EU-verslaafde Macron haalt hard uit: ‘Nederland kijkt naar verleden, is niet solidair en zet Europese Unie op het spel’

De Franse president Macron vond het nodig om zich achter Zuid-Europa te scharen, en daarbij uit te halen naar Nederland en Duitsland. Met exact dezelfde boodschap, bestaande uit: verwijten, doembeelden en eurobonds als enige oplossing.

Volgens Macron wordt de toekomst van de Europese Unie op het spel gezet, doordat landen als Nederland zich ‘koppig vasthouden aan oude begrotingseisen’. Hij benadrukt twee opvattingen over hoe we “Europa” kunnen zien: als politiek project of als gemeenschappelijke markt. Hij kiest voor de eerste optie en dat betekent voor hem automatisch dat je dan ‘solidair bent met elkaar’.

De opvatting dat jarenlang de begrotingseisen aan de laars lappen nou ook niet echt getuigt van solidariteit, komt niet in hem op. Want landen die dat dus al die tijd niet hebben gedaan (of daar met boekhoudkundige trucjes wel aan leken te voldoen), hebben zichzelf dus eigenlijk bewust blootgesteld aan verhoogde risico’s. Nee daar hebben we het maar niet over, dat behoort namelijk tot ‘het verleden’ en ‘we moeten kijken naar de toekomst’. Mooi makkelijk!

Kijk dan wat een angstzaaier:

Macron waarschuwt dat Europa moet slagen in het gezamenlijk aanpakken van de coronacrisis. “Anders zeggen de mensen morgen: waar dient Europa nog voor? Europa beschermt ons niet. Dan winnen de populisten. In Italië, in Spanje, misschien in Frankrijk en andere landen.”

En met die gezamenlijke aanpak doelt hij dus met name op eurobonds. ‘Geef het zuiden geld of de EU verliest z’n bestaansrecht’, is wat hij eigenlijk zegt. En nog voor dat bij je is doorgedrongen, slingert hij er zo een ‘wijze’ geschiedenisles achteraan:

“Na de Eerste Wereldoorlog zei Frankrijk tegen Duitsland: nu moeten jullie betalen. Herstelbetalingen. Dat was een enorme fout. Het populisme in Duitsland groeide en daarna gebeurde het ergste wat je je kunt voorstellen.”

 

Die fout moeten Nederland en Duitsland niet herhalen met landen als Italië, is de boodschap van Macron. “Je kunt niet tegen landen die fouten hebben gemaakt, blijven zeggen: nu moet je betalen.”

Die vergelijking loopt nogal mank. Duitsland kreeg destijds de schuld, maar was niet meer of minder verantwoordelijk voor de schade dan Frankrijk. In Duitsland zag men het in ieder geval als een onredelijk zware straf. En ja, Italianen en Spanjaarden zien de Nederlandse en Duitse houding misschien ook wel zo.

Maar hoe zouden Nederlanders en Duitsers dergelijke eurobonds gaan zien? Als gebaar van solidariteit? Nee, eerder als oneerlijk: ‘Nederland en Duitsland moeten bloeden voor Zuid-Europees wanbeleid’, ik zie de koppen al voor me. En als er dan ook nog zo’n joekel van een recessie aankomt, waar zo’n beetje iedereen het wel over eens is, dan worden die eurobonds ineens flink veel duurder. En dat is wel een treffende vergelijking met de periode tussen die twee wereldoorlogen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

51 reacties

 1. hans-e-pans

  Wat heeft hij een grote bek deze mevrouw Macron.

 2. KokZonderKeuken

  Off Topic.
  Reklame slogans kunnen de groots mogelijke onzin bevatten.
  Zag laatst weer een mooie:
  Blijf gezond.
  Draag corona mondkapjes.
  Hier te koop.

  1. Kristalix

   Laat maar klappen de Unie.

 3. lotje

  Is die man toch dom. Dit is het einde van de EU en anders volgend jaar nexit. Dan gaat de pinautomaat van de EU op slot.

 4. Bullshit16

  Geen cent meer naar die feest vierende landen sten fvd of pvv zo dat wij ons eigen land weer kunnen opbouwen
  Stem fvd of PVV uit de eu

  1. Burak

   Het wordt tijd dat je wat gaat doen @Bullshit16 ! Handen uit de mouwen.

  2. RvdBe

   We krijgen al deccenia lang de middelvinger van landen als Frankrijk en Italië als het gaat om staatschuld.
   Het enige wat ze doen is eisen,eisen en eisen, klaar met die ouwe wijvenneuker met zn lui en arrogant volk: NEXIT!!!

 5. Maurits Dekker

  Als Duitsland en Nederland de EU verlaten gaan Frankrijk en Italië failliet.
  Tais-toi Macron!

 6. Tvcoz

  Fijn dat Macron het een politiek project vindt. Betekent niet dat Nederlanders dat dan ook maar moeten vinden. Ook is het voor hem makkelijk praten. De Franse economie is een drama en hij ziet nu natuurlijk kansen om injecties, betaald door hardwerkende mensen (een begrip wat ze niet kennen in Parijs), los te peuteren.

  Gadverdamme, wat is het toch ook een omhooggeschoten rotvolk die Fransen. Arrogant tot in den treuren en verwachten dat iedereen maar doet wat ze willen.

 7. Ben-NIET-Groen-L

  Onze “Fuhrer”

  Premier Mark Rutte roept moslims op om zich ook tijdens de vastenmaand ramadan, die volgende week begint, te houden aan de coronamaatregelen. Hij vraagt de gelovigen om de gezamenlijke maaltijd na zonsondergang, de iftar, zo veel mogelijk thuis te gebruiken. Dat zei Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

  Roept op? In het Nederlands of Arabisch? Hahaha
  Houden aan coronaregels? Moslims? Hahaha
  De iftar, zo veel mogelijk thuis te gebruiken? Moslims? Hahaha

  En dan De Jonge: Minister: mijd geen thuiszorg uit angst voor coronavirus. Hahaha
  Ik denk dat ie zelf geen thuiszorg hoeft te geven.

  De groepjes die ik rond half tien als we onze honden uitlaten voor de laatste keer die dag zijn ongehoorzameMOSLIM-jongeren !!

 8. perry

  “‘Nederland en Duitsland moeten Zuid-Europa ten volle steunen” zegt het Franse opperhoofd!
  Haha, hij bedoelt Zuid-Europa EN HET FRANSE wanbeleid steunen!
  Hij wilt óók geld van Nederland en Duitsland, dat is de hele clu!

 9. Antiglobalist

  Een unie als bolwerk van verdeeldheid, zoals het Romeinse Rijk toen het aan het eind van haar Latijn was. Het klinkt mij als muziek in de oren.

  Op naar een wereld waar natiestaten ruim baan hebben om naar eigen inzicht te handelen. Weg met supranationale organisaties.

  1. Meriadoc Brandebok

   Een Europa van natiestaten, zonder overkoepelend samenwerkingsprogramma, is tot mislukken gedoemd.

   1. Willem Bever

    Laten we het toch vooral proberen!

   2. Rammstein

    Nee hoor, er zijn zoveel kleine natiestaten die zeer succesvol opereren in de wereld. Bovendien neemt Nederland op veel gebieden en markten vanouds een toppositie in en dat zal niet veranderen zonder EU.

    Bovendien hebben we nog steeds de grootste haven: onze locatie als poort naar Europa is uniek.

    1. Nestor Makhno

     De export van Nederland vindt voornamelijk plaats naar landen binnen Europa. Wanneer teruggegaan wordt naar de situatie van 1946, dus nog vóór EGKS, dan zal de handel daar in ernstige mate onder lijden. Nederland is geen autark land want daar is het te klein voor. Nederland kan niet bestaan in de huidige vorm en welvaart zonder de open handelskanalen naar met name Europa. En wat blijft er over van die “unieke Rotterdamse haven “wanneer handelsbelemmeringen hun intrede weer doen?
     De top tien van belangrijkste afzetlanden voor de Nederlandse industrie is vrij constant. Zo waren Duitsland, België, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, de VS en Italië in 2015 de belangrijkste zes landen, net als in 2006.
     bron: CBS https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2017/16/industrie-steeds-afhankelijker-van-export

   3. Nestor Makhno

    Mijns inziens behoort de EU niets meer dan een handelsblok te zijn. Laat de politieke agenda in vredesnaam achterwege zodat de EU ook niet door de US voor haar politieke doeleinden ( de absolute wereldhegemonie ) geinstrumentaliseerd kan worden!

 10. Adriaen van Bergen

  De fout ligt duidelijk bij de zuidelijke landen,met hun “Laisser-faire” beleid.
  Rara,ra waarom dat een Frans gezegde is.
  Wij sparen het brood uit onze mond en zij leven er op los.

 11. Kretoloog

  Duitsland is ook tegen Eurobonds. Maar daar durft de kleine napoleon geen kritiek op te geven. Bang als hij is van Mutti Merkel. Wat een pussy is die Emmanuelle toch.

 12. fusilier

  Macron is een eng ventje, laat de vieze klusjes opknappen door zijn persoonlijke lijfwacht Benalla.

  1. Bullshit16

   Fusillier
   Deze corona crisis komt ook macron goed uit geen demonstraties meer geen geele hesjes meer
   Macron hing ook aan een zijden draadje nu kan hij zitten blijven

 13. Boudewijn Hummelinck

  Dit soort signalen zijn essentieel voor de EU. De EU moet solidair zijn of zal niet zijn.

  Dank, Macron!

  1. Rammstein

   De EU zal niet zijn. Reken daar maar op achterlijke cultuurmarxistische, extremistische eurofiel.

   1. Boudewijn Hummelinck

    Het schelden tieren gaat je weer goed af, beste R*mmstein.

    De inhoudelijkheid schiet er nog wat bij in, maar ik vertrouw er op dat dit nog goed gaat komen.

    1. Rammstein

     Iedereen is je mateloze gebral weer spuugzat, of heb je dat nog niet in de gaten autist?

     Aan alle kanten wordt alweer opgeroepen tot een permaban en/of een vroegtijdig verscheiden. Bij allebei sluit ik me van harte aan.

     Je weet gewoon geen maat je houden, klootzak.

     1. Nestor Makhno

      Ik meen dat uw schrijfstijl niet beantwoordt aan de forumregels. Ik pleit dus voor het u verwijderen uit dit forum

    2. Nestor Makhno

     Dat vertrouwen dat u kennelijk in dat heerschap stelt lijkt mij enigszins overdreven. Ik stel nimmer vertrouwen in geretareerden. Ik negeer ze.

   2. Nestor Makhno

    Tut, tut. tut. Kán het even? U bent een onbeschaafd heerschap of vrouwspersoon

  2. Nestor Makhno

   Ik ben om heel andere reden geen fan van de EU dan de FvD en PVV en hun doorgaanse aanhangers. Ik beschouw de EU als de Europese civiele poot van het US Imperium, net zoals de Nato het buitenlands USA leger is gefinancierd door haar vazallen waaronder Nederland. Om die reden ben ik wars van de EU en niet vanwege het oeverloos gezwam en de hetzes van PVV en Fvd

 14. Meriadoc Brandebok

  Het voortbestaan van de Europese Unie hangt niet af van Zuid-Europese landen. Een populistische machtswisseling in die landen is niet echt noodlottig voor de EU. Dat is het wel als Duitsland besluit uit de EU te stappen. Daarna vallen Nederland en Oostenrijk, Scandinavië en ten slotte Ierland.

  Als Rutte en Merkel besluiten eurobonds te omarmen is dat koren op de molen van AfD, PVV en links-populistische partijen. En terecht, want eurobonds iszoiets onrechtvaardigs, dat het omarmen daarvan gewoon een keihard signaal van de kiezer verdient.

  1. Rammstein

   Het is wel een erg populistisch standpunt wat je omarmt, Meradoc. Maar dat geeft even niet: ik ben het geheel met je eens.

 15. J.Rademaker

  Niet verwonderlijk Frankrijk is ook fallit maar daar mag niet over gesproken worden.
  Een munt voor de noordelijke landen en de zuidelijke goedkope vakantie landen.
  Deze landen zijn niet meer goedkoop dus mogen de noordelijke landen bijpassen.

  1. Nestor Makhno

   “fallit”? Wat is dat? Of bedoelt u misschien “failliet”? U mag ook bankroet zeggen hoor als failliet een te moeilijk woord voor u is.

   1. macsjang

    Taalneukers zijn van een onuitstaanbaar soort. Als je niet begrijpt wat fallit hier betekent, blijf dan gewoon in het luchtruim staren. Of beter nog: in het luchtledige ademen. Dat lucht op. Nog een fijne avond.

 16. M. Brandenburg

  Solidariteit komt uit vrijwillige samenwerking. Niet uit opgelegde solidariteit dat is namelijk dictoriaal, solidariteit is ook niets meer dan samenwerking en is niet het gaan afbetalen van andermans schulden en al helemaal niet het financieren van het financiële wanbeleid van andere landen. Linkse rakkers betrap je nooit echt op echte hulp, maar is de een nog hierover dan de ander wanneer het gaat om het ontvangen dan wel afpakken en uitgeven van een ander zijn welvaart.

 17. Appelstroop

  De knoflooksnuivende rothschild bankier trekt z’n mond weer eens open.

 18. Adriaanv

  Is de Eu wel solidair met Nederland ?

 19. Paardenmiddel

  Nu moeten we allemaal bang worden want macron…hoeveel geld kreeg Frankrijk ook alweer??

 20. Cootje

  Ha ha alles komt precies uit zo als voorspeld komt die oude wijfen kenner ook nog om de hoek zetten , Europa gaat vallen het einde van het jaar , Corona heeft een mooie voorzet gegeven om de tegenstellingen bloot te leggen , nu nog een harde brexit er overheen en het is gebeurd met het ondemocratische zooitje , want Corona blijft lang genoeg om heel de wereld en zeker Europa in een recessie te storten die zijn weerga niet kan. Die oude wijfen kenner moet dadelijk zijn volk beteugelen tegen diepe armoede want die ouderwetse kolonie heeft nog een economie die je met de jaren 60|70 kan stellen , als je in Frankrijk 10€ netto per uur verdiend kost dat de werkgever 34,,50€ per uur , die gaan in een zware crises het land verbouwen en de sociale onrusten gaan komen van de Fransen die kunnen namelijk niet polderen , dus probeert die MACRON de vlucht vooruit

  1. Nestor Makhno

   “Wijfen” ? Moet dat niet zijn “wijven”? . En moet jij niet naar een psychiater?

   1. Cootje

    Macron kan Merkel met een vingerbeweging tot grote hoogte laten komen omdat hij gewend is wat oude wijven verlangen , en economisch heeft Duitsland de oorlog nooit verloren , maar hij fluistert nog steeds het oorlogsdrama in haar oor , en de schuldgevoelens van een Duitser hebben Macron stekker gemaakt in zijn relatie met de Duitse mama , gelukkig heeft hij in zijn eigen land de wind zwaar tegen , en na het Corona drama gaat zijn land een zeer zware dramatische recessie tegemoet , en dan komen de gele hesjes weer te voorschijn die het landje gewoon afbreken want van polderen hebben ze in Frankrijk nooit gehoord een recessie in Frankrijk zijn de ingrediënten om het unie verdrag en de euro te slopen , want je kan toch bij een hoop mensen in het noorden niet wijs maken dat wij Europese broeders zijn . Fransen zijn een zeer arrogant volkje met een zeer eigenwijzen economie , waar verworvenheden uit de jaren 60 betaald door euro bonds in stand willen worden gehouden , met een zware recessie hebben ze vrije tijd zat en verder lekker in hun sop gaar laten koken

 21. Cootje

  Gaat die MACRON dadelijk van twee wallen eten want hij moet zijn ouderwetse multinationals dadelijk met staatssteun gaan redden , werkeloosheid in Italië Frankrijk gaat boven de 15% liggen de komende jaren in Nederland boven de 7% , mooi hè dat enen Europa wel een zeer arm Europa

 22. Duckday

  Stem PVV of FvD daarna snel uit het monsterverbond de EU en EURO .
  DE EU heeft nog niks bijgedragen voor de NORMALE man vrouw in Nederland .
  Sinds de invoering van de EU en EURO is alles onbetaalbaat geworden.Door dit kabinet is de gezondheids zorg en de huren niet op te brengen.
  Stop eens met het kom maar binnen beleid dit land is vol we zijn overbevolkt .En een stel malloten in de gemeente raden willen zg arme zielige kindertjes binnen halen NU reken maar dat hele dorpen familie mee komen. Sluit grenzen en STEM PVV of FvD daarna exit
  Je ziet gewoon dat nu ook weer de Fransen hun zakken willen vullen door dat ze op grote voet verder willen bakken.

 23. Nestor Makhno

  Een echte geinponem deze Willemsen. Als “blijk van solidariteit” gaan de zuidelijke EU landen afzien van een financiële reddingsboei door de EU. ( daar is NL dan mooi vanaf ) Maar dan respecteren de zuidelijke EU landen ook niet langer het Dublin accoord en gaan ALLE asielzoekers voortaan op de trein en het vliegtuig richting Noord Europa en nemen de zuidelijke EU lidstaten niet langer asielzoekers terug waartoe ze op grond van het Dublinaccoord verplicht waren. Solidariteit kan uiteindelijk niet van een kant komen. Nietwaar?

  1. Cootje

   Asiel zoekers geef je gewoon net als Frankrijk een tentje kampje en verder niets gaan ze vanzelf terug , en trouwens als het einde van het jaar in een totale wereld recessie Erdogan de grenzen open gooit kunnen we de zuid Europeanen redden met euro bonds en krijgen we vanzelf een stroom opvreters er bij gratis en voor niets , en ze willen zakgeld en geen aardappelpuree , u ouders in een rusthuis mogen nog maar eenmaal douche in de week ,, als ze Corona hebben overleeft

 24. Buzz68

  Wil de EU alsjeblieft ook even mijn hypotheek overnemen. Noem het gewoon hypo-bond.

