Duitse virologen: ‘Kinderen net zo besmettelijk als volwassenen’. Onze regering: ‘We gooien alle basisscholen weer open’

In een nieuwe studie van de Duitse onderzoeksgroep van Christian Drosten stellen de onderzoekers dat het goed mogelijk is dat kinderen net zo besmettelijk zijn als volwassenen. Dit onderzoek staat natuurlijk haaks op de mening van het RIVM. Drosten is een van de belangrijkste adviseurs van de Duitse regering. Hoe komt het toch dat Duitsland zo anders naar het virus kijkt dan wij in Nederland?


De onderzoeksgroep van Christian Drosten waarschuwt tegen een volledige heropening van scholen en kinderdagverblijven, zij menen aan de hand van onderzoek dat dit totaal niet verstandig is. Aangezien de kans enorm groot is dat kinderen net zo besmettelijk zijn als volwassenen.

Dit advies is opmerkelijk aangezien bij ons het RIVM een compleet andere mening heeft over het besmettingsrisico onder kinderen. Het RIVM is van mening dat basisscholen, en dus ook kinderdagverblijven, na de meivakantie weer gewoon open kunnen.

In Duitsland komen de ministers van Onderwijs bijeen om te overleggen wat ze met dit advies gaan doen.

“In onze studie vinden wij geen enkel statistisch bewijs dat de hoeveelheid virusdeeltjes in kinderen met een covid-infectie anders is. Daarom moeten wij waarschuwen tegen een ongeclausuleerde heropening van scholen en kinderdagverblijven in de huidige situatie met een grotendeels bevattelijke bevolking en de noodzaak om de besmettingsgraad laag te houden door niet-farmaceutische maatregelen. Kinderen zijn mogelijk even besmettelijk als volwassenen.”

Vanuit Nederlandse hoek is er wel kritiek geleverd op de studie van Drosten, ze vinden namelijk dat het onderzoek niet valide is. Toch zou het ook interessant zijn als dit nu eindelijk eens goed wordt onderzocht in Nederland, voornamelijk om gewoon duidelijkheid te scheppen.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. Kretoloog

  Spreek met 2 virologen en je hebt 2 meningen.
  Spreek met 10 virologen en je hebt 10 meningen.

  Dat is prettig. Valt er tenminste nog wat te kiezen. En dan kies je natuurlijk die mening die jou het beste uitkomt. Bij Bart is dat: horror.

 2. Sleipnir

  Na het geëxperimenteer met bejaarden beginnen die prutsers in Den Haag nu te experimenteren met kinderen.

  1. Kretoloog

   Klets niet. Kinderen lopen geen enkel risico.

 3. splatoon

  Iedereen met gezond verstand: “Ok, met dat Corona valt het overduidelijk wel mee. Is het eigenlijk wel slim om hierom de hele economie op te blazen?”

  DDS: “Versoepeling van de lockdown is verschrikkelijk! De scholen gaan weer open! Vreselijk! Nu gaan we allemaal dood!”

  Als de economie ploft (en daar zijn we heel hard mee bezig) dan is de zorg de eerste dode. Zonder economie geen welvaart. En zonder welvaart geen zorg. Maar nee, laten we vooral doorgaan om het kind met het badwater het raam uit te smijten.

  Ze moeten niet alleen de scholen open gooien. Ze moeten gewoon ALLES opengooien. En per direct stoppen met deze achterlijke maatregelen. Dit doet meer kwaad dan goed.

 4. Piet51

  Als ik het goed heb begrepen, wordt er sinds eind maart in Nederland een onderzoek onder kinderen gedaan dat nu juist een antwoord moet geven op deze vraag.
  Bij dat Duitse onderzoek blijven vooral vraagtekens achter. Dat is nuttige input voor vervolgonderzoeken.

 5. Buzz68

  Als meneer Van Diesel van RIVM zegt dat de scholen open kunnen, dan moet het wel waar zijn. Je gaat toch zeker niet zelf logisch nadenken? Gewoon blind de leiders volgen!

  Wat zij we in Nederland met z’n allen toch een stel domme schapen.

 6. Vit

  Trump vanochtend:

  WASHINGTON – De Amerikaanse president Donald Trump stelt dat hij „overtuigend bewijs” onder ogen heeft gehad waaruit blijkt dat het coronavirus afkomstig is uit een laboratorium in de Chinese stad Wuhan. Dat zei hij donderdag op een persconferentie.

  Eerlijk gezegd zou het mij niets verbazen want het is wel heel erg toevallig dat het daar is begonnen, maar ik geloof niet in opzet.

  1. Vit

   Genetisch kan er heel veel gemanipuleerd worden zoals bij mais wat zelf insecticide maakt.

  2. Vit

   Typisch wel dat er hier nog geen topic over is, waarschijnlijk ligt de redactie nog te slapen dat kan ook.

  3. Piet51

   @Vit
   Dat het virus afkomstig is uit een stad, Wuhan, met een markt waar wilde dieren verhandeld worden, is net zo toevallig. Bovendien werd de bewering van Trump ontkend door Amerikaanse in lichtingendiensten. Ik denk, dat we hier weer een staaltje zien van Trumps fantasie.

   1. Vit

    Er zijn in China meer markten waar wilde dieren verhandeld worden en sommigen worden er ook ziek van (Rabiës), je wilt niet weten wat. Daar is onze gewoonte om rauwe vis (haring) te eten niets bij vergeleken.

    Wat Trump’s fantasie betreft, we wachten af want ik ga er van uit dat hij niet zomaar iets zegt.

    1. Vit

     Btw, het is wel erg toevallig dat het een virologisch lab is.

    2. Vit

     Over haring gesproken, ik mis mijn zaterdagse harinkje happen wel maar dit terzijde.

     1. Piet51

      @Vit
      In mijn stad koop ik gewoon mijn wekelijkse haring op de markt of in de viswinkel. Ik mag hem alleen niet ter plekke opeten.

    3. Piet51

     @Vit
     Zou kunnen, maar er zijn ook veel meer virologische labs in China. Je opmerking dat Trump niet zomaar iets zegt vraagt om een heel vanzelfsprekende reactie die ik voor me zal houden. 😉

    4. Alfred Bentinck

     Van Trump zijn we helaas gewend dat hij voortdurend zo maar iets zegt. Hij liegt aan de lopende band.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.