Handig gebruik van de crisis: 15 cent statiegeld op kleine plastic flesjes vanaf volgend jaar

Op alle plastic flesjes onder de 1 liter komt 15 cent statiegeld, per 1 juli 2021. Blikjes zullen volgen. Staatssecretaris Van Veldhoven drukt (juist) nu dit plan door, want er is al jarenlang om gestreden. Supermarkten en producenten zijn minder blij, het kost hen extra tijd en geld.

Producenten konden de gemaakte afspraken over de recycling van hun flesjes, niet waarmaken. Daardoor worden de maatregelen nu uitgebreid, dus producenten zijn niet blij! Die krijgen plat gezegd met een extra kostenpost te maken.

Maar ik vraag me af of het ze echt veel gaat kosten. Wellicht kunnen ze daar zelf eens over na gaan denken, want misschien is het hele recyclingproces wel veel efficiënter te maken dan het nu is.

Een ander mogelijk bijkomend effect is zelfs maatschappelijk van aard. Volgens mij is het in Berlijn zo dat zwervers plastic flessen en blikjes ‘toegestopt’ krijgen, in plaats van dat ze hoeven te bedelen. Naar het schijnt is dit voor hun ook een stuk lucratiever, en kunnen ze ook zelf op zoek naar flesjes en blik, waardoor de stad ook nog eens wat schoner oogt. Maar goed, aan zo’n verhaal heeft een supermarkt natuurlijk geen hol.

En wat dat betreft is het een slimme zet om deze maatregel er precies nu door te drukken. De bedrijven liggen waarschijnlijk (voor een deel) aan het infuus, waardoor het voor hen nu een soort ‘don’t bite the hand that feeds you’ situatie is geworden. Ze willen blikjes nog gaan aanvechten maar die kans acht ik nu wel heel erg klein.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. Lugor

  Daardoor worden de maatregelen nu uitgebreid, dus producenten zijn niet blij!
  Die krijgen plat gezegd met een extra kostenpost te maken.
  .
  Dat dacht ik dus niet.
  Flesjes welke eerst een kostenpost waren is ineens geld waard.
  Elk niet ingeleverd flesje is dikke winst voor de fabrikant.
  Statiegeld is de simpelste manier van kapitaal creëren.

 2. fusilier

  Kunnen de oudjes hun PENSIOENTJE nog een beetje op peil houden,door de vuilnis bakken af te struinen. Wat een welvaart in Europa

 3. Ben-NIET-Groen-L

  Gaat niet helpen….
  Tuig die te beroert zijn hun afval netjes mee te nemen of in een afvalbak deponeren die lachen om die 15 cent…nog wel om 1 Euro.
  Dus je zal brave kinderen zien die hier brood in zien en massaal de plasticflesjes gaan verzamelen.
  Lachen toch?
  Wat denkt die maffe Van Veldhoven wel niet..dat je van een paar euro rijk kan worden ?

  1. Original NL

   Das juist..voor 15 ct doet de petjes/ hoody generatie geen stap meer.
   En anders stappen ze over op blikjes….
   De scooter/ klootjes volk jeugd heeft niets met het milieu.

 4. Petrazoveel

  Wat een onzin-artikel. De minister drukt helemaal niets nu opeens door. Dit zit al jaren in de pen. Het bedrijfsleven heeft al 10 jaar de kans gehad iets te doen aan flesjes en blikjes in het zwerfafval. Dat deze maatregel wordt ingevoerd is echt eigen schuld van de producenten en wederverkopers van plastic flesjes en drinkblikjes.

 5. Alfred Bentinck

  Onze 28-jarige HBO-student schreef weer eens een debiel artikel. Dit betreft een beleidstraject van jaren. De Overheid is al 20 jaar met de industrie in gesprek over het terugdringen van dit afval. Deze consequentie is ook al maanden geleden aangekondigd. Dit heeft geen fuck met Corona te maken.

  Lees je eens een beetje in, luie student.

 6. perry

  Dit vind ik een juist besluit!
  Immers het merendeel van de bevolking schijnt niet de zelfdiscipline te hebben, hiermee milieuvriendelijk om te gaan!

  1. yellow thread street

   En kijk daarnaast eens wat een klein flesje al kost, in de supermarkt betaal je voor een 1,5 liter fles van een huismerk al een heel stuk minder.

   Afvalbakken in de treinen worden ook klakkeloos volgepropt met deze flessen, de mensen zijn er vanaf, en een ander mag het oplossen en wordt opgezadeld met de kosten voor de afvoer.

   Daarnaast flikkeren veel mensen de fles gewoon van zich af als deze leeg is, hun interesseert het geen flikker dat het op straat terecht komt, en deze hersenloze categorie boeit 15 cent geen ruk omdat ze niet na kunnen denken.
   Hun gedrag zal met de invoering niet veranderen.

   Voor de zwervers zal het echter een lucratieve bron van inkomsten worden, hun gaan er wel voor zorgen dat deze flesjes uit het straatbeeld verdwijnen.
   Opgeruimt staat netjes.

 7. Rosasolis

  Dit is een goed idee. Het zou voor minder afval op openbare plaatsen kunnen zorgen.
  Vorig jaar is de Vomar supermarkt met een leuk idee begonnen. Om arme kinderen van een werkeloze ouder te steunen. Je kan je bon van ingeleverde statie flessen bij de kassa inleveren. Het verzamelde statie geld wordt gebruikt om een kinderverjaardag pakket van de Vomar voor een arme kind door te geven. Zodat hij/zij een kleine feestje kan vieren samen met enkele vriendjes. Ook in het pakket zijn er bak producten om een taartje zelf te bakken.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.