Knipsel 1

Video! NPO Radio 1 doet weer lullige frame-poging, Baudet slaat terug!

Geen categoriemrt 13 2020, 21:00
'Baudet wilde vragen naar verband etniciteit en uitspraken van rechters' luidt de titel van dit artikel. Maar er klopt geen snars van! FvD-leider Thierry Baudet reageert met een korte video in een tweet.
https://twitter.com/i/status/1238534087075299330
Context
Baudet had aangedrongen op een vergadering over dikastocratie: rechters die op de stoel van beleidsmakers zijn gaan zitten. Om een aantal zaken inzichtelijk te maken voorafgaand aan de vergadering, presenteerde Baudet een vragenlijstje gericht aan experts, die bij de hoorzitting aanwezig waren. De vragenlijst zou parlementariërs 'te ver gaan' en is uiteindelijk niet gebruikt. Waarom precies? Baudet zou de link willen leggen tussen rechterlijke uitspraken en persoonskenmerken zoals IQ, etniciteit, geslacht, seksuele voorkeur etc.
Frame en opheldering
Baudet werd echter volkomen verkeerd begrepen. Hij probeerde die link niet te leggen. Hij wilde juist weten in welke mate de aanwezigen dachten dat die kenmerken van invloed zouden zijn op rechterlijke uitspraken. Leden van de Hoge Raad verklaarden namelijk dat zij actief aan het werven waren op dergelijke persoonskenmerken (dus bijvoorbeeld meer homoseksuele rechters, en het liefst met een kleurtje).
Als je zegt dat die kenmerken van invloed zijn, begeef je je natuurlijk op ontzettend glad ijs. Zeg je echter dat ze niet van invloed zijn, dan moet je uit kunnen leggen waarom je dan überhaupt op die persoonskenmerken selecteert! Daar wilde kennelijk niemand zich aan branden. Sterker nog, de NPO doet het liever lijken alsof Baudet zich ergens aan heeft lopen branden!
De mini-enquête van Baudet pakt eigenlijk precies hetzelfde punt van discussie die je ook bij het onderwerp vrouwenquota ziet. Als mannen en vrouwen even goed zijn voor een bepaalde functie, waarom wil je dan meer vrouwen (en vrouwen voortrekken)? Als vrouwen een bepaalde meerwaarde hebben bij een functie, wat is die meerwaarde dan en hoe is dat naar geslacht te herleiden? Die discussie geeft geregeld kortsluiting bij de linkse deugbrigade, want ergens moeten ze dan de eigen hypocrisie óf de (vermeende) verschillen in kwaliteiten van identiteitsgroepen erkennen.
Echt zwak dat men bij NPO Radio 1 op zo'n manier probeert te framen. Maar misschien is het nog wel triester om tot de realisatie te komen dat ze de redenering van Baudet niet begrijpen, of een ideologische blinde vlek hebben op dit vlak. In ieder geval: ze hadden het hem ook gewoon eerst kunnen vragen...
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten