We gaan allemaal dood

Nu het coronavirus rondwaart in Nederland — en dagelijks vele tientallen slachtoffers maakt — is iedereen in de stress. Wij van de nieuwe media schrijven er dag en nacht over, en mensen die op een andere manier hun brood verdienen denken er de godganse dag over na. Natuurlijk is het vreselijk, maar we moeten het ook niet overdrijven.

Tuurlijk, het is begrijpelijk dat mensen hier veel mee bezig zijn. Maar dat het op Facebook, Twitter, WhatsApp, én in het echte leven alleen maar over het nieuwe Chinese coronavirus gaat is wat overdreven. Het is een dodelijk virus. Het is een verschrikkelijk virus. Als je serieuze symptomen ontwikkelt is het echt heel erg: je kunt bijna niet meer ademen… langzaamaan stik je gewoon. Je moet er niet aan denken om zo dood te gaan. En zelfs als je het overleeft heb je mogelijk de rest van je leven longproblemen.

Allemaal waar. Maar laten we één feit niet vergeten: we gaan allemaal dood. Niet vandaag (hopelijk), en ook niet morgen. Maar uiteindelijk is geen van ons onsterfelijk. Als we niet overlijden aan het coronavirus dan aan kanker. Als niet aan kanker dan aan een hartaanval. Als niet aan een hartaanval dan aan ouderdom…

Er zijn 1.004.000 manieren waarop we mogelijk sterven. Maar in alle gevallen is het eindresultaat hetzelfde: we overleven het leven niet.

Met deze pandemie moeten we ons daar misschien weer eens goed van bewust worden. De afgelopen decennia hebben we de dood verstopt. We praten er niet over. Mensen worden niet meer in het midden van het dorp of stad begraven. De dood wordt zoveel mogelijk verplaatst buiten ons gezichtsveld.

Door COVID-19 worden we opeens met onze neus op de feiten gedrukt: we gaan dood. Hoeveel maatregelen we ook nemen, hoe zeer we ons best ook doen om gezond te leven, hoe vaak we onze handen ook wassen… uiteindelijk sterven we. En niet alleen wijzelf, maar ook onze partner, kinderen, ouders, grootouders, vrienden, ooms, tantes, neefjes en nichtjes, broers en zussen. Ja, zelfs onze hond gaat dood. Echt waar.

Natuurlijk betekent dit niet dat we de strijd tegen het nieuwe Chinese coronavirus niet serieus moeten nemen. Juist niet! Als je oud en ziek bent is twee weken extra lang leven geweldig. Je kunt dan twee weken langer bij je geliefden zijn. En: het coronavirus doodt ook (relatief) jonge mensen. Mensen die anders nog jaren — tientallen jaren! — zouden leven. Nu niet meer. Nu lopen ze al die ervaringen mis die ze anders wél zouden hebben. En, misschien veel erger: hun geliefden moeten hen nu al missen.

Maar toch. Op het moment dat we echt in paniek dreigen te raken… op het moment dat we nauwelijks kunnen slapen omdat we ons zo druk maken over deze pandemie… laat ons op dat moment even mediteren op het onoverkomelijke feit dat we ook zonder dit virus het leven dood beëindigen. En laat ons daar — aangenomen dat we er alles aan doen om dit virus te bestrijden! — dan ook vrede mee hebben.

Volg mij op Twitter en Steun mij op BackMe.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

42 reacties

 1. Adriaen van Bergen

  Ga niet mediteren, maar ga bidden.
  Werkt veel beter.

  1. JochemX

   Of je nu mediterend of biddend dood gaat, dood ga je toch.

   1. Paardenmiddel

    Wat ik niet begrijp is dat mensen om een totale lockdown vragen. Voorzichtigheid betrachten, begrijp ik. Doe je ook bij een griepgolf. Maar vragen om vastgeketend worden, snap ik niet.
    En voor hoelang? Wat daarna?
    Gelijk in een crisis belanden, dat we jaren zullen voelen.
    Voor wat?
    Niet de hele wereld gaat in lockdown. In Scandinavische landen zijn ze nog vrij.

    Het is gewoon een taboe in nederland, om de dood als een onderdeel van het leven te zien. Waarom?

