Socialisten verenig u! PvdA’ers EISEN samenwerking met GroenLinks

Vandaag is er volgens de NOS een heel “spannend” (haha, jawel) congres van de PvdA in Nieuwegein. Een grote groep leden wil de partijleiding namelijk dwingen om meer samen te werken met andere linkse partijen, en dan vooral met de groene gekkies van Jesse Klaver. GroenLinks dus. Maar: de partijtop wil daar eigenlijk niet aan.

Lodewijk Asscher en de zijnen vinden dat er “al genoeg gebeurt,” aldus de publieke socialistische omroep. Bijvoorbeeld, afgelopen dinsdag kondigden PvdA, SP en GroenLinks aan dat ze samen tegen de lastenverlichting van 2,4 miljard euro voor het bedrijfsleven zouden stemmen als het kabinet niet meer geld weggooit aan onderwijs en het klimaat.

Genoeg is genoeg, hoor je de partijleiding denken.

Maar helaas: ook bij de PvdA hebben ze een harde kern. En die eist actie. Zo is er zelfs een motie ingediend “voor een onderzoek naar een fusie met GroenLinks en waarin wordt gevraagd de volgende Kamerverkiezingen in te gaan met een gezamenlijke lijst” van de PvdA met GroenLinks.

Het Congres gaat vandaag over deze moties stemmen.

Volgende week is er een partijcongres van GroenLinks. Daarvoor zijn vergelijkbare moties ingediend. Ook GroenLinks-kiezers willen dat alle linkse partijen, maar met name GroenLinks en de PvdA, de krachten bundelen. “De progressieve linkse krachten moeten weer een dominante positie krijgen in een kabinet. Sinds het kabinet-Den Uyl is dat nooit meer gebeurd. Ik denk dat er een meerderheid is van GroenLinks-leden zal zeggen: partijbestuur, Jesse Klaver, stap over je ego heen, wij gaan samen met die andere linkse partijen pogen tot een akkoord te komen en die verandering in gang zetten,” aldus één van de milieufreaks tegen de NOS.

Ik ben hier helemaal voor. Uit eerdere fusies blijkt namelijk dat hoewel een dergelijke actie partijen op korte termijn even een boost geeft, ze op langere termijn juist kiezers verliezen. Er zitten namelijk altijd kiezers bij die ‘puur’ willen blijven, en als de gefuseerde partij maar één keer iets doet waar een deel van de achterban het niet mee eens is zijn er meteen overlopers.

Een verzoek aan lezers van DDS: Michael van der Galien is niet alleen eigenaar van deze mooie website, hij is ook de enige Nederlandse blogger met impact in Amerika! Door hem te steunen op BackMe kun je hem nu drie keer per dag (extra) lezen: elke dag krijg je in de ochtend een kort ontbijt in de vorm van een blogpost over het laatste nieuws uit Amerika, in de middag rond drie uur krijg je vervolgens een keiharde rant over het laatste Nederlandse nieuws, en — exclusief voor mijn sponsors — krijg je voor het slapengaan een email met een column over een willekeurig onderwerp. Je krijgt dit al vanaf 1 euro per maand. Steun hem dus — 154 DDS-lezers gingen u al voor!

Laten we dus hopen dat dit plan er doorheen komt! Hoe sneller radicaal-links zich opblaast, hoe beter. Zolang dat maar gebeurt als ze ergens in niemandsland zijn, natuurlijk, zodat er geen onschuldige slachtoffers vallen.

Dit artikel verscheen eerst op mijn BackMe-pagina. Steun me daar (al vanaf 1 euro per maand!) en Volg me op Twitter.

UPDATE:

En ze hebben gestemd! De conclusie: PvdA-leden willen inderdaad dat hun partij nauwer samenwerkt met GroenLinks. Maar liefst 88 procent stemde daarvoor. Helaas (zie hierboven) ziet het Congres een gezamenlijke lijst tijdens de verkiezingen van 2021 niet zitten.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

35 reacties

 1. Duckday

  Gladjanus niet te vertrouwen.Komt weer met mooie praatjes Eerst de boel naar de klote geholpen.Grenzen open gezet .Geen enkel vertrouwen in de PVDA en zijn bestuurders,met hun denk mentaliteit

 2. Neutral

  Wat de leden willen hoeft natuurlijk niet te zijn wat de kiezer wil. Ik ben benieuwd of de som van de delen kleiner gaat worden.

  Een paar nieuwe ‘linkse’ tegenhangers van de FVD/PVV (als je de PVV al ‘rechts’ kan noemen) kan interessant zijn voor de Nederlandse politiek. Maar aan de andere kant kan je natuurlijk ook een iets krijgen wat Amerika nu is, dat lijkt mij ook niet goed.

  1. -Bo-Realist

   ‘nieuwe linkse tegenhangers van de FvD/PVV’
   Links/rechts denken is ouderwets. Tegenwoordig is het relevanter om het politieke spectrum in te delen als nationalistisch (opkomen voor eigen land en uitgaan van bilaterale handel (handel tussen 2 landen) enerzijds en globalistisch (opkomen voor supranationale samenwerking (samenwerking waarbij landen een oppergezag boven zich hebben) en multilaterale handel (handel tussen meer dan 2 landen tegelijk) anderzijds.

   Wat mij betreft moeten de conservatieve nationalisten (zoals FvD/PVV) aan de macht komen.

 3. CLoVis

  Na zes maanden vergaderen zullen ze het misschien op grote lijnen eens zijn;
  daarna struikelt de samenwerking over het punt of ‘klimaat’ met een hoofdletter of kleine letter geschreven moet worden .

  En alles bij elkaar (hoe passend):
  0 + 0 = 0

  1. CLoVis

   Het begin is er al weer:
   h**ps://www.telegraaf.nl/nieuws/1071777683/pvd-a-ers-houden-samengaan-met-groen-links-af

 4. perry

  Lodewijk Asscher kan beter euthanasie plegen, wat een zinloos politiek bestaan!

 5. Kretoloog

  Lodewijk Asscher gaat steeds meer op Hans Alders lijken. Ook PvdA en minister geweest ( van Milieu). Een grotere lul in de politiek zul je niet gauw tegen komen. Graaier in optima forma.

  1. La Pointe

   Heeft u verstand van lullen ?

 6. Meriadoc Brandebok

  Het punt is dat rechts al decennia de Nederlandse politiek domineert. Eerst onder de christendemocraten – met overwegend rechtsconservatieve partijtoppen – en vervolgens onder de rechtsliberalen. Een ene maal is links zelfs uitgesloten door rechts, toen links de grootste partij was (bij de vorming van het kabinet Van Agt-Wiegel).

  De paarse PvdA-kabinetten-Kok waren in feite een uitschieter in een reeks jarenlange CDA-kabinetten. En ook toen de CDA over het hoogtepunt heen was (zo rond 2010) stopte de heerschappij van rechts niet door de opkomst van de VVD.

  Maar inmiddels is rechts verzwakt, doordat het versnipperd is in een populistisch (FvD), gevestigd (VVD-CDA-SGP) en radicaal (PVV) deel, die om uiteenlopende redenen moeilijk met elkaar overweg kunnen.

  Links is het decennialange rechtse bestuur nu zat en probeert een blok te vormen tegen rechts – en gezien de verdeeldheid van rechts, is het niet uitgesloten dat zij daarin slaagt.

  1. Blitzkrieg

   Meriadoc Brandebok :
   Quote : “Het punt is dat rechts al decennia de Nederlandse politiek domineert.”
   Je moet grappenmaker worden, uiteraard wel zo’n linkse zure comedian want die zijn nooit grappig.

   1. Meriadoc Brandebok

    @Blitzkrieg

    De grootste partij in de coalitie heeft traditioneel de meest brede invloed in de politiek, aangezien zij doorgaans de grootste partij is in de Kamer en de premier kan leveren.

    1. Blitzkrieg

     Meriadoc Brandebok : De partijen die tegenwoordig de meeste invloed hebben zijn D66 en groenlinks, dit is slechts de amuse van het vijf gangen diner. Je hebt dus totaal ongelijk, maar beschouwde je woorde dan ook als niks anders als bewuste provocatie.

     1. Meriadoc Brandebok

      @Blitzkrieg

      Je moet maar onderbouwen waarin ik “totaal ongelijk” heb of waarom het een “provocatie” is. In mijn comment is niets provocerends terug te vinden. In die van jou daarentegen nu wel.

  2. CLoVis

   @maria ctrl-c ctrl-v

   Ja ja, lekker belangrijk.
   Ik hoop wel dat dit -voor een steuntrekker- fysiek zwaar inspannende kopieer-, denk- en plakwerk je zodanig heeft uitgeput dat we voor de rest van de dag geen last meer van je hebben.

 7. Beukman

  Het lijkt me een goede zet als PvdA en GL op den duur fuseren; ze groeien sowieso al langzaam naar elkaar toe. FvD- en PVV-aanhangers kunnen hier alleen maar van dromen, want met hun partijen zal dit nooit gebeuren zolang de huidige twee leiders aan de macht zijn.

  MvdG denkt dat het netto voor links een stap terug zal blijken te zijn. Ik denk van niet. Kijk naar het CDA. Weliswaar kreeg deze partij na de fusie (tussen KVP, CHU en ARP) minder stemmen dan de afzonderlijke partijen tezamen zouden hebben gekregen, maar onder de nieuwe naam zijn ze gezamenlijk wel een machtsblok van betekenis gebleken.

  De SP heeft het voorlopig een beetje verbruid. Niet alleen heeft deze partij een ander soort aanhang, iets sektarischer ook, de recente onsmakelijke campagne tegen Timmermans gericht op de persoon heeft de boel flink verziekt.

  1. Hendrie1963

   De PVV en fvd worden alleen groot genoeg en hebben een ander niet nodig

   1. Beukman

    Je bent een wensdenker, @Hendrie.
    Bovendien gaan twee partijen die beide zijn opgebouwd rond een leider geheid ruzie krijgen als ze samen willen regeren.

  2. FVD

   @ Beukman dat wensdenken (fusie) van enige hardliners binnen de PvdA en GroenLinks is geen reële optie voor de twee egotrippers Ascher en Klaver, en zeker niet voor de betaalde professionele notabelen binnen deze partijen. Dus het gekrakeel kan hoogstens uitlopen op een bescheiden vorm van “samenwerking?” in aanloop naar de komende verkiezingen.

   Op hoofdpunten zullen ze het met elkaar eens zijn, maar zoals iedereen weet zijn links georiënteerde mensen akelige drammers, die door zeuren tot achter de komma, dus zal ook de “bejubelende samenwerking” uitgaan als een nachtkaars. Het credo bij deze twee linkse partijen, is al jaren “ieder voor zich, en god voor ons allen”. Gematigd links, en extreem links zijn moeilijk te mixen, het zou maar eens zo kunnen leiden, tot weer een exodus bij de PvdA.

   1. Beukman

    @FVD schrijft:
    Dus het gekrakeel kan hoogstens uitlopen op een bescheiden vorm van “samenwerking?” in aanloop naar de komende verkiezingen.

    Dat denk ik ook. Maar “groeien” is dan ook een proces. Een fusie zal zeker nog jaren op zich laten wachten, maar een “bescheiden vorm van samenwerking” voor de komende verkiezingen lijkt me een goed begin.
    Anders dan jij suggereert denk ik dat een aanzienlijk deel van de kiezers van deze partijen uit dezelfde ruif vreet. Het besef van het hebben van een gemeenschappelijke vijand zal hen in elkaars armen doen drijven.

    1. FVD

     @Beukman, de kiezers van deze beide partijen verschillen aanzienlijk in hun politieke gedrag, ze vreten echt niet uit zelfde ruif. Ik heb met geen van de beide partijen en link, maar de PvdA is een wat gematigde linkse partij die moeiteloos in bed kruipen met wat voor partij dan ook. De linkse activisten van GroenLinks, zie ik dat niet zo gauw doen, omdat ze dan hun ingebakken activistische gedachtegoed te grabbel gooien, en niet meer geloofwaardig zijn voor een groot gedeelte van hun partij.

     \Het is en blijft een samenraapsel van Communisten, PSP-ers en RPV-ers met een activistische inslag
     Geen partner voor de meer oudere kiezers van de PvdA.

     1. Beukman

      @FVD
      We zullen zien. Ook hoe bijvoorbeeld hoe de klimaatdiscussie hen nader tot elkaar zal weten te brengen.

 8. Julien Sorel

  De politieke versnippering in de Nederlandse politiek begint een slagvaardig beleid in de weg te staan. De versnippering op rechts (CDA, VVD, PVV, SGP, FVD) is groot maar op links is dat evenzeer het geval (GL, PvdA, CU, SP)

  Op rechts zie ik geen directe mogelijkheden of initiatieven om de versnippering te verminderen. Aan de linkerzijde is dat wel het geval. Met name een fusie tussen GL en PvdA lijkt me een kwestie van tijd – de inhoudelijke verschillen zijn verwaarloosbaar.

  1. 777

   Julien Sorel?

  2. Meriadoc Brandebok

   Ik acht de PvdA ideologisch toch van een groter kaliber dan GL: zelfs van een te groot kaliber voor een fusie met GroenLinks. GroenLinks draait toch vooral om Jesse Klaver en heeft geen noemenswaardige plek ingenomen in het politieke bestuur, terwijl de PvdA al sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog een belangrijke plaats inneemt in de Nederlandse politiek.

