Koning Krat is geliefd onder het volk! Ipsos: Koning heeft meerwaarde in tijden van crisis

Uit de jaarlijkse Koningsdagenquéte van onderzoeksbureau Ipsos blijkt dat het vertrouwen in de koning alleen is maar gegroeid sinds de uitbraak van het virus. Men is massaal meer fan geworden van ons koningshuis, jammer dat men zich uitgerekend tijdens ineens bekeerd tot het orangisme. De speech van onze koning was nou niet bepaald denderend..


Uit de enquête blijkt dat koning Willem zijn hoogste rapportcijfer ooit heeft gekregen. Nog niet eerder was onze Willem zo geliefd bij zijn gepeupel. Ruim driekwart van de mensen schijnt vertrouwen te hebben in onze koning. Ik vraag me stiekem af of deze mensen zich ook bewust zijn van het feit dat ons koningshuis niet meer is dan een grote poppenkast dat ons klauwen vol met belastinggeld kost.

De steun voor het koningshuis is dit jaar alleen maar toegenomen, door de coronacrisis zijn mensen steeds meer gaan inzien dat ze toch wel iets voor ons koningshuis. Wellicht dat men zoekt naar stabiliteit in deze onzekere tijden, dit kan ook verklaren waarom Rutte meer populariteit geniet dan ooit.

Deze editie van Koningsdag/Woningsdag kan de koning in zijn stak steken. Nog niet eerder kon hij rekenen op zoveel steun van het volk.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

97 reacties

 1. Meriadoc Brandebok

  De Oranjes zijn verdienstelijk geweest op kritieke momenten in het lange bestaan van de natie om op het juiste moment op te treden. Willem-Alexander bouwt voort op het fundament dat zijn voorvaderen hebben gelegd en dan vooral zijn meest illustere voorvader: Willem van Oranje. In de huidige tijd vormt hij het broodnodige symbool van verbinding. De grootste delen van het volk kunnen zich verenigen in het Oranjehuis. Zo’n vereniging zou een president nooit tot stand kunnen brengen.

  Interessant is dat de monarchie onder gematigd rechtse kiezers het populairst is. Gematigd rechts zal altijd de grootste steunpilaar blijven waar de monarchie op rust, gevolgd door het centrum en gematigd links, veronderstel ik.

  1. Blitzkrieg

   Meriadoc Brandebok : Quote : “In de huidige tijd vormt hij het broodnodige symbool van verbinding.”

   Verbinding? Flikker toch op, verbinding is al lang weggegooid onder het mom van inclusiviteit. Tijdens Sinterklaas en het kopen van een simpele moorkop gaan we wel weer eens kijken hoe verbonden dit volk eigenlijk is. Ons koninklijkhuis is altijd al omstreden geweest – laat ik niet in de details treden – en is dat nu des te meer. Het is je hoop ik bekend dat Bilderbergers meer op hebben met Bill Gates en Tedros dan met de Nederlandse bevolking in hoeverre daar nog sprake van is. Verbinding… je hebt gevoel voor humor, dat moet ik je nageven.

   1. AS210854

    Blitzkrieg, 👍👍👍👍👍👍👍👍👍

  2. SubTec

   Eehhhh…. ik herinner me een verhaal van 10 mei 1940 waarin een vliegtuig met de hele koninklijke familie op topsnelheid richtig Engeland vloog op het moment dat hun familieleden met Panzers en Stuka’s de grens over kwamen.

   1. TheTeringnator

    Zwijn.

   2. AS210854

    Sub Tec, 😂😂😂😂😂😂😂

   3. RvdBe

    Sub Tec, idd snap ook niet waar die adoratie vandaan komt.
    Wie kan mij nou vertellen wat die WA nou eigenlijk feitelijk gedaan heeft tijdens de coronacrisis, behalve een voorgekauwd briefje van de Rijksvoorlichtingsdienst oplezen?

   4. Jack Flash

    Ze krijgen veel te veel geld.Helemaal walgelijk vind ik die slijmjurken eromheen.Brrr….

   5. Meriadoc Brandebok

    Engeland was in oorlog met Duitsland. De koninklijke familie en de regering vlogen naar een ander deel van het slagveld om vandaar uit de strijd tegen de Nazi’s voort te zetten. Dat gold ook voor de restanten van het Nederlandse leger. Zij werden geïntegreerd bij de Engelse troepen. Het was geen vlucht, maar een verplaatsing van het opperbevel naar een al even gevaarlijk oorlogsgebied (slag om Engeland). De koningin had bij een bombardement in Londen kunnen omkomen

   6. cmsuijkerbuijk

    Dan zit je toch helemaal verkeerd, Zij zijn door de Koninklijke Marine op het laatste moment, op advies van de opperbevelhebber, Generaal Winkelman, per schip naar Engeland geëvacueerd. Daar zaten ook inmiddels de Belgische, Luxemburgse, Noorse (Inc. Koningshuis), de Franse en Poolse regeringen. De Griekse regering, incl. Koning George II wordt geëvacueerd naar Egypte. Waren zij ook “laf” dan? Lieten zij, met het doel de strijd voor hun resp. vaderlanden in ballingschap voort te zetten, dan ook “laf” hun bevolking in de steek? Of gelden dan andere maatstaven (Zoals altijd overigens, als het ons eigen Koningshuis betreft) Al deze regeringen organiseren vanuit hun ballingschap het verzet en o.a. de Nederlandse Regering blijft vanuit Engeland het onbezette deel van het Koninkrijk besturen en door o.a. het bauxiet uit Suriname ter beschikking te stellen voor de o.a. vliegtuigproductie, deel te nemen aan de oorlogsinspanning door de geallieerden. Bovendien noemde Chruchill niet voor niets Kon. Wilhelmina de enige “man” onder de Nederlandse regeringsleden in Ballingschap. Zij gaf, met haar toespraken op Radio Oranje en de persoonlijke ontmoetingen met de Engelandvaarders, en de Nederlanders in het bezette gebied de hoop op bevrijding en was mede, omdat zij zich niet laf had overgegeven, mede het symbool van de Nederlandse onafhankelijkheid en de Nederlandse eenheid.
    Waarom gelden voor al die regeringen in ballingschap, dus andere normen, dan voor de Nederlandse?

  3. Rammstein

   De verbale diarree van ons debiele koningsklantje spettert weer alle kanten op. Kom je het wel te boven malle Meria, dat je vandaag niet met je vlaggetje langs de route mag staan zwaaien en kwijlen?

   Bij de huidige oranje-piassen zit hooguit 5% Nederlands bloed. Het hele koningshuis staat door de eeuwen heen bol van vreemdgaan, fraude en zelfverrijking. Maar goed, jij hebt je propaganda-drolletje weer gescheten, flaprol.

   1. Beukman

    Tja @Rammstein, maar ergens heeft Meriadok natuurlijk wel gelijk. Zeker heeft het koningshuis door de eeuwen heen boordevol gespuis, Duitsers, cultuurmarxisten en zelfverrijkers gezeten, niettemin werkt de institutie wel degelijk verbindend.

    Persoonlijk zie ik juist het feit dat een goedbedoelende stoethaspel als WA, die nog niet eens een fatsoenlijke speech kan houden, desondanks toch razendpopulair, is als een bewijs voor het bestaanrecht van het koningshuis.

    Van het Reve schreef ooit het volgende:
    Ik geloof niet, dat God bestaat, maar wel, dat Hij zich aan mij openbaart. Hij heeft het bestaan niet van node, heb ik de indruk.

    Analoog hieraan zou het wel eens zo kunnen zijn dat de kracht van het koningshuis juist is dat het zich aan alle rationaliteit onttrekt. Het koningshuis past gewoon in het rijtje van God, vliegende schotels en graancirkels. Allemaal zaken die een verlangen tot duiding dienen.

    1. Rammstein

     Gerard schreef ook ‘Dat Koninkrijk van U, weet U wel, wordt dat nog wat?’

     En tevens: ‘‘Waar het om gaat is de vraag of ik zélf in staat ben om God in mijn leven te creëren. God schept míj niet, ik schep hém. Of niet natuurlijk, de keuze is aan mij.’

     Wat jouw laatste alinea betreft: ja, natuurlijk hebben wij dat koningshuis zelf geschapen. Maar waar het verlangen naar duiding daarin te vinden is, is mij een raadsel.

     1. Beukman

      Misschien druk ik me niet goed uit, @Ramm. Wat ik bedoel is dit. Als een volk een symbool van nationale eenheid nodig heeft, dan dient dat symbool boven de partijen te staan. Dat kan dus alleen als het irrationele gehalte ervan maar hoog genoeg is. Ons eigen koningshuis voldoet daar aan, wat jij?

     2. Rammstein

      Het is treurig gesteld Beukman, als een volk een symbool van nationale eenheid nodig heeft. En zeker als dat is gegoten in de vorm van een koningshuis. Dat is idoolvorming, gillend groupie gedoe, de filmsterren in de Ryam agenda, slaafs in het kielzog meevaren van een propaganda opzetje, de katholieke aanbidding in de overdadige goudversierde kerken. Het is de wezenloze adoratie en verafgoding van het hogere.

      Een verstandig mens voelt zich verbonden in zichzelf en met de andere Nederlanders om zich heen. Daar zijn geen symbolische uitingen voor nodig.

     3. Beukman

      Je komt met rationele argumenten @Ramm, verstandige argumenten ook.
      Maar aangezien het Koningshuis bij uitstek een irrationele institutie is, heb ik het gevoel dat je probeert om een spijker de muur in te slaan met een schroevendraaier.

   2. Meriadoc Brandebok

    Elk koninklijk huis, republikeins bewind en historie van een land zit vol bloedvergieten, zelfverrijking en fraude. Je moet de geschiedenis niet door de bril van het heden bekijken, want in dat geval zijn alle belangrijke figuren in de geschiedenis – die Nederland hebben grootgemaakt – in overtreding

    En Nederland was voor de geboorte van de Republiek een kolonie van een ander rijk, dus dat is ook een argument van niks.

  4. Kretoloog

   Jemig Brandebok, wat een geslijm op deze mooie maandagmorgen.

   Mag ik effe een teiltje?

  5. Lugor

   Gefeliciteerd Merijn.
   U heeft alle Pavlov hondjes keurig op de kast.
   Bravo en veel plezier vandaag.

   1. Rammstein

    Lugor Kokkie, nog zo’n oranje-debiel, tevens hersenloze D666’er en gediplomeerd dyslecticus. Heb je je woonkamer mooi oranje geschilderd voor vandaag? En geef je een oranje vlaggetje als gimmick bij je kroketten in die vieze snackbar van je?

    Man, man, wat zijn het toch een mongolen.

    1. Lugor

     Hondje Bravvlovvstein vraagt om nog een aai over zijn bolletje.
     Hij is lieffff.

   2. Meriadoc Brandebok

    Bedankt.

  6. Rosasolis

   Meriadoc B. Wij moeten blij zijn dat wij een monarchie hebben, die boven onze vrije regering staat. Die altijd nooit zowel een communistisch of extreem-rechts regering
   zal accepteren. De monarchie doet hun best te zorgen voor vooruitgang in economische en sociale zakken voor Nederland, en steunt onze systeem van coalitie regering.

   1. Antiglobalist

    De Koning doet niks dan lintjes knippen en voorgekookte teksten voorlezen. Dat kan een mp ook.

 2. ikweetwatikwil

  Van harte gefeliciteerd Koning Willem Alexander en dat u nog vele jaren onze Koning mag zijn.
  HET “GEPEUPEL”

 3. fusilier

  Brandebok. Zit je hier nou voor mij te praten ? Want die mening deel ik niet.

 4. perry

  “massaal meer fan geworden van ons Koningshuis en van Rutte”?
  Waarom? Spraakmakende daden?
  De zinnetjes: “Anderhalve meter afstand houden” en “let op de alleenstaanden blabla” moeten de toverspreuken zijn geweest, waardoor deze euforie ontstaan is!
  Dat is voor mij persoonlijk écht te weinig, om een niet bestaande Oranje en/of Rutte liefde te kunnen doen opbloeien!

  1. inert

   Het gedweeë kuddevolk is vlug om de vinger te wikkelen!
   Simpele plebejers met bijpassend stemgedrag!

   1. Michel Bloemkist

    Als ik jou was zou ik maar heel voorzichtig zijn met met de term kuddevolk. Of behoor jij sinds kort tot de elite ?

  2. Blitzkrieg

   perry :
   Quote : “Dat is voor mij persoonlijk écht te weinig, om een niet bestaande Oranje en/of Rutte liefde te kunnen doen opbloeien!”
   Half Nederland is het met je eens, daarom peilen ze ook; de propaganda machine draait op volle toeren.

  3. lotje

   Dit zijn allemaal de woorden van Rutte. Koningshuis voegt niets toe maar kost alleen maar handen vol geld. Voor mij mag het opdoeken. Wat heeft hij dan gedaan in deze crisis tijd?

 5. Vit

  Koning ‘Krat’, is dat een verwijzing naar Prins ‘Pils’ ?

  Dom gelul.

  Willem gefeliciteerd van harte!

  1. Vit

   Ennuhh mogen we die traditie van ‘ons’ koningshuis’ behouden ook al kost het geld?

   Fijn bedankt!

   1. Waarom 1

    Zou liever andere tradities houden waar je meer aan hebt. Sinterklaasfeest, moorkoppen,paasfeest IPV lentefeest,kerst IPV winterfeest, negerzoenen, etc.

  2. Mar

   Tijdens de Prins Pils periode was Bart nog niet eens geboren.

   1. Vit

    Zijn mond stond in ieder geval nog naar de tepel van zijn moeder, btw een president is ook niet gratis.

    1. Vit

     Ps, hoewel een Trump zou ook niet kwaad zijn, inclusief bijbehorend circus.

    2. Rammstein

     Vit, het gaat niet om het geld – dat speelt geen rol. En Willem en Maxima zijn sympathieke mensen (en Max is een mooie vrouw): ik heb niks tegen hen als persoon.

     Maar zo’n feodaal, middeleeuws instituut als een overerfelijke koningschap is toch niet meer van deze tijd. Om over inteeltmalaise maar niet te spreken. Wij boffen met Alex, maar kijk naar Belgie: daar is een loepzuivere idioot staatshoofd.

     Als volwassen en volgroeide burgers moet je het recht hebben je eigen president te kiezen. Eerder kun je onmogelijk over een democratie spreken.

     1. Vit

      @ Rammstein

      Wat denk je dat er gebeurd als er gekozen mocht worden door de Nederlanders, ons koningshuis of een president?

      Zelf ben ik nogal conservatief, dus je mag slechts een keer raden wat ik zou stemmen.

     2. Alfred Bentinck

      “Maar zo’n feodaal, middeleeuws instituut als een overerfelijke koningschap is toch niet meer van deze tijd.”

