RIVM verliest controle over coronavirus: weer tientallen nieuwe gevallen, nu ook besmettingen binnen Nederland

Het RIVM is de controle over de coronavirus-besmettingen in Nederland ernstig aan het verliezen. Waren de eerdere besmettingen vooral mensen die recent in Duitsland of Italië waren geweest, zo is Nederland hoogstwaarschijnlijk nu zelf een besmettingshaard geworden. Dat zegt een arts aan het UMC Utrecht. De effecten van die ontwikkeling zullen over ongeveer een week in de statistieken te zien zijn, aldus de medische expert.

Vandaag voor het eerst gematigd positief nieuws in de dagelijkse update over het coronavirus. Het RIVM vertelt dat er sinds gisteren 56 nieuwe gevallen zijn bijgekomen. Een flink stuk lager dan de 77 van gisteren. Maar dat is zeker nog geen reden tot een feestje.

Sterker nog, een arts aan het UMC Utrecht vertelt dat het coronavirus in Nederland een nieuwe fase aan het ingaan is. De besmettingen die mensen hadden opgelopen waren tot voorheen vooral opgedaan in het buitenland, met name Duitsland en Italië. Maar Nederlanders die Nederlanders besmetten met corona? Dat is nu aan de gang, en daar gaan we nog veel last van krijgen. Marc Bonten zegt:

“Volgens arts-microbioloog Marc Bonten van het UMC Utrecht is het van de nieuwe besmettingen ‘steeds waarschijnlijker dat mensen het coronavirus in Nederland hebben opgelopen’.

De expert merkt op dat van de 321 positief geteste mensen er nu 90 zijn van wie niet duidelijk is waar zij het virus hebben opgelopen. ,,De vakantieperiode is inmiddels ruim twee weken voorbij, dus de incubatieperiode zou bij de meeste mensen voorbij zijn.’’”

Kortom: het heeft er dus alle schijn van dat de RIVM de controle over de ziekte aan het verliezen is. Dus brace yourself: we zijn nog lang niet van dit coronavirus af. Sterker nog: we gaan een nieuwe, gevaarlijke, fase in.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

24 reacties

 1. JochemX

  Hebben ze die controle dan gehad? Er wordt niet zo veel getest, dus die getallen zeggen ook weinig.

 2. Fonz

  corona is een hype..

 3. Bockbeer

  Als het over 2 maanden warm weer is, kunnen we ons weer druk maken over blauwalg.

  1. Fonz

   Preciess!

  2. Peetjoh

   Ja want ziektes zijn altijd erger in de winter. NOT. Juist met warmte komen virussen op

 4. van Urk

  “Het is niet duidelijk waar zij die virus hebben opgelopen, de vakantieperiode is inmiddels al twee weken voorbij.” Ik dacht al waarom Schiphol vandaag gesloten is en de schepen niet meer in en uitvaren.

  1. Fonz

   Nou schepen uit Afrika moeten ze ook maar eens tegen gaan houden 😉

 5. Kretoloog

  Niet gehinderd door enige medische kennis is het makkelijk kritiek te leveren. Maar het zijn toch echt de vakantievierders die het virus naar Nederland hebben gebracht. Daar kan het RIVM weinig aan veranderen, die registreren slechts de besmette gevallen. En er zullen er de rest van de week nog wel meer bijkomen. De vakantiewerk voor het midden en zuiden is immers pas een goede week voorbij. De incubatietijd is 2 weken…

  1. van Urk

   Men vergeet dat Nederland een wereldeconomie is. Het zijn niet alleen de vakantievierders die ook buiten het vakantieseizoen afreizen maar ook de zakenmannen en arbeiders die vanuit het buitenland het mee kunnen nemen.

  2. Lambieck

   Niet gehinderd door enige medische kennis is het makkelijk kritiek te leveren.
   .
   Niet gehinderd door enige kennis is het makkelijk kritiek te leveren.
   Hedenochtend nieuwe economische principes op DDS:
   Rusland wil niet meedoen aan het voorstel van Saoedi-Arabië om met andere OPEC landen de olieproductie op te schroeven om zo de prijsdaling tegen te gaan.

 6. fusilier

  Weer een Chinese arts in Wuhan, gestorven aan het corona virus.

  1. van Urk

   Deze griepsoort is inderdaad gevaarlijker. Het is geen griepje dat alleen zwakkeren dood maar het is ook geen griepje zoals de Spaanse griep dat alleen gezonde mensen dood. De coronavirus maakt totaal geen onderscheidt tussen een zwak of gezonde mens.

   1. Kretoloog

    Uitgriepen, dat zei mijn oma al, dat is het enige wat je kunt doen.

    Aan de (gewone) griep in 2018 stierven in Nederland 9400 mensen. De teller van Corona staat nu op 4. We hebben nog een lange weg te gaan…

    1. JochemX

     Er gaan in Nederland dik 150.000 mensen per jaar dood, dus er gingen van het totaal aantal doden ongeveer 6 % aan griep dood.

     1. Peetjoh

      Je bedoeld van de 4,7 miljoen die ook griep krijgen

    2. Peetjoh

     Je oma is al dood zeker.

   2. Peetjoh

    Griep is een influenza virus. Dit is corona dat is een ander virus. Oorspronkelijk een katten ziekte. Waarschijnlijk is ergens dus een teiger gegeten. Overgeslagen op een mens. Weer terug geslagen op een hond. Kan muteren. Mutatie Italië erger dan mutatie in China. Met hoger sterfte cijfer dan China. Wat doet het op Europese genen? Niet duidelijk.

 7. fusilier

  Door de hoge werkdruk in de ziekenhuizen,veroorzaakt door dit kabinet , slaat de vermoeidheid toe, en ben je vatbaarder voor dit virus als medisch personeel.

 8. ET007

  De RIVM heeft nooit controle genomen. Waar bleef dat negatieve reisadvies? Ondertussen gingen veel mensen op vakantie, want wie twijfelde aan het RIVM?
  Het is een duidelijke zaak dat alles om geld draaide. Want we konden alles zien aankomen, maar in NL gebeurde niks. Gewoon afwachten. Komt allemaal wel goed. De overheid bespaart geld en als de ouderen sterven komt dat goed uit, want dan hoeven ze minder pensioen uit te keren, bespaart zorgkosten, komen huizen vrij en wordt er erfbelasting geïnd. Ze leveren immers toch niks op.
  Het moge duidelijk zijn dat onze Regering geen ene zak om de bevolking geeft.
  Ondertussen wel nog even de bevolking pesten met allerlei klimaatshit, migranten, lastenverzwaring en noem maar op.
  Ik wil snel nieuwe verkiezingen en dan moeten organisaties als RIVM, CBR, Belasting etc flink aangepakt gaan worden.

  1. Peetjoh

   Juist idioten rivm d’r uit. Idioten cbr d’r uit en dan mensen met kennis en gezond verstand d’r in. En gelijk eens ophouden met die zogenaamde Hollandse nuchterheid die eigenlijk staat voor Hollandse achterlijkheid.

 9. -Bo-Realist

  Rustig analyseren, de mortaliteit is in Nederland minder dan 1%, internationaal is ruim 60% alle bekende coronapatiënten reeds hersteld. Heb vertrouwen in onze gezondheidszorg.

  En vooral: alles is tijdelijk, geniet dus zolang mogelijk van het leven.

  1. Peetjoh

   Deze (griep) is dus een virus mix van mers en aids. Pas als je genezen bent of dood ben je klaar. Italië 700 genezen 600 dood 12000 nog ziek. Wel mortaliteit cijfer gebruik jij. Nederland 4 dood 3 genezen 400 nog ziek.

 10. Peetjoh

  In Italië is het nu mis doden liggen thuis, worden niet meer opgehaald. Familie zit ook in die huizen. Zus van comorra acteur 47 jaar ligt al 2 dagen dood in de gang. Mensen wees wijs bescherm jezelf. Luister niet naar het rivm. Nederland heeft 1130 ic bedden dat is veel te weinig.

 11. Wim Vreeswijk

  Grenzen dicht voor ALLE buitenlanders en daarna NEXIT !

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.