Triest! Weer bijna 100 doden in 24 uur tijd en maar liefst 1159 nieuwe besmettingen erbij

Het aantal “gemelde overleden patiënten” is vandaag bijna over de honderd gegaan. In totaal zegt het RIVM dat het om 93 individuen gaan die gestorven zijn aan het coronavrius in de afgelopen 24 uur tijd. De eigenlijke cijfers zijn feitelijk vrijwel zeker veel hoger — omdat een flink aantal mensen niet getest wordt maar wel overlijdt met corona-achtige verschijnselen — maar het precieze aantal weten we dus niet.

Ten opzichte van gisteren is dit een verbetering. Toen overleden er namelijk 112 mensen. We zitten nu dus op 19 minder. Geweldig. Mooi. Het slechte nieuws? Dat is steeds zo in het weekend. Op zaterdag, zondag én maandag vallen de cijfers een beetje… om daarna weer keihard te stijgen. Prof. Wouter J. Keller — voormalig lid van de Raad van Bestuur van het CBS — stelde dat al eerder deze maand vast.

Dat in aanmerking nemende is het aantal gemelde doden juist zorgwekkend. Als we bij een onderschatting op 93 doden zitten moeten we ervan uitgaan dat we vanaf dinsdag écht vreselijke cijfers onder ogen krijgen. We kunnen alleen maar hopen en bidden dat het meevalt, maar we vrezen het ergste.

En er is meer slecht nieuws. Het aantal opgenomen patiënten blijft namelijk erg hoog. In de laatste 24 uur zijn er weer 454 patiënten bijgekomen. Dat is écht niet best, zeker niet als je bedenkt dat die cijfers volgens Keller dus te laag zijn.

Oh, en dan hebben we nog het aantal nieuwe besmettingen: 1.159. Ook daar geldt precies hetzelfde voor. Dit is eigenlijk al veel te hoog, maar zeker als je bedenkt dat we in het weekend steeds een vertekend (lees: te positief) beeld hebben gezien.

Het is dus zorgwekkend. Zeker als je ook leest dat er in Zuid-Holland zo’n 500 besmettingen bij zijn gekomen en in Noord-Holland iets van 400… en dat in Zuid-Holland het aantal ziekenhuisopnames van coronapatiënten sneller stijgt dan elders. De vrees bestaat dus dat het nu losgaan in Zuid-Holland.

Ongelooflijk genoeg blijft het RIVM dit herhalen:

Ook vandaag neemt het aantal gemelde in het ziekenhuis opgenomen patiënten en het aantal gemelde overledenen minder snel toe dan je zonder maatregelen zou verwachten. Als deze lijn zich doorzet kan over een aantal dagen geconcludeerd worden of de genomen maatregelen werken.

Daar word ik dus helemaal gek van. Het is nogal wiedes dat het aantal opgenomen patiënten en het aantal gemelde overledenen minder snel toeneemt dan het geval zou zijn als de overheid niets had gedaan. Wat is dat voor achterlijke opmerking, en wat is het voor zielig politiek spel dat het RIVM daarmee kraait goed bezig te zijn?

Het gaat er niet om dat het minder snel stijgt dan anders het geval zou zijn, maar dat a) er een einde aan de stijging, b) het virus onder controle komt, en c) als we dan gaan vergelijken ben ik veel meer geïnteresseerd in de vraag hoe de grafieken eruit zouden zien als er drie of vier weken geleden al gekozen was voor een totale lockdown.

Maar ja. Gek genoeg lijkt het RIVM daar helemaal niet in geïnteresseerd te zijn.

Gek zeg.

Afijn, we hopen maar dat de situatie iets van onder controle komt. Ik moet er namelijk niet aan denken dat het ‘normaal’ wordt om dagelijks meer dan 100 doden te moeten melden — zeker niet als je bedenkt dat het werkelijke aantal coronadoden ook dan vrijwel zeker (veel?) hoger ligt.

Volg mij op Twitter en Steun mij op BackMe.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

37 reacties

 1. Kretoloog

  150.000 doden per jaar in NL. Dat is ruim 400 per dag. Corona draagt nu ook daaraan haar steentje bij. That’s all.

  Maar MvdG kan natuurlijk de rest van het jaar iedere dag melden dat er 400 mensen zijn overleden. Door hartkwalen, maag- en darmaandoeningen, nierfalen, longproblemen, tientallen soorten kankers, diabetes, obesitas, verkeersdoden, moorden en noem
  maar op. En natuurlijk niet te vergeten de val van het keukentrappen (jaarlijks 2200 doden).

  1. Original NL

   Aldus prof dr ir ing kretofoob..nog meer domme vergelijkingen?

   1. Kretoloog

    Je vergeet mr.

    1. CLoVis

     En
     Afdeling Psych2 kamer 11.

     1. Original NL

      Idd de zwaar bewaakte gesloten afdeling..ook wel de ” klimaat gekkies” afdeling genoemd.

     2. Kretoloog

      De refo’s roeren zich ook weer op DDS. Morgen braaf naar de kerk, jongens. Oh wacht, dat mag ook al niet meer van Rutte en Van Dissel.

   2. CLoVis

    Domme vergelijkingen heeft de gek vast te over;
    reken maar niet op iets verstandigs van een minderbegaafde die zijn ogen in zijn broekzak en zijn verstand in zijn reet heeft zitten.

  2. van Urk

   U vergeet even de gewone griep te vermelden. Corona virus moet nog even zijn best gaan doen om zijn collega influenza virus in te kunnen gaan halen.

   1. Bijenzwerm

    @van Urk Als we het corona virus volledig los laten gaan overlijden ongeveer 700.000 ineens alleen in Nederland.
    Het sterftecijfer ligt op ongeveer 4% dus reken maar uit.
    Van de gewone griep sterven er in Nederland ongeveer 5000 gemiddeld jaarlijks.
    Herkent u de verschillen in getallen?

  3. Peetjoh

   Op zich nog steeds volgens grafiek. Iets eronder zelfs. Ik had zelf zo 140 per dag berekend deze tijd tot op het hoogtepunt zo’n 400 per dag. Voordat ’t afzakt. Elke dode is er 1 teveel uiteraard maar ja dat gebeurt toch.

 2. Arbeider65

  Oprotten die van Dissel. Zo, dat is er uit.

  Gaat lekker zo. Wilders krijgt nog gelijk met een lock-down.

  1. van Urk

   Wilders krijgt zijn zin zult u bedoelen. Grenzen dicht, samenscholing verbieden, gebedshuizen en linkse uitgaansgelegenheden dicht willen gooien daar heeft ie veertien jaar lang op gehoopt . Maar de gewone mens als ik wil weer normaal gaan winkelen, uitgaan, vakantie vieren en voetbalwedstrijden zien. Normale zaken van gang die we bij een griepepedimie, waar bij velen stierven of twee weken doodziek in huis lagen, ook gewoon deden.

 3. van Urk

  Waar blijven de cijfers van de aantal mensen die weer genezen zijn van corona? En we weten nu heus wel welk categorie mensen er weer aan gestorven zijn. Ik begrijp dat de ex-patienten anderen niet willen meemaken met wat zij meegemaakt hebben maar het is duidelijk dat zij al tijdje niet meer weten hoe het voelt om de gewone griep te hebben. Voor mij is het ook lang geleden maar ik kan het mij nog zo goed herinneren dat alles wat de genezende patiënten nu lopen te vertellen ook met gewone griep kan gebeuren. Het gevoel hebben dat je dood gaat . Koorts, nauwe luchtwegen, hoesten, vermoeidheid, hoofdpijn en draaierig in het hoofd zijn exact dezelfde symptomen . Als we zo paniekerig blijven gaan doen dan adviseer ik de overheid en de onruststokers om in week 40 tot week 20 volgend jaar dezelfde maatregelen te gaan nemen tijdens de griep periode. Duizenden ouderen en zwakkeren die onnodig gestorven zijn door griep hadden waarschijnlijk ook op die manier gered konden worden.

  1. Kretoloog

   Zo is het maar met, Van Urk. Gelukkig zijn er nog mensen op dit forum, die nuchter blijven denken. Het wordt tijd dat de krantenredacties dit ook gaan doen.

