Tsssss! RIVM in januari: ‘Corona is alarmerend’, RIVM half februari: ‘Maak je geen zorgen over corona!’

Het RIVM heeft wekenlang schone schijn gespeeld naar de buitenwereld dat het allemaal wel meeviel met het coronavirus, terwijl ze intern allang wisten dat het foute boel was. Dat blijkt uit een reconstructie van het begin van de coronacrisis bij het RIVM die naast openbare uitlatingen van het instituut gelegd worden.

Als we stellen dat het RIVM liegt, dan krijgen we alle triggerhappy KRO-NCRV-schreeuwlelijken weer over ons heen. Dus laten we het iets genuanceerder stellen: het RIVM heeft een januskop. Ze hebben de afgelopen maanden intern alle alarmbellen laten rinkelen over het coronavirus, maar naar buiten doe gedaan alsof we met – inmiddels de meest cliché onderschatting van de eeuw – met iets te maken hadden dat niet buitengewoon ernstig is.

Voordat Jerry Vermanen weer in onze nek staat te hijgen met z’n ranzige Fenixx- en Martin Vrijland-analogieën: laten we gewoon eens duidelijk het bewijs ontvouwen. Want in het NRC Handelsblad stond afgelopen weekend deze reconstructie van de aanloop naar de coronacrisis bij het RIVM. Daaruit blijkt dat halverwege januari de gezichten verschoten van ontspannen naar verkrampt:

“Tótdat er in de tweede week van januari ineens twee reizigers met dezelfde aandoening werden uitgepikt in Thailand en Japan. „De kans dat je een besmette reiziger pakt is heel klein. Dit zag er niet goed uit. Er moesten veel meer mensen ziek zijn.”

Meteen zette Wallinga, hoofd modelleren van infectieziekten, drie van zijn veertien mensen aan het rekenen. Hoeveel besmettingen zouden er, terugrekenend, eigenlijk zijn? […] De eerste resultaten waren „nogal alarmerend”, zegt Wallinga. „We hingen meteen aan de bel.”

Houd die uitspraak van Jacco Wallinga in je hoofd: nogal alarmerend. En dus de datum: Want wat twitterde het RIVM halverwege februari? Nou, dit

Hé, ineens hoefden we ons totaal géén zorgen meer te maken. Gek zeg. Want intern gingen alle alarmbellen af en waren de rekenwonders van het RIVM zich compleet radeloos aan het rekenen. Lekker verantwoord van ’s lands overheidsvirologen dus, maar niet heus.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

11 reacties

 1. AnnaKlaver

  Gisteren De Groene Amsterdammer, vandaag de NRC en morgen de Volkskrant.
  Zonder deze bladen geen DDS 🙂 🙂 🙂

  1. Blitzkrieg

   AnnaKlaver : En zonder AnnaKlaver was de comment sectie een heel stuk leger.

  2. Lambieck

   Ik dacht hier een keer gelezen te hebben: “Wij van rechts hebben die andere media helemaal niet nodig.”
   Weet even niet meer wie dat zei.
   Zou ook een leuk artikel zijn over onjuiste uitspraken.

   1. Blitzkrieg

    Suske en Wiske en de zeverende zwetser

  3. LifeBuddy

   Allemaal kranten met nepnieuws. Zodra je reageerd wat tegen het zere been is van de linkse, krijg je een Ban. Dat noemen ze Huigelaars van het ergste soort.

 2. Dropje

  Ik stel voor om bij een volgende virusuitbraak de experts Wout, Michael, Tim, Geert en Thierry de boel te laten regelen
  Dan komt het allemaal snel weer goed en 0 slachtoffers

  1. pakwatjepakkenkan

   helaas er zullen altijd, elk jaar weer doden vallen bij een griepperiode. 0 is onrealistisch. zoals het nu maar uit ziet, moeten vanaf nu elk jaar maar het land plat gooien bij een griepperiode (2013 bijv. had het dubbele aantal doden vergeleken met nu ), niks over gehoord destijds. ic ruimtes zouden vol stromen, dan gaat de politiek dit natuurlijk nog dit jaar aanpakken, geld naar ziekenhuizen. dream on…

   179 doden op 17.000.000 inwoners en alles gaat plat. van alle besmettingen herstelt het meerendeel binnen 5 dagen. hoor je haast niets over. het is alleen maar doom en gloom beelden die je ziet van de mainstream media die mensen in paniek brengt en bangmakerij van het hoogste level en het mooie is nog… powered by de belastingbetaler. jij dus.

   het aantal besmettingen en doden zal aan het einde van deze ‘crisis’ vele malen lager uit zijn gevallen dan men steeds maar schreeuwt. uiteindelijk waait het over, horen we er niets meer over en bij de eerstvolgende griep periode hoor je er ook niks meer over óf je moet elk jaar bij elke griep periode het hele land plat gooien om doden te voorkomen. (die, hoe spijtig ook, elk jaar te betreuren zijn ).

   1. Dropje

    Helemaal mee eens, maar ik probeer hier niet de Grote Messias te spelen

 3. Lambieck

  Ik zie nog wat Osterhaus koeien in een stroomversnelling.
  Of 2 dierbare koeien in een veewagen.
  Ook interessant.

  1. Blitzkrieg

   Suske en Wiske en de dierbare koeien van de volidioot

 4. Maxks

  The trick is in the click. Des te meer clicks, des te meer hits.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.