Filmpje! Dit is waarom Nederland nóóit akkoord mag gaan met Eurobonds

Nederland is nu al de grootste nettobetaler aan de EU. Door Eurobonds gaan we nóg meer van ons zuurverdiend geld naar Zuid-Europa sturen. Dat klinkt die zuidelijke landen ongetwijfeld als muziek in de oren, maar wij zijn daar niet toe bereid. Nu niet, nooit niet.

De Eurofielen in Rome, Madrid, Parijs, Brussel en zelfs in Berlijn zijn druk bezig om het plan van Eurobonds toch aan iedereen op te leggen. Met name Italië en Spanje zijn daarin ontzettend fanatiek. Het enige land dat vooralsnog weigert mee te werken aan dit onzalige plan is Nederland. Maar hoe lang dat nog duurt? Niemand weet het. Wat we wél weten is dat Rutte en Hoekstra er bepaald niet bekend om staan dat ze de rug recht houden als héél de EU druk op hen zet.

Maar waarom zijn Eurobonds eigenlijk zo’n slecht idee? Om dat uit te leggen heeft Forum voor Democratie een nieuwe, korte video gemaakt.

“Met Eurobonds worden de nieuwe schulden van alle eurolanden op één hoop gegooid,” aldus Thierry Baudet in de video. “Dat is gunstig voor landen met hoge schulden, maar extreem ongunstig voor financieel verantwoordelijke landen met lage schulden, zoals Nederland.”

Hoe dat werkt? Alle nieuwe schulden worden samengevoegd. Daarover worden vervolgens obligaties uitgegeven. Dat is van groot belang. Wat het rentepercentage wordt daardoor bepaald door het gemiddelde van al die schulden. Natuurlijk is het gemiddelde van de Europese schulden veel hoger dan de schuld van Nederland, met dank aan Zuid-Europa. Hierdoor wordt het voor ons duurder om onze staatsschuld te financieren, terwijl Zuid-Europa juist een enorme meevaller krijgt omdat het voor hen goedkoper wordt (omdat het Europese gemiddelde onder hun schuld ligt). Op die wijze betalen wij indirect voor de schulden van onverantwoordelijke, egoïstische Zuid-Europese landen.

Dat is al erg genoeg, maar wacht, het wordt nóg erger. Door deze regeling kunnen de Zuid-Europese landen in kwestie namelijk lekker doorgaan met nóg meer schulden op zich te nemen, want het is allemaal opeens veel goedkoper geworden voor ze. Het gevolg daarvan is dat de Europese rente wéér omhoog gaat, waardoor wij nóg meer betalen, hoe stringent we zélf ook zijn in Nederland.

Nederland is nu al de grootste netto-betaler van de EU. Als er Eurobonds komen zal onze bijdrage nóg groter worden.

Onacceptabel. Dat we meeleven met Italië en Spanje moge duidelijk zijn, maar dat is geen enkele reden om onze nek in deze economische strop te steken.

Volg mij op Twitter en Steun mij (al vanaf 1 euro per maand!) op BackMe.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

43 reacties

 1. AnnaKlaver

  De uitleg van Lubach (VPRO) is vele malen beter te pruimen dan die van het FvD.

  1. Gewoon werken

   Voor jou ja maar dat wisten we al.

  2. dinaro

   @nn@ Klaver- Hoessein

   Heb je satteliet TV …
   Verkeerd vertaald hoor…kameeltje

  3. m.van.rosmalen

   Laat me raden.
   Is weer 1 van de heldere ideeën van Sjerrie zeker😂😂😂😂😂😂

   1. ivanhoe

    Ik zie dat sticker Frits ook weer aanwezig is .

   2. ervi

    Het overmatig inzetten van emoticons duidt op een gebrekkige schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid.

  4. Bullshit16

   Anna
   Huilbaby

  5. LifeBuddy

   Waarom stopt lubach dan met zijn programma. Omdat het een flutprogramma is. Iedereen heeft een slechte nachtrust als hij weer met zijn propaganda nieuws is geweest

  6. hans-e-pans

   Ach AnnaKlaver we zijn niet allemaal snel van begrip of begrijpen.

 2. Jezus van Nazareth

  “Met Eurobonds worden de nieuwe schulden van alle eurolanden op één hoop gegooid,” aldus Thierry Baudet in de video.

  Duidelijk.

  1. Boudewijn Hummelinck

   Niet álle nieuwe schulden, alleen de nieuw uit te geven staatsobligaties.

 3. lotje

  Als Rutte betaald heeft dan moeten we maar net zo gaan leven als Spanje en Italië. Dan kunnen we ook uit de grote pot gaan graaien. Dus ook niet meer aan de drie procent houden en nooit meer bezuinigingen.

 4. Boudewijn Hummelinck

  Als gezegd, de strijd van Nederland tegen Eurobonds is een achterhoedegevecht dat niet meer te winnen is. Het stupide optreden van Hoekstra heeft de Eurobonds slechts dichterbij gebracht.
  Quote:

  “Of hij ongelijk heeft staat niet meer ter discussie. Zijn strijd tegen eurobonds, begint Dion Quichotte trekjes te vertonen. Wopke Hoekstra heeft gelijk, maar hij krijgt het niet. ‘Wat Hoekstra’s positie nu zwakker maakt, is de positie van Duitsland’, schrijft NRC. De Nederlandse minister heeft zich geïsoleerd van de aloude bondgenoot in de financieel-economische politiek. Riep de gezaghebbende krant Frankfurter Allgemeine Zeitung hem een jaar geleden nog uit tot ‘de nieuwe hoop voor de euro’, nu denken de Duitsers er beduidend anders over.Dinsdag liep een video-overleg over de Europese noodsteun stuk en werd er een verlenging aangekondigd. De Duitse minister Olaf Scholz (Financiën, SPD) noemde de opstelling van Hoekstra „niet doelgericht en ook ongepast”. Woensdag was Scholz tijdens een persconferentie nog zo hoffelijk om Hoekstra niet bij naam te noemen, maar iedereen wist dat het over hem ging. Dat een Duitse minister zo over zijn Nederlandse collega praat, is bijzonder.”

  ht*ps://www.quotenet.nl/nieuws/a32089426/nieuwsoverzicht-zo-overleefde-je-de-hel-van-wuhan-en-hoekstra-wordt-nu-zelfs-gehaat-in-berlijn/

 5. Meriadoc Brandebok

  “Nederland is een eiland, op eenzelfde manier waarop het Verenigd Koninkrijk een eiland is. De Nederlanders zijn nooit echt geïnteresseerd geweest in Europa; ze hebben altijd uitgekeken over de zeeën naar andere delen van de wereld. Als gevolg daarvan hebben zij de ontwikkeling van Europa op bijna ieder punt tegengewerkt. Natuurlijk, de Nederlanders zijn in vele opzichten de beste partners in de Europese Gemeenschap, omdat zij de eerlijke en meest stabiele zijn. Maar het zijn geen Europeanen – in elk geval geen continentale Europeanen – zoals de Duitsers en Fransen dat wel zijn.”

  – Maurice Couve, Franse minister van Buitenlandse Zaken, 1962

  De houding van Nederland ten opzichte van de eurobonds symboliseert de ambivalentie van de Nederlanders ten opzichte van de EU. Natuurlijk zijn Nederlanders veel eurofieler dan de Britten – veel continentaler en open minded. Veel standpunten van Duitsland worden ook door Nederland overgenomen.

  Maar toch, toch blijft de zuinige houding overheersen, de verontwaardiging over de schending van mensenrechten en democratie van Oost-Europa, de hand op de knip van de portemonnee ten opzichte van Zuid-Europa, de natuurlijke weerstand tegen de Frans-Duitse motor – en de natuurlijke weerzin tegen de Franse dominantie.

  De vraag is hoe lang deze ambivalente houding – de oppositie binnen de as – nog is vol te houden. Of Nederland op den duur verder zal wegdrijven van het continent, of meer naar het continent zal toegroeien. De isolatie begint in elk geval steeds grotere vormen aan te nemen. Jeroen Dijsselbloem en Frans Timmermans werden beiden door het Oosten en het Zuiden buiten de macht gehouden en verketterd. De hetze tegen Wopke Hoekstra is evident. Duitsland schiet Nederland niet te hulp, maar blijft lafjes buiten het gebeuren.

  Wat betreft de eurobonds is de weerstand van Hoekstra volstrekt terecht. De chantagrpraktijken met holle termen als “solidariteit” zijn te walgelijk voor woorden. De hetzes van Zuid-Europese landen zullen het anti-Zuid-Europese sentiment slechts doen toenemen in Nederland – en Nederland uiteindelijk verder doen wegdrijven van “Europa”.

  1. Boudewijn Hummelinck

   “De hetze tegen Wopke Hoekstra is evident. Duitsland schiet Nederland niet te hulp, maar blijft lafjes buiten het gebeuren.”

   Hetze vind ik een groot woord. Hoekstra handelde zeer stom en kreeg kritiek. De reputatie en positie van Nederland in de EU liep even een deukje op maar die gaat zich snel herstellen.

   1. Meriadoc Brandebok

    Hoekstra had gelijk. Italië heeft in de afgelopen jaren de ene na de andere feestbegroting opgemaakt. Het geld moest rollen en de staatsschuld liep op. Voortdurend riep de EU op om te bezuinigen, om de staatsschuld omlaag te brengen, om de zaakjes op orde te krijgen. Maar keer op keer wilde men niet luisteren.

    Welnu, als Italië werkelijk zo’n probleem heeft met betrekking tot het opvangen van de economische klap, had men er maar voor moeten zorgen dat de eigen buffers gevuld waren. Zoals de strenge Nederlandse bezuinigingspolitiek van de kabinetten-Rutte dat heeft gedaan.

    Maar dat mogen we in Italië natuurlijk niet zeggen. Want men hult zich liever in de ontkenning. En heel Zuid-Europa huilt mee als de wolven in de bos.

    Het was oliedom om excuses aan te bieden. Want Hoekstra had gelijk.

    1. Boudewijn Hummelinck

     Hoekstra vond zelf kennelijk niet dat hij enorm gelijk had. Hij bood excuses aan voor zijn domme uitlatingen waardoor hij ook zeker geen gelijk zal krijgen.

     Gelijk hebben is een ding, gelijk krijgen is een hele kunst.

     1. Meriadoc Brandebok

      Ja, omdat hij te veel weerstand kreeg, maar zijn gelijk blijft daarmee staan. Het was dan ook onverstandig om zijn excuses aan te bieden. Immers, het is niet zo dat Nederland niet empathisch is, maar dat het niet wil toegeven aan de chantage van Italië.

      Een gezamenlijke schuldenlast is niet de oplossing. Het is te hopen dat Hoekstra daaraan niet toegeeft.

   2. Sleipnir

    Welnee daar komt niets van terecht Graatsma.

 6. Bunky01

  1. Hoe graag Hoekstra ook zou willen (wat voor mij nog niet zeker is) hij en daarmee geheel Nederland zal dit gevecht niet winnen
  2. Onze MP zal – als punt bij paaltje komt weer lachend (met een waardeloos inlegvelletje) bij het kruisje tekenen, met de uitleg “we hebben er het maximale uitgesleept”
  3. De linkse bende in de EU (ook de Nederlandse) zal er alles aan doen om de positie van te ondergraven.
  4. De linkse “solidariteit” en de zieligheid zal worden ingezet, daarmee het Nederlandse standpunt wegzetten als hard en meedogenloos.