   Voorts moet ook worden vermeld dat GL niet gemakkelijk vuile handen durft te maken in een regeringscoalitie.

   De vraag is of een ecologisch fusiepartijtje wel aansluit bij zo’n brede partij als de PvdA.

   1. -Bo-Realist

    Ik zie PvdA en GL beide als ideologisch van laagstaande kwaliteit. Beide doen weinig anders tegenover de PVV/FvD dan demoniseren en uitsluiten. Inhoudelijk gaan de traditionele linkse partijen niet op FvD/PVV zeggen.
    PvdA/GL zijn dan ook moreel failliet.

 9. Hendrie1963

  Schijtlijsters. Zielig dat je zo de zetels moet binnen halen. Anders krijgen ze geen stemmen. Die twee samen hebben nog niet genoeg

  1. Bullshit16

   I
   Hendrie
   n dat krijgen ze ook niet deze kabinet is al links mensen met gezond verstand.wil je nu echt een rechtse kabinet stem dan FVD OF PVV

 10. Vrijedenkert

  Nieuwsuur gezien, de Partij van de Allochtonen is een grote farce!
  Overal waar ze de afgelopen jaren voor stonden wordt nu eenvoudig aan de kant geschoven en is ploteling fout na 9 zetels…
  SW-bedrijven opdoeken, AOW leeftijd verlagen, eigen risico zorg, lening studenten allemaal fout!
  Ook CETA waar weggeef-minister Ploumen jarenlang aan heeft gewerkt en nu wordt uitgewerkt door D666 weggeef-minister al-Qaq is nu ploteling not done?

  Die 9 zetels waren nog 9 teveel voor dat verradelijk draaiend en liegend zootje salon-socialisten van de Partij van de Allochtonen!

  1. Veteraan

   @ Vrijedenkert
   ++++

   Maar ik krijg nu wel de indruk dat je het een slechte partij vind 🙂

   1. Vrijedenkert

    PvdA is al ruim meer dan 20 jaar niet mijn partij en zal dat ook nooit (meer) worden, je bent het wel of niet eens met beleid van een bepaalde linkse of rechtse partij en gaat dan stemmen op een partij maar waar ik me vooral aan groen en geel aan erger is het gedraai, gelieg en geglibber voor eigen gewin van dit links gespuis genaamd Partij van de Allochtonen!
    Onder valse voorwendselen is onder Vleespet, Spektrui en Asschbak samen met Pinnokio het halve land afgebroken ondanks vele en vele waarschuwingen vooraf en dat is afgestraft met 9 zetels, helaas nog 9 teveel…
    Nu komen er nieuwe verkiezingen aan en plotseling komt dit gespuis terug op al zijn eigen beslissingen en draait het 180 graden om en zie je diezelfde Spektrui jammeren en klagen dat men het verkeerd heeft aangepakt?
    Godverdomde jammerende en klagende leugenachtige draaiend zootje addergebroed is het! Vergelijk het met parasieten of kakkerlakken, dat b.v. een partij als DENK is voortgekomen is uit dit zootje verbaasd me niks.

 11. La Pointe

  Die beoogde samenwerking is nog te gering. Het zou beter zijn het aantal politieke partijen in 3 blocs op te delen. Helaas wil elke partij zijn eigen artiest op het toneel.

 12. Baron von Munchhausen

  Dat wordt lachen, gieren, brullen tot de verkiezingen! De “boven de burger verheven” PVDA en Groen-Links gaan enorm de fout in! Ze gaan andere linkse partijen uitsluiten: t.w. CU, SP (ja,.ja,.),DENK uiteraard D66!
  Voorts gaat tot de verkiezingen de rol van Asscher in Rutte II een grote rol spelen; uitholling van o.a. de zorg, de meest waardeloze WWZ enzovoort,.
  Tevens staat een of andere PVDA’er klaar om Asscher een dolk in de rug te steken. Zoals Asscher bij Samson deed!

 13. Paardenmiddel

  Grappig, al die mooie verhalen
  Heeft links niet gezorgd voor lastenverzwaring en het instorten van onze economie
  En nog maar te zwijgen over al die asielzoekers die doelloos hier rondhangen.
  Beestachtig gewoon. Spelen met mensenlevens. Allemaal voor het geld.

 14. Pjotter

  Zelfs een hersenloze PVDAer snapt als ze met die groene idioten samengaan dat het weer een diepte punt zal worden.

 15. Yoyo

  Op de getoonde foto lijkt Lodewijk wel op Sjef van Oekel, REEDS!!!:-)

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.