148 nieuwe sterfgevallen door corona – RIVM: ‘er valt geen conclusie te trekken uit dagcijfers’

Het RIVM heeft 148 nieuwe sterfgevallen en 502 nieuwe ziekenhuisopnames in de afgelopen 24 uur gemeld. Het totaal aantal overleden patiënten staat nu op 1487. Dat betekent niet dat al deze patiënten ook in de afgelopen 24 uur zijn overleden of opgenomen: het gaat hier alleen om meldingen.

In totaal zijn er nu 15.723 personen positief getest op het coronavirus, 1026 meer dan gistermiddag. Bijna 40 procent (6.286 patiënten) is opgenomen geweest in het ziekenhuis. Het aantal doden is iets afgenomen ten opzichte van gisteren: 166 (vandaag 148). In het artikel van het AD wordt daar nog maar eens benadrukt dat het hier puur en alleen om meldingen gaat, en niet perse om de actualiteit.

En dat is opvallend. Zowel het RIVM als de mainstream media laten steeds meer doorschemeren dat de situatie wel eens uit de klauwen zou gaan kunnen lopen. Zorgcapaciteit in de vorm van personeel, apparatuur en bedden wordt tot het uiterste gedreven. Asymptomatische besmetting blijkt een katalysator in de verspreiding van het virus te zijn geweest. Beademingsapparatuur is halverwege maart pas besteld. Het CBS merkt een flinke piek in het aantal doden ten opzichte van dezelfde week in de jaren ervoor. En de kritiek op China krijgt ook een steeds prominentere plek in het publieke debat.

Er begint een shift in onze collectieve houding richting de crisissituatie te ontstaan. En waar het helemaal precies heengaat valt niet te zeggen, misschien ook wel omdat het wellicht een beetje te sturen is. Maar wat wel duidelijk is: er zit een component van explosieve kritiek in. En of die kritiek terecht is moet iedereen voor zichzelf uitmaken. Maar het feit blijft dat het er is, anders zou het RIVM of het AD er niet zo overduidelijk rekening mee houden.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. Fonz

  Jawel, de conclusie is dat er een paniekerige dag telling bij wordt gehouden die mensen helemaal gek maken, de afgelopen jaren gingen er meer mensen dood rond deze tijd dan nu…

 2. Vrijedenkert

  Ik trek wel conclusies, ik denk dat we er niet onder uit komen dat we komende weken gebruik zullen moeten maken van Duitse IC-capaciteit…
  Als de Duitsers meer dan voldoende capaceit hebben en wij hier gebruik van mogen maken gewoon doen, als wij als Nederland b.v. 100 IC-bedden tijdelijk mogen huren moet dit niet worden gezien als een vorm van liefdadigheid want de Duisters zullen dit gewoon gaan factureren en de Nederlandse zorgverzekeringen zullen dit moeten voldoen!

  1. -Bo-Realist

   De piek in het aantal doden tov dezelfde week vorig jaar is gedebunked door Jensen deze week. Die claim is dus angstzaaierij in optima forma.

 3. Lambieck

  Maar het feit blijft dat het er is, anders zou het RIVM of het AD er niet zo overduidelijk rekening mee houden
  .
  Volgens mij is uw interpretatie van verslaggeving door AD en RIVM een mening.

  1. Ego-non-solus

   @Lambiek: gelukkig poneert u ook altijd uw schrijfsels als een mening. Het is natuurlijk mijn misplaatste interpretatie dat u ons 100x per dag uw eigen waarheid probeert op te dringen. Fout, fout van mij!

   1. Lambieck

    Uw conclusie betreffende uw eigen tekortkomingen zijn geheel juist.
    Ik kan niet anders dan u gelijk geven.

 4. Kretoloog

  Er stijgen steeds meer geluiden op om te stoppen met het dagelijks vermelden van de aantallen doden. Daar ben ik het helemaal mee eens.

  Er sterven iedere dag gemiddeld 400 doden in Nederland, dat is 2800 per week. Je maakt de mensen volslagen depressief door dit iedere dag te vermelden dan wel raken ze compleet afgestompt.

