Expert sloopt het RIVM over mondkapjes: ‘Zorgen voor lagere kans besmetting en ernstig ziekteverloop’

Zelfs “slechte mondkapjes” werken “beter dan je verwacht,” aldus wiskundig expert Bert Slagter. De belangrijkste reden? “De hoeveelheid virus waarmee je in aanraking komt maakt uit.”

Het RIVM blijft maar volhouden dat het dragen van mondkapjes vooralsnog niet wordt geadviseerd voor gewone burgers. Want, aldus het RIVM, dat zou “schijnveiligheid” opleveren. Mensen zouden grotere risico’s nemen, niet meer aan social distancing doen, de handen niet goed wassen, en als gevolg daarvan zou het aantal zieken mogelijk toenemen.

Nou, op Twitter maakt expert Bert Slagter in twee draadjes — één van een kleine week geleden en één van gisteren — gehakt van die houding van het RIVM. “De hoeveelheid virus waarmee je in aanraking komt maakt uit,” aldus Slagter op 13 april. “Het aantal virusdeeltjes dat je binnenkrijgt, de virale dosis, bepaalt (1) de kans dat je besmet raakt, en vermoedelijk ook (2) de ernst van het verloop van de ziekte.”

“Lang niet iedereen die met het virus in aanraking komt wordt ziek. Vermoedelijk speelt daarom een groot deel van de blootstelling zich af in het convexe deel van de grafiek. Daar heeft een kleine reductie van de dosis een groot effect op de kans dat je besmet raakt,” schrijft hij in een beetje later in de draad. “Ook de kans dat je ernstig ziek wordt is groter als de dosis groter is. Althans, dat is wetenschappelijk gezien voor dit virus nog een hypothese, maar men vermoedt dat een hoge ‘viral dose’ het afweersysteem op een achterstand laat beginnen,” gaat hij verder.

Daarbij baseert hij zich onder meer hierop:

Ook viroloog Marion Koopmans zei daar al eerder over, “Het is aannemelijk dat er een relatie is tussen de dosis virusdeeltjes die je binnen krijgt en de reactie daarop. Dat je dus sneller en ernstiger ziek wordt als je meer virusdeeltjes tegelijk binnenkrijgt.”

“Voor het exacte verband tussen dosis en besmetting en ziekteverloop moet meer onderzoek worden gedaan. Maar de sterke aanwijzingen voor een verband en convexiteit helpen bij het kiezen van slimme, asymmetrische maatregelen,” stelt Slagter dan ook.

Daarbij zijn er twee belangrijke punten. “Ten eerste, een maatregel die niet waterdicht is, is alsnog zinvol. Denk aan niet-perfect je handen wassen. Meestal afstand houden. Handgemaakte mondkapjes. Die maatregelen tellen bij elkaar op omdat ze allemaal de dosis verkleinen.”

Ten tweede, alles wat de dosis beperkt is beter dan lineair zinvol. Als je de dosis met 30% reduceert, dan wordt de kans op besmetting misschien wel 50% of 70% kleiner. Merk op dat dit geen medische maar een wiskundige eigenschap is.”

En dan komt het: “In het bijzonder voor mondmaskers geldt dat het effect nog veel groter is als meer mensen ze dragen. Zowel aan de zendende als ontvangende kant wordt de dosis gereduceerd. Als iedereen ze draagt, geldt dat voor elke interactie.”

Alle maatregelen die de dosis verlagen hebben zin,” concludeerde Slagter op 13 april. “Handen wassen, bewegingssensoren, contactloos betalen, nog iets meer afstand houden, en misschien wel het meest de zelfgemaakte mondkapjes. Misschien is die laatste hierdoor wel de beste asymmetrische maatregel die er is!”

Vervolgens reageerde hij op 16 april op kritiek van het RIVM op het gebruik van mondkapjes, en dan met name over de “schijnveiligheid” die ze mogelijk zouden veroorzaken én “gebrek aan bewijs.” “Schijnveiligheid, of ‘risk compensation,’ wordt al decennia bestudeerd,” legt hij uit. “Bij autogordels, airbags en ABS vroeg men zich in de jaren ’70 af of roekelozer rijden niet de voordelen ongedaan zou maken. Het antwoord is duidelijk: beslist niet.

“Het eerste-orde-effect is de toegenomen veiligheid, en die geldt altijd en voor iedereen. Het tweede-orde-effect is de toegenomen roekeloosheid, die geldt voor sommigen en soms. Voor het collectief geldt vrijwel altijd: eerste orde > tweede orde.”

Met andere woorden, “vrijwel altijd” geldt voor het collectief dat de toegenomen veiligheid (aanzienlijk) groter is dan de toegenomen roekeloosheid.

En nee, dat geldt niet alleen voor autoriemen, maar ook voor het dragen van een motorhelm, kogelwereld vest, condoom, parachute, slot op je deur, zekeringen, rookmelder, zelfverdedigingscursus én je handen wassen, aldus Slagter.

Mondkapjes zorgen voor lagere dosis, en een meer-dan-lineair lagere kans op besmetting en ernstig ziekteverloop. Het systeem profiteert extra omdat zender en ontvanger beide filteren, en dat bij elk contactmoment,” herhaalt hij vervolgens zijn eerdere tweets over mondkapjes. Ja, “een slecht voorgelicht of onverstandig individu loopt misschien iets meer risico,” geeft Slagter toe. “Maar de meeste mensen lopen minder risico, en het systeem zeker. Het is misschien wel de beste asymmetrische maatregel die er is!”

Wat “er is toch helemaal geen bewijs!” betreft heeft Slagter ook een antwoord paraat. “Er zijn drie mogelijkheden: (1) er is geen bewijs, (2) er is bewijs dat het werkt, (3) er is bewijs dat het niet werkt. Het is een redeneerfout om ‘geen bewijs’ te verwarren met ‘bewijs dat het niet werkt’.” In dat opzicht faalt het RIVM, aldus Slagter. “Het RIVM verwart structureel ‘afwezigheid van bewijs’ met ‘bewijs van afwezigheid’ van effect of kwaad. Eerder was het virus niet overdraagbaar, kwam niet in Nederland, niet besmettelijk zonder symptomen. Nu zijn (zelfgemaakte) mondkapjes niet effectief. Intellectuele armoede.”

Hoe het RIVM hier wel mee om zou moeten gaan? “Je kunt ‘gebrek aan bewijs’ zien als ‘gebrek aan kennis’. We weten het niet precies, en dus moeten we de aanname doen die het minste risico heeft op catastrofe.

En trouwens, stelt hij vervolgens, “er is natuurlijk best bewijs. Historisch, anekdotisch en wetenschappelijk. Niet voor niets nemen steeds meer landen mondkapjes op in hun maatregelen-mix. Ik laat dat bewust liggen. Ik hoop slechts ‘schijnveiligheid’ en ‘geen bewijs’ als zwakke argumenten te ontmaskeren.”

Nou, dat is gelukt.

Oh, en wat wetenschappelijk onderzoek betreft dat impliceert dat mondmaskers wél nut hebben, ja dat is er inderdaad. Zie bijvoorbeeld dit verhaal door Reuters. En dit verhaal op BigThink.com. “The experiments involving 246 people showed that the transmission of the coronavirus and other respiratory infections studied (including influenza and rhinovirus) can be slowed by surgical face masks. In the study, the researchers detected coronavirus in 30 percent of the respiratory droplets and 40 percent of the aerosols in the exhalation samples without face masks, but no virus in the droplets or aerosols collected from participants wearing face masks,” aldus die laatste website.

Maar goed, daar wilde Slagter niet eens al te veel op ingaan, natuurlijk; het ging hem er vooral om, om duidelijk te maken dat de logica — de redenering — van het RIVM aan alle kanten rammelt.

Daar is hij zonder meer in geslaagd.

Omdat de gezondheid van ónze lezers ons wél kan bommen hebben wij gepartnerd met Stil.nl om u in staat te stellen om — ondanks de zogenaamde schaarste waar minister Hugo de Jonge het deze week over had — tóch beschermende mondkapjes aan te kunnen schaffen. Overal adviseren overheden burgers om mondkapjes te dragen. In België, Amerika en Duitsland, bijvoorbeeld. In veel andere landen is het dragen ervan zelfs verplicht (Oostenrijk, Turkije). Volgens De Jonge is er een “schaarste,” maar die is er alleen als je je afhankelijk opstelt van onze luie regering. Als je op onze eigen ondernemers vertrouwt zijn er juist wél genoeg mogelijkheden. Via Stil.nl kun je voor 29,95 euro 20 beschermende mondkapjes kopen. Voor 39,95 euro heb je zelfs 10 KN95-mondkapjes. Want ja, ze werken volgens steeds meer experts wel degelijk. Ze vertragen de verspreiding van het virus waarschijnlijk én verminderen mogelijkerwijs zelfs de ernst van de besmetting. Daarom zeg ik: doen!

Volg mij op Twitter en Steun mij op BackMe.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

31 reacties

 1. Antiglobalist

  Dat Rutte en het RIVM incompetent zijn, wordt telkenmale bevestigd. Er dient in 2021 een democratische afrekening met Rutte plaats te vinden. Ook dient de top van het RIVM vervangen te worden en moet de rol van de media in deze saga kritisch tegen het licht worden gehouden.

  1. AnnetKlaver

   Tuurlijk worden er fouten gemaakt, maar het totaalplaatje -Rutte-RIVM- is positief.

   PVV en het FvD zullen in 2021 maar een kleine winst halen en daardoor blijft links 4x groter als rechts.
   Snap dat droomwensen wel, maar het blijven dromen …

   1. Bullshit16

    Anna
    Rutte doet het goed ja voor de bühne en voor de camera maar en de werkelijkheid doen ze geen zak en vorige item ken je het lezen kijk jensen die komt met beelden en met bewijs of kijk blue tiger studio dan kan je zien wat de overheid voor de burger doet niks dus ik hoop voor je dat je een keer wakker worden
    Stem fvd of PVV uit de eu

    1. Antihedo

     Vergeet niet dat Theo en Thierry er totaal naast zaten met hun zeer korte lockdown. Dat sloeg werkelijk waar helemaal nergens op.

   2. Vliegenvanger

    Rutte verschuilt zich achter het onoordeelkundig RIVM.
    Als straks de rapen gaar zijn is het, maar het het RIVM dit en dat. Hij wast zijn handen in onschuld. De media steken hem veren in zijn reet, omdat hij het zo goed doet. Nou mijn neus uit. Het is een slapjanus, een grote narcist, egoïst, leugenaar. Hij is geen MP zoals hij moet zijn. Weg volgend jaar met Rutte en zijn bedriegers kliek.

   3. Racerfirst

    Mensen ik zou even Maurice de Hond lezen (was altijd vriend van de vara!?)
    Legt onderbouwt uit dat kapjes wel bijdragen en rivm er naast zit !

  2. KokZonderKeuken

   Er dient in 2021 een democratische afrekening met Rutte en RIVM plaats te vinden.
   .
   Beste Bo,
   Mocht uit de democratische afrekening blijken dat het Nederlandse volk de inspanningen van Rutte en RIVM beloont met een stem op de VVD, wat dan?

   1. LifeBuddy

    De linkse hebben de waarschuwing van Baudet 2x genegeerd. rutte en hugo de jonge hebben alle beschermingsmiddelen doodleuk op het vliegtuig gezet naar china. Alle dokters en verpleegsters in de ziekenhuizen zijn als de dood om besmet te raken, omdat ze geen beshermingmiddelen hebben. Als er dan nog geen democratische afrekening komt, is er een nieuwe ziekte, breinrot.

   2. Antiglobalist

    Als men op de VVD blijft stemmen, is men blij met een leider die terwijl er een crisis is geen leiding neemt, maar de leiding overdraagt aan een beperkt aantal ‘experts’.

    Bovendien ontneemt Rutte onnodig de vrijheid van vele mensen door de lockdown, het samenscholingsverbod en social distancing.

    Het enige dat Rutte goed deed is adviseren om extra te handen wassen en ouderen niet onnodig vaak te bezoeken. Men had eerder op mondkapjes moeten inzetten.

    Al met al betekent een stem op de VVD het voortzetten van incompetent beleid en toon je aan dat je politieke verstand nihil is.

  3. CLoVis

   @lamlul (#1 en #2)

   Daarom komt er natuurlijk een parlementaire enquête over de corona-aanpak;
   omdat alles zo geweldig is aangepakt door de regering.

 2. J.Rademaker

  Wachtlijsten,schaarste en leegplukken de zorg in Nederland.
  Management lukt niet.
  Om dit te verhullen, het systeem en het gebrek aan middelen, is alles toegestaan.
  Het virus gaat niet weg tot er medicatie of een vaccin is.
  De economie gaat wel weg.

  1. AnnetKlaver

   Het lijkt de VS wel.

  2. Antiglobalist

   Dan nog te bedenken dat mensen zelfs met een griepprik nog griep kunnen krijgen, dat zal met covid-19 waarschijnlijk niet anders zijn.

 3. Bockbeer

  Iedereen aan de mondkapjes, en dan wachten op het moment dat je mondvoddentaks moet gaan betalen.

 4. Kretoloog

  Jammer dat rechtse mediagenieke bloggers zo lopen te drammen over die mondkapjes. Voor de zorgsector een uiterst noodzakelijk beschermingsmiddel. Maar voor het overige maatschappelijke verkeer cq sociale contacten bieden ze slechts schijnveiligheid.

  Als mensen de mondkapjes vrijwillig willen dragen, no problem. Maar ga aub niet lopen pluggen om een verplichting van te maken!

  1. KokZonderKeuken

   Quote: Maar ga aub niet lopen pluggen om een verplichting van te maken!
   .
   Hoe kijkt u tegen de hier geplaatste advertentie voor mondkapjes aan?

   1. Kretoloog

    “Wiens brood men eet, wiens woord men spreekt“.

    Als DDS reclame-inkomsten heeft van mondkapjes, gaat men het gebruik ervan natuurlijk lopen pluggen.

  2. Maurits Dekker

   Elk mondkapje zorgt voor extra veiligheid.

 5. Rammstein

  Het RIVM is de lokale WHO: even incompetent, leunend op halfbakken cijfers die verkeerd geinterpreteerd worden en overal achteraan lopend met de tong uit de mond.

  Natuurlijk hebben mondkapjes zin en effect. Er zijn er alleen onvoldoende door een onverantwoorde uitverkoop omdat het RIVM dacht dat ze hier niet nodig waren, en een te late bestelling toen bleek dat ze toch hard nodig waren.

  Incompetentie ten voeten uit.

 6. Burak

  Het gezeever over mondkapjes heeft er toe geleid dat voorlopig het verbod op gezichtsbeperkende kleding naar de achtergrond is verschoven. Wilders stelt juist nu scherpe vragen in de kamer waarom de regering nalatig is geweest.

 7. Brenda Welsh

  Ik zag al wat ouderen die door het dragen van de mondlapjes zo vermoeid raakten dat zij deze naar beneden voor de hals droegen. Op een bankje in het winkelcentrum. Dat zal ook niet de bedoeling zijn.

  1. Rosasolis

   Brenda Welsh. Niet alleen ouderen worden moe van het dragen van een mondkapje,
   maar ook astma patienten van alle leeftijden. Je wordt kortademig, en behoorlijk duizelig wegens een te kort aan zuurstof. En dan moet je de mondkap toch afdoen, om gebruik te maken van je inhaler. Waarschuwing aan alle astma patienten, als je moet gaan boodschappen en wil toch een mondkapje dragen, vergeet je inhaler niet mee
   te nemen.

   1. Pjotter

    Rozenolie (buitenlandertje) weet op alles een antwoord, weet zelfs ruim 18 iarige Nederlanders van geboorte de les te lezen, rozentrutje ga eerst een goede Nederlandse les volgen, maar ja Rozenknopje is goed in proza en leest Trouw en is CDA (huichelclub) stemmer.

    1. Pjotter

     Correctie: 18 jarige moet zijn 88 jarige geboren Nederlander die vaststaand 20 generaties Nederlandse voorouders heeft en door Rosemarijntje wordt gezien als een buitenlander die nog veel van NL moet leren, maar rosijntje ik blijf je proza volgen hoor.

    2. Rosasolis

     Pjotter. Hartelijk bedankt voor al je complimenten!

 8. Maurits Dekker

  Het kabinet wilde groepsimmuniteit bewerkstelligen.
  Helaas zijn ze hiermee begonnen in de verzorgings- en bejaarden-tehuizen.
  Beter was het geweest als zij was begonnen bij zichzelf groepsimmuniteit te creëren.

 9. Rosasolis

  Niet alle mondkapjes bieden voldoende bescherming tegen deze corona virus. Daarom gaan de allerbeste kwaliteit naar ziekenhuizen en verzorging’s personeel. Beter is de regel van 1.5 meter afstand in de winkels houden tijdens het boodschappen doen. Dat werkt beter dan rondlopen met een gewone, dunne, goedkope mondkapje.

  1. Pjotter

   Rozentrutje, coronavirus afgegeven / gedumpt in een besloten ruimte (winkel) houd geen anderhalve mtr. afstand doordat mensen zich in die ruimte verplaatsen onstaat er een lucht circulatie met corana virus een mond/neus kapje is in elk geval beter het beperkt de inname.

 10. Rud56

  Dat RIVM met die janlul Van Dissel, die opgeblazen kikker voorop, is een fake -c.q. compleet faalinstituut, dat door hun idiote adviezen nu al duizenden de dood heeft ingejaagd en evenveel voor het leven hebben verminkt! Dat RIVM-zooitje dient dus voor meervoudige moord te worden aangeklaagd!

  Net zoals Rutte met zijn club, wegens het bewust verzaken van hun plicht waardoor er duizenden doden zijn gevallen én aanverwante ellende doordat werknemers zonder enige bescherming moeten werken. Wat geheel in strijd is met de Arbowet!

 11. Rud56

  Dat fake- c.q. faalinstituut met die brulkikker voorop, die Van Dissel, zijn door hun structurele foute adviezen verantwoordelijk voor de dood van duizenden en evenveel voor die die gehandicapt zullen blijven!
  Daarom, dat gehele RIVM dient voor meervoudige moord te worden aangeklaagd!

  En evenzo Rutte met zijn club, wegens het willens en wetens verzaken van hun plichten, waardoor samen met dat RIVM medeverantwoordelijk voor alle nu ontstane dood en verderf!

 12. Waarom 1

  Helpt het mondkapje ook tegen het Rutte virus. Blijkbaar zijn veel mensen daarmee besmet. Ze zijn vergeten wat Rutte allemaal kapot heeft gemaakt de afgelopen jaren. In December stond Rutte er nog slecht voor in opinie. Ik en mijn gezin ervaren persoonlijk op intense wijze wat Rutte allemaal heeft afgebroken. Ik ben door ongeval buiten mijn schuld om in financiële problemen geraakt. Door halsstarrig UWV en de regels van Rutte. UWV heeft toegegeven fouten gemaakt te hebben maar gaat alles volgens de regels etc bekijken en geeft zichzelf hiervoor 6 mnd de tijd. Ondertussen moet ik na alle onrechtmatig kortingen rondkomen van 700€ per maand. Mijn maandelijkse lasten zijn al hoger. Maar geen instantie geeft thuis door Corona

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.