Zwalkend RIVM maakt ommezwaai: promoot nu groepsimmuniteit corona na het eerst een “frame” te hebben genoemd

Het RIVM loopt weer eens gigantisch omslachtig en raar te doen. Nadat topman Jaap van Dissel eerder het idee van de groepsimmuniteit een “frame” noemde en zei dat het doel van Nederland níét is om groepsimmuniteit op te bouwen, is het overheidsorgaan nu zélf begonnen met groepsimmuniteit te promoten. Een opmerkelijke draai.

En ineens verscheen daar op Twitter een video van het RIVM waarin groepsimmuniteit werd aanbevolen als heilzaam wapen tegen het coronavirus. Met animaties en Jip-en-Janneke-teksten deed het overheidsorgaan van Jaap van Dissel uit te doeken hoe de zogeheten ‘herd immunity‘ Nederland moet gaan beschermen tegen het coronavirus.

Opmerkelijk, want twee weken geleden was het nog diezelfde Jaap van Dissel die bij een briefing in de Tweede Kamer bij hoog en laag beweerde dat Nederland zich helemaal niet ten doel had gesteld om groepsimmuniteit tegen Covid19 te kweken.

Vanuit politiek en journalistiek komen er verwarde en verontruste signalen dat het RIVM met onbegrijpelijke taferelen bezig is. Volkskrant-verslaggever Kustaw Bessems:

“Snap het niet. Groepsimmuniteit als doel was een misverstand, zei Rutte nadat veel mensen waren geschrokken. Een frame van kranten, claimde Van Dissel. Het is slechts een gunstig bijeffect op lange termijn, werd ons verzekerd. Waarom dit dan nu contextloos de wereld in slingeren?”

En in de Tweede Kamer pakt Thierry Baudet de onduidelijke berichtgeving van het RIVM aan:

“RIVM promoot nu tóch weer “groepsimmuniteit”, terwijl Rutte daar twee dagen na zijn speech-aan-de-natie (maandagavond 16 maart) juist weer van was teruggekomen. Erg vreemd twitterbericht.”

Baudets collega Wilders legt vervolgens nog eens uit waarom die groepsimmuniteit zo’n risicovolle strategie is:

“Dus 10 miljoen mensen – want er is nog geen vaccin – moeten het Corona-virus krijgen met alle gevolgen van dien om ‘meestal’ immuun’ te zijn?

Wat volgens deskundigen overigens ook niet zeker is of en hoe langdurig dat zal zijn omdat het virus continu muteert.”

Het moge dus duidelijk zijn: het RIVM heeft wat uit te leggen. Maximale preventie of groepsimmuniteit, wat is nu de aanbevolen strategie voor Nederland? Wat gaat het nu worden, en dan echt?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. Peetjoh

  Het rivm kan perfect het weer van gisteren voorspellen. Dat van vandaag word wat moeilijk. En dat van morgen is voor hun onmogelijk. Je vraag je af waarom zoiets bestaat zinloze verkwantseling van belastinggeld.

  1. m.van.rosmalen

   😂😂😂
   Moet ook wel nu ze er EINDELIJK achter komen
   Dat driekwart thuis vakantie viert en zich zijn lul uit zijn broek lacht.
   Weinig groepsimmuniteit zo😂😂
   Dat mag het zorgpersoneel zonder bescherming en zonder test gaan doen
   Misschien nog effe een hypocriet applausje dan werkt het stront wel weer door

 2. ts_tle

  Mooi geschreven:) Heel Twitter gaat nu los op het RIVM:D schitterend

 3. B. Pascal

  Hoe je het ook wend of keert, dit virus gaat een massa slachting geven.
  Nu, al dan niet over een langere periode.

  Groep immuun of niet we gaan een groot deel van onze ouderen verliezen.
  Als offer op het altaar van de welvaart, als offer op de boeddhistische Chinese altaren.

  Wie met hindo-china gaat samenwerken, krijgt de ziektes ervan!
  Bekijk de geschiedenissen maar!

  1. Vraagtekentje

   Nostradamus schreef al op te passen voor het gele gevaar. En van de RIVM, het lijkt wel tombola haha.

  2. Peetjoh

   Immuniteit is nog nooit bereikt zonder vaccin. Dus totale onzin. In Erasmus zijn 150 man overleden 30 genezen. Dat is een hoog sterfte cijfer.

 4. rexm

  We heten de RIVM van harte welkom in de club van list & bedrog, van Nederland.

 5. Boudewijn Hummelinck

  Groepsimmuniteit zal veroorzaken dat de tweede Corona-golf in het najaar veel minder heftiger en geleidelijker zal verlopen dan de eerste.

  Groepsimmuniteit is in de huidige fase geen doel op zich (het heeft op de korte termijn onvoldoende effect omdat het eenvoudig nog te weinig effect heeft) maar op de langere termijn de sleutel tot het beheersbaar maken van dit virus.

  De behoefte op DDS om het RIVM te diskwalificeren is zowel opmerkelijk als onverantwoordelijk.

  1. Niemandalletje

   Dat “hopen” ze/we. Zeker “weten” kan niemand dat nog.

 6. Rud56

  Rutte zei gisteren in het journaal dat hij het volste vertrouwen heeft in dat RIVM. Een instituut dat continue met zijn adviezen (en die Van Dissel) de plank mis slaat! Ten koste van tientallen doden!

  Die Rutte ja, had o o k zo’n vertrouwen in zijn ministers en partijleden die wegens corruptie en falen moesten aftreden! Alleen koste dat geen doden!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.