   1. CLoVis

    Jammer genoeg zijn er nog mensen op dit forum die bezopen reageren.

  2. Peetjoh

   Dat zou je denken he van Urk. Maar zomaar iets, wie zegt dat al die zogenaamde griep doden voorgaande jaren aan de griep zijn overleden. Want net zoals met dit virus word niemand getest. Zijn dat gewoon ook onderliggende ziektes of denk je echt dood aan griep. Wat mij stug lijkt. Dus als je dit geen corona doden noemt kan je ook nooit de griep doden griep doden noemen toch. Beide niet getest en ook de zogenaamde griep doden zijn 80+.

   1. van Urk

    Griepdoden zijn voornamelijk mensen in de leeftijdscategorie van 50+ tot 75+ . Dat zien we ook bij corona. Al die mensen hadden al verschillende levensbedreigende klachten onder hun leden. Opvallend is dat er nu is vermeld dat er veel mannen met overgewicht door corona zijn gestorven . Rokers zullen het ook wel merken als zij besmet raken met corona of influenza.

  3. CLoVis

   Waarom wijzig je jouw niet nick niet gewoon naar ‘Urkel’?

   1. van Urk

    CLoVis hoe houdt en gezond bent u eigenlijk? Valt u onder de categorie zorgelijke of kunt u een griepvirus nog wel aan? Bent u ook zo bang als er een griepepedimie uitbreekt met het oog dat er jaarlijks 830.000 mensen besmet raken en er ongeveer 250 tot 2000 mensen daar aan sterven? Tussen 2017/2018 stierven in totaal naar schatting al 9000 mensen aan de griep! Deed u toen ook al aan die hype mee om 1,5 meter afstand te houden bij mensen etc.? W e hebben het niet over Ebola waar het bloed en al eruit gehoest wordt maar over een virus dat bijna hetzelfde gedraagt als influenza.

 4. Lex

  Weet je wat nu het grote probleem is, dat niet met zekerheid vast te stellen is dat deze mensen daadwerkelijk ook aan het Corona virus zijn overleden.

  Omdat deze mensen veelal niet getest zijn op Corona omdat er nauwelijks of heeft tests beschikbaar zijn om dit vast te stellen.

  Dus er kunnen net zo goed mensen zijn overleden aan andere ziektes.

  Dit was trouwens gisteren in het nieuws.

  1. van Urk

   Daarom ligt het dodental in Duitsland ook lager. Een coronapatient met bestaande hart of longklachten wordt bijvoorbeeld in het rijtje toegevoegd bij mensen die met deze klachten het leven lieten .

   1. ervi

    En daarmee stel je dat deze mensen aan hun aandoening zijn overleden , en niet aan Corona. Maar zouden deze mensen ook zijn overleden zonder Corona en nog een aantal jaren hebben doorgeleefd? Jazeker.
    Het is om de Coronadodencijfers te downsizen, dit om dubieuze redenen.
    Het is bedrog van de eerste orde!

 5. fusilier

  Je hebt een bijna dodelijk longvirus,en je hebt een griepvirus.

  1. ikweetwatikwil

   Juist fusilier maar dat schijnt niet door te willen dringen.

  2. van Urk

   Griepvirus veroorzaakt ook longontstekingen. Corona en influenza doen precies waar juist ouderen en mensen met bestaande longklachten
   juist door sterven. Daarmee maakt corona dus niet dodelijker dan influenza. De gewone griep is alsnog in cijfers gezien tweemaal dodelijker dan corona.

 6. Kristalix

  Tijd voor een corona tribunaal.
  Op pakken politieke flikkers die zorg hebben geprivatiseerd en bezuinigingen hebben doorgevoerd in de zorg.

  Naar Iran sturen. Die hebben kunstjes met touw.

  1. Peetjoh

   Als we die kunstjes dan gewoon kopiëren. Dan hebben wij ook nog iets leuks op ’t plein. We kunnen wel wat leuks gebruiken na de crisis.

 7. Fonz

  Ja we worden overspoeld met drama en negatief nieuws, houden staatjes bij, peilingen noem het maar op, en als er al een goed bericht is krijg je te horen hoe erg het allemaal wel niet was…

 8. ikweetwatikwil

  Als je het ontkent dan is het er niet en dan krijg je het ook niet. Ach ja, werkte het maar zo.

 9. Bolland

  En vergeet niet er is ook nu een griepepidemie bezig laatste 31 dagen 11685 meldingen
  griepalert.nl

  Je kunt er met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid van uitgaan dat de onvermijdelijke griepdoden (dit jaar inmiddels ver boven de 3200) op conto corona geschreven wordt

 10. Rud56

  Inderdaad Michael, hadden ze weken geleden naar Wilders en Baudet geluisterd en vooral niet naar dat complete faalinstituut met die lul Van Dissel voorop, waren er nu minder doden!

 11. Bolland

  vergeet niet onder Rutte 10 jaar lang zwaar op zorg bezuinigd, meest medogenloze uitvoerder Martin van rijn, deze man liet z n moeder in slecht verzorgingshuis zitten,terwijl zijn eigen vader de klokkenluider was…

  Google het maar

  Vandaar dat wij als klein landje toch in de top 3 staan, van hoogste aantal sterfgevallen per miljoen inwoners, met zulke bestuurlijke talenten met de empathie van een mossel krijg je dat

 12. Mart89

  Hallo allemaal,

  Nieuw op dit forum.

  Eens met kreteloog dat we nuchter moeten blijven en ook de goede cijfers moeten bekijken.

  Jammer dat er zoveel negatieviteit is.
  Kijk ik stem niet op Rutte, maar heb wel respect voor hem dat hij positief blijft.
  Natuurlijk maaktie fouten, maar wie niet?
  En wie zou het beter doen?

  Kreteloog.
  Ik ben refo, zouden het echt de refos zijn die zo bezopen reageren?
  Dan vind ik dat echt erg jammer en dat is dan on bijbels….

  Kijk de Bijbel zegt dat je altijd voorbereid moet zijn om te sterven, met corona of zonder.
  Het is hier maar even…
  En wat hebben wij het toch super goed

  Maar wel gewoon je gaven en talenten gebruiken, dat mis ik echt in veel reacties.
  Iemand uitschelden enz heb je niet aan. Ga dan een discussie aan met juiste argumenten.

  1. Brenda Welsh

   Dit is kleinkunst, goed voor het theater. In een Limburgs dialect bijvoorbeeld.

  2. Bijenzwerm

   @ Mart 86 weer een nieuwe Nick van de huistr@l.
   Zo heeft ie zich hier in t verleden ook al meermaals gepresenteerd…haha ouwe charlatan.
   Hallo ik ben nieuw en bla bla bla net of hij naar een penvriendin schrijft zoals vrougah…hahaha
   Ouderwetse lichterlaaie hahahaha

 13. Lex

  Het is nog veel te druk buiten. Vanmorgen ging ik boodschappen halen en het was gewoon druk buiten. Mensen zien nog steeds het gevaar van het dodelijke Virus niet in.

  Ach ik ben gezond en dat overkomt mij niet.

  Ikke ikke ikke en de rest mag doodgaan.

  Ook zag ik op de terugweg weer een volle GVB bus voorbij rijden. Ongelooflijk hé.

  Ik schud mijn hoofd en denk bij me zelf zo kunnen ze het virus nooit bestrijden.

  Mensen gedragen zich alsof er niets aan de hand is.

  Er is gewoon discipline nodig net als in Spanje en Frankrijk, Geen goede reden om op straat te komen hopla bon van €250,- al eerder betrapt dan een bon van €500 nogmaals betrapt dan een bon van €1000 daarna 6 maanden cel.

  Volgens schema 2 maal per week op een vast gepland tijdstip boodschappen doen. Te laat pech gehad dan kun je 3 dagen wachten op de volgende geplande bezoek aan de supermarkt.

  Dit is dan nog een zacht beleid er zijn landen waar ze een waarschuwing schot geven daarna schieten ze op scherp.

  Nogmaals met dit boterzacht beleid zo komen we nooit van dat vreselijke virus af.

  1. Kretoloog

   Weet je Lex, dat superstrenge beleid (lockdown) in Italië, Spanje en België helpt ook voor geen meter. In die landen is het nog een stuk erger dan bij ons.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.