vertrouwen in bepaalde groepen van de mensheid niet erg hoog is.

 6. Maxks

  HET GAAT MIS Er is geen ontkennen aan: dit is een drama!
  =====

  Jip..er gaat veel mis met de objectieve verslaggeving doorspekt met columnistische spinsels.
  Het is sowieso een drama dat men geheel NL opzadelt met een ophokplicht. …en om mijn medeleven te tonen, ook een drama voor hen die hun opa-oma verliezen/verloren hebben want dat is de “doelgroep” van het China virus.

  Laten we met Rutte en Co, dus ook Wilders en Baudet ( die behoren nu ook bij de Co’s) afspreken dat bij de eerst volgende seizoensgriep alle mensen getest worden die bij de huisarts komen of met de praktijk bellen en zij die het zwaar te verduren hebben leggen we dan op de IC die is dan ook binnen de kortste keren overbezet. ….nee! dan laten ze de ouderen thuis of in het tehuis uitzieken of doodgaan…veelal het laatste.

  O ja..en de media berichten dan elke minuut van de dag de stand der doden en besmettingen. Met de zelfde verve, geur en kleur, en schreeuwerige koppen.
  Dan zullen de aantallen harder aantikken dan nu het geval is.

 7. 777

  DDC – De Dagelijkse Cijfers.

  Lekker trompetteren, lekker angst zaaien!

  Ik heb het alweer gezien.

 8. gargamel

  ” Voor degenen die lang genoeg leven in een quarantaine aanpak, zal volledig toezicht van de overheid op elke burger bewegingen, aankopen en interacties gewoon een feit zijn. Deze controle-instrumenten zijn er om te blijven, en hoe langer deze quarantaines duren en hoe groter de getroffen gebieden, hoe verder het zal gaan in het conditioneren van het publiek om het te accepteren. “

 9. Peetjoh

  Ik vraag me af of M van Rosmalen al thuis moet werken. Want ik denk niet dat ze daar dat optimisme kunnen missen. Dat zonnetje in het bejaardenhuis mag niet uit.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.