shutterstock 213825331

Spanningen rondom bezoek koning Willem-Alexander aan Indonesië: 'Excuses aanbieden zou gepast zijn'

Geen categoriemrt 09 2020, 12:00
De linkse partijen SP en GroenLinks zouden het gepast vinden als onze koning Willem-Alexander deze week bij een staatsbezoek aan Indonesië excuses aanbiedt voor de koloniale overheersing. Hiermee agenderen beide partijen meteen 'ons koloniaal verleden'. Maar is het terecht dat ze verwachten dat de koning excuses gaat aanbieden. En wat zijn excuses waard van iemand die er zelf helemaal niks mee te maken had? En wat is de volgende stap? Herstelbetalingen?
https://twitter.com/SadetKarabulut/status/1236920426019815424?ref_src=twsrc%5Etfw
25 jaar geleden was het laatste staatsbezoek van Nederland - toen nog met koningin Beatrix- aan Indonesië. De spanningen liepen toen hoog op, omdat sommige mensen in Nederland verwacht hadden dat koningin Beatrix haar excuses zou aanbieden. Dat is niet gebeurd, en dat schoot in het verkeerde keelgat van onze Paul 'Pol Pot is episch' Rosenmöller.
Rosenmöller was woedend op het kabinet Kok dat er geen excuses waren aangeboden voor de politionele acties. Maar ook ditmaal zal naar alle waarschijnlijkheid geen excuses worden aangeboden door ons koningshuis. Een groot historisch onderzoek naar de politionele acties loopt nog tot volgend jaar.
Toch willen GroenLinks en SP het liefst nog deze week zien dat het koningshuis het boetekleed aantrekt.

‘Het is nu minder een issue dan toen, omdat het overgrote deel van de Indonesiërs vooruit wil kijken. Maar dat neemt niet weg dat die vlek uit het verleden nog altijd op de relatie zit en het goed zou zijn dat te erkennen met publieke excuses.’

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten