Column Ozair Hamid — ‘Code Zwart: Wie heeft recht op beademing als er niet genoeg plek is op de IC?’

Code Zwart: het moeten toepassen van triage, gezien de overbelasting op de intensive care. Volksvertegenwoordigers laten het aan de desbetreffende medici om een ‘oplossing’ te bedenken voor de moeilijkste medisch ethische kwesties. Egocentrisch, want politici hoeven zo niet een moeilijk standpunt in te nemen. Stemmen gaan niet verloren, maar ten koste van wat is de vraag.

IC-bedden die niet beschikbaar zijn, steeds wanhopigere ouderen en artsen die de mogelijkheid krijgen om hun morele gedachtengoed toe te passen in de werkelijkheid. Is het niet bevreemdend dat het leven van een individu afhangt van de desbetreffende arts? Regelgeving is er op dit gebied, maar ruimte voor interpretatie is zeker aanwezig.

Vastgesteld moet worden is dat een individu van de beademing afhalen in principe verantwoord kan zijn. De leer van het dubbele effect – voor het eerst beredeneerd door de christelijke theoloog Thomas van Aquino – betoogt dat een neutrale actie, met negatieve externe effecten, moreel gerechtvaardigd kan zijn als de bedoeling van een bepaalde actie goed is. Het afstaan van een IC-bed met daarin een persoon met een overlevingskans van 1%, om zo een 12-jarige, met een overlevingskans van 99%, te kunnen laten ademen is volgens deze christelijke leer gefundeerd.

Maar waarom de plek dan niet afstaan aan een succesvolle filantroop? Utilisten zouden de plek schenken aan iemand die het meest bijdraagt aan het algemene nut. Vraag is vervolgens of het algemene nut ook goed is, want het algemene geluk (genot-kosten) komt niet altijd tot stand door goed handelen. Het onderdrukken van homo’s draagt is sommige samenlevingen bij aan het algemene geluk. Religieuze extremisten zijn namelijk gelukkiger wanneer homo’s worden onderdrukt. De kosten van deze onderdrukking is marginaal in deze samenlevingen. Niemand – behalve homo’s en een klein groepje progressieven – stoort zich hieraan. Te concluderen valt is dat het onderdrukken van homo’s ethisch verantwoord en goed is volgens deze moraalloze filosofie, terwijl het in werkelijkheid verwerpelijk is.

Of maken we totaal geen onderscheid op basis van relevante kenmerken, zoals Verlichtingsfilosoof Immanuel Kant betoogde? De categorische imperatief leert ons immers dat mensen een doel zijn, en geen middel. Een mensenleven inzetten om een mensenleven in te zetten is dus ook niet de bedoeling. Maar moet dit echt een universeel gegeven zijn? Want als alle ouderen uitgaan van dit principe, leven we toch in een samenleving waarin extreem individualisme overheerst. Is extreem individualisme verenigbaar met een verbonden samenleving?

Dit zijn vragen en dillema’s waar het van belang is om publieke consensus te bereiken. Mensen die de overheid aanklagen met artikel 2 EVRM in de hand, poging tot genocide o.i.d. is niet wenselijk. Verder kan het voeren van dit maatschappelijke debat leiden tot opstandjes, die het werk van intensivisten bemoeilijkt. Ga het debat niet uit de weg en bereik consensus over de handelingswijzen tijdens code zwart om zo deze zwart dagen te verlichten.

Volg mij op Twitter.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. m.van.rosmalen

  Wat dacht je van de zorgmedewerkers die direct in contact staan met cliënten waarvan je toeten nog blazen weet of ze besmet zijn ja of nee en dan nog de wisseling van diensten van collega naar collega.
  En zich ook nog de pleures werken ook

  1. ervi

   Van Rosmalen, als we iets van je willen vernemen, roepen we je wel. Zo wordt voorkomen dat je op het verkeerde onderwerp reageert. Het gaat nl. nu even niet over thuiswerkers en vakantievierders.

   1. m.van.rosmalen

    Zeker wel Ernie
    Die komen op de laatste plaats dus hup op je beurt wachten☝️

    1. ivanhoe

     dat jij nog los mag rondlopen.

     1. m.van.rosmalen

      Yep moeilijk hè
      Een andere mening

 2. Seneca

  wat mij opvalt is, dat na enkele weken Chinese griep, men nu zegt: ‘dat wij toch wel erg veel bejaarden hebben’. ook valt het op dat het ‘niet testen’ zulke vertrouwen wekkende uitkomsten geeft. overigens valt er ook af te dingen op de 1,5 meter afstand. kortom: deze Chinese griep biedt de mogelijkheid aan d66 om haar oorspronkelijke ideeën in praktijk te brengen nl. het verminderen van het aantal bejaarden (weet u nog, de Drion pil), het doordrukken van een klimaat agenda met wetgeving, een initiatief van zowel de moordenaarspartij d66 en gl de partij die wenst dat bedrijven zoals KLM geen ondersteuning krijgen als zij niet iedereen in dienst houdt en natuurlijk de heer Jort Kelder die van mening is dat dikke 80ers beter direct van het dak kunnen springen om een ic bed vrij te houden en zodoende minder aow claimen. overigens is cu ook niet van smetten vrij gezien hun steun aan dit onoordeelkundig kabinet dat blindvaart op een RIVM dat ook niet weet wat zij doet en wiens adviezen zo langzamerhand, de grens van criminaliteit hebben bereikt. over de dictator Rutte zal ik niets zeggen, de geschiedenis zal met dit individu afrekenen en het zal niet fraai zijn.

 3. CLoVis

  Gelukkig nog steeds geen reactie van @lamlul;
  die is alle ‘moeilijke woorden’ nog aan het opzoeken.

  En zelfs als hij die allemaal kan vinden
  dan ontgaat de samenhang ervan hem nog steeds
  en begint hij maar weer op Wilders of Baudet af te geven.

  1. Original NL

   Dit ziet “het” als een uitnodiging clovis..een boosaardige reaktie van de eu/klimaatclown zal uw deel zijn.

   1. CLoVis

    Een boosaardige reactie van de gek zal mij een rotzorg zijn;
    hij kan mij alleen aan het schrikken maken met een intelligente opmerking.

    Het enige waar ik voozichtig mee ben
    is een paard met gevoel voor humor.
    (Je moet een ruiter moet zijn om deze echt te begrijpen).

 4. fusilier

  Wat als Wilders en Rutte tegelijk het corona virus hadden,en zij moesten beiden aan de beademing, en er was nog maar 1 over.

  1. Original NL

   Waren alle keuzes maar zo makkelijk fusilier,
   geen O2 naar rutte de zorguitkleder.

  2. struisvogelpolitiek

   Dan mag Wilders hopen dat zijn arts een PVVer is.

   1. Original NL

    Een arts zou wel gek zijn iemand aan de zuurstof te leggen die hem vervolgens zal wegbezuinigen.

 5. Cycle25

  Als het aan Jort Grafkelder ligt, alleen hij…de welgestelde over ’t paard getilde miljonair wil zijn liberale opcenten verdedigen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.