Kabinet volgt wegens economisch belang het ‘risicovol’ OMT-advies op: basisscholen over drie weken open

Basisscholen mogen op 11 mei weer open. Het kabinet zal dit vanavond bekend gaan maken, dat bevestigen bronnen aan de NOS. Maar het opvolgen van dit OMT-advies is niet zonder risico. Economische belangen wegen dit keer zwaarder.

Het Outbreak Management Team (OMT) erkent zelf dat het advies indruist tegen de door henzelf gestelde voorwaarden waar de situatie eigenlijk eerst aan zou moeten voldoen. Het OMT zegt eigenlijk dat het niet anders kan: “Het is niet mogelijk om op basis van wetenschappelijke bewijzen een strategie uit te werken om de maatschappij weer te openen zonder dat dit zou kunnen leiden tot een mogelijk onbeheersbare verspreiding van het virus.”

Met andere woorden: ‘er is en blijft altijd een risico, dat is dan maar zo’. De grootste onzekerheid zit hem namelijk in de mate waarin kinderen besmettelijk zijn. Waarschijnlijk om die reden pakt het kabinet het daarom voorzichtig aan, wat betreft de andere sectoren. Eerst de basisscholen en/of kinderopvang, daarna voorzichtig kijken naar de rest. Maar er moet hoe dan ook iets gebeuren, want anders wordt de economische schade simpelweg te groot. En dan is iedere stap die je kúnt zetten (helemaal bij een waarschijnlijk laag risico), ook een stap die je móét zetten.

En nu is dan wel het juiste moment. De piek lijkt af te nemen, mocht het risico over twee weken toch te groot blijken, dan is de groep van nieuwe besmettingen relatief klein. Daarbij helpt het dan natuurlijk wel om vooraf te benadrukken dat ouders en familieleden van die kinderen, extra goed opletten. Want nieuwe besmettingen via volwassen gaan gegarandeerd keihard.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

34 reacties

 1. Alfred Bentinck

  Indrukwekkende toespraak van de premier. Hij bracht feitelijk slecht nieuws maar het is een grote kunst dat zo te doen dat het inspireert tot gemeenschapszin en solidariteit.

  Knap is ook dit nadrukkelijk op basis van wetenschappelijke expertise te doen. Trump toont op pijnlijke wijze welke chaos ontstaat als bestuurders er maar wat op weg improviseren en de wetenschap niet serieus nemen.

  1. Stanly2000

   Alfred, ik ben een groot bewonderaar van u, vanwege uw kennis en positieve weergave van de zaken. Daarom ben ik ook benieuwd naar uw ongetwijfeld verhelderende commentaar op het berichtje over de 70 vergeten en ondergeschoven burgerdoden van Hawija.

   1. Sleipnir

    Lekker belangrijk, dat waren maar moslims…

    1. B. Pascal

     Erg, hoor! Het zijn als eerste net als jij mensen.

   2. B. Pascal

    Stanly in een oorlog vallen doden. Zo is het nu eenmaal. Ik begrijp niet waarom je de ene discussie stomzinnig de andere intrekt. Immers, Hawaija was anders door de UK gebombardeerd, daar waren dan de doden door gevallen. Men moet stoppen met het bovenwater halen van een zaken, die in een oorlog plaats vinden. Ga de UK maar aansprakelijk stellen voor Dresden in 1945, of de slachting in Koningsberg door de Russen. Hou om met je domme bewondering, als je iemand de hoek in trapt.
    Begin van links decadent denken.

    1. Stanly2000

     B. Pascal,
     Helaas heb je gelijk, in een oorlog vallen doden. Maar het gaat hierom het gedraai en gelieg van deze regering en dan zul je onze goede vrienden zoals Guus, Beukman, Kokkie, Pietje en Ernst (nu Alfred) niet horen.

     1. B. Pascal

      Politiek is een grote leugen. Kan niet anders wezen. Rutte lag te slapen in de armen van China. Nu willen ze geen risico lopen. Dat draaien stopt nimmer. Gezien of niet gezien. Maar mix het een niet in het ander. Dan nemen ze je helemaal niet serieus.

   3. fisufisu

    stanly ligt met een lekbakje onder zijn kin cynisch te zijn

    1. Stanly2000

     fisufisu, het is inderdaad cynisch bedoelt, maar een lekbakje heb ik nog niet nodig.