      Dit is op rationele gronden volkomen juist. Zoals Sinterklaas en Zwarte Piet, Hemelvaartsdag, Carnaval en de Coentunnel op de keper beschouwd niet meer van deze tijd zijn. Het zijn erfstukken van een lang vervlogen geschiedenis die nochtans kleur en aard van onze cultuur bepalen.
      Er zijn twee mogelijkheden, we verwijderen alles wat met onze geschiedenis te maken heeft of we proberen het aan te passen aan de moderne tijd. Met Zwarte Piet gebeurt dat door hem met roetvegen uit te dossen en met het Koningshuis gebeurde dat door ze elke formele politiek macht te ontnemen. Wat overblijft zijn symbolen, ornamenten van de geschiedenis.

      Een volk dat zijn geschiedenis ontkent heeft geen bestaansrecht. Het Koningshuis behoort tot onze geschiedenis. Als je het wegsnijdt snijd je de ziel van onze cultuur weg.

     3. Rammstein

      Ja Vit, dat is al lang bekend en onveranderlijk – de oranjes winnen het. Maar dat is alleen maar het bewijs dat het Nederlandse volk per definitie mesjogge is en achterlijke sprookjes nodig heeft om zich Nederlander en ‘verbonden’ te voelen.

      Het is een diepe treurnis dat zo’n Libelle-mentaliteit nog steeds de hoofdstroom vormt: het is een verachtelijke dociele en slaafse mentaliteit om dit over je heen te laten komen en niet te vechten voor een president die door het volk zelf wordt gekozen.

     4. Vit

      @Rammstein

      Aan ons koningshuis weten we wat we daar aan hebben en als hij zijn eigen gevolg betaald vind ik het goed, ik vind het al genoeg dat we kunnen stemmen en dat uit de winnaar een MP wordt aangesteld, met de huidige hoeven we niet blij mee te zijn overigens.

     5. Meriadoc Brandebok

      Een volk voelt zich verbonden in onder meer een gedeeld historisch gebruik. Rammsteins bewering dat dit “mesjogge” is slaat nergens op. Een volk zonder gedeelde tradities is geen volk, er is dan geen samenhang en geen verbintenis. Een land is geen afgebakend stukje grond, maar een natie met een eigen historie en eigen tradities. Als die er niet waren zou het volk als los zand uit elkaar vallen. Dan is er geen eigen identiteit die de samenhang vormt tussen de ene Nederlander en e andere Nederlander.

      Rammstein en anderen willen Zwarte Piet weliswaar met alle geweld zwart houden, maar zijn bereid een veel breder gebruik zomder scrupules weg te keilen

     6. Rammstein

      Meria, culturele gebruiken en tradities zijn prima. Maar het sprookje van een feodale vorst vind ik verwerpelijk. Onder een gekozen president zou ik me meer verbonden voelen als lid van ‘het volk’ en in iedere geval een stuk volwassener en serieuzer genomen dan in de huidige constellatie. Het roze prinsesjesgezeik is aan mij niet besteed.

     7. Meriadoc Brandebok

      Onder een gekozen president zou iedereen bij elke gelegenheid losgaan op partijkleur en het “kartel” waar zo’n president deel van zou uitmaken. Daarentegen kan de vorst verbinden, juist omdat het geen politicus is, hij geen verplichtingen heeft aan welke partij dan ook.

      Het volksgevoel komt met name door de volksgebruiken die zich rondom het koninklijk huis afspelen. Samen Oranjetompoucen eten, samen koekhappen, samen in het oranje rondhossen en langs de kant van de weg staan; samen het Wilhelmus zingen, samen op de oranje toeter blazen, de vlag uithangen met de oranje wimpel, een soort van eerbetoon aan de founding fathers van Nederland.

 6. rory

  In Paleis Huis ten Bosch, staan meerdere beademingsapparaten startklaar, immers de Koning en zijn gezin zijn onmisbaar?
  De steunpilaren van de samenleving!
  Cynisme/aan.

 7. Waarom 1

  Voor mij persoonlijk mag het koningshuis weg. Ik vind dat het teveel geld kost wat volgens mij beter aan de armen en of zorg besteed kan worden. Of een reorganisatie van UWV en belastingdienst zou voor veel mensen een hoop minder problemen geven. Ik spreek helaas uit ervaring. Samen met Rutte opdoeken. En dan zoeken naar een betrouwbare volkspartij. Maar of die bestaat?

 8. Lugor

  Er verblijven hier veel reageerders welke zich niet door HET VOLK vertegenwoordigd voelen.
  Gelukkig een hele kleine minderheid van de Nederlandse bevolking.

 9. Vee

  Bart, lees je stukjes even door voordat je ze plempt. Zelden zoveel fouten gezien.

  1. Michel Bloemkist

   Viel mij ook op…

 10. Vee

  En meer inhoudelijk, ben teleurgesteld in de mensen en de Nederlander in het bijzonder. Wat een schapen.

  1. Michel Bloemkist

   Misschien dat Australië voor jou een goede in emigratie-optie is??

 11. Antiglobalist

  Gefeliciteerd W.A. van Buren.

  Overigens mag de monarchie in mijn ogen vervangen worden door een republiek met een gekozen mp.

  Voor de mensen die beweren dat Rutte gekozen is als mp: de leden van het kabinet worden bij koninklijk besluit op voordracht van de Tweede Kamer benoemd. Rutte is gekozen als Tweede Kamerlid, niet als mp.

 12. Zouaaf

  Ik voel mij Rijk om in een Koninkrijk te leven, kort samengevat. Er is maar één Koning die boven alle koningen en presidenten staat voor mij.

  1. Rammstein

   Waarom schrijf je ‘Rijk’ en ‘Koninkrijk’ met hoofdletters, Zouaaf? Oh, ik snap het: je bent een hallelujah-roepertje. Die schrijven amen ook vaak met een hoofdletter.

  2. fisufisu

   Precies Zouaaf, en antichrist rammstein deelt die mening niet..

   1. Blitzkrieg

    fisufisu : De hallelujah-roepertjes zijn inderdaad vaak de ergste. Kennelijk nooit je bijbel gelezen, Jezus was constant in conclaaf met de schriftgeleerde ofwel farizeeërs. We hebben net Pasen weer gehad, dat lijkt me wel het ultieme voorbeeld van wat ik bedoel.

    In de katholieke kerk moet ook alles constant worden toegedekt. Mijn advies aan jouw is dan ook om wat meer op jezelf te richten en wat minder op het veroordelen van anderen.

    Matteüs 7:1-6
    Oordeelt niet, opdat gij niet geoordeeld wordt; want met het oordeel, waarmede gij oordeelt, zult gij geoordeeld worden, en met de maat, waarmede gij meet, zal u gemeten worden. Wat ziet gij de splinter in het oog van uw broeder, maar de balk in uw eigen oog bemerkt gij niet? Hoe zult gij dan tot uw broeder zeggen: Laat mij de splinter uit uw oog wegdoen, terwijl, zie, de balk in uw oog is? Huichelaar, doe eerst de balk uit uw oog weg, dan zult gij scherp kunnen zien om de splinter uit het oog van uw broeder weg te doen. Geeft het heilige niet aan de honden en werpt uw paarlen niet voor de zwijnen, opdat zij die niet vertrappen met hun poten en, zich omkerende, u verscheuren.

    1. fisufisu

     Klopt, goed geciteerd Blitz, helaas begrijp je de strekking van Zouaaf niet.

     Jezus sprak tegen de farizeeërs vanuit autoriteit, wijsheid en onderricht door Zijn Vader..

     Verder, er staat geschreven,

     De antichrist

     22 Wie is de leugenaar anders dan hij die loochent dat Jezus de Christus is? Dat is de antichrist, die de Vader en de Zoon loochent.
     23 Ieder die de Zoon loochent, heeft ook de Vader niet.

     1. Blitzkrieg

      fisufisu : De strekking van Zouaaf snap ik heel erg goed. Is het echt nodig om het eigen geloof te op deze manier te etaleren? Ik snap heel goed dat je andere en Rammstein hiermee vermoeid, het anti-christ geschreeuw van je vind ik dan ook nogal ongepast. Rammstein zei zoveel als, “liever nu even niet”, daar is helemaal niks mis mee.

     2. Michel Bloemkist

      Een van de kenmerken, merktekenen zo wilt zo u wilt, van de Getuigen van Jehova is dat zij veelvuldig en -bijna altijd misplaatst- teruggrijpen op het begrip anti-christ.

     3. fisufisu

      “het anti-christ geschreeuw van je vind ik dan ook nogal ongepast”

      Ik niet, aangezien ik blijkbaar mijn mond moet houden zeg ik waar het op staat, het terugkoppelen middels Bijbel citaten zonder op jezelf te zien is dan ook een kwalijke zaak.

      Bloemk*t denkt ook even wat te moeten zeggen natuurlijk, een sekte als de Jehova aanhalen zegt genoeg en bewijst mijn gelijk…

  3. Vit

   @Zouaaf

   “Ik voel mij Rijk om in een Koninkrijk te leven, kort samengevat. Er is maar één Koning die boven alle koningen en presidenten staat voor mij.”

   Die laat behoorlijk verstek gaan als ik het op mag merken.

   1. Vit

    Ooit vergaat alles en iedereen tot sterrenstof en er is geen bedachte god of koning zoals je wilt die daar iets aan kan veranderen, ooit is onze zon een gewone ster door zijn brandstof heen.

    1. Vit

     Dan blijkt dat we elkaar voor niets naar het leven hebben gestaan.

   2. fisufisu

    “Die laat behoorlijk verstek gaan als ik het op mag merken.”

    Nee hoor integendeel zelfs, de strekking dien je te snappen.

    Maar je ziet het wel je mening hebben maar als er iets goeds gebeurt dan zeggen Hij bestaat niet

    1. Vit

     @fisufisu

     Wetenschap gaat uit van empirisch bewijs en daarvan is van een god nog geen spatje gebleken, ik kan je verklappen dat er onder kosmologen en astronomen geen gelovigen te vinden zijn en dat is logisch want als jij je er daarin verdiept word je vanzelf atheïst.

     Er is geen god.

 13. Rogerio

  @Brandebok. …als gematigd rechts men ben ik juist géén oranjeklant en velen met mij. Iemand met een normale intelligentie kan géén fan zijn van die ronduit louche familie die alle regels van het staatsrecht inmiddels wel verbroken heeft , nog onverlet het feit dat de bloedlijn vanaf Willem van Oranje allang doorbroken is…
  Die enquetes van Ipsos zeggen mij verder niets…men vraagt en wij draaien is daar het uitgangspunt.

  1. Mar

   Toch wel grappig dat men nu op rechts tegen het koningshuis placht te zijn terwijl het altijd links (sociaalisme) is geweest die tegen het koningshuis zijn/waren.

  2. Michel Bloemkist

   Het probleem van complotdenkers is niet eens zozeer de quasi-vanzelfsprekende, geborneerde toon die ze uitslaan, maar dat ze door hun gezever de aandacht verschuiven van de redelijkheid naar de insinuatie, waardoor de discussie stokt. Dé tactiek om hun gebrek aan argumenten te verhullen.

   1. fisufisu

    nee bloemk*t dat zijn taalnazi’s als jij, gasten als jij verdraaien de waarheid, uiteraard..

    Wetenschap bewijst: taalnazi’s zijn irritante moralistische idioten met onaangename persoonlijkheid, en het probleem van taalnazi’s is niet zozeer het walgelijke moralistische toontje dat ze uitslaan, maar dat ze door hun gezever de aandacht verschuiven van de inhoud naar de vorm, waardoor de discussie stopt. Dé tactiek om hun gebrek aan argumenten te verhullen.

    1. Michel Bloemkist

     Als het om verdraaien van de waarheid gaat ( “alternative truth”) kunnen (taal)nazi’s nog wat van jou leren. Hoezo hypocriet?

     1. fisufisu

      bloemk*t laat een prima zelfbeeld zien..

 14. Brenda Welsh

  Zoals ik uit het volkslied van Nederland heb geleerd is de koning altijd geëerd. Waarom daar nu ineens van afgeweken moet worden verbaast mij.

  1. Kretoloog

   “Het volkslied leert dat de koning altijd geëerd is”

   Ja, die van Hispanje, druif. Ga jij maar lekker op 30 januari zingen voor Felipe VI.

   1. Antiglobalist

    Kreet
    Zelfs toen was Oranje hypocriet. Beweren dat je iemand altijd geëerd hebt, terwijl je je tegen diegene verzet slaat natuurlijk als een lul op een drumstel.

 15. Beukman

  Overigens leven we ook gewoon in een Parlementaire Democratie. Opvallend dat niet één partij afschaffing van het Koningshuis in het partijprogramma had staan. De laatste partij die dit in het programma had opgenomen was naar mijn weten de PSP.

  Of het nou GL is, de PvdA, de PVV, FvD of Denk, allemaal kijken ze wel uit om voor afschaffing te pleiten.

  1. Blitzkrieg

   Beukman : Je moet ophouden met mensen de illusie te geven dat we in een democratie leven. We leven in een dictatuur vermomt als democratie, dat is nu juist het smerige van het hele spelletje.

   1. Beukman

    @Oorlog
    PD is een feit; dictatuur is een waardeoordeel.

    1. Blitzkrieg

     Beukman : Je liegt… Het referendum is daar een prachtig voorbeeld van. Zo’n beetje elke partij had het referendum in het verkiezingsprogramma staan. Het is dus onmogelijk dat dit verloren is gegaan tijdens het “polderen”, de waarheid is dat de regering – en niet alleen de Nederlandse – zich tegen de burger heeft gekeerd. Brexit, is nog zo’n fantastisch voorbeeld… ook daarover moest twee keer gestemd worden. Alles wat onwelgevallig uit kan pakken of heeft uitgepakt moet onmogelijk worden gemaakt of ligt zogenaamd aan een vermeend gebrek bij de kiezer. Van dat laatste is Brexit – trouwens alle referenda in europa m.b.t. de unie – is Brexit een mooi voorbeeld, ook daar moest twee keer over gestemd worden.

     We leven inderdaad in een dictatuur vermond als dictatuur, dat is wat de feiten vertellen. Je antwoord “PD is een feit; dictatuur is een waardeoordeel.” is precies het spelletje wat ik bedoel, dat maakt het echter nog geen waarheid.

     1. Beukman

      @Oorlog
      Als iets nou een voorbeeld is van het ondemocratische gehalte van een referendum, dan is het wel het referendum over Brexit. Georganiseerd door een stelletje voormalige kostschooljongens, miljonairs inmiddels, waarbij het volk werd voorgelogen met nepargumenten.
      En toen bleek ook nog dat de spelregels knullig waren opgesteld, want in 1 ronde over zoiets belangrijks beslissen en zo een kleine meerderheid kunnen laten winnen, is echt niet hoe het zou moeten. Dat valt met name de sukkel Cameron te verwijten.

      Enfin, Nederland framen als “dictatuur” heeft iets verwends. We hebben vrijheid van meningsuiting, we worden niet gemarteld, er is geen sterke man/populist aan de macht, we hebben vrijheid van onderwijs, jij mag ongestraft zeggen wat je hierboven zegt.