 25. LifeBuddy

  En in nederland hebben ze nog niet door dat het volk alleen maar werkt om de maffia in italie nog groter te maken, over de rug van kinderarbeid.
  Weerzinwekkend.

 26. Rosasolis

  Macron heeft gelijk. Nu is niet de tijd om zuid-Europa helemaal in de steek te laten.
  Voor zeker 6 jaar heeft Italie en Griekenland het leven van honderd-duizenden vluchtelingen uit Syrie en Iraq gered, en tot deze dag voor duizenden nog zorg geven in overvolle kampen. Hoewel Italie aan het herstellen is van de enorme Corona ramp in deze land, heeft Italie dringend financiele steun nodig. En als jarenlange EU lid
  hebben ze recht om noodzakkelijke steun. Ook Spanje en Griekenland hebben dringend financiele steun nodig om tegen de corona te vechten. Alleen snelle, noodzakkelijke steun vanuit de EU kassa, kan voorkomen dat een nog veel grotere Corona verspreiding door heel Europa zal komen.
  Wij moeten nu zorgen dat Europa geen Little Amerika gaat worden. Waar momenteel de corona de allerergste in de hele wereld is. Eer gisteren heeft EU voorzitter
  van der Leyen excuses aan Italie aangeboden, wegens het nalatig steun van de EU aan deze zwaar getroffen land. Ik kan me niet voorstellen dat de EU uit elkaar vaalt en dat alles wat erover is, is een aantal vele kleine landjes de overal in het continent verspreid liggen, met wel een eigen regering…maar geen enkele Europese samenwerking beleid meer heeft. Voor WW 1 was er geen officiele verbondenheid tussen Europese landen, en dat niet-verbondenheid leidde tot WW 2. Kort daarna kwam eindelijk de E.E.G. die leidde tot onze huidige Europese Unie. Daarom moeten we opkomen voor het belang voor het bestaan van, en de toekomst voor Europa. Ieder land heeft hun eigen identiteit, maar wij moeten voor de Europese Continent opkomen.
  Laten aan de hele wereld zien dat Europese Unie nog bestaat. Meer dan ooit van
  tevoren nodig.

 27. FJ

  Macron zegt Nederland kijkt naar het verleden en ik kan me heel goed voorstellen, dat Macron liever niet naar het verleden kijkt.
  18 Jaar de boel belazert, zowel Frankrijk als Italie. Altijd hun volk de zin gegeven om het maar rustig te houden, terwijl in Nederland al vanaf 2006 de VUT werd afgeschaft en daarna de AOW leeftijd werd opgeschroeft naar nu 66 en 4 maanden.
  De renteverlaging van de ECB heeft ervoor gezorgd, dat wij minder rente ontvingen voor spaartegoeden en pensioen, terwijl Frankrijk en Italië minder rente hoeven te betalen op hun staatsleningen.
  Ze hadden ook kunnen bezuinigen zoals wij, maar gaven het geld liever uit.
  Nederland heeft zijn belastingen, BTW en Energiebelastingen voor de bevolking alleen maar verhoogt.
  Ze hebben het over trotse Italianen en Fransozen.
  Het zijn schijtlijsters en bedelaars.
  Nu verlangen ze solidariteit van ons, terwijl ze ons 20 jaar een dikke vinger hebben laten zien en gezegd hebben, solidariteit “WAT IS DAT”.

  We laten ons betaalde belastinggeld toch niet spenderen aan Italianen en Fransozen, die zelf niet willen betalen en erop hopen dat het Noorden uiteindelijk door de knieën gaat.

  Die trotse Italianen en Fransozen wisten hun eigen zaakjes al 20 jaar lang zelf zo te regelen, dat ze meenden niet afhankelijk van ons te willen zijn.
  Zo zij het. Doen we.

 28. macsjang

  De zoveelste franse malloot die aan ons infuus wil. Krijgt in eigen luilekkerland nog niet eens de pensioenleeftijd omhoog, maar wil wel in EU verband uit onze ruif meevreten. Ga lekker bij je zuiderburen bedelen.

 29. RvdBe

  Je maakt afspraken binnen de eu, en als je dat dan niet meer uitkomt noem je het oude afspraken en die tellen dan niet meer.
  We moeten GVD eens ophouden om ons als een castratenvolk te gedragen en die klootzak met zn kutvolk de oorlog verklaren.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.