     1. fisufisu

      🙂

   4. Fortiori

    De Hongaarse Pijlkruizers, Stanly2000, van weleer… Mogen wij die geschiedenis de Hongaren van nu nog aanrekenen. Misdaden jegens eigen bevolking ?

    1. Stanly2000

     Fortiori, wat deze Pijlkruizers met onze vergeetachtige en leugenachtige regering te maken heeft ontgaat me even maar net als de NSB’ers kun je dit ons ook niet aanrekenen.

     1. Brenda Welsh

      Kortom, het was en is gebeurd als ik uw reply beluister. Wat dient dit de discussion.

     2. Wesley Benley

      Brenda – discussie!

     3. fisufisu

      wesley brenda?

   5. Alfred Bentinck

    Hartelijk dank voor het compliment, Stanly.

    1. Alfred Bentinck

     Ik reageerde overigens op het door u genoemde onderwerp in de betreffende draad.

     1. Stanly2000

      Inderdaad na herhaalde uitnodiging!

     2. Alfred Bentinck

      Ik keek aanvankelijk over het topic heen.

      Wat is nu je inhoudelijke reactie, Stanly?

  2. B. Pascal

   Nou, nou indrukwekkend, je doet net of het legendarisch was. Echter van wetenschap is nog maar weinig sprake, dat zegt Jaap zelf. De onderzoeken lopen net, 2000 mensen zijn nu een leidraad. Retorisch mag het voor jou bijzonder zijn, maar we horen bitter, bitter weinig. Rutte wil geen enkel risico lopen, terwijl hij 2 maand geleden, in alles een risico wilde lopen. Dus zo indrukwekkend is alles eigenlijk niet! Dit gaat hem echt de kop kosten, einde politieke rol binnen de VVD.

   Ach, Trump weer een klap. Echter let er wel op, Nederland test niet en qua sterft doet Nederland het 2x zo slecht. Dus vermeng Trump niet tot een Rutte. Breng de zaken niet bij elkaar, wat niet bij elkaar horen.

   1. Gerda

    Weer het PR moment voor onze premier.
    Domme journalisten die het te druk hebben met het stellen van hun vragen en niet eens merken dat ze op de door hen gestelde vragen vaak niet eens antwoord krijgen.

    1. fisufisu

     “onze premier”

     Niet de mijne, het is een leugenclown die een heel volk gijzelt en een economie om zeep helpt…

  3. fisufisu

   alfredje zal leugenclown Rutte altijd volgen en de hemel in prijzen, alfredje houd namelijk van leugenclown Rutte

  4. Janna47

   @ Alfred …
   Voor minder begaafden is slecht nieuws al knap kennelijk….verder was eigenlijk alles knap…..volgens Alfred….tja

  5. Mario44

   schaamteloos varken

 2. B. Pascal

  Kinderen naar scholen, thuis eventueel uitzieken, wanneer kinderen dat meenemen van school. Iedereen dragen van mondkapjes waar andere mensen zijn. Het overige kun je niet helemaal voorkomen. Ouderen in de openlucht ontmoeten, of dragen van een mondkapje. Kerken en overige zaken, alleen voor mensen onder de 65 jaar, met mondkapje op afstand van 1,5 meter.

  Nederland, wil eerst aanzien wat de overige landen laten zien. Maar het bovenstaande wordt het nieuwe normaal.

 3. lotje

  De enige besmettelijke ziekte zit in Den Haag

  1. Bullshit16

   Lotje
   Zo ist

 4. fisufisu

  Hele economieën worden gekaapt, worden stil gelegd..

 5. Vee

  Kappers blijven dicht maar huftertje rutte is keurig geknipt. “Alle dieren zijn gelijk maar de varkens zijn net iets meer gelijk”.

 6. Bockbeer

  Agenda 21 toespraak.

 7. fusilier

  Rutte kent geen emotie, hij probeert het wel,maar het lukt hem niet.

  1. B. Pascal

   Dat is waar. Hij mist die antenne, daarom houdt hij het lang vol

   1. Antiglobalist

    Maart 2021 volgt er weer een democratische afrekening. Hopelijk groeit FvD enorm ten koste van CDA en VVD.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.