  Wat hieraan te doen?
  1. Indien mogelijk ; spreek als Nederland je veto uit.
  2. Ga als burger de straat op en maak je tegenstem luid en duidelijk kenbaar
  3. Ga over tot burgerlijke ongehoorzaamheid
  4. Eis een verlaging van de AOW leeftijd tot Italiaanse en Franse maatstaven
  5. Zorg ervoor dat de EU verlaten wordt
  6. Importstop van alle Italiaanse produkten en diensten
  7. Sluit je aan bij Groot Brittannie

  Maar helaas – de contouren worden al duidelijk – Frankrijk en Duitsland maken de dienst uit. En wij mogen weer bloeden omdat wij onze zaakjes – dankzij de hardwerkende en uitgeknepen Hollander – wel op orde hebben gebracht. Zo zie je maar weer potverteren loont.

  1. Brenda Welsh

   @Bunky01, “ga de straat op” houd anderhalve meter afstand. Anders kost het een boete.
   Ga je het zelf ook doen ? Bunky01 zegt “voor mij een ander” Bunky01 is bang.

   1. ivanhoe

    Toch best wel een h*erig naampje Brenda …. hahahaahahahaha

 7. Vee

  Zowel Lubach als Baudet vergeten nog 1 ding te vermelden. Als de zuidelijke landen nu geld lenen moeten ze daarover rente betalen. Zodra we eurobonds hebben lenen ze via de eu. Aangezien zij netto ontvangers zijn en wij netto betalers, betalen wij dus de rente over hun leningen. De rem zal er bij die knoflookvreters helemaal af gaan en het leed niet te overzien. Wordt wel einde eu maar met onvoorstelbare schade voor ons.

  1. Vee

   Overigens een analoog verhaal vwb de uiteindelijke aflossing.

  2. Boudewijn Hummelinck

   Dat het ons geld gaat kosten lijkt me wel juist. Dat het einde EU gaat betekenen is niet logisch: door Eurobonds worden de EU-lidstaten economisch nog sterker met elkaar vervlochten dan nu al het geval is.

   1. Vee

    Als de zuidelijke landen hun schulden nig verder op laten lopen en er meer en meee een beroep wordt gedaan op de (nu nog) rijke landen. Hoe oangy denk je dat dat goed gaat?

    1. Boudewijn Hummelinck

     @Vee,

     We kunnen nu al niet zonder het nemen van enorme verliezen uit de EU stappen, straks zal dat na de invoering van Eurobonds nog moeilijker worden.

     Daarmee is overigens niet gezegd dat het dan goed zal gaan. Ik denk echter dat bij het nog meer gezamenlijk dragen van deze schulden de EU nauwelijks nog uit elkaar kán vallen.

     1. NoDoubt

      Als we uit de EU stappen, worden we er alleen maar beter op. Denk aan de rente die we dan zelf kunnen bepalen aan de hand van onze eigen economie. Nu wordt deze bewust laag gehouden voor zuidelijke landen. Hebben we onze eigen soevereiniteit weer terug. Zijn we af van die narcist Timmerdoos, Merkel en consorte. Kunnen grenzen weer dicht. Bespaart ons 100den miljarden vanwege gelukszoekers en de EU bijdrage en de klimaathysterie.

     2. rory

      oudewijn,
      “door het gezamenlijk dragen van deze schulden de EU nauwelijks nog uit elkaar kán vallen”
      Juist, we gaan állemaal zwemmen, met een Zuid Europese molensteen om de nek!
      Wil je dat positief noemen?
      Ga wat anders snuiven!

     3. Pjotter

      Hummelaar@ Je bent een fantasierijk man, “bij het nog meer gezamenlijk dragen van DEZE schulden etc.” jij geeft ze met de voorstanders een complete vrijbrief van leef maar als God in Frankrijk, wij betalen want dat is de strekking van je betoog, genezing in deze is niet mogelijk en ga dus de advizen van het voltooid leven volgen (enige en laatste reactie)

     4. Boudewijn Hummelinck

      @rory,

      Ik ben geen voorstander van Eurobonds maar realistisch genoeg om te weten dat ze er zullen komen.
      Als dat het geval is betekent dit dat de economische vervlechting binnen de EU toeneemt en leidt tot verdere economische integratie.

      Wat klopt niet aan mijn redenering?

     5. perry

      hummel:
      “Wat klopt niet aan mijn redenering?”
      economische integratie=sociaal/economisch verval en onderlinge haat!
      Rory heeft het gelijk aan zijn kant, de neuzen van de lidstaten staan NIET in dezelfde richting!
      Het moet zijn, geven en nemen, de Zuidelijke lidstaten nemen enkel!

     6. Boudewijn Hummelinck

      @perry,

      De neuzen van vele lidstaten staan niet in dezelfde richting maar als de Eurobonds komen zeker niet minder. Ze kruipen dan nog meer op elkaar in hetzelfde EU-schuitje.

     7. Vee

      Precies, dus beter nu verlies pakken en zorgen dat we hele mooie contracten met GB af sluiten. Hier ligt een waanzinnige kans als we niet meer geboeid zijn door de eu. Moet je zien hoe snel de rest van de noordelijke staten deel wil nemen aan deze nieuwe economische unie.

 8. harte385

  Hier door moeten wij zorgen dat we zo snel mogelijk uit de EU treden, want ik ben niet van plan om mijn zuur verdiende centen weg te geven aan landen die de boel constant saboteren en zelf met 60 jaar met pensioen gaan en wij mogen werken tot we dood neervallen. dit mag nooit gebeuren en als dit wel gebeurd breekt hopelijk de pleuris uit in Nederland en worden al de landverraders opgepakt en uit gekotst wat ik nu al doe. en al die voorstanders geef ik graag een coronatje

 9. Toverkol

  Technisch gezien kunnen we niet onder de eurobonds uitkomen, het zal moeten willen we de euro TIJDELIJK redden. Maar de oplossing is simpel…. “NEXIT”

  1. Boudewijn Hummelinck

   “Technisch gezien kunnen we niet onder de eurobonds uitkomen”

   Klopt, politiek ook niet.

   1. Toverkol

    Daar heb je gelijk in, maar wanneer Nederland akkoord gaat met het uitgeven van eurobonds is het voor ons einde oefening. Het komt op een paar financieel liquide landen aan om de euro overeind te houden, niet alleen de euro maar hun gehele economie. Dat is onmogelijk Italië heeft 60 miljoen inwoners…. dan nog Spanje, Portugal en natuurlijk Frankrijk. Ik kan mij nog de reactie van Italië herinneren tot hun begroting ter discussie werd gesteld door Brussel…..

   2. rory

    oudewijn,
    “we kunnen niet onder de eurobonds uitkomen”
    Dat kunnen we wel degelijk,het electoraat hoeft volgend jaar maar te ontwaken uit de massahypnose, om vervolgens het realistisch bewustzijn te herwinnen!
    Het zou zomaar kunnen, gezien de ruggegraatloze houding van onze regering, het tegenstribbelen van Hoekstra is voor de bühne!
    Nexit!!!

 10. Bullshit16

  Die linkse ratten willen maar een ding geld blijven uitgeven aan buitenlanders en aan die beroepswerklozen en aan die gelukszoekers en eigen volk laten stikken
  Stem fvd of PVV uit de eu

 11. rory

  Als Hoekstra door de knieën gaat, moet het electoraat volgend jaar toch eieren voor zijn geld kiezen!
  Of zou het `linksvirus’ nog besmettelijker en krachtiger zijn dan het Coronavirus?

  1. Vanduinen

   Het electoraat is groter en beter geinformeerd dan de gemiddelde DDS’er. Dus het zal ze weinig moeite kosten om de knappe inspanningen van ons kabinet te belonen voor een vervolg van het huidige beleid.

 12. -Bo-Realist

  Alle entiteiten die territoriale expansie al dan niet nadrukkelijk als doel hebben gaan ooit hieraan ten onder. Denk bijvoorbeeld aan het Romeinse Rijk, Karel de Grote, Dzjengis Khan, Napoleon en Nazi-Duitsland. De EU kan ergens in de komende 2 decennia aan die rij worden toegevoegd is mijn verwachting.

  Aanvullingen op de rij zijn natuurlijk van harte welkom.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.