  Stoppen dus!

  1. Lambieck

   Cijfers moeten wel beschikbaar blijven, maar hoeven van mij ook niet op de voorpagina .

 5. Boudewijn Hummelinck

  Er zijn wel degelijk conclusies te trekken en die sluiten aan bij de prognose van het RIVM: het aantal besmettingen, het aantal ziekenhuisopname en het aantal doden neemt significant af. Het hoogtepunt van het virus lag rond 27 maart en het is nu op z’n retour. Dezelfde trend is te constateren in België, Italië en Spanje.

  Wout moet eens de tijd nemen de rapporten van het RIVM even rustig door te lezen. Dit is gebabbel waar niemand wat aan heeft.

 6. Bockbeer

  Als we dagelijks lezen hoeveel mensen er aan een hartaanval sterven, eet niemand meer mayonaise.

  1. Politiek Profeet

   Een grote gore leugenclub dat rivm….

   1. Boudewijn Hummelinck

    Je bent niet de slimste, Politiek Profeet, maar dat is jou natuurlijk niet te verwijten.

    1. Scheve Tinus

     Ga eens dood man!

     Teringsukkel.

     1. Politiek Profeet

      Een grote gore leugenbende dat rivm….vraag maar eens na bij het cbs…. die komen met andere cijfers/getallen/rekenmethode/statistieken/modules/dromen/verwachtingen/wensen/etc..etc…. feit is en blijft dat er vele doden vallen vanwege corona die niet meetellen omdat ze niet getest zijn vooraf….tijdens….en nadien….

     2. Boudewijn Hummelinck

      Het CBS komt met andere cijfers omdat ze alle sterfgevallen telt. Het RIVM heeft een en andermaal aangegeven dat het werkelijke aantal door hen gemelde doden hoger ligt omdat niet elk sterfgeval aan Corona wordt gerelativeerd.

      Dat heeft niets met liegen te maken, dat is de waarheid.

     3. Boudewijn Hummelinck

      Coronalijer!

      🙂

    2. Jack Flash

     Ik ben blij dat jij de stomste hier bent arrogante hufter.

 7. Maher Salal

  Het is opvallend dat het RIVM wel cijfers bijhoudt van besmetting en opname op de IC, maar nooit publiceert hoeveel mensen de IC verlaten of cijfers over genezen verklaarde personen.

 8. Ben-NIET-Groen-L

  Bijstellen levensverwachting? Nu al, na een paar weken Corona-epidemie? Dat laat zien dat men beter beseft dat er iets groots gaande is dan men weten laat.

  En het zal nog wel even doorgaan. In China worden hier en dar de restricties op reizen opnieuw ingevoerd, aangezien het virus weer een opleving vertoont. Zoals jullie je ongetwijfeld kunnen herinneren zjin er al eerder mensen geweest die het na genezing eenvoudig opnieuw opliepen, hetgeen betekent dat als er afweermechanismen tegen te ontwikkelen zijn, die mogelijk ook geen lang leven beschoren zijn.

  Dat is een angstwekkende gedachte voorde toekomst, omdat het zou impliceren dat je je elke twee weken of iets dergelijks opnieuw zou moeten laten vaccineren.
  De gelijkenis met suikerziekte en het zelf toedienen van insuline dringt zich op.

 9. Kristalix

  Wanneer gaat Europa naar China, compensatie eisen voor de slachtoffers en de enorme schade.

  Chinese gewoontes die verantwoordelijk zijn voor dit drama. Blokkeer China, handel scheep, trein en luchtvaart. Ban personenverkeer. Tot China begint te compenseren.

 10. harte385

  Zijn het allemaal echte corona doden of telen ze de normale manier van dood gaan ook mee om betere cijfers te krijgen. EU Grijpt de macht na de crisis is Nederland verloren en staat onder curatele van machtsgeile mannetje en vrouwtjes uit Brussel doel bereikt wat hier draait alles om

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.