Wereldwijd bijna een miljoen besmettingen, 52.000 in één dag en bijna 42.000 doden

De meeste landen hebben inmiddels hun recentste cijfers met betrekking tot corona weer gedeeld. Italië, Spanje, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk zijn weer hard getroffen. Van afremming lijkt nog steeds geen sprake.

Bijna een miljoen
Italië is de 100.000 vastgestelde besmettingen ruim voorbij. Spanje lijkt die grens morgen te passeren en de Verenigde Staten zou morgen wel eens de 200.000 besmettingen voorbij kunnen gaan. Over de hele wereld zijn er nu meer dan 840.000 vastgestelde besmettingen geteld. 620.000 daarvan staan nog als active cases aangeduid. Dat zijn mensen die nog niet genezen zijn verklaard en/of momenteel vechten voor hun leven (31.500 op dit moment). Daarentegen zijn er ook 176.000 mensen inmiddels hersteld!

Doden
Wereldwijd zijn er tot nu toe 41.400 doden geregistreerd. Over een dag of twee tikken we wereldwijd de 4.000 doden per dag aan. Het dodental groeit namelijk sinds medio maart met meer dan 10 procent per dag.

Dikke korrel zout
Dit zijn de officiële cijfers: sommige landen testen veel, andere landen testen weinig. De één hanteert andere definities dan de ander. Zowel qua besmettingen als qua dodental zijn de officiële cijfers dus eerder een voorzichtige indicatie van de omvang van het probleem, en totaal niet betrouwbaar om de effectiviteit van beleid mee te berekenen.

De VS zit nu al bijna op 200.000 gevallen en heeft met 3.573 doden nu al 250 doden meer dan China. En de VS reageerde wat dat betreft net zo laat als China, toen dat land het voor het eerst constateerde. Toch registreren die ‘maar’ 80.000 gevallen en 3.305 doden. Italië reageerde ook te laat en is die 80.000 ruimschoots voorbij, maar heeft vier keer zoveel doden. India hoor je nog steeds weinig over, behalve dat daar wordt gedreigd om lockdown-overtreders neer te schieten.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

31 reacties

 1. Klaus

  Geen nieuws is ook nieuws!

 2. Boudewijn Hummelinck

  De overzichtssite waar Wout naar verwijst (ht*ps://www.worldometers.info/coronavirus/) roept inderdaad veel ongemakkelijke vragen op. Zo is er bijvoorbeeld nog steeds geen heldere relatie zichtbaar tussen de mate van social distancing en het aantal besmettingen/doden.
  België bekritiseerde Nederland bijvoorbeeld (belachelijk) fel over de soepele lockdown maatregelen maar zit in slachtofferaantallen (relatief) op precies hetzelfde niveau. Ook de cijfers van Italie en Spanje laten weliswaar een daling zien maar de vraag rijst of dat te danken is aan de draconische lock-downmaatregelen of het eenvoudige feit dat de meest kwetsbare ouderen ook een keer op raken.
  Voorlopig is er geen alternatief voor dit beleid, en we hopen allemaal dat het verklaart waarom in Brabant het aantal ziekenhuisopnames terugloopt) maar er moet veel meer dan dit in het spel zijn.

  De site biedt wel een heel onheilspellend beeld voor landen als de V.S. waar de verspreiding al breed is, de medische zorg minder goed en de mate van handhaving social distancing beperkt.

  1. Bolland

   medische zorg minder goed?

   USA 11 doden per 1.000.000, Nederland 61 per 1.000.000

   Genezen mensen USA 6241 Nederland 250

   Heb je zitten blowen?

   1. Boudewijn Hummelinck

    De medische infrastructuur in de V.S. is beduidend zwakker dan die in Europa. Veel mensen zijn onverzekerd en hebben geen toegang tot passende medische zorg.
    Je cijfer zegt weinig: de epidemie moet in de V.S. nog beginnen. Trump gaat uit van 100.000 doden, experts gaan uit tenminste 200.000. Reken met deze cijfers opnieuw.

    1. Bolland

     Nogmaals heb je zitten blowen?

     Zij 30 januari wij 27 februari begonnen.

     30 januari is eerder dan 27 februari echt waar, mag ik dat rekenwerk ook morgen doen?

     1. Boudewijn Hummelinck

      Bolland, je lijkt niet te weten waarover je praat.

      Ik adviseer je dit gesprek met je huisdier voort te zetten.

     2. Klaus

      Boudezwijn?

     3. Fonz

      “Nogmaals heb je zitten blowen?”

      Dat is een retorische vraag..

    2. Klaus

     Boudezwijn?

 3. Lambieck

  Zowel qua besmettingen als qua dodental zijn de officiële cijfers dus eerder een voorzichtige indicatie van de omvang van het probleem, en totaal niet betrouwbaar om de effectiviteit van beleid mee te berekenen.
  .
  Gelukkig legt Wout haarfijn uit waarom er geen effectiviteit van het beleid mee berekend kan worden.
  De simpele ziel snapt niet dat het niet om het cijfer maar om de beweging van het cijfer gaat. Bij een constante afwijking is de curve van cijfers zeker betrouwbaar.

  1. Boudewijn Hummelinck

   Vergeet het gepraat van Wout, Lambieck.

   Ik nodig je uit de genoemde site eens te raadplegen. Daar kun (als je links op een land klikt) de gegevens per land zien en daarvan is vooral interessant de grafiek die je lineair maar logaritmisch kunt laten verschijnen. Daar zie je heel voorzichtig positieve trends bij Italie en Spanje en bepaald nog niet bij Nederland en België.

   Er zit heel veel informatie achter deze site en het is bloedactueel.

   1. Lambieck

    Ik ken deze site reeds enige weken.
    Toename doden wijkt vaak af door tijdstip meeting/ reset moment.
    Doorteller is meestal wel correct.
    Vannacht om 2:00 uur ( GMT 0) geeft voor de USA pas het juiste cijfer

    1. Boudewijn Hummelinck

     Ik volg de site ook al een paar weken.

     Ja, je ziet dat bijvoorbeeld bij de V.S. het cijfer, in onze tijd, pas na een uur of 6 ineens begint op te lopen. Dat zal wel te maken hebben met de tijden waarop wordt gerapporteerd.

     1. Vee

      Even off-topic. Vanmiddag in de supermarkt. Alles ruim voorradig, alle schappen volledig gevuld maar geen velletje toiletpapier. Wat is die obsessie voor toiletpapier? De hamsteraars hebben ondertussen voor jaren lijkt mij.

     2. Vee

      Hmmmm alwser op de verkeerde plek. Ligt dat aan mijn browzer of rammelt deze site?

     3. Lambieck

      @Vee
      Al aan de mogelijkheid gedacht dat het noch aan de browser noch aan de site ligt maar gewoon aan uzelf?

     4. Vee

      @Lambieck, sluit ik niet uit maar het overkomt me alleen hier.

 4. Fonz

  Er herstellen er meer dan dat er dood gaan dat is goed bericht

 5. Bolland

  En weer een schepje erboven op.

  In Italie wonen zo n 200.000 chinezen Die veelal werkzaam zijn in de kledingindustrie, 70.000 rijken/ondernemers en 130.000 gedoogde illegalen.

  Velen daarvan uit regio Wuhan, ook daar nl grote kledingindustrie net als in Noord Italie

  25 jan chinees nieuwjaar 2020, veel chinezen gaan dan naar china voor de viering en komen weer terug al dan niet besmet.

  Raar dat dat nergens benoemd wordt, of zelfs maar overwogen wordt als eventuele medeoorzaak.

  Jullie noemen jezelf journalist, dan hoor je dit soort zaken tot de bodem uit te zoeken niet kritiekloos de mainstream media napraten.

  Zelfs als we de 10.000 doden per dag aantikken, en dat houdt aan tot 1 juni zitten we op 640.000 doden, is stevig griepseizoen.

  Italie over laatste 3 jaar 65000 griepdoden(21.500 per jaar)(Corona 12.428), Duitsland 35.000 per jaar (Corona 682) zit er dan niemand op de redactie die z n werk serieus neemt??en denkt goh waarom deze bizar overdreven aandacht van de media, staat niet in verhouding tot aantal slachtoffers

  Vreemde zaak

  Of is het makkelijker mee te huilen met de wolven in het bos

  1. Boudewijn Hummelinck

   De epidemioloog Bolland biedt hier nieuwe vergezichten.

   1. Klaus

    Boudezwijn?

    1. Boudewijn Hummelinck

     Kloteklaus?

   2. Bolland

    Zegt de man die 11 doden per 1 miljoen slechter vindt dan 61

 6. Vrijedenkert

  Dit Corona-virus is mischien niet heel dodelijk in vergelijking met een zware griepuitbraak maar daar houd de vergelijking direct op, het is een zeer hardnekkig en zeer besmettelijk virus met een zeer lange incubatietijd en de gevolgen voor patienten die wel ernstig ziek worden zeer ingrijpend met een zware dubbele longontsteking waarbij de patienten ook nog eens weken moeten worden beademd en zeer verzwakt zijn en vele nadien gevolgen overhouden!

  Cijfers die China naar buiten brengt geloof ik niet met maximaal 150 doden op een dag 23 februari terwijl men toen ruim al ruim 75.000 bestettingen had.

  Deze pandemie is nog maar net begonnen en als dit virus echt op grote schaal gaat uitbreken en huishouden in Zuid-Amerika, Afrika, India en grote delen van het Midden-Oosten en Azië kan het aantal slachtoffers wel eens kunnen oplopen tot honderdenduizenden of mischien zelfs miljoenen…

  Een gerichte effectieve behandeling is er nog niet en een vaccin kan nog wel een jaar tot anderhalf jaar duren.

  1. JochemX

   Inderdaad, die cijfers uit China kloppen voor geen meter. Alles lijkt daar een grote reclame voor de CCP om te tonen hoe goed ze alles doen. In Wuhan staat (of stond?) een groot biochemisch laboratorium. China ontkent dat domweg. Verder heb je weinig aan de cijfers als je niet uitgebreid kan testen. Je moet namelijk ook aantonen dat de overledenen aan de virusziekte zijn gestorven. Het aantal besmette mensen is zonder testen helemaal een slag in de lucht.

   1. Boudewijn Hummelinck

    “ In Wuhan staat (of stond?) een groot biochemisch laboratorium.”

    Wat wil je hiermee suggereren?

    1. Klaus

     Een kauwgommetje dat is uitgekauwd, onder de tafel is geplakt, en daarna weer in de mond wordt genomen.

    2. JochemX

     Dat ze het laboratorium wellicht al afgebroken hebben. Ik suggereer verder niets, maar constateer dat China nogal makkelijk liegt. Mede daardoor worden veel experts op het verkeerde been gezet.

 7. gargamel

  Terugblik
  In de winter van (2017/2018) was de sterfte 15 weken lang verhoogd (week 51 2017 t/m 14 2018). De verhoogde sterfte viel samen met de griepepidemie die plaatsvond van week 50 2017 tot en met week 15 2018. De oversterfte tijdens de 18 weken griepepidemie werd geschat op 9.444 (8.885 voor de gehele winter periode van week 40 t/m 20). Hiermee was de oversterfte het hoogst ooit gemeten sinds het begin van de monitoring in 2009. De oversterfte betrof voornamelijk mensen van 75 jaar en ouder, maar er waren ook enkele weken waarin de sterfte verhoogd was in mensen tussen de 55-64 jaar en 65-74 jaar.

  In de winter van (2016/2017) was de sterfte 12 weken lang verhoogd (week 48 2016 t/m 10 2017). De verhoogde sterfte begon 2 weken nadat de griepepidemie begon en duurde tot en met de laatste week van de epidemie (met uitzondering van week 52 2016). De oversterfte betrof voornamelijk de mensen van 75 jaar en ouder. Tijdens de 15 weken griepepidemie werd de oversterfte geschat op 7.503 (8.890 voor de gehele winter periode van week 40 t/m 20). Hiermee was de oversterfte relatief hoog. In de voorafgaande 5 jaar was de oversterfte alleen hoger in 2014/2015, toen de langste griepepidemie heerste ooit gemeten in Nederland (oversterfte van 8.600 in 21 weken).

  In de winter van (2015/2016) was de sterfte verhoogd van week 1 t/m 14 van 2016 (met uitzondering van week 7). De verhoogde sterfte viel samen met en duurde 3 weken langer dan de griepepidemie (die plaatsvond van week 1 t/m 11). Tijdens de 11 weken griepepidemie werd de oversterfte geschat op 3,900 sterfgevallen (6.085 voor de gehele winterperiode van week 40-20) en was daarmee gemiddeld vergeleken met de afgelopen 5 jaar. Dit betrof voornamelijk 75-plussers maar er waren enkele weken waarin de sterfte ook verhoogd was in 65-74 jarigen.

  De winter ervoor (2014/2015) lag de piek van de totale sterfte in de week van 8 tot en met 14 januari 2015 en de piek was hoger dan de pieken in de afgelopen 5 jaar. Tijdens de gehele lange griepepidemie van de afgelopen winter was de sterfte verhoogd. Er stierven ruim 65.000 mensen, dat is ruim 8.600 meer dan in deze 21 weken was verwacht (voornamelijk onder de 75-plussers). De oversterfte was hoger dan in de 4 eerdere influenza seizoenen.

  In de winter van (2013/2014) was de sterfte niet verhoogd. Dit viel samen met een mild griepseizoen (een lage incidentie griep-achtig ziektebeeld en een korte griepepidemie van 4 weken).

 8. Chris Schoneveld

  42000 doden. Laten we voor het gemak aannemen dat de crisis en doden nu 60 dagen aan de gang is. Dus gemiddeld 700 doden per dag. Jaarlijks sterven er (7 miljard gedeeld door de gemiddelde leeftijd van 70 jaar) wereldwijd zo’n 100 miljoen mensen. Dat is per dag 274000 mensen. Vergelijk dat met de 700/dag die aan de Corona virus sterven.

 9. Bes Tolen

  Bolland. helemaal niet raar, dat in Italië dan de belangrijke oorzaak van de ramp verzwegen wordt. Dat betreft het grote probleem in de westerse wereld. Alles verzwijgen over de massa immigratie wat er allemaal fout zit, is de politieke afspraak in het westen. Dat heeft ook sinds de jaren tachtig invloed op de keuze van de politici, die op de kandidatenlijsten komen voor de verkiezingen van de volksvertegenwoordiging. Dat heb ik zelf geconstateerd. We worden allemaal opgelicht.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.