  2. Heinz

   Zou u voor eeuwig willen blijven leven om te zien hoe anderen u voorgaan in de dood. ?

 2. Rammstein

  Heel veel mensen GELOVEN dat ze het leven overleven. Waarschijnlijk wel 70% van de wereldbevolking, of meer.

  1. Meriadoc Brandebok

   Hoe bedoel je?

   1. Lambieck

    h**ps://www.youtube.com/watch?v=GbVhweohqmo

   2. Rammstein

    Meriadoc, iedereen die een godsdienst belijdt, gelooft dat hij na zijn dood regelrecht naar zijn Heer, Heiland, Allah e.d. gaat en daar eeuwig verder leeft in het paradijs met gouden straten of met 72 maagden te gebruiken naar believen. Dat moet jij als grefo toch weten?

    1. Meriadoc Brandebok

     @Rammstein

     O, bedoel je dat.

 3. Kretoloog

  He he, het lijkt alsof de redactie van DDS eindelijk een beetje bij zinnen komt. En zich begint af te vragen wat er aan de hand is in de wereld met de gekte rond het coronavirus.

  Neem Italië. Daar speelt zich – als je de media, politiek en rest van de samenleving mag geloven – een ramp van ongekende omvang af. Want: reeds 8000 doden door corona. Vorig jaar omstreeks dit seizoen stierven er in Italië ruim 22.000 (!) mensen door de gewone griep. Geen enkele krant, TV- of radiostation noch de politiek besteedde er aandacht aan.

  Het totaal aantal doden door corona wereldwijd is nu 19.000. Ieder jaar overlijden er tussen 600.000 en 900.000 personen aan de griep. Corona moet nog heel hard werken om die cijfers in te halen. Gaat dus never nooit gebeuren. En er zijn ziekten die nog veel meer slachtoffers maken. Hoor je ook zelden wat over.

  Daarom: het wordt tijd dat er weer een beetje normaal gedaan wordt. Stoppen met lockdowns, of ze nu intelligent dan wel gewoon dom zijn. En laat de kinderen weer zo snel als mogelijk is (dus vanaf 6 april) weer gewoon naar school gaan.

  1. Julian

   Oh het valt eigenlijk dus wel mee… Gaat u dat even op de IC in Bernhoven vertellen?
   Niet zeuren. De griep is veel erger…
   Ik hoor graag wat de resultaten zijn van uw gesprek.. Trouwens bij dat ziekenhuid zijn alle IC bedden bezet. En de psychiatrische afdeling is gesloten…

   1. Kretoloog

    Nee, voor de mensen die Corona hebben, valt het niet mee. En evenmin voor degenen die om hen heen staan. Maar dat geldt evengoed voor mensen met terminale kanker, hersen- en hartinfarcten en noem maar op.

    Waar het mij om gaat is dat 1. er een overkill aan info rond Corona is ontstaan en 2. het hele land – wat zeg ik de hele wereld – plat moet, met krankzinnige gevolgen sociaal, economisch en financieel. De gekte heeft toegeslagen. Met dank aan de Ab Osterhausen van deze planeet.

    1. Piet51

     Eindelijk een niet zo onsympathiek artikel van Michael van der Galien. Misschien een beetje een open deur, maar toch een verademing.

     @Kretoloog
     Je hebt het nog niet helemaal begrepen. Het dodental blijft gelukkig nog achter bij de normale wintergriep en de consequenties voor de samenleving ook. Maat hoe komt dat? Dat komt door de draconische maatregelen die genomen zijn. Of ze afdoende zijn valt nog te bezien. Maar zonder die maatregelen zouden over de hele wereld Italiaanse toestanden in een veelvoud ontstaan en zouden we het waarschijnlijk over miljoenen slachtoffers hebben en ook nog eens hele samenlevingen en economieën ontregeld, jaren lang. Blijf het dus afdoen als een overdreven toestand, net als Trump geneigd is te doen, maar hou die bijzondere mening alsjeblieft voor je want ze is belachelijk.

     Off topic: Waarom krijg ik de DDS-pagina plotseling deels in het Engels? heeft iedereen dat? Koppen als “Join the Conversation” “Cancel Reply” en “Post Comment” ben ik niet gewend, of vergis ik me?

     1. Lambieck

      Software update.

   2. JochemX

    Julian, hij zegt helemaal niet dat het meevalt, hij plaatst het alleen in het grote geheel. In Nederland gaan ongeveer 150.000 mensen per jaar dood. Hoe dan ook. Maar als in Nederland iemand tijdens de vierdaags overlijdt krijg je meteen kamervragen. Omdat in Nederland nogal fors op gezondheidszorg is bezuinigd en we eigen productie outsourcen moet iedereen kennelijk nu nederig zijn mond houden?

  2. Seneca

   @kretoloog
   niet dikwijls met u eens maar nu, volkomen met u eens!

  3. 777

   Aantal inwoners = 17.200.000 Aantal corona-doden = 213*

   Totaal = 0,001%

   * Dit cijfers is gebaseerd op doden waarbij het virus is gevonden. Van sommigen was bekend dat ze al ziek waren en van sommigen was bekend welliswaar niet bekend of ze ziek waren maar ook niet of ze dat wel waren. Van dit cijfer blijven slechts 11 daadwerkelijk besmette mensen over die uiteindelijk zijn overleden.

   11 mensen = 0.00006% van de Nederlandse bevolking.

   Daarmee is het middel daadwerkelijk véél ernstiger dan de kwaal!

   Wakker worden en zelf nadenken!

   1. Piet51

    @777
    Je blijft me uitdagen met je idiote sommetjes. Wat zit je nu te berekenen? Mijn vraag: bij welk percentatge moet een catastrofe leiden tot landelijk ingrijpen of beslissingen?
    Wat betekent dit voor andere sterftecijfers? Allemaal van geen belang? MH17, valt weg in de afronding. Verkeersongelukken? Naar verwachting in de orde van grootte van Corona, dus niet de moeite waard. Doden door alcohol? Moesten we maar vergeten. Doden a.g.v. roken, met plm. 1 promille wel wat meer, maar nog steeds nauwelijks de moeite van het noemen waard.

    Dat wordt dan wel een heel relaxed leven in Nederland, als er niets meer is om je zorgen over te maken.

    1. Rammstein

     Je kakelt als een kip zonder kop, Piet51. Maar dat is natuurlijk niet nieuw.

     3×7 heeft gelijk: als je de toelichting op de RIVM-website van eergisteren leest, zie je inderdaad dat er slechts 11 overledenen zijn waarvan onomstotelijk vaststaat dat ze louter en alleen aan het coronavirus zijn bezweken.

     Van een groot percentage van de overige doden stond vast dat ze meerdere onderliggende ziektes en kwalen hadden (van een kleiner percentage was dit onbekend). Dat zij corona opliepen kan als dodelijke COMPLICATIE gezien worden waardoor ze over de rand werden geduwd. Anders was dat door hun bestaande ziektes toch binnen afzienbare tijd gebeurd.

     1. Piet51

      @Rammstein
      Met corona is het dus net als met de normale wintergriep, waar ook mensen het laatste zetje krijgen. Dan mag je corona dus gewoon vergelijken met influenza en vallen heel grote verschillen op. Voor meer nuttige info hierover: nos.nl/artikel/2325546-waarom-er-meer-aandacht-is-voor-corona-dan-voor-griep.html
      Dit is een heel feitelijk artikel en daarom gemakkelijk te verifiëren.

     2. Piet51

      @Rammstein
      Met die 11 “bewezen” doden wordt ook weer corona gerelativeerd. Bij al die andere doden is het niet onomstotelijk vast te stellen. Maakt dat de ziekte minder erg?
      Maar belangrijker is het volgende. Corona leidt tot doden, dat is jammer of zelfs erg. Maar heel erg is het effect dat de ziekte zelf heeft. Een nabij familielid van mij, zus, werkt in een ziekenhuis en is erg ziek, 100% corona-verschijnselen maar niet getest. Nog nooit zo ziek geweest zijn haar eigen woorden. Maar het effect van haar ziekte en die van collega’s op haar werk, de collega’s, de geholpen patiënten en de misschien niet meer te helpen patiënten, maakt het vele malen erger dan influenza. Zie ook het NOS-artikel, hierboven naar verwezen. En dan hebben we het nog niet over de effecten op de conjunctuur, misschien wel op de hele beschaving. Het is gewoon niet te vergelijken.

      Dit is nu eens een ziekte die naast een micro-effect op individuen een nog niet in te schatten macro-effect heeft op de hele wereldbevolking. En iedereen die dit wil relativeren is iemand die geen idee wat hij of zij staat uit te kramen, is onverantwoord bezig.

      Jij lijkt me een persoon die beschikt over een behoorlijke intelligentie, kan nadenken en beoordelen en zich kan uitdrukken. Je zou die vaardigheden kunnen gebruiken om corona te beoordelen en dat beeld uit te dragen. Ik ben ervan overtuigd, dat je dan een heel zorgelijk beeld uitdraagt en je niet verliest in scheldwoorden. Die mogen, liever later dan, maar brengen geen enkele oplossing.

 4. LifeBuddy

  Ik vind het een rare gedachte, dat de dood aan een zijde draadje hangt van Farmaceut Roche.

 5. plakband

  Het Corona-virus maakt een ding heel duidelijk.
  De mensheid is slechts een kudde met de MSM om ons te leiden.

 6. yellow thread street

  Het is wel eens goed om de mensen met de neus op de feiten te drukken.
  Inderdaad, het enige wat zeker is in je leven is dat je een keer dood gaat.

  Niemand heeft er tenslotte voor gekozen om geboren te worden, dat is iederéén overkomen en er is geen weg meer terug.

  Je moet er wat van maken, je groeit op, je maakt vrienden, je gaat naar school, vervolgens ga je werken, en als het je lukt dan verwek jezelf ook weer kinderen.

  Hopelijk word jezelf ook oud in goede gezondheid en daar ligt nu juist mijn punt.
  Vroeger gingen de mensen dood als ze ergens gemiddeld rond de 80 waren, men zei dan, het was een natuurlijke dood.

  Tegenwoordig moet het mensenleven steeds meer gerekt worden met kunstmatige middelen die heel erg duur zijn en steeds duurder worden, de gezondheidsindustrie wil dit graag.
  Ik vraag mij dan af, wat is wenselijker, gewoon doodgaan op een normale manier, of de laatste jaren van je leven niets meer kunnen, van ziekenhuis naar ziekenhuis lopen, veel pijn hebben, niets meer kunnen, en niets meer herinneren en niemand meer herkennen.

  Het is lastig, maar wat is beter, ook voor je nabestaanden, mooie herinneringen aan je ouders of opa en oma toen ze nog goed waren, niet bedlegerig waren, en ze je nog herkenden.

  Misschien is de huidige corona-crisis wel een mooi moment om de pensioenleeftijd weer terug te brengen tot 65.
  Je bent dan minder afgebrand en je kunt dan ook een paar jaar extra genieten van je rust tot de dood.

  En als laatste, als je dood gaat kun nog zoveel bezitten, op dat moment heb je echter voldoende aan een kist en een paar vierkante meter grond.

 7. Lambieck

  Totaly off toppic.
  Voor wie van humor houdt:
  Uit de FvD webshop

  Baudet – Aanval op de Natiestaat
  €20,99

  Aanval op de natiestaat
  Baudet – Aanval op de natiestaat – gesigneerd €40,00

  Aanval op de natiestaat
  Baudet – Aanval op de natiestaat – gesigneerd met persoonlijke boodschap 100,00

  1. 777

   Zuigkok?

  2. Beukman

   Verdomd, het is echt!

   winkel.forumvoordemocratie.nl/collections/gesigneerde-boeken

   Het gesigneerde boekenpakket is inmiddels uitverkocht. Slimme schnabbel van de heren dus, deze gesigneerde boekenbusiness.

   1. Boudewijn Hummelinck

    Het FvD is voor Baudet een verdienmodel. Daar deed hij nooit geheimzinnig over: rijk worden door niet al te snuggere kiezers geld uit de zak te kloppen.

    1. Beukman

     Toch doet ie dit niet helemaal goed: de vraag overtreft het aanbod.
     Twee van de boeken in het speciale pakket zijn nog wel gewoon te koop in de webshop. Het derde, met de kreupele titel “Van elk waarheen bevrijd” ligt bij bol.com voor twee tientjes.
     Als Thierry slim is, gooit hij overmorgen het pakket opnieuw in zijn webshop.

     Die Sleutelhanger Klompjes vind ik trouwens zelf wel leuk als relatiegeschenk.

     winkel.forumvoordemocratie.nl/collections/accessoires/products/sleutelhanger-klompjes

     1. Boudewijn Hummelinck

      Een meevaller is dat de FvD-klompjes inclusief belasting worden aangeboden.

     2. Reinoud van Gelre

      Nou, dat is leuk gevonden! Dank u Beukman, ik heb gelijk vier paar besteld, voor de kinders, de vrouw en mijzelf.

     3. Beukman

      Lief he @Reinoud, deze Hollandse dingetjes. Wat betaal je trouwens aan verzendkosten?

     4. Piet51

      @Beukman
      Ik zag gisteren de beide politieke boekjes alleen nog als e-book en tweede hands te koop.

     5. Reinoud van Gelre

      €400,-
      Dan komt Baudet ze zelf brengen!

      Het was slechts sarcasme, Beukman.
      Ik ga toch geen geeltje uitgeven aan kleine houten klompjes met een FvD logootje erop.

      Het zou FvD wel sieren als je ze als lidmaatschapskadootje zou ontvangen.

     6. Beukman

      @Reinoud
      Voor dat bedrag verwacht ik dat Thierry er ook een citaat naar keuze uit Busken Huets Lidewyde in kalligrafeert, uiteraard met 19e-eeuwse schrijfletters.

    2. Rosasolis

     @ Boudewijn H. Zo denk ik ook. Dandy Baudet krijgt handenvol geld van zijn schapen om alles te kopen: nog meer leden, een nieuwe extreem-rechts TV Omroep, een boeken-uitgeverij om al zijn boekjes te herdrukken.
     Momenteel is er in Amerika de komende pres. verkiezing hevig aan de gang; zodat je via online allerlei Trump artikelen kan bestellen.
     Omdat dat Baudet een copy-cat is, zal het me niet verbazen dat we binnenkort allerlei Baudet artikelen zien die on-line te koop zijn:
     Thierry petjes, jassen, sjaals, T-shirts, stropdassen, goedkope horloges, pennen, kladblokken, mokken, borden, stickers, etc.

 8. Seneca

  de grootste oorzaak van het sterven: het leven!

  1. Beukman

   Nogal een dooddoener.

 9. 777

  Het leven is inderdaad dodelijk.

  1. Heinz

   In the year 2525 when we are still alive @777 Hoe zit dat dan?

 10. Rosasolis

  Geen mens is onsterfelijk. De meeste mensen geloven dat we “verder” gaan Er zijn vele artikelen en boeken geschreven door chirurgen en artsen over bijna overleden patienten.
  Over mensen die konden alle details over hun (bijna) mislukte operatie vertellen. Velen vertelde dat zij door een tunnel gingen met op het einde een heel felle licht; en hoe dichterbij zijn kwamen, zagen ze familieleden en vrienden…Maar plotseling zei iemand
  dat zij terug moesten gaan, dat het “nog niet hun tijd was”. Van de velen die deze ervaring hebben meegemaakt zeiden ze dat zij het jammer vonden, omdat “de andere
  plaats” veel mooier was!
  Door de eeuwen heen hebben veel componisten prachtige Requiems en andere muziek over “de andere wereld” geschreven. Enkele van de mooiste zijn:
  Eine Deutsches Requiem van Brahms, en de Requiems van Faure, en Verdi.
  Meer recentelijk is er een heel mooie lied, die wij nu vaak op radio 4 horen:
  Do not stand and cry at my grave,
  I am not dead.
  (Helaas weet ik nu niet wie de componist is).

 11. Bes Tolen

  JochemX. Zoek de echte publieke cijfers op van de zorgkosten en het aantal werknemers van elk jaar. Elk jaar zijn die toegenomen. Die bezuinigingen zijn er mogelijk op onderdelen maar niet op het totaal. Extreem links heeft de macht in de gezondheidszorg en het onderwijs en liegt. Dat is een internationale golf van de laatste decennia.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.