      Tel je knopen, @Oorlog, het valt allemaal best mee.

     2. Blitzkrieg

      Beukman : Knopen tellen? Welke knopen? Het valt helemaal niet mee, dat referendum had gewoon de eerste gehonoreerd moeten worden. Overigens zie je dit fenomeen overal terugkomen als het over stemmen en de europese unie gaat. Ofwel het referendum wordt niet gehonoreerd, of er moet opnieuw gestemd worden. Een andere mogelijkheid is dat er helemaal niks gevraagd wordt. Het valt helemaal niet mee, je moet als burger gewoon je grote muil dichthouden en anders niks; en uiteraard je belasting op tijd betalen.

     3. Blitzkrieg

      Beukman :
      Quote : “We hebben vrijheid van meningsuiting, we worden niet gemarteld, er is geen sterke man/populist aan de macht, we hebben vrijheid van onderwijs, jij mag ongestraft zeggen wat je hierboven zegt.”
      Een imam mag op school inderdaad onderwijzen wat hij wil, homo’s van flatgebouwen en stokslagen voor de vrouw geen enkel probleem. Hoe anders is het als ze ontdekken dat je een PVV stemmende leeraar bent, wordt je enige aarzeling ontslagen. Die vrijheid van meningsuiting werkt maar naar één kant.

   2. ervi

    @Blitzkrieg:
    Spijker op zijn kop !

 16. Original NL

  Ik heb Baudet geen biertje zien drinken met Putin..toch wordt hij door de linkse trølmedia uitgescholden voor spion van putin..
  Q………De Oranjes zijn verdienstelijk geweest op kritieke momenten in het lange bestaan van de natie om op het juiste moment op te treden. …………..
  Idd sneller als roadrunner naar london en canada en net als links gespecialiseerd in het uitgeven van ons belastinggeld.
  Anno 2020 nog een sprookjes instituut als een koningshuis in stand houden is natuurlijk alleen met een domme bevolking mogelijk, net als een kabinet rutte overigens.

  1. Alfred Bentinck

   “Ik heb Baudet geen biertje zien drinken met Putin..toch wordt hij door de linkse trølmedia uitgescholden voor spion van putin..”

   Kennelijk zijn er andere aanwijzingen voor dit feit.

 17. Seneca

  ook ik vraag mij af wat Bart nu precies bedoelt met ‘verbinding’. als verbinding bestaat uit het slaafs, langs de weg, zwaaien met vlaggetjes, dan weet ik niet wat er met het woord ‘verbinding’ bedoelt wordt. wilhelmina die ronduit landverraad, door het in 1940 uitwijken naar het VK, heeft gepleegd; het feit dat zij het vege lijf wilde redden is geen verraad edoch zij ging vanuit London gewoon door met het geven van instructies en zgn. regeringsdecreten terwijl er in de Grondwet duidelijk staat omschreven: ‘artikel 21: in geen geval kan de zete; der Regeering buiten het Rijk worden verplaatst’. Juliana was de dochter van een boer uit Baarn daar wilhelmina op 30 april 1909 beviel van een meisje met het syndroom van down. omstreeks diezelfde tijd was er een gezond kind (meisje) bij een boer in Baarn geboren en men heeft toen na een zeer riante financiële regeling met deze familie, de kinderen geruild. de huidige koning is dus een kleinzoon van een boerendochter uit Baarn. beatrix: haar enige verdienste is – als je dat een verdienste kan noemen – dat zij van het hof een ijzeren paleis heeft gemaakt. of dit nuttig is of niet, daar heb ik geen oordeel over. bij het aantreden van WA deed hij een beroep op de ‘akte van verlatinghe’. toen kreeg ik het idee dat deze man tegengas zou geven aan de beslissingen van het politiek gespuis dat in den Haag de lakens uitdeelt. helaas het was niet zo: zolang deze man met zijn goud zoekster uit Argentinië zijn geld krijgt, overal – op kosten van de Nederlandse burger – huizen met de daarbij nodige beveiliging koopt, vindt hij het allang goed. aan dit ‘koningshuis’ zijn de woorden ‘noblesse oblige’ niet besteed.

 18. Original NL

  Quote…Ruim driekwart van de mensen schijnt vertrouwen te hebben in onze koning…
  Waarbij mijn stelling dat driekwart van de bevolking minderbegaafd is wordt onderstreept.
  Er zal nooit een frisse wind gaan waaien in de nederlandse politiek…het volk is eenvoudig te gemakkelijk te manipuleren.
  Zogezien is Rutte 4 is eigenlijk al een feit.

 19. NoDoubt

  Het koningshuis is een lachtertje met verbinden. Wie vluchtten er uit Oostenrijk dit voorjaar toen dat al niet meer mocht. Want daar was de corona al uitgebroken. Leveren ze ook geld in nu er geen staatsbezoeken meer zijn. Wedden van niet. Wie zijn er lid van de Bildenberg, wie schoot er olifanten dood en was voorzitter van WNF. Wie was er lid van de SS. Wie was Zorgietta?? Het zit vol met nazi-blloed. Net als Grootvader Bush Preston.

 20. 56RdK

  Dom volk krijgt de leiders die het verdiend!

  1. Michel Bloemkist

   Jezelf.

  2. Original NL

   Idd

 21. Rosasolis

  Er was geen reden voor een gezellige toespraak van de koning. Daarom hield hij het kort en nogal triest. Maar realiteit en inspiratie om het vol te houden was er wel. Je kon duidelijk merken dat hij met de bevolking meeleeft. Als er sprake van kritiek moet komen, dan vond ik het felle geel jurk van prinses Amalia zeer ongepast gedurende deze zware tijd. Terwijl Maxima, en de twee andere meisjes gewoon normaal gekleed waren,
  zag Amalia uit als ze naar een gezellige Garden Party zou gaan. Daar stond ze naast
  de koning met blote schouders boven de joviale gele jurk…geen gezicht, vooral niet tijdens deze zogeheten “Woningsdag”.

  1. Cycle25

   Jaja, praatjes voor de tabloid bühne, het enige wat meeleeft waar de royalty’s mee te doen hebben zijn de aandeeltjes in vervuilende producten.

 22. fanof43

  Leve de Republiek!!

 23. Bes Tolen

  Inderdaad hadden de eerste Oranje Nassaus grote verdiensten voor het land maar de huidige koning is niet van dezelfde familie. Je kunt wel volhouden, dat Wilhelmina van dezelfde familie is namelijk als afstammeling in de rechte lijn van een broer van Willem van Oranje. We hadden nu ondertussen Mecklenburg Schwerin, Lippe Biesterfeld en Amsberg.
  Het koningschap is in Nederland moreel versleten. Wilhelmina ging al de fout in door in de oorlog in Londen te gaan zitten. De regering trouwens ook en die fout had een andere betekenis dan de fout van de koningin. De regering bracht het land tegenover de gealiiëerden in een chantabele positie waarvan ze gebruik hebben gemaakt. Daarnaast had Nederland daardoor volgens het oorlogsrecht geen positie als bezet gebied. De regering had moeten blijven voor overdracht van het land aan de komende bezetter. De koningin had moeten blijven om de verbondenheid met het volk te tonen. Ondertussen ontstond officieel een democratie en die is niet te verenigen met het koningschap. Daar is geen twijfel over mogelijk.
  Na Wilhelmina ging prins Bernhard als algemeen bekend is in de fout en Beatrix veroorloofde zich als koningin uitgedragen opvattingen, die als uiterst links gekenmerkt moeten worden. Daardoor heeft ze bij gedragen aan verzwakking van het land op terrein van bescherming van de positie van de autochtone bevolking. Het land is voor veel landgenoten in een verdrietige toestand komen te verkeren. Willem Alexander gedraagt in de functie van koning als specifiek daartoe geroepen hoge ambtenaar. De erfenis van de anti autochtonen politiek van de laatste veertig jaar betekent eigenlijk dat er voor een koning geen plaats meer is. Een waardig koningschap zou conform de opvattingen van het grootste deel van de Nederlandse adel in de zestiende eeuw de aantasting van de positie van de eigen bevolking niet hebben mogen dulden.

 24. Bes Tolen

  ”De koning heb ik altijd geëerd”. Dat ”ik” slaat inderdaad op Willem van Oranje, die vanaf jaren voor 1568, het jaar van het begin van de opstand, heel kritisch was tegenover het gedrag van het heersende bewind in de Nederlanden. Willem van Oranje deed dat als de leider van de Staten Generaal (die van ”de hele Benelux”). Het ”altijd geëerd” wil zeggen, dat Willem van Oranje stelde zelf geen foute, kwade bedoelingen te hebben gehad en uit ging van de goede wil van de koning van Spanje. Respect had voor de koning. Het zou ook bijzonder ontactisch geweest als hij zich toen anders naar buiten had gedragen. Zou de Nederlandse (die van ”de Benelux”) zaak hebben geschaad. Oranje streed voor een rechtvaardige zaak. De archiefstukken zijn er nog altijd en die bewijzen het dappere optreden van Willem van Oranje.
  Militair kon lange tijd geen goed leger worden opgebouwd. De verliezen aan mensenlevens waren heel groot. Veel soldaten kwamen om en de Spanjaarden moorden door vrijwel het hele gebied. Zo moorden ze in dorpen in de huidige provincie Groningen dorpen uit. Overdag de mannen en ’s avonds kwamen de Spanjaarden terug om ook de vrouwen en kinderen te vermoorden. De Spanjaarden behaalden op die manier grote successen. Zo heeft Rome zich in Europa gehandhaafd.

 25. Peter Loosduinen

  Kunt u het onderstaande ontkrachten of heeft de eminente historicus Aalders het gelijk aan zijn zijde ?
  Soldaat tegen Oranje
  Historicus Gerard Aalders schreef een boekenplank vol over de familie Van Oranje-Nassau, ‘die van list en bedrog aan elkaar hangt’. De overtuigd republikein is al een kwart eeuw de luis in de pels van onze royals. ‘Wat hebben de Oranjes voor Nederland betekend? Geen moer!’

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.