coronavirus verpleging

Na uitspraak Merkel durft ook RIVM-directeur: 'Helft Nederlanders zal uiteindelijk coronavirus krijgen'

Geen categoriemrt 13 2020, 20:00
RIVM-directeur Jaap van Dissel die op vrijwel ieder moment dat het over het coronavirus ging een rookgordijn van onzekerheden opwierp, durft nu wel te beweren dat half Nederland het virus wel zal krijgen. Pas nadat Angela Merkel zei dat 60-70 procent van Duitsland besmet zal raken.
RIVM-baas Van Dissel baseert zijn uitspraak op het 'reproductiegetal' (R0) van het virus, dat volgens hem ergens tussen de 1,5 en 2 ligt. Dat betekent dat iedere besmette patiënt 1,5 tot 2 andere personen besmet: vergelijkbaar met een iets agressievere vorm van griep. Dit is regelrechte onzin en dat moet hij zelf ook wel weten. Die R0 leek in het begin van de uitbraak in China namelijk eerder rond de 3.5 - 4.0 te liggen: SARS-level besmettingsgevaar!
Toen de hele boel daar in China in lockdown ging, nam het aantal nieuwe besmettingen ineens fors af. Dat drukt die R0 natuurlijk, maar je bent wel echt een pannenkoek van het eerste uur als je die cijfers voor zoete koek slikt. Europa is nu het epicentrum. Diverse landen testen niet genoeg of zijn zelfs gestopt. En in tegenstelling tot de griep, is niemand hier immuun voor. De besmetting lijkt vooralsnog dus onverminderd door te gaan (zie Italië).
Wat Van Dissel hier nu doet is het R0 cijfer pakken van álle landen samen (waarvan sommige landen forse maatregelen hebben genomen) en doen alsof dat cijfer relevant is voor Nederland, het land dat al moeite heeft om net als de rest van Europa de scholen te sluiten. Ga voor het gemak dus maar gewoon uit van die R0 rond de 3.5. In ieder geval tot men ook hier daadwerkelijke maatregelen